| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Samopodoba pacienta s traheostomo : (diplomsko delo)
Rosvita Gjergjek, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: rak grla, traheostoma, samopodoba, psihosocialna rehabilitacija, študija primera
Objavljeno: 16.02.2009; Ogledov: 4821; Prenosov: 1613
.pdf Celotno besedilo (388,06 KB)

3.
Ozka grla na slovenskih cestah : diplomsko delo
Tadej Dvoršak, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo se osredotočil na problematiko ozkih grl, ki ne bremenijo samo Slovenije, ampak večino razvitih držav. Ozka grla so vse bolj pogosta predvsem zaradi rasti cestnega prometa in ne toliko zaradi slabe cestne infrastrukture, kar nekateri žal zmotno mislijo. Po našem mnenju je infrastruktura slovenskih cest, razen nekaterih izjem, dovolj dobra. Obnovitvena dela res predstavljajo ozka grla, predvsem na avtocestah in hitrih cestah, vendar so ta dela potrebna zaradi preobremenjenosti cest in se njihovo stanje zaradi tega slabša.
Ključne besede: cestni promet, prometna politika, prometna obremenitev, ozka grla
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 2245; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (1,09 MB)

4.
Povečanje produktivnosti zalivanja anod v podjetju TALUM Aluminij d.o.o.
Mitja Plavec, 2012, diplomsko delo

Opis: Podjetje Talum Aluminij d.o.o. se ukvarja s proizvodnjo primarnega aluminija in izdelavo ter sestavljanjem anodnih blokov. Glaven problem, ki ga bom v diplomski nalogi obravnaval, je povečanje produktivnosti zalivanja anod. Raziskovalni del obsega meritve časa posameznih operacij. Na vsaki operaciji sem izvedel več meritev in na ta način dobil povprečen čas na določeni operaciji. Posvetil sem se tudi zastojem v procesu proizvodnje. Z metodo klasifikacije in komporacije sem ugotovil ozka grla proizvodnega procesa in jih z ugotovitvenimi predlogi poskušal odpraviti. Rezultate, ki sem jih predstavil, se navezujejo na stroj za odstranjevanje povratne kopeli. Na podlagi predstavljenih rezultatov sem ugotovil, katere so tiste slabosti, ki se pojavljajo v sami proizvodnji, s svojimi predlogi pa sem poskušal odpraviti ozka grla.
Ključne besede: racionalizacija, proizvodnja aluminija, načrtovanje proizvodnje, anodni bloki, ozka grla, glinica
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1126; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

5.
RAZVOJ MODELA DINAMIČNEGA PLANIRANJA V SERIJSKI PROIZVODNJI
Janez Dolinšek, 2016, magistrsko delo

Opis: V hudem konkurenčnem boju se na trgih obdržijo samo proizvodna podjetja, ki dobavljajo široko paleto izdelkov vrhunske kakovosti v kratkih rokih in po nizkih cenah. Kupci zaradi zahtev po kratkih dobavnih rokih, možnostih spreminjanja naročil ter njihovih količin in fleksibilnosti in zanesljivosti dobav postavljajo proizvajalce pred zelo zahtevne naloge. Zato podjetja stremijo k nenehnemu izboljšanju učinkovitosti in optimizacije proizvodnega procesa. Osnovni namen magistrskega dela je razviti model dinamičnega planiranja serijske proizvodnje v obravnavanem podjetju, zato naloga najprej predstavlja spoznanja domače in tuje literature s področja planiranja proizvodnje, nadalje preučuje stanje sedanjega sistema planiranja v izbranem podjetju ter na podlagi opravljene raziskave ponudi nov model dinamičnega planiranja proizvodnje za potrebe delovanja podjetja. V zadnjih letih se je podjetje soočilo z velikimi spremembami v poslovanju in spremembi proizvodnih programov. Te spremembe so povzročile predvsem probleme pri planiranju in vodenju proizvodnje, kar se izraža v nenehnih zamudah do kupcev, ki pa so tudi posledica slabo izkoriščenih strojev. Magistrsko delo se v prvem delu naloge ukvarja s teoretičnimi izhodišči planiranja proizvodnje, kjer so predstavljeni in pojasnjeni različni proizvodni sistemi, ki se uporabljajo v podjetjih vsepovsod po svetu. V nadaljevanju podrobneje opisujemo različne koncepte materialnega toka proizvodnega sistema, ki se uporabljajo pri planiranju in vodenju proizvodnje. Četrto poglavje opisuje obravnavano podjetje, na primeru katerega v petem poglavju postavimo izhodišča za razvoj dinamičnega planiranja proizvodnje. Z empiričnim delom v zaključku magistrske naloge preučujemo, kako bi uvedba novega, dinamičnega modela planiranja proizvodnje lahko pripomogla k temu, da bi podjetje v povprečju bolje izkoristilo razpoložljivo strojno opremo in tudi zmanjšalo zamude v proizvodnji. V sklepnem delu podajamo svoj pogled na uvedbo novega sistema planiranja proizvodnje v obravnavanem podjetju ter opredelimo izhodišča, s katerimi se bodo druga podjetja lažje odločala za implementacijo bolj optimalnega sistema planiranja proizvodnje v svojo organizacijo.
Ključne besede: Planiranje proizvodnje, modeli planiranja, planiranje materialnih potreb, planiranje potreb po kapacitetah, ozka grla, terminsko planiranje, sploščene kosovnice, ključne operacije, dinamični model planiranja proizvodnje, razvoj modela planiranja.
Objavljeno: 06.07.2016; Ogledov: 554; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (6,51 MB)

6.
Uvajanje odkovkov za znižanje stroškov v podjetju Pišek - Vitli Krpan, d.o.o.
Matic Orač, 2018, diplomsko delo

Opis: Z uvajanjem novih izdelkov v proizvodni program podjetja so se v proizvodnji pojavila ozka grla, ki smo jih skušali rešiti z racionalizacijo. Za proizvodni program podjetja je bila izdelana ABC analiza, iz katere je bilo razvidno, da bomo največji učinek racionalizacije dosegli, če naredimo spremembe pri izdelavi vitel. Odločili smo se, da za polizdelke 2x10EH pesto zobnika, 3,5E–5,5EH puša škripca in za 6,5EH–9,5EH puša škripca namesto vhodnega materiala jeklene palice in cevi, naročimo izdelavo odkovkov in s tem pocenimo proizvodnjo, skrajšamo pretočne čase naročil in se izognemo strojem, ki so ozka grla ali pa le skrajšamo čas obdelave na njih.
Ključne besede: odkovki, analiza stroškov, ozka grla, gozdarski vitli
Objavljeno: 19.02.2019; Ogledov: 276; Prenosov: 0

7.
Komunikacija in kakovost življenja bolnikov po totalni laringektomiji
Milana Kantar, 2018, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Totalna laringektomija je poseg pri katerem se bolniku, največkrat zaradi malignega obolenja, grlo v celoti odstrani. Bolniku se naredi traheostoma, s pomočjo katere diha, pot prehranjevanja pa se popolnoma loči od dihalne poti. Totalna laringektomija spremeni življenje bolnika in njegovo kakovost, saj bolnik ni več zmožen govora oz. verbalne komunikacije. Namen zaključnega dela je ugotoviti kakšna je komunikacija in kakovost življenja bolnikov po totalni laringektomiji. Raziskovalne metode: V zaključnem delu je uporabljen sistematični pregled strokovne in znanstvene literature. Potek iskanja literature je predstavljen v PRISMA diagramu poteka. Iskanje literature je potekalo po vnaprej zastavljenjih vključitvenih in izključitvenih kriterijih, glede na zastavljeno raziskovalno vprašanje. Rezultati: Z analizo strokovne literature smo ugotovili, da totalna laringektomija v veliki meri vpliva na kakovost življenja bolnikov, predvsem zaradi nezmožnosti verbalne komunikacije. V prvih letih življenja po totalni laringektomiji se bolniki še vedno navajajo na nov način življenja, nove načine komunikacije in interakcije z drugimi. Zmanjšana kakovost življenja pri bolnikih povzroči občutek manjvrednosti, pojav depresije, anksioznosti, zaprtosti v sebe. Bolniki so lahko izpostavljeni stigmatizaciji, imajo občutek nesprejetosti, zaradi izgube smisla življenja se pri nekaterih pojavljajo samomorilne misli. Diskusija in zaključek: Totalna laringektomija zelo vpliva na kakovost življenja bolnikov. Prizadeto je bolnikovo fizično, psihično in socialno življenje. Po posegu potrebujejo podporo in pomoč, tako zdravstvenega in negovalnega osebja, kot tudi družine in prijateljev.
Ključne besede: odstranitev grla, traheostoma, kvaliteta življenja, govor, verbalna komunikacija
Objavljeno: 14.12.2018; Ogledov: 351; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici