| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA VARNOSTI INFORMACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU STROKA PRODUKT D.O.O.
Kočan Aldin, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem izvedel analizo varnosti informacijskega sistema v podjetju Stroka Produkt d.o.o. PE Ljubljana, kjer sem tudi zaposlen. V nalogi sem podal teoretične osnove s področja varnosti, predstavil sem podjetje in opisal njegov informacijski sistem. Analiza je narejena s popisom dobrin, njihovim vrednotenjem ter popisom groženj in ranljivosti, ki je skladna s starim standardom BS 7799 ter sedanjim ISO 27001 standardom. Z izvedeno analizo tveganja sem poizkusil izpostaviti kritična področja v podjetju ter podal predloge za izboljšavo in zmanjševanje tveganj. Z uvedbo teh ukrepov bi v obravnavanemu podjetju bistveno izboljšali varnost njihovega informacijskega sistema ter pripomogli k učinkovitejšemu poslovanju.
Ključne besede: varnost informacijskega sistema, analiza tveganja, grožnje, ranljivost, varovalni ukrepi.
Objavljeno: 14.12.2009; Ogledov: 2745; Prenosov: 240
.pdf Celotno besedilo (903,96 KB)

2.
OBVLADOVANJE TVEGANJ V DOBAVNI VERIGI V SLOVENSKI ŽIVILSKOPREDELOVALNI INDUSTRIJI
Primož Bauman, magistrsko delo

Opis: Vsaka organizacija se pri svojem delovanju sooča z različnimi tveganji, ne glede na to, ali se tveganj zaveda in jih sistematično obvladuje ali pa jih v celoti ignorira. Tveganje razumemo kot vsak neugoden dogodek ali okoliščino, ki ima vpliv na doseganje ciljev podjetja in lahko vpliva na kakovost ali dostopnost dobrin in storitev ter ovira zmožnost zadovoljevanja potreb kupcev. Sodobno poslovno okolje, ki je zaradi naraščajoče internacionalizacije in globalizacije vedno bolj nepredvidljivo, zahteva prenovo procesov v podjetju in celotni dobavni verigi. Pri tem je ključno obvladovanje hitrih sprememb in negotovosti, zato v tej nalogi dajemo velik poudarek predstavitvi dobavne verige, ključnih izzivov, ki jih negotovo okolje prinaša podjetjem, ter obvladovanju tveganj v dobavni verigi. Razumevanje koncepta tveganj je namreč nujno za uspešno obvladovanje tveganj, ki postaja eno najpomembnejših načel doseganja konkurenčnosti in učinkovitosti celotne dobavne verige. V našem okolju gre za relativno nov pojav in tudi slovenska proizvodna podjetja se v primerjavi s tujimi premalo zavedajo pomembnosti proaktivnega pristopa k obvladovanju tveganj. Glavni namen magistrske naloge je bil opozoriti na problematiko nezadostnega obvladovanja tveganj v slovenski živilskopredelovalni industriji in predstaviti možne korake uspešnega obvladovanja tveganj. Raziskava je pokazala, da je koncept obvladovanja tveganj relativno slabo poznan, čeprav nekatera slovenska podjetja že izvajajo nekatere bolj strukturirane korake obvladovanja tveganj, predvsem prepoznavanje in ocenjevanje tveganj.
Ključne besede: dobavna veriga, upravljanje dobavne verige, učinek biča, tveganje, agencijska teorija, ekonomika transakcijskih stroškov, dejavniki tveganja, ranljivost dobavne verige, proces obvladovanja tveganj, aktivnosti obvladovanja tveganj, živilskopredelovalna industrija
Objavljeno: 04.04.2012; Ogledov: 2034; Prenosov: 431
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

3.
MODEL VAROVANJA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SCADA
Matej Krstov, 2012, diplomsko delo

Opis: Povzetek Predmet diplomske naloge je model varovanja informacijskega sistema SCADA. Kot izhodišče smo izbrali preučitev razpoložljive literature za vpogled v trenutno stanje na področju informacijske varnosti in predstavili različne poglede. Nato smo obravnavali informatizacijo poslovnih procesov s poudarkom na vlogo sistemov za spremljanje in kontrolo procesov in njihovo ranljivost zaradi vse bolj višje stopnje integriranosti s poslovnimi aplikacijami temelječih na internetni tehnologiji. Na podlagi pridobljenega znanja o uveljavljenih teoretičnih konceptih s področja informacijske varnosti in že razvitih referenčnih modelih s področja varovanja informacijskih resursov, smo razvili in predstavili model varovanja sistema SCADA. Pri tem smo, kot podlago, za oblikovanje modela uporabili splošni referenčni model za področje informacijske varnosti, funkcijski model za proizvodne procese in logični model. Model zagotavlja hierarhična uveljavitev strategije varovanja obramba v globino, kar je glede na stopnjo tehnološkega razvoja sistemov informacijske tehnologije in organizacijskih varnostnih politik ter družbenih odnosov, optimalna rešitev.
Ključne besede: informacijska varnost, varnostna politika, ranljivost, razpoložljivost, mehanizmi napadanja, obramba v globino, informatizacija poslovnih procesov, proizvodni in kontrolni sistemi, sistemi SCADA, model varovanja sistema SCADA
Objavljeno: 29.10.2012; Ogledov: 1106; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (7,40 MB)

4.
Strnjeni razvoj - ranljivost urbanega?
Uroš Lobnik, 2002, pregledni znanstveni članek

Opis: Stroke prostorskega planiranja morajo vzpostaviti in izoblikovati interdisciplinarno uravnotežene modele vrednotenja in načrtovanja prostorskegarazvoja s skupnimi usmeritvami in cilji. V nasprotnem primeru se bo urbani razvoj v Sloveniji še kar naprej in tudi vse bolj vrednotil z defenzivnega in podrejenega stališča. Dobro bi bilo čimprej raziskati, koliko in kako vplivajo sektorsko nepovezane obravnave prostora na koncept strnjenegarazvoja naselij in na sposobnost varovanja naravne in kulturne krajine. Urbanisti bi morali razmišljati v dveh smereh: kaj storiti, če interdisciplinarno uravnoteženega modela dlje ali pa sploh ne bo oziroma kako in v kakšnem merilu čim bolj učinkovito delovati? Rešitev se najbrž skriva v odgovoru, zakaj urbanistu ne pripada več pravica do kompleksnega urejanja grajenega prostora. Najbrž zato, ker je predvsem njegovo operativno orodje v novih družbenih razmerah skoraj povsem neustrezno.
Ključne besede: urbani prostor, ranljivost urbanega prostora, strnjeni razvoj, prostorski razvoj, urbani razvoj, urbanizacija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 530; Prenosov: 55
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Simulacija oddaljenega napada na lokalno omrežje podjetja
Peter Kavčič, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: V raziskavi so prikazani napadi na brezžična omrežja ter na operacijski sistem Windows. Kratko so podane značilnosti brezžičnih omrežij, nato pa opisane ranljivosti protokolov WEP, WPA, WPA2 in WPS. Izvedba napada je opisana z namenom, da sistemski administrator in običajni uporabnik spozna tudi zaščito pred tovrstnimi napadi. V posebnem poglavju so obravnavane ranljivosti »EternalBlue«, napad »človeka v sredini« in napad »človeka v brskalniku« in možnost zlorabe makrojev ter USB ključa. Za boljši prikaz možnih posledic, je demonstriran tudi napad na krmilnik domene z operacijskim sistemom Microsoft Windows Server 2012.
Ključne besede: etično hekanje, vdor, kibernetska varnost, ranljivost, oddaljen napad
Objavljeno: 30.08.2018; Ogledov: 265; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

6.
Analiza antideložacijskega programa društva Kralji ulice v Mariboru
Urška Javornik, 2018, magistrsko delo

Opis: Število ljudi, ki se znajde v stanovanjsko tvegani situaciji in deložaciji, se v Evropi vsako leto povečuje, pri čemer Slovenija ni izjema. Nekatere države so razvile učinkovite ukrepe za reševanje te problematike, v Sloveniji pa je zaslediti veliko pomanjkanje ukrepov na tem področju. Država je neuspešna pri uresničevanju zadanih ciljev stanovanjske politike. Občutno primanjkuje cenovno ugodnih najemnih stanovanj, saj Slovenija še vedno ostaja na samem vrhu držav z najvišjim deležem lastniških stanovanj. Prav tako je opaziti primanjkljaj neprofitnih stanovanj in bivalnih enot. Kakovost samih stanovanj je zelo slaba, še vedno pa so tudi prenaseljena. Posledica vsega tega je, da se vse več ljudi znajde v stanovanjsko tvegani situaciji. Skladno s tem se povečuje tudi število deložacij. Za reševanje tega problema so na voljo predvsem začasni ukrepi, ki pa tudi niso popolnoma učinkoviti. V magistrski nalogi smo raziskali antideložacijski progam društva Kralji ulice, da bi preučili, kako program prispeva k reševanju te problematike, in s tem ponudili primer morebitne dobre prakse. Sama naloga temelji na kvalitativnem pristopu. Podatki so bili pridobljeni preko štirih metod raziskovanja, in sicer: metode opazovanja z udeležbo, pol-strukturiranih intervjujev, fokusnih skupin in analize dokumentov. Podatke, pridobljene preko teh izbranih metod, smo obdelali in naredili kvalitativno analizo vsebine. Na podlagi analize je bilo ugotovljeno, da lahko način delovanja programa uvrstimo med sekundarne preventivne ukrepe, saj se le-ti fokusirajo na ljudi, kjer obstaja visoka stopnja tveganja za deložacije. Ugotovljeno je bilo, da program vključuje veliko učinkovitih sekundarnih ukrepov in deluje po modelu krepitve moči, ki se danes vse bolj uveljavlja. Na podlagi rezultatov raziskave lahko zaključimo, da program ponuja primer dobre prakse preventivnega delovanja na tem področju.
Ključne besede: ranljive skupine, stanovanjska ranljivost, deložacije, Kralji ulice, antideložacijski program
Objavljeno: 23.10.2018; Ogledov: 125; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

7.
Varnost spletnih aplikacij ASP.NET
Kevin Černic, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili 10 najpogostejših ranljivosti spletnih aplikacij po OWASP in zaščito, s katero se pred njimi ubranimo. Ukvarjali smo se z razvojem strežniškega dela spletne aplikacije, v okviru česar predstavimo, kako je poskrbljeno za avtentikacijo in avtorizacijo uporabnikov. Prikazana je predstavitev uporabe popularnega OData protokola. Podrobneje pa smo predstavili tudi način beleženja napak v strežniški aplikaciji ter ugotavljali, zakaj imajo pri izgradnji spletnih aplikacij pomembno vlogo integracijski testi.
Ključne besede: ASP.NET, varnost aplikacij, ranljivost aplikacij, testiranje aplikacij
Objavljeno: 13.11.2019; Ogledov: 21; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici