| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
CEPLJENJE PROTI HUMANEM PAPILOMA VIRUSU
Jana Jeseničnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljena spolno prenosljiva okužba s humanimi papiloma virusi ter vloga zaposlenih v zdravstveni in babiški negi pri preprečevanju okužb s spolno prenosljivimi humanimi papiloma virusi. Okužba je najpogostejša med 20 in 24 letom starosti, že nekaj mesecev po prvem spolnem odnosu. Okužba pogosto povzroči občutek krivde, pacientke izgubijo samozavest, strah jih je zanositve, strah jih je raka na materničnem vratu, strah pa jih je potem celo spolnih odnosov. Aktivnosti zdravstvene nege so zato pri delu medicinskih sester z rizičnimi skupinami zelo pomembne. Nujno je dobro poznavanje zdravih in bolnih rizičnih skupin ter poznavanje same spolno prenosljive okužbe s humanimi papiloma virusi. Pacientke je potrebno opogumiti in jim nuditi psihofizično podporo. Pomembno je, da so informacije, ki se podajajo pacientkam, popolne in jasne ter, da sodelujejo pri informiranju vsi zdravstveni delavci s pomočjo sredstev z zdravstveno tematiko. Opisani sta tudi vrsti cepiv proti spolno prenosljivi okužbi s humanimi papiloma virusi, njuno delovanje in pomembnost. Del diplomskega dela je namenjen zdravstveno vzgojnemu delovanju medicinskih sester pri preprečevanju spolno prenosljive okužbe s humanimi papiloma virusi. V raziskovalni metodologiji so predstavljeni rezultati raziskave, katere namen je bil ugotoviti seznanjenost zaposlenih v zdravstveni in babiški negi s spolno prenosljivo okužbo s humanimi papiloma virusi. Ugotovili smo, da večina anketiranih pozna okužbo s humanimi papiloma virusi. V raziskavi je bila uporabljena deskriptivna metoda dela, za zbiranje pa raziskovalna tehnika- anketiranje.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: HPV, cepljenje, rak materničnega vratu, zdravstvena vzgoja, preprečevanje.
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 2642; Prenosov: 378
.pdf Celotno besedilo (421,64 KB)

2.
OSVEŠČENOST ŠTUDENTK O RAKU MATERNIČNEGA VRATU
Janja Brunec, 2011, diplomsko delo

Opis: Rak materničnega vratu (RMV) je rak, ki prizadene najaktivnejšo populacijo žensk in je ena od redkih rakavih bolezni, ki se jo da preprečiti. Pri preprečevanju RMV ima medicinska sestra pomembno vlogo, saj mladostnice in ženske ozavešča o RMV, o dejavnikih tveganja zanj in o pomenu preprečevanja in zgodnjega odkrivanja le-tega. Medicinska sestra lahko s spodbujanjem zdravega načina življenja in zmanjševanjem dejavnikov tveganja za nastanek RMV, obolevnost za RMV zmanjša ali celo prepreči. Rdeča nit diplomskega dela je RMV. V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljen RMV; epidemiologija, dejavniki tveganja, razvoj, znaki, diagnostika, zdravljenje in preventiva RMV ter vloga medicinske sestre v le-tej. V raziskovalnem delu diplomskega dela je predstavljena raziskava, s katero smo želeli ugotoviti osveščenost študentk o RMV. Metodologija raziskovanja. Za raziskovanje smo uporabili deskriptivno metodo dela, kot instrument raziskovanja pa nam je služil anonimni anketni vprašalnik. V raziskavo smo zajeli 50 naključno izbranih študentk, dobljene podatke pa smo obdelali in prikazali s pomočjo računalniških programov. Rezultati raziskave. Ugotovili smo, da anketirane študentke o RMV ne vedo dovolj. Sklep. Znanje o RMV je pri anketiranih študentkah pomanjkljivo in bi ga bilo potrebno dopolniti, saj lahko le poučene mladostnice in ženske pripomorejo k zmanjšanju obolevnosti za RMV, k zgodnejši postavitvi diagnoze ter s tem k uspešnejšemu zdravljenju in zmanjšanju umrljivosti za to boleznijo.
Ključne besede: rak materničnega vratu, dejavniki tveganja, znaki, preventiva, medicinska sestra
Objavljeno: 15.03.2011; Ogledov: 2166; Prenosov: 398
.pdf Celotno besedilo (956,48 KB)

3.
Rak materničnega vratu in program ZORA
Sanja Torbica, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja rak materničnega vratu in program ZORA, ter osveščenost žensk glede preprečevanja raka materničnega vratu. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem (teoretičnem) delu je predstavljen rak materničnega vratu, in sicer definicija bolezni, epidemiologija, etiologija, znaki bolezni, dejavniki tveganja, PAP test in zdravljenje. Opisano je tudi cepljenje proti HPV, vloga medicinskih sester pri preprečevanju raka materničnega vratu in program ZORA. V drugem (empiričnem) delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo želeli ugotoviti osveščenost žensk glede rednih preventivnih pregledov pri ginekologu, seznanjenost glede raka materničnega vratu in koliko ženske poznajo program ZORA. Raziskava je bila opravljena v podjetju Gorenje gospodinjski aparati, d.d. v Velenju. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecu oktobru 2010. Rezultati raziskave so pokazali, da večina žensk hodi na redne ginekološke preglede, kjer tudi dobijo informacije o raku materničnega vratu ter PAP testu.
Ključne besede: rak materničnega vratu, HPV, program ZORA, ginekološki pregled, PAP test
Objavljeno: 31.05.2011; Ogledov: 2749; Prenosov: 628
.pdf Celotno besedilo (966,30 KB)

4.
Osveščenost osnovnošolk o cepljenju proti okužbi s humanimi virusi papiloma
Branka Miljković, 2011, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomskega dela smo predstavili okužbo s humanimi virusi papiloma, cepljenje proti tej okužbi, bolezni ki jih okužba povzroča, ter zdravstveno vzgojno delovanje medicinske sestre pri poučevanju staršev in otrok proti okužbi s humanimi virusi papiloma. V raziskovalnem delu diplomskega dela pa smo predstavili rezultate raziskave, opravljena na Osnovni šoli Antona Aškerca v Velenju med šestošolkami v starostni skupini med 11. in 12. letom. Namen raziskave je bil ugotoviti znanje šestošolk o okužbi s HPV, ugotoviti ali imajo šestošolke dovolj informacij o cepljenju proti okužbi s HPV, ter ali potrebujejo dodatne informacije s strani medicinske sestre. Rezultate smo pridobili z vprašalnikom odprtega in zaprtega tipa, razdeljenim med 40 šestošolkami, ki so v raziskavi sodelovale prostovoljno in anonimno. Pridobljene podatke smo preučili in jih grafično prikazali. Rezultati kažejo na to, da so šestošolke kar dobro informirane o sami spolno prenosljivi okužbi s HPV, ter da dobro poznajo cepljenje. Vendar pa se je na osnovi njihovih odgovorov pokazala tudi nezrelost, ki pa je za to starostno skupino povsem normalna. Zase menijo, da morda nimajo dovolj znanja o okužbi in cepljenju in ob tem izrazile željo po dodatni informiranosti s strani medicinske sestre.
Ključne besede: humani virusi papiloma, cepljenje, rak materničnega vratu, mladostnik, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 03.08.2011; Ogledov: 2036; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (843,56 KB)

5.
Sodelovanje medicinske sestre v Državnem programu ZORA
Danijela Kaučič, 2011, diplomsko delo

Opis: IZVLEČEK Dandanes so rakave bolezni zelo razširjene, ne samo pri nas, tudi v svetu, in zato je njihovo pravočasno odkritje in prepoznavanje simptomov zelo pomembno za nadaljnjo zdravljenje in rehabilitacijo. Rak materničnega vratu je v Sloveniji na osmem mestu razširjenosti vseh rakov, in kar na prvem mestu pri ženskah od 20–40 let starosti. Na žalost se dandanes, kljub promocijskem materialu, ženske premalo zavedajo pomembnosti preventivnih pregledov. V diplomskem delu z naslovom Sodelovanje medicinske sestre v Državnem programu ZORA, je predstavljen rak materničnega vratu in dodatni dejavniki, ki pospešujejo razvoj predstopenj v karcinom, in način odkrivanja predvsem z vlogo medicinske sestre, v okviru Državnega programa ZORA. Poudarjena je predvsem vloga medicinske sestre, z različnimi načini osveščanja žensk o preventivi raka materničnega vratu. Medicinska sestra lahko z osveščanjem ženske populacije prispeva k prepoznavnosti raka materničnega vratu. Metodologija raziskovanja. Z analizo in interpretacijo smo, iz primarnih in sekundarnih virov, z grafikoni predstavili zbrane podatke o vlogi medicinske sestre v Državnem programu ZORA. Predstavili smo tudi načine osveščanja žensk o odkrivanju raka materničnega vratu, ki ga medicinske sestre uporabljajo. Za raziskovanje smo uporabili deskriptivno metodo dela, s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika pa smo dobili želene rezultate. V raziskavo smo zajeli 32 medicinskih sester, iz različnih zdravstvenih domov zaposlenih v dispanzerju za ženske, ter zasebnih ginekoloških ambulant v Podravski in Pomurski regiji. Obdelane podatke pa smo s pomočjo računalniškega programa prikazali z grafikoni. Rezultati raziskave. Ugotovili smo, da medicinske sestre poznajo Državni program ZORA, in da s pomočjo različnih načinov osveščanja, želijo ženski populaciji sporočiti pomembnost preventivnih zdravstvenih pregledov na materničnem vratu. Sklep. Državni program ZORA deluje uspešno, saj se je število žensk zbolelih za rakom na materničnem vratu, od leta 2003–2008 zmanjšalo za 38 %. K temu so pripomogle tudi medicinske sestre, ki s svojim znanjem osveščajo ženske ter odpošiljajo vabila za preventivne zdravstvene preglede materničnega vratu.
Ključne besede: Ključne besede: Rak materničnega vratu, medicinska sestra, Državni program ZORA, osveščanje, preventiva, zdravljenje.
Objavljeno: 11.11.2011; Ogledov: 1638; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (503,85 KB)

6.
Osveščenost dijakinj o raku na materničnem vratu
Anja Bezjak, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je osredotočeno na rak materničnega vratu (RMV). Na začetku je predstavljena definicija bolezni, sledijo osnovni epidemiološki podatki in etiologija nastanka bolezni. V nadaljevanju so opisani znaki in simptomi RMV, načela razvrstitve in osnovne diagnostične metode (PAP test, triažni test HPV). Predstavljeni so tudi različni načini zdravljenja RMV, cepljenje proti HPV ter različni dejavniki tveganja za nastanek RMV (npr. okužba s HPV, spolni odnosi v zgodnjih mladostnih letih, večje število porodov ipd.). Na koncu je opisan tudi program ZORA in zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre pri preventivni dejavnosti.
Ključne besede: rak materničnega vratu, dejavniki tveganja, zdravljenje, cepljenje proti HPV, program ZORA.
Objavljeno: 06.01.2012; Ogledov: 1674; Prenosov: 317
.pdf Celotno besedilo (968,72 KB)

7.
Osveščenost žensk o brisu materničnega vratu - test PAP
Lea Kovačec, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja osveščenost žensk o brisu materničnega vratu – test PAP, državni program ZORA, osnovne in dodatne preiskave za ugotavljanje raka na materničnem vratu in zdravstveno vzgojo diplomirane medicinske sestre. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V teoretičnem delu je predstavljen bris PAP, ki zajema definicijo, dejavnike tveganja za nastanek raka na materničnem vratu, metode za zgodnje odkrivanje raka na materničnem vratu, klasifikacijo citoloških preiskav materničnega vratu ter postopke pri nenormalnem izvidu testa PAP. Predstavljena sta tudi državni program ZORA in zdravstvena vzgoja žensk v Zdravstvenem domu Murska Sobota. V empiričnem delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo želeli ugotoviti osveščenost žensk o pomenu testa PAP. Raziskava je bila opravljena v Zdravstvenem domu Murska Sobota. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecu decembru 2011. Rezultati raziskave so pokazali, da večina žensk hodi na redne ginekološke preglede in da so vse anketiranke seznanjene s terminom test PAP.
Ključne besede: bris PAP, državni program ZORA, zdravstvena vzgoja, HPV, rak materničnega vratu.
Objavljeno: 12.06.2012; Ogledov: 1727; Prenosov: 271
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

8.
Seznanjenost žensk o raku materničnega vratu
Barbara Rep, 2013, diplomsko delo

Opis: Rak materničnega vratu je bolezen, pri kateri se normalne celice spremenijo v rakave. Spremembe v celicah potekajo postopoma, od blagih do hudih, do rakavih, kar traja od 10 do 15 let. Zato je zelo pomembno zavedanje, da je potrebno obiskati ginekologa, še preden se pojavijo težave in se pokažejo prvi znaki. Kljub temu je zavedanje, kako pomembno se je udeleževati preventivnih ginekoloških pregledov, še vedno slabo. Pri vsem tem ima pomembno vlogo medicinska sestra v dispanzerju za žene, da ozavešča pacientke o raku materničnega vratu in kako pomembno je, da se predrakave spremembe dovolj hitro odkrijejo in pričnejo zdraviti. Za raziskovanje smo uporabili deskriptivno metodo dela, kot predmet raziskovanja nam je služil anonimni anketni vprašalnik. V raziskavo smo zajeli 100 naključno izbranih žensk, ki obiskujejo ginekološko ambulanto zdravstvenega doma Ormož, dobljene podatke pa smo obdelali in prikazali s pomočjo računalniških programov. Iz dobljenih rezultatov raziskave smo ugotovili, da večina žensk dobro pozna RMV, preventivne ukrepe, dejavnike tveganja, znake RMV in državni program ZORA. Seznanjenost žensk o raku materničnega vratu je dokaj dobra, vendar bi njihovo znanje bilo še vedno dobro dopolniti. Obstaja namreč še nekaj takih žensk, ki o vseh informacijah niso povsem prepričane. Te informacije pa so zelo pomembne, saj ženske tako lahko pravočasno odkrijejo predrakave spremembe na materničnem vratu in pričnejo z zdravljenjem zgodaj, kar je najpomembnejše.
Ključne besede: Rak materničnega vratu, dejavniki tveganja, cepljenje proti HPV, program ZORA, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 10.10.2013; Ogledov: 1209; Prenosov: 125
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

9.
Osveščenost staršev o cepljenju proti okužbam s HPV
Tina Topolovec, 2014, diplomsko delo

Opis: Okužbe s humanim papiloma virusom so najpogostejše spolno prenesene okužbe, ki so tesno povezane z nastankom raka na materničnem vratu. Veliko tveganje za okužbo s HPV predstavljajo zgodnji in nezaščiteni spolni odnosi ter pogosta menjava spolnih partnerjev. V Sloveniji je na voljo brezplačno cepljenje deklic, ki se izvaja v šestem razredu osnovne šole. Cepivo deluje proti najpogostejšima genotipoma, ki povzročata okužbo s HPV in posledično RMV. Velik problem nastaja pri nezadostni osveščenosti staršev o cepljenju, saj so starši preslabo obveščeni o koristih cepljenja, zaradi česar se ne odločijo za cepljenje svoje deklice. Na aktualno temo je bila narejena raziskava, s katero smo želeli ugotoviti, ali so starši deklic dovolj osveščeni o cepljenju proti okužbam s HPV in njegovih prednostih ter ali bi želeli izvedeti še več informacij. Uporabili smo kvantitativno metodologijo dela, s strukturiranim anketnim vprašalnikom zaprtega tipa, ki je bil anonimen. V raziskavo je bilo zajetih 30 staršev deklic, katerim je cepljenje namenjeno. Raziskava je potekala v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, enota Nova vas, v dispanzerju za šolske otroke. Po rezultatih raziskave smo ugotovili, da je potrebno vložiti še veliko truda v zdravstveno vzgojo ter v proces ozaveščanja staršev o pomenu cepljenja, saj se več kot polovica staršev ne bi odločila za cepljenje svojega otroka. Iz dobljenih rezultatov smo ugotovili, da je večina staršev dobro informirana o raku na materničnem vratu ter njegovih stranskih učinkih in stranskih učinkih cepljenja proti HPV. Cepljenje proti okužbam s HPV je v Sloveniji novost, zato je potrebno starše čim bolje informirati, saj se bodo le tako odločili za cepljenje svoje deklice.
Ključne besede: okužba s HPV, rak materničnega vratu, cepljenje, osveščenost staršev, zdravstvena vzgoja
Objavljeno: 08.10.2014; Ogledov: 993; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (952,95 KB)

10.
NADGRADNJA MODULA KONTROLNIH PREGLEDOV V PRESEJALNEM REGISTRU ZORA
Mojca Florjančič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu je najstarejši presejalni program za raka v Sloveniji, ki z aktivnim pristopom in presejanjem navidezno zdravih žensk s pregledom celic materničnega vratu pravočasno odkrije tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu. Register ZORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana zbira vse izvide brisov materničnega vratu, histopatoloških preiskav in izvide triažnih testov HPV. Glede na to, da koordinacijski center programa ZORA pošilja vabila na preventivne preglede, lahko ženske s predhodnim patološkim izvidom brisa materničnega vratu ostanejo brez spodbude za kontrolni pregled, kar ni v skladu s strokovnimi smernicami. Cilj diplomske naloge je priprava funkcionalnih specifikacij za nadgradnjo modula kontrolnih pregledov v presejalnem registru ZORA in testiranje rešitve v praksi. Diplomsko delo sestavljata teoretični del, v katerem so prikazani trenutni procesi v Registru ZORA ter strokovne podlage za nadgradnjo modula, in praktični del, v katerem je prikazana rešitev nadgradnje modula z delnimi rezultati. Rezultat naloge so pripravljene funkcionalne specifikacije za pripravo modula za izbor in izpis žensk brez kontrolnega pregleda po patološkem izvidu brisa materničnega vratu z možnostjo vnosa odgovorov ginekologov in predstavitev programske rešitve nadgradnje modula. Za potrebe nadgradnje informacijskega sistema registra ZORA so popisani tudi trenutni procesi, ki potekajo v registru. Prvi rezultati nadgrajenega modula kažejo na uspešno izveden projekt, s katerim smo zajeli vse ženske, ki v izbranem obdobju niso bile obravnavane skladno s strokovnimi smernicami. Izvajalci programa ZORA — ginekologi, so odlično sprejeli spremembo, ki jim omogoča optimalnejše delo z manj stroški in boljšo obravnavo žensk.
Ključne besede: Državni program ZORA, register ZORA, kontrolni pregled, bris materničnega vratu
Objavljeno: 09.11.2016; Ogledov: 364; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

Iskanje izvedeno v 0.3 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici