| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 91
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Racionalizacija embalaže in iskanje boljših alternativ v podjetju HS Plus, d.o.o. : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Matic Leš, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na raziskovanju embalaže in iskanju boljših alternativ za pakirno in transportno embalažo v podjetju HS Plus, d. o. o. V prvem delu smo se posvetili splošni teoriji o sami embalaži, kjer smo opredelili pomembne pojme, ki služijo pri nadaljnjem razumevanju diplomskega dela. Izpostavili smo funkcionalnosti in naloge embalaže ter njeno delitev glede na osnovno funkcijo. Predstavili smo podjetje, za katerega smo proučili embalažo ter predstavili problem, s katerim se soočajo v podjetju. V drugem delu smo analizirali trenutno stanje embalaže, ki se uporablja v podjetju, ter podali alternativne predloge za zamenjavo trenutne embalaže. Z analizo paketov, ki se pakirajo v podjetju, smo izračunali kapaciteto posamezne vrste transportne in pakirne embalaže. S pomočjo metode za določitev najboljše alternative smo določili, katera embalaža je glede na odločitvene kriterije podjetja najbolj primerna za uporabo. V zaključku smo podali oceno, ovrednotili uspešnost reševanja problema ter podali možnosti nadaljnjega razvoja v podjetju HS Plus, d. o. o.
Ključne besede: embalaža, pakiranje, racionalizacija, stroški, večkriterijsko odločanje
Objavljeno v DKUM: 16.01.2023; Ogledov: 406; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

2.
Racionalizacija odpadne embalaže in mehanska obdelava odpadkov v zbirnem centru lenart, podjetja saubermacher slovenija d.o.o.
Tjaša Klampfer, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Pojav plastične embalaže predstavlja velik prelom za drugo polovico 20. stoletja. V podjetju Saubermacher Slovenija d.o.o., v katerem se med drugim ukvarjajo tudi s sortiranjem odpadne embalaže, smo najprej pregledali dejansko stanje in prostor, kjer se vrši sortiranje odpadne mešane embalaže. Pregled stanja nam je omogočil, da smo ugotovili vzrok za premajhno storilnost sortirne linije. Na podlagi pridobljenih informacij in ugotovitev s pomočjo intervjuvanja, opazovanja, proučevanja in primerjanja smo predlagali možne rešitve, ki bi izboljšale sistem procesa sortiranja odpadne embalaže in izboljšale samo storilnost le tega. S posnetkom obstoječega stanja smo ugotovili neustrezno urejena področja. S predlogi izboljšav in upoštevanjem le teh, kot so nakup stropno – premičnega dvigala, nakup kolesc za kontejnerje, nakup dvoriščnega nakladalnika in z boljšo organizacijo zaposlenih na sortirni liniji, bi zaposlenim omogočili skrajšan skupni čas procesa, zmanjšali bi potreben čas in skoraj odpravili nekoristnega. S pomočjo finančnih podatkov podjetja smo lahko na ta način ugotovili v kolikšnem času bi si stroške za izvedbo predlogov povrnili. Ob morebitni selitvi ali modernizaciji linije v prihodnje pa bi lahko podjetje zaposlilo več delavcev, ob tem pa bi se lahko odločilo za sortiranje drugih frakcij, ki pa trenutno zaidejo v smeti.
Ključne besede: racionalizacija, odpadna embalaža, sortirna linija, proces sortiranja, storilnost
Objavljeno v DKUM: 15.10.2018; Ogledov: 1303; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)

3.
Racionalizacija postopkov izrezovanja pločevine nerjavečih jekel
Daniel Vovk, 2018, diplomsko delo

Opis: Želja po uspehu je to, kar vodi do napredka. Kljub temu da je podjetje uspešno, je vedno potrebno premisliti še o dodatni racionalizaciji proizvodnega postopka ter s tem zmanjšati proizvodne stroške, izboljšati kakovost, delovne razmere ter s tem biti na vrhu konkurence. Potrebno je dobro poznavanje proizvodnih postopkov, da lahko oblikujemo optimalni proizvodni proces. V nalogi sem se posvetil različnim rezalnim postopkom. Preučene so bile prednosti in slabosti teh postopkov. Ker prihaja v podjetju do težav pri razrezu nerjavnega jekla, sem podrobno preučil prej omenjeni material ter načine, kako bi te težave odpravili. Po preučenih prednostih in slabostih različnih rezalnih tehnik ter zahtevah po kakovosti je bilo ugotovljeno, da je za podjetje najbolj primeren nakup novega plazemskega rezalnika. Z novo sodobno tehnologijo bi odpravili veliko težav, ki jih povzroča sedanja plazma. Ker v podjetju režemo tudi nerjavna jekla, plamenski rezalnik ni primeren izbor, medtem ko laser ni primeren zaradi razreza tudi debelejših materialov.
Ključne besede: razrez, plazma, nerjaveče jeklo, laser, plamenski rezalnik, racionalizacija razreza, izboljšanje produktivnosti.
Objavljeno v DKUM: 03.05.2018; Ogledov: 1145; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

4.
Racionalizacija logističnih procesov sindikalnih izletov javnega sektorja
Petra Grujić, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Predmet raziskave diplomskega dela je bila racionalizacija logističnih procesov sindikalnih izletov javnega sektorja, kjer smo s pomočjo proučene znanstvene in strokovne literature v teoretičnem delu predstavili vlogo sindikalnih izletov v turizmu in najpogostejše logistične procese znotraj le-teh. V empiričnem delu smo raziskavo dopolnili s pomočjo vprašalnikov, ki smo jih razdelili zaposlenim izbranih podjetij javnega sektorja v občini Zagorje ob Savi in s pomočjo strukturiranega intervjuja, s katerim smo pristopili k turističnim agencijam. Glede na vse pridobljene informacije smo lahko odgovorili na zastavljena raziskovalna vprašanja in uresničili cilje. Na osnovi izvedene raziskave ugotavljamo, da se zaposleni podjetij javnega sektorja v večini radi udeležujejo sindikalnih izletov. Najpomembnejši dejavniki njihovega zadovoljstva so družba sodelavcev, izbrana destinacija, program, ki ga vodi komunikativen in iznajdljiv vodnik, s širokim znanjem, je splošno razgledan in fleksibilen. Racionalizacija logističnih procesov je v pripravi in izvedbi programa v turistični destinaciji najpogosteje izpeljana na področju prehrane in prenočitvenih kapacitet.
Ključne besede: sindikalni izleti, logistični procesi, javni sektor, racionalizacija logističnih procesov
Objavljeno v DKUM: 11.10.2017; Ogledov: 1349; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (895,14 KB)

5.
Reprezentacija racionalizacije, birokratizacije in ideje železne kletke M. Webra v delu "1984" G. Orwella
Špela Dolajš, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo preučevali Webrove osrednje koncepte – racionalizacijo, birokratizacijo in idejo železne kletke – ter odraz slednjih v Orwellovi antiutopiji 1984. Z uporabo primerjave in kritične ter interpretativne diskurzivne analize so bili koncepti reprezentirani skozi dekompozicijo družbenega življenja na področje prava, politike, ekonomije, religije ter sfero emocij in erotike. Pomenski vrh magistrske naloge predstavlja »železna kletka«, po Webru posledica in končni izraz preveč racionalizirane in zbirokratizirane družbe. Birokratizacija kot pretvornik družbenega delovanja v racionalno organizirano ter racionalizacija kot posvajanje sheme pravil birokratske organizacije se, ob umanjkanju raznolikih interesnih konfliktnih napetosti, ultimativno izrazita v železni kletki. Slednja eksistira in odreja življenje Orwellove antiutopične oceanijske družbe. Znotraj te so s strani celote različnih individuumov, razredov in institucij vidni vsi tipi subjektivne in objektivne racionalnosti, skozi analizo pa je bil ugotovljen tudi ključen pomen etične materialne racionalnosti. Poleg tega pa se pomen racionalnosti izkaže kot aktivna svetovna nadvlada ter kot preračunljivost oz. ustrezna kalkulacija sredstev, ki vodijo do cilja. Čeprav delo zajema tudi pomen racionalnosti v smislu predvidljivosti in sistematične ureditve, le-ti ne temeljita na zapisanih pravilih. Gre za družbo, ki se je racionalizirala skladno z enim in enotnim ciljem oblasti, kateremu je podrejeno celotno družbeno delovanje, in ki je, gledano z drugačnih pozicij, iracionalno. Represalijska eliminacija navzkrižnih interesnih konfliktov in s tem razvojne ustvarjalnosti, poleg tega pa tudi onemogočen vznik novih karizmatičnih prerokov, vladajočim omogoča večno oblast v okamenelem svetu ter konec procesa racionalizacije, obenem pa predstavlja stičišče Webrove in Orwellove pesimistične slike potencialne prihodnosti družbe.
Ključne besede: Max Weber, 1984, racionalnost, racionalizacija, birokratizacija, železna kletka
Objavljeno v DKUM: 08.05.2017; Ogledov: 1566; Prenosov: 180
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

6.
Racionalno upravljanje z odpadno embalažo v hotelu Veter d.o.o.
Rok Smolinger, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Potrošništvo, marketing, zadovoljevanje vedno večjih potreb strank in ostale podobne prvine potrošništva, posredno vplivajo na vedno večjo nastalo količino odpadne embalaže. Še večje količine odpadne embalaže pa nastanejo v industriji. Za namen našega diplomskega dela se osredotočimo na povprečen hotel. V diplomskem delu bomo preučili obstoječe stanje na področju odpadne embalaže v hotelu Veter d.o.o. Osredotočili se bomo predvsem na potek nastanka od embalaže do odpadne embalaže ter na ravnanje z odpadno embalažo v hotelu. Ob tem pa se bomo posvetili tudi stroškom. S pomočjo kritične analize bomo ugotovili morebitne napake ali pomanjkljivosti pri ravnanju z odpadno embalažo. Po opravljeni analizi obstoječega stanja, bomo v skladu z teoretičnimi izhodišči in zakonskimi usmeritvami, podali predloge za možne izboljšave v hotelu Veter d.o.o. Poiskali bomo načine za racionalnejše ravnanje z odpadno embalažo in racionalizacijo stroškov. Iz vidika logistike bomo podali predloge za čim bolj učinkovito sekundarno rabo OE.
Ključne besede: logistika, embalaža, odpadna embalaža, racionalizacija
Objavljeno v DKUM: 25.01.2017; Ogledov: 1637; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

7.
RACIONALIZACIJA V NLB D.D.
Biljana Lukić, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi obravnavamo racionalizacijo v NLB d. d. Racionalizacija pomeni »pocenitev poslovanja«, česar pa ne dosežemo samo z odpuščanjem, ampak predvsem z racionalizacijo materiala, časa dela in drugim. Racionalizacija ima samo en cilj – finančni prihranek. Organizacija je sistem ljudi, sredstev in virov, kar pomeni, da je z ene strani instrument oziroma orodje za doseganje ciljev, z druge strani pa skupnost interesov ljudi. Kadri so vsi delavci v organizaciji ne glede na njihovo stopnjo izobrazbe ali drugačno strokovno usposobljenostjo. Banka je gospodarski subjekt, ki je podvržen gospodarski strukturi, kar pomeni, da ta gospodarska struktura vpliva na bančništvo in njegovo organiziranost. Vloga banke je vedno odvisna od razvojne stopnje gospodarstva in od gospodarskega sistema. Prvo fazo procesa racionalizacije je NLB d.d. začela uresničevati v začetku julija 2013. Reorganizacija je vplivala na število in strukturo zaposlenih, poleg tega pa je k racionalnejšemu poslovanju pripomogla tudi izvedena prostorska optimizacija.
Ključne besede: banka, racionalizacija, organizacija, stroški, kadri
Objavljeno v DKUM: 13.10.2016; Ogledov: 1255; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (722,93 KB)

8.
Racionalizacija izdelave in montaže regalnega sistema
Albert Nemet, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z racionalizacijo proizvodnje in montaže regalnih sistemov, da bi dosegli krajših čas izdelave regalnih sistemov in tudi krajši čas montaže regalov. Pri tem je bilo treba upoštevati dejstvo, da so tehnične in funkcionalne lastnosti regalnega sistema ostale nespremenjene. Da smo prišli do želenih rezultatov je bilo treba uporabiti več metod dela. Tako so za potrebe izvedbe diplomskega dela bile uporabljene metode analize, izpraševanja, preizkušanja in geometrijskega modeliranja. Za uspešno racionalizacijo proizvodnje in montaže regalnih sistemov je bilo treba oblikovati novo obliko stebra regalnega sistema. Nova oblika stebra je zahtevala nove prečke ter dodatne diagonale in novo metodo vijačenja. Uspešnost racionalzacije je bila dosežena v določeni meri, saj je sedaj proizvodnja stebrov olajšana, prav tako je skrajšan čas izdelave. Hkrati smo zmanjšali odpadni material. Prav tako je olajšana montaža regalnega sistema, kot tudi čas montaže, ki je zmanjšan za približno 50 %. Lastna teža stranice nove izvedbe je manjša za 5 %. Funkcionalnost ter tehnične lastnosti po racionalizaciji so ostale enaka prejšnjemu sistemu.
Ključne besede: Regalni sistemi, racionalizacija, montaža
Objavljeno v DKUM: 20.09.2016; Ogledov: 1025; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

9.
Racionalizacija proizvodnega procesa v industrijskem podjetju
Nataša Štraus, 2016, specialistično delo

Opis: Specialistična naloga zajema predloge, kako racionalizirati proizvodnjo v industrijskem obratu in je posledica meritev, analiz in preučevanja literature in praktičnega dela v samem podjetju. Z uvedbo racionalizacija dela se približamo tehnično, tehnološko in ergonomsko urejenemu proizvodnemu procesu, kar je pogoj za uspešno in konkurenčno podjetje. Uporabljene so bile standardne metode preučevanja, kot so določanje izdelovalnega časa, slika delovnega dne, merska analiza delovnega mesta in predlogi za nove razvite tehnologije delovne opreme. Iz dobljenih analiz smo predlagali racionalizacijo industrijskega obrata.
Ključne besede: racionalizacija, analiza obstoječega stanja, ocena učinkov, izbor nove opreme
Objavljeno v DKUM: 20.09.2016; Ogledov: 1144; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,53 MB)

10.
Izboljšave organizacije delovanja Kongresnega centra Brdo
Robert Rozman, 2016, specialistično delo

Opis: V specialistični nalogi »Izboljšave organizacije delovanja kongresnega centra Brdo« je predstavljeno delovanje kongresnega centra z organiziranostjo skladiščenja in transporta opreme za izvedbo protokolarnih in tržnih dogodkov ter posnetek in racionalizacija tipične postavitve dvorane za tržni dogodek. V nalogi je opisano in analizirano stanje objekta po dokončani izvedbi, podrobni opis problematike skladiščenja, skladiščne opreme in transportnih poti predvidenih z arhitekturno zasnovo. V nadaljevanju naloga povzema racionalizacijo skladišč z novimi transportno skladiščnimi sredstvi in novimi transportnimi potmi, ki so nastale z novo opremo. Naloga v drugem delu opisuje delovni proces postavitve dvorane z meritvami časov in v nadaljevanju racionalizacijo s prerazporeditvijo del in nalog, ki jih omogočajo nova transportno skladiščna sredstva in s tem prerazporeditev zaporedja opravil.
Ključne besede: dogodek, oprema, skladišče, transport, racionalizacija
Objavljeno v DKUM: 15.09.2016; Ogledov: 991; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (5,05 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici