| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 58
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Finančna analiza poslovanja pošte slovenije
Neja Kokot, 2023, magistrsko delo

Opis: Finančna analiza je ključni del celotne analize podjetja v gospodarstvu. Glavni cilj vsakega podjetja je s pomočjo učinkovitega vodenja poslovanja doseči najboljše poslovne rezultate. Za sprejemanje pomembnih poslovnih odločitev potrebuje vodstvo zanesljive informacije iz različnih virov, zato so rezultati finančne analize ključni pri teh odločitvah. Na podlagi računovodskih izkazov, ki ponujajo vpogled v preteklo uspešnost podjetja, ter s pravilno analizo teh podatkov lahko ustvarimo realno sliko o poslovanju podjetja, kar pomaga vsem vpletenim pri oblikovanju usmeritev za prihodnost. Te pridobljene informacije bistveno olajšajo proces odločanja in načrtovanja pri razvoju podjetja. S pomočjo rezultatov ocenimo finančni in ekonomski položaj podjetja ter njegovo zdravje. V nalogi smo na podlagi računovodskih izkazov ter finančnih kazalnikov in modelov določili finančno stanje podjetja Pošta Slovenije. Uporabili smo zgolj kazalnike, ki so ključni pri finančni analizi, upoštevali pa smo podatke med leti 2018 in 2022, ki smo jih pridobili v letnih poročilih podjetja. V teoretičnem delu smo predstavili možna finančna tveganja ter opisali računovodske izkaze in kazalnike ter modele finančne analize. Predstavili smo tudi optimalno strukturo kapitala. V praktičnem delu smo opisali podjetje ter predstavili rezultate finančne analize, na podlagi kazalnikov in modelov. Prikazali smo tudi horizontalno in vertikalno finančno strukturo ter stroške kapitala in obratni kapital v podjetju. Skozi nalogo smo raziskovali enega izmed večjih finančnih problemov, to je zlato bilančno pravilo. Rezultati analize so pokazali, da se v podjetju držijo najpomembnejšega pravila. Prav tako so rezultati pokazali, da se v podjetju ne soočajo s prevelikimi finančnimi tveganji, oz. da ta pravilno obvladujejo. Vse to so nam namreč pokazali rezultati finančnih kazalnikov ter modelov. Podjetje je stabilno, likvidno ter kreditno sposobno.
Ključne besede: finančna analiza, Pošta Slovenije, finančni kazalniki, vodoravna in navpična analiza, Altmanov model, Kraličkova metoda, računovodski izkazi.
Objavljeno v DKUM: 20.11.2023; Ogledov: 448; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

2.
Finančna analiza izbranih podjetij iz trgovske panoge
Arjana Bislimaj, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je preučiti področje finančne analize in jo uporabiti na primeru izbranih podjetij, ki deluje v trgovski panogi, ki se ukvarjajo z prodajo izdelkov za dom in gradnjo, ter ugotoviti, katero podjetje je uspešnejše pri svojem poslovanju s pomočjo računovodskih informacij, ki jih pridobimo iz bilance stanja in izkaza poslovnega izida. Kljub temu, da podjetji spadata v isto panogo, ne moremo trditi, da sta popolnoma primerljivi, zato smo opravili tudi analizo s pomočjo računovodskih kazalnikov, ki omogočajo primerljivost računovodskih izkazov. Spremljamo, primerjamo in analiziramo podatke za poslovna leta 2019, 2020 in 2021, ki jih pridobivamo iz letnih poročil podjetja Merkur in OBI, ki so javno objavljena na AJPES. Rezultati so lahko zelo pomembni za poslovodstvo in odgovorne pri posameznih odločitvenih ravneh. Živimo v času velikih sprememb, ki zahteva bolj preudarno in zanesljivo poročanje lastnikov podjetij, menedžerjev, poslovnih partnerjev, da se lahko pravočasno odločamo in se izognimo nevarnostmi. Finančna analiza je postopek preučevanja uspešnosti podjetja v kontekstu njegove panoge in gospodarskega okolja, da bi prišli do odločitve ali priporočila. Ker se trg nenehno spreminja, se morajo podjetja znati prilagajati in si pomagati s analizo poslovanja. Eden najpogostejših načinov za analizo finančnih podatkov je izračun razmerij iz podatkov v računovodskih izkazih za primerjavo s podatki drugih podjetij ali z lastno preteklo uspešnostjo podjetja. Diplomsko delo je razčlenjena na dva dela. Prvi del diplomskega dela je teoretična razlaga ter analiza računovodskih izkazov izbranih podjetjih iz trgovske panoge. V teoretičnem delu smo obravnavali računovodske izkaze in finančne kazalnike. Drugi del je praktičen del, v katerem smo na kratko predstavili podjetji Merkur in OBI, trgovina ter analizirali njuno poslovanje v obdobju treh let.
Ključne besede: finančna analiza, računovodski izkazi, finančni kazalniki
Objavljeno v DKUM: 22.06.2023; Ogledov: 530; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

3.
Spremljanje uspešnosti poslovanja na osnovi računovodskih informacij
Maruša Bizjak Ferjan, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena uspešnost, opredeljene so računovodske informacije, ki jih prikazujejo računovodski izkazi in ki so pomembne za spremljanje uspešnosti s kazalniki. Sledi še analiza računovodskih poročil podjetja Elmont Bled, d. d., ter analiza bilanc podjetja s kazalniki v obdobju od leta 2015 do 2018. Postavili smo si dve vprašanji raziskave, in sicer kakšne so bile vrednosti kazalcev in kazalnikov podjetja Elmont v obdobju od leta 2015 do leta 2018 ter ali je bilo podjetje v tem obdobju uspešno. Za analizo uspešnosti s kazalci in kazalniki smo uporabili javne podatke, objavljene na spletni strani Agencije Republike Slovenije za javno-pravne evidence in storitve, na podlagi katerih smo z izračuni posameznih kazalnikov in kazalcev ugotovili, kakšna so razmerja med posameznimi gospodarskimi kategorijami in na podlagi tega presodili, ali je podjetje uspešno. Prispevek naloge k izboljšanju situacije je to, da bo na primeru podjetja opisano, kakšne koristi prinaša podjetju spremljanje računovodskih informacij.
Ključne besede: uspešnost poslovanja, računovodske informacije, računovodski kazalniki, računovodska poročila
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 1057; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

4.
Finančna kriza in uspešnost poslovanja računovodskih servisov v Sloveniji
Katja Pustatičnik, 2018, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je bil raziskati spreminjanje števila računovodskih servisov v Sloveniji v dveh štiriletnih obdobjih pred in po nastopu krize, ter analizirati uspešnost poslovanja na vzorcu naključno izbranih računovodskih servisov v obeh obdobjih. V teoretičnem delu magistrske naloge je bil proučen pojem krize, vpliv krize na globalni in regionalni ravni ter posreden vpliv krize na sektor računovodske dejavnosti. Magistrska naloga v raziskovalnem delu na podlagi prvo zastavljene hipoteze spremlja spreminjanje števila računovodskih servisov v štiriletnem obdobju pred začetkom krize (2004-2007) in v štiriletnem obdobju po nastopu krize (2010-2013). Kot osnova za analiziranje podatkov sta bili izbrani podatkovni bazi AJPES in SURS. V nadaljevanju magistrska naloga analizira uspešnost poslovanja šestdesetih naključno izbranih računovodskih servisov v Sloveniji. Preverjanje druge hipoteze magistrske naloge je temeljilo na podlagi izračuna šestih računovodskih kazalnikov, ki prikazujejo poslovanje izbranih slovenskih računovodskih servisov v obdobju pred in po nastopu svetovne krize. Za posamezni računovodski servis so bili izračunani računovodski kazalniki, in sicer za štiri letno obdobje pred in štiriletno obdobje po nastopu krize. Računovodski kazalniki, ki so bili izbrani za analiziranje poslovanja, so bili naslednji: celotna gospodarnost, donosnost sredstev, donosnost kapitala, dobičkonosnost poslovnih prihodkov, prihodki na zaposlenega in EBIT. Na podlagi celotnega vzorca naključno izbranih računovodskih servisov so bili izračunani povprečni računovodski kazalniki vseh računovodskih servisov za obdobje pred in po nastopu krize. Drugo zastavljena hipoteza je bila preverjena s pomočjo neparametričnega Mann-Whitney-jevega U-testa, ki je pokazal, da je pri vseh izračunanih kazalnikih prišlo do statističnih razlik, saj je absolutna vrednost »z« pri vseh kazalnikih, večja od ±1,96 in stopnja značilnosti pri vseh kazalnikih manjša od 0,05. Torej lahko s 95 % verjetnostjo trdimo, da je prišlo do statistično pomembnih razlik pri vseh kazalnikih glede na obdobje pred in po nastopu krize. Na podlagi ugotovitev iz raziskave je bilo nato ugotovljeno, da je pri celotni gospodarnosti, donosnosti sredstev, donosnosti kapitala in dobičkonosnosti poslovnih prihodkov prišlo po nastopu krize do zmanjšanja, medtem ko sta kazalnika prihodki na zaposlenega in EBIT po nastopu krize zrasla. Ugotovljeno je bilo, da se je število računovodskih servisov po nastopu krize povečalo, zaradi česar je potrebno področje računovodstva bolje regulirati. Po drugi strani se je uspešnost računovodskih servisov v večini le-teh na podlagi izbranih kazalnikov poslabšala. Za povečanje uspešnosti je potrebno večjo pozornost nameniti izobraževanju, oglaševanju in vložku v digitalizacijo.
Ključne besede: računovodski servis, računovodstvo, kriza, računovodski kazalniki
Objavljeno v DKUM: 23.02.2018; Ogledov: 1863; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

5.
Analiza uspešnosti poslovanja izbranih družb znotraj skupine HSE d.o.o. za obdobje od leta 2009 - 2013
Viktorija Gavez, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem projektu je predstavljena finančna analiza uspešnosti poslovanja izbranih slovenskih elektrarn za obdobje od leta 2009 do leta 2013. V analizo so bile vključene Dravske elektrarne Maribor, Hidroelektrarne na Spodnji Savi, Soške elektrarne Nova Gorica, Termoelektrarna Šoštanj in Termoelektrarna Trbovlje. Vse elektrarne spadajo v skupino Holding slovenskih elektrarn d.o.o. Vsebina diplomskega projekta je razdeljena na štiri večja poglavja: analizo aktivne strani bilance stanja oz. naložbenja, analizo pasivne strani bilance stanja oz. financiranja, analizo vodoravnega finančnega ustroja oz. proučevanje harmonije med sredstvi in obveznostmi ter analizo učinkovitosti in uspešnosti poslovanja, s poudarkom na slednjem. Ugotovitve v diplomskem projektu se nanašajo predvsem na primerjavo uspešnosti podjetij na posameznih področjih. Glede na pridobljene rezultate, bi lahko izmed izbranih podjetij med uspešnejša uvrstili Dravske elektrarne Maribor, Soške elektrarne Nova Gorica in Hidroelektrarne na Spodnji Savi.
Ključne besede: finančna analiza, analiza učinkovitosti in uspešnosti, računovodski kazalniki, slovenski proizvajalci električne energije
Objavljeno v DKUM: 10.08.2017; Ogledov: 1227; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (112,75 MB)

6.
ANALIZA POSLOVNE USPEŠNOSTI DIMNIKARSKIH PODJETIJ IN NJENA PRIMERJAVA S POSLVONO USPEŠNOSTJO PODJETIJ V DEJAVNOSTI INŠTALIRANJA VODOVODNIH, PLINSKIH IN POGREVALNIH NAPRAV
Tanja Petek, 2016, diplomsko delo

Opis: Na začetku svojega diplomskega projekta sem opredelila osnovne pojme, kot so opredelitev računovodskih izkazov, kaj je poslovna uspešnost, kaj pomeni beseda kazalnik, proučevanje poslovne uspešnosti, in katera so merila za uspešnost poslovanja. Predstavila sem, katere kazalnike uporabljamo za proučevanje poslovne uspešnosti. Nato pa sledi izračun kazalnikov primerjav podjetij v dveh dejavnostih – dejavnost inštaliranja vodovodnih, plinskih in pogrevalnih naprav ter dejavnost dimnikarskih podjetij. Najprej sta na kratko predstavljeni obe dejavnosti, kaj delata oz. s čim se ukvarjata. Zanimivo je, da dimnikarska podjetja delujejo na način koncesije oziroma monopola na tržišču, medtem ko so podjetja v dejavnosti inštaliranja vodovodnih, plinskih in pogrevalnih naprav v prosti konkurenci. Nato sem teoretično opisala vse kazalnike, ki sem jih izračunala za poslovno uspešnost. Kazalniki poslovne uspešnosti, kot so opredeljeni v Slovenskih računovodskih standardih: kazalniki stanja financiranja, kazalniki stanja investiranja, kazalniki plačilne sposobnosti, kazalniki gospodarnosti, kazalniki dobičkonosnosti in denarna tokovnost. Ugotovila, sem, da imata obe dejavnosti skoraj enako visoke kazalnike glede na različnost dejavnosti, do velikih razlik pride edino pri kazalnikih denarne tokovnosti.
Ključne besede: računovodski kazalniki, računovodski izkazi
Objavljeno v DKUM: 10.11.2016; Ogledov: 1356; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (733,96 KB)

7.
ANALIZA RAČUNOVODSKIH IZKAZOV DVEH ZAVODOV UKC MARIBOR IN UKC LJUBLJANA
Martina Trunk, 2015, diplomsko delo

Opis: Na začetku diplomskega seminarja sem na splošno predstavila javne zavode, ustanovitev njihovo dejavnost in financiranje, posebnosti na področju računovodenja in računovodske izkaze, ki jih zavod sestavlja. V diplomskem seminarju sem proučevala uspešnost in učinkovitost dveh slovenskih bolnišnic, to sta UKC Ljubljana in UKC Maribor. Na podlagi bilance stanja, izkaza prihodkov in odhodkov določenih uporabnikov in izkaza prihodkov in odhodkov po načelu denarnega toka sem izpeljala analizo ter presodila, kateri izmed njiju je uspešnejši. S pomočjo podatkov iz računovodskih izkazov sem lahko uspešnost in učinkovitost javnih zavodov presodila na podlagi računovodskih kazalnikov, ki so omogočili podrobnejšo analizo poslovanja. V diplomskem seminarju so bili uporabljeni podatki iz letnih poslovnih poročil obeh zavodov za obdobje 2011, 2012, 2013 in 2014.
Ključne besede: Javni zavod, bilanca stanja, izkaz poslovnega izida, računovodski kazalniki.
Objavljeno v DKUM: 27.10.2015; Ogledov: 3119; Prenosov: 323
.pdf Celotno besedilo (5,39 MB)

8.
Uporabnost javno dostopnih podatkov pri prepoznavanju tveganosti poslovnih subjektov
Marko Štrigl, 2015, magistrsko delo

Opis: Presojanje tveganosti poslovnih subjektov predstavlja enega ključnih procesov v vsakem podjetju. V magistrskem delu je predstavljena tako teoretična kot tudi praktična razlaga, kako se presojanja tveganosti poslovnih subjektov lotiti. Predstavili in preučili smo področje insolventnosti v Sloveniji in EU, kjer smo ugotovili, da število postopkov zaradi insolventnosti v EU še vedno narašča. Je pa dejstvo, da je stopnja rasti števila postopkov zaradi insolventnosti bistveno nižja v zahodni kot v srednji in (jugo)vzhodni Evropi. Slovenija je v stopnji rasti števila postopkov zaradi insolventnosti pri samem vrhu in iz zadnjih razpoložljivih podatkov se rast (žal) še vedno nadaljuje. Preučili smo tudi področje plačilne discipline v Sloveniji in EU, kjer smo ugotovili, da je plačilna disciplina še vedno zelo pereč problem. Kot pri insolvenčnih postopkih, je tudi na področju plačilne discipline bistveno boljše v zahodni Evropi kot v srednji in (jugo)vzhodni Evropi. Slovenija je pri plačilni disciplini pri samem repu držav EU, managerji slovenskih podjetij pa boljše plačilne discipline ne pričakujejo niti v bližnji prihodnosti. V teoretičnem delu magistrskega dela smo predstavili tradicionalne metode za presojanje tveganosti podjetij. Pri tem smo največ pozornosti namenili kazalnikom poslovanja in informacijam, ki jih iz le-teh lahko razberemo. Predstavili smo tudi moderne metode presojanja tveganosti poslovnih subjektov. Tako smo opisali nekatere znane modele in metode presojanja tveganosti poslovnih subjektov. Posvetili smo se tudi oblikam zavarovanja terjatev in nekatere najbolj poznane oblike tudi predstavili. Za potrebe praktičnega dela magistrskega dela smo celovito preučili vse v Sloveniji javno dostopne podatke o poslovnih subjektih in pri vsakem javno dostopnem podatku poudarili dodano vrednost in potencialne pomanjkljivosti. Opozorili smo na pasti v računovodskih izkazih ter predstavili, na kakšen način prepoznati prevrednotene postavke in le-te ustrezno izločiti iz računovodskih izkazov. V praktičnem delu smo na podlagi javno dostopnih podatkov opravili analizo 10-ih izbranih podjetij ter po naši oceni dokazali, da bi upniki že veliko časa pred pričetkom postopkov zaradi insolventnosti v preučevanih podjetjih lahko ugotovili, da bodo dotična podjetja postala insolventna. Pri vseh preučevanih podjetjih smo ocenili, da velik del krivde za ne-poplačilo terjatev nosijo tudi upniki, ki se pri poslovanju s tveganimi podjetji niso ustrezno zavarovali. Na podlagi celovite analize smo v sklepu magistrskega dela predlagali nekatere ukrepe za izboljšanje obstoječega stanja. Prav tako smo potrdili v uvodu magistrskega dela postavljeni hipotezi.
Ključne besede: tveganost podjetij, plačilna disciplina, insolventnost, kazalniki poslovanja, modeli za presojanje tveganosti podjetij, boniteta, računovodski izkazi
Objavljeno v DKUM: 30.06.2015; Ogledov: 1106; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

9.
POSLOVNOIZIDNI TOKOVI SONČNE ELEKTRARNE SAGAJ
Tina Štremfelj, 2014, diplomsko delo

Opis: Ugotavljamo, da je vse več investitorjev, ki se odločajo za naložbeni projekt izgradnje lastne sončne elektrarne. Pri tem nastanejo tako prihodki kot tudi odhodki. Odhodki so tudi stroški, ki ne nastanejo le pri izgradnji, temveč se investitor vsako leto sooča z njimi. V diplomskem delu je predstavljeno delovanje Sončne elektrarne Sagaj, ki je bila zgrajena decembra 2010. Raziskali in analizirali smo poslovnoizidne tokove, torej prihodke in odhodke, s katerimi se investitor sooča. Zanimala nas je njihova vrednost in vsi ostali obračuni. Med seboj smo analizirali in primerjali poslovanje sončne elektrarne v prvih treh letih njenega delovanja, in sicer poslovna leta 2011, 2012 in 2013. Pri analizi in obračunu smo si pomagali z računovodskimi izkazi, in sicer z bilanco stanja ter izkazom poslovnega izida. Kot orodje analize pa smo na podlagi znanih podatkov uporabili tudi izračun računovodskih kazalnikov. Tako smo ugotovili gospodarsko uspešnost poslovanja Sončne elektrarne Sagaj. Na podlagi analiz rezultatov smo ugotovili, da dopolnilna dejavnost na kmetiji, to je delovanje sončne elektrarne, gospodarsko posluje sorazmerno uspešno. Le v začetku delovanja, torej v prvem letu, je zaradi zmanjšane prodajne cene poslovala z izgubo, vendar je bila proizvedena in prodana količina energije zelo visoka v primerjavi z drugima poslovnima letoma. Prihodki dejavnosti najprej naraščajo, naslednje leto padajo, odhodki pa padajo vsako leto. Vse analize in posledični izračuni kazalnikov kažejo, da je dejavnost najboljše poslovala v poslovnem letu 2012.
Ključne besede: dopolnilna dejavnost, poslovnoizidni tokovi, prihodki, odhodki, računovodski izkazi, računovodski kazalniki
Objavljeno v DKUM: 18.09.2014; Ogledov: 1477; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

10.
ANALIZA UČINKOVITOSTI IN USPEŠNOSTI PODJETJA JAGROS D.O.O. V PRIMERJAVI S TREMI TUJIMI KONKURENTI
Silvestra Kristan, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo naredili primerjalno analizo uspešnosti in učinkovitosti poslovanja domačega trgovskega podjetja Jagros d.o.o. v primerjavi s tujimi trgovskimi podjetji Eurospin EKO d.o.o., Rudnidis d.o.o. in Spar Slovenija d.o.o., ki delujejo na slovenskem območju. Analizo smo izvedli na podlagi preurejenih in prečiščenih računovodskih izkazov družb. S pomočjo izračunanih temeljnih računovodskih kazalnikov smo analizirali premoženjsko-finančni položaj, poslovno uspešnost, učinkovitost in gospodarnost poslovanja ter denarno uspešnost poslovanja družb. Ugotavljamo, da družba Jagros d.o.o. najmanj učinkovito upravlja svoja obratna sredstva (ima najslabši kazalnik obračanja zalog) ter je glede na kazalnike gospodarnosti ter donosnosti sredstev najbolj poslovno uspešna. Na drugih proučevanih področjih (povprečna doba vezave obveznosti do dobaviteljev, pokritost kratkoročnih obveznosti ter dolgoročnih sredstev, donosnost kapitala, denarna izidnost poslovnih prihodkov, pokritost dolgov z denarnim izidom iz poslovanja, prihodki na zaposlenca in dodana vrednost na zaposlenca) družba Jagros d.o.o. v primerjavi z ostalimi konkurenti izkazuje srednje ugodne kazalnike. Čeprav so razlike med nekaterimi kazalniki zelo majhne, je družba Jagros d.o.o. edina družba, ki se ji vrednost večine kazalnikov v opazovanem obdobju izboljšuje, medtem ko njenim konkurentom vrednost večine kazalnikov stagnira ali se celo poslabša. Ugotavljamo, da ima gospodarska kriza v Sloveniji neugoden vpliv na poslovanje trgovskih družb, ki pa je navsezadnje pripomogla družbi Jagros d.o.o. k uspešnejšemu in učinkovitejšemu poslovanju, saj družba v opazovanem obdobju ustvarja večje prihodke in s tem večje čiste dobičke ter hkrati dosega izboljšanje večine proučevanih računovodskih kazalnikov.
Ključne besede: trgovska družba, analiza poslovanja, poslovna uspešnost, poslovna učinkovitost, računovodski izkazi, računovodski kazalniki.
Objavljeno v DKUM: 17.07.2014; Ogledov: 3564; Prenosov: 671
.pdf Celotno besedilo (4,43 MB)

Iskanje izvedeno v 0.55 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici