| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PLANIRANJE PRIZEMELJSKE DIGITALNE TELEVIZIJE DVB-T
Igor Hari, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bralcu prikazati postopek planiranja digitalne prizemeljske televizije DVB-T. V uvodu diplomskega dela so predstavljeni glavni razlogi za prehod iz dosedanjega analognega na digitalni način oddajanja televizijskih signalov. Opisane so številne prednosti, ki jih prinaša tehnologija digitalne televizije. Osrednji del diplomskega dela predstavlja opis postopka izračuna minimalne potrebne medianske vrednosti električne poljske jakosti signala, ki jo moramo zagotoviti na sprejemni lokaciji, da omogočimo uporabnikom storitve kvaliteten sprejem. Predstavljene so tudi metode, ki se uporabljajo za predikcijo jakosti elektromagnetnega polja v sprejemni lokaciji. Podrobneje je opisana statistična metoda ITU-R P.1546-3. V sklepnem delu diplomskega dela je opisan praktičen primer postopka načrtovanja DVB-T oddajnega antenskega sistema in pripadajočega oddajnika.
Ključne besede: Radiodifuzija, DVB-T, radijski valovi, električna poljska jakost, propagacijske krivulje, efektivna višina antene, področje pokrivanja, efektivna izsevana moč (ERP), ITU-R P.1546-3, ETSI TR 101 190 V1.3.1
Objavljeno: 17.03.2011; Ogledov: 1529; Prenosov: 226
.pdf Celotno besedilo (6,94 MB)

2.
ZASNOVA POVEZAVE WAN PO STANDARDU WiFi IEEE 802.11a/b/g/n
Peter Srebot, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo preučuje in praktično predstavlja možnosti za vzpostavljanje WAN v ruralnih področjih po standardu 802.11x. Preučuje vse pomembnejše okoliščine, ki jih je treba upoštevati pri vzpostavljanju brezžičnih povezave na dolge razdalje. S pridobljenim znanjem je bilo vzpostavljeno in predstavljeno brezžično omrežje, ki je omogočilo omreženje celotne vasi, ki ni imela možnosti širokopasovne internetne povezave. Na vzpostavljenem omrežju so bile izvedene meritve, na podlagi katerih smo analizirali lastnosti in zmogljivosti omrežja glede na zunanje dejavnike. Ugotovitve meritev so tudi teoretično razložene.
Ključne besede: 802.11, brezžična povezava, WAN, LAN, internet, omrežje, radijski valovi.
Objavljeno: 09.05.2011; Ogledov: 1842; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (3,77 MB)

3.
Radijski teleskop Jove pri poučevanju astronomskih vsebin
Alex Wirth, 2018, magistrsko delo

Opis: Vesolje preučujemo tudi tako, da analiziramo elektromagnetno valovanje, ki ga prejmemo od astronomskih teles. Če bi zanemarili radijske valove, bi zanemarili velik del informacij, ki jih prejmemo od astronomskih teles. V magistrski nalogi obravnavamo radijske teleskope in njihovo fizikalno ozadje v splošnem, posebno pozornost pa namenimo radijskemu teleskopu Jove. Z našim radijskim teleskopom Jove smo z učenci oz. dijaki izvedli študiji primera na osnovni šoli in gimnaziji. Vključitev radijskega teleskopa pri obravnavi astronomskih vsebin nazorno pokaže, da vidna svetloba ni edini del spektra elektromagnetnega valovanja. Dodatna prednost pa je, da lahko radijske valove iz vesolja zaznavamo na zemeljskem površju podnevi in ponoči.
Ključne besede: radijski teleskop, radijski valovi, astronomija, fizika, osnovna šola, gimnazija
Objavljeno: 24.04.2018; Ogledov: 262; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici