| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 105
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
IZDELAVA PROGRAMA V OBLAČKU
Peter Zagoranski, 2009, diplomsko delo

Opis: V predstavitvi so opisani koncepti računalništva v oblaku. Najprej smo predstavili klasifikacijo po nivojih, na katerih lahko uporabljamo storitve v oblaku, in si pri tem ogledali ponudbe trenutno najpomembnejših ponudnikov posameznih nivojev. V nadaljevanju smo se osredotočili na ponudbo plaftorme Windows Azure, saj smo z njeno pomočjo razvili aplikacijo, ki se izvaja v oblaku. Pri tem smo preučili storitve, katere nam trenutno ponuja platforma Windows Azure, in si zraven tega ogledali še, kakšne so vizije zaračunavanja za posamezne storitve. Končni produkt diplomske naloge je bila spletna aplikacija, ki se izvaja v oblaku in za svoje delovanje uporablja množico storitev omenjene platforme.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, oblak, Windows Azure, spletni dnevnik, oxite, infrastruktura kot storitev, platforma kot storitev, programska oprema kot storitev
Objavljeno: 20.11.2009; Ogledov: 2295; Prenosov: 355
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

2.
RAČUNALNIŠTVO V OBLAKU IN VIRTUALIZACIJA
Zlatko Glavač, 2009, diplomsko delo

Opis: Priča smo največji revoluciji na področju informacijske tehnologije (IT) po pojavitvi Interneta, to je model računalništva v Oblaku. Napovedi IT sektorja za leto 2010 ga umeščajo v vodilno strateško tehnološko področje. V nalogi smo raziskali pojem, o kakšnem modelu je govora in odgovorili na vprašanji zakaj govorimo o revoluciji in zakaj se je pojavila sedaj ter z opredelitvijo pojma virtualizacija določili vlogo virtualizacijskih tehnologij v modelu računalništva v Oblaku. Posebno pozornost smo posvetili produktu Microsoft Azure, ki je bil izdan z oznako "platforma za računalništvo v Oblaku" in ga raziskali na praktičnih primerih.
Ključne besede: računalništvo v Oblaku, virtualizacija, Azure
Objavljeno: 05.01.2010; Ogledov: 3675; Prenosov: 771
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

3.
RAZVOJ INFORMACIJSKIH REŠITEV V OBLAČNI ARHITEKTURI
Martin Potočnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja računalništvo v oblaku in celovit pristop k razvoju informacijskih rešitev, ki so primerne za izvajanje v oblaku. Predstavili smo koncepte, razvoj, vrste, ponudnike, prednosti, slabosti, izzive in arhitekturo računalniškega oblaka ter opisali vse vrste storitev, ki nam jih ponuja. Na kratko smo opisali in umestili storitveno-usmerjeno arhitekturo (SOA) in storitveno komponentno arhitekturo (SCA), ki predstavljata optimalen arhitekturni pristop za razvoj sodobnih informacijskih rešitev. Raziskali in opisali smo celovit razvojni cikel in metodologijo razvoja novodobnih poslovnih rešitev, ki izkoriščajo vse prednosti računalniškega oblaka. Podrobno smo predstavili platformo IBM WebSphere (IBM WebSphere CloudBurst Appliance in IBM WebSphere Application Server Hypervisor Edition) ter opisali namestitveni cikel v virtualnem IBM oblaku. Zadnji del diplomskega dela obsega praktični primer razvoja arhitekture in delne implementacije aplikacije SkyInfo z uporabo orodij IBM WebSphere.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, IBM WebSphere, SOA, SCA, SaaS, IaaS, PaaS, SkyInfo, Oblačna arhitektura
Objavljeno: 25.02.2010; Ogledov: 2343; Prenosov: 471
.pdf Celotno besedilo (3,39 MB)

4.
KONVERGENCA STORITVENO USMERJENE ARHITEKTURE IN RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Ilče Georgievski, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo konvergenco storitveno usmerjene arhitekture in računalništva v oblaku. Predstavimo temelje storitveno usmerjene arhitekture z namenom lažjega razumevanja prednosti, ki jih le-ta prinaša. Prav tako podrobno predstavimo storitveno komponentno arhitekturo (SCA) kot model za gradnjo aplikacije in sisteme na osnovi SOA principov. Sledi temeljni opis računalništva v oblaku, ki prispeva k jasnejšemu razumevanju njegovega vpliva. Obravnavali smo virtualizacijo v sklopu oblaka in filozofijo programske opreme kot storitve (SaaS). Dejansko vrednost računalništva v oblaku potrdimo s konkretnimi podatki in primerjavami ter analiziramo relacije med SOA in računalništvom v oblaku. Konvergenco obeh sil praktično prikažemo z načrtovanjem prototipne storitve za zdravstveno oskrbo pacienta z uporabo IBM-ovih orodij.
Ključne besede: SOA, SCA, računalništvo v oblaku, SaaS, IaaS, IBM
Objavljeno: 01.06.2010; Ogledov: 1964; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

5.
KONVERGENCA IN INTEGRACIJA MEDIJEV Z UPORABO RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Matjaž Milavec, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje koncepte računalništva v oblaku ter konvergenco in integracijo medijev z uporabo le-teh. Predstavili smo različne definicije računalništva v oblaku, kjer se zaradi hitrega napredka v razvoju pojavljajo težave pri njihovi enotnosti. Sledijo predstavitev storitvenega in namestitvenega modela ter značilnosti računalništva v oblaku z njihovimi prednostmi, slabostmi in varnostnimi rešitvami. V nadaljevanju smo predstavili multimedijske vsebine ter pripadajočo infrastrukturo, za tem pa se posvetili konvergenci in integraciji medijev z uporabo računalništva v oblaku. Analizirali smo tudi sedanji ter pričakovani trg informacijske tehnologije. Zadnji del diplomskega dela prikazuje pristop izdelave oblačne aplikacije in namestitve le-te v virtualni IBM oblak s pomočjo orodij IBM WebSphere in NetBeans IDE.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, SOA, JavaFX, SCA, konvergenca, integracija, mediji
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 1755; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (4,74 MB)

6.
RAZVOJ SODOBNIH INFORMACIJSKIH REŠITEV V WINDOWS AZURE
Robert Dukarić, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo Windows Azure platformo ter njeno vlogo v svetu računalništva v oblaku. Umestimo jo med ostale ponudnike oblačnega računalništva ter jo z njimi primerjamo. Prav tako podrobno opišemo in obrazložimo strukturo Windows Azure platforme ter vseh njenih storitev. V nadaljevanju še opišemo življenjski cikel razvoja Windows Azure aplikacij, obravnavamo podporo k interoperabilnosti v Windows Azure, opišemo prehod aplikacij na Windows Azure, kjer predstavimo možnost izvedbe hibridnih aplikacij ter prenos obstoječih aplikacij na Azure. Zadnji del diplomskega dela obsega praktičen primer aplikacije, ki se zaganja v Windows Azure okolju, načrtovanje arhitekture po metodologiji DDD, opis funkcionalnosti aplikacije in bistvenih primerov uporabe ter implementacijo socialne mreže CloudDocs in njeno namestitev v oblak.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, Windows Azure, socialne mreže, PaaS, SaaS
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 2218; Prenosov: 286 
(2 glasa)
.pdf Celotno besedilo (4,54 MB)

7.
ANALIZA SPREJETOSTI GOOGLE PISARNIŠKIH REŠITEV V SLOVENSKIH PODJETJIH
Tjaša Blatnik, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo analizirali sprejetost Googlovih pisarniških rešitev v slovenskih podjetjih. V prvem delu smo predstavili podjetje Google. Začeli smo z njegovo zgodovino in nadaljevali s predstavitvijo računalništva v oblaku ter Googla. Sledila je predstavitev storitev Google Apps. Google je novembra 2010 razširil Google Apps in tako omogočil podjetjem uporabo ostalih Googlovih storitev, ki so bile do tedaj na voljo le navadnim uporabnikom. V diplomskem delu smo se osredotočili na bolj pomembna Googlova pisarniška orodja, za katera menimo, da jih slovenska podjetja uporabljajo. Predstavili smo tudi teorijo difuzije inovacij in model tehnološke sprejetosti TAM. V drugem delu diplomske naloge smo izvedli spletno anketo, s katero smo raziskali trenutno stanje uporabe pisarniških orodij v slovenskih podjetjih, vključno z Google Apps. Analizirali smo dobljene rezultate in jih grafično predstavili. Na koncu smo preverili raziskovalne hipoteze, navedli omejitve diplomskega dela, povzeli rezultate ter podali napotke za nadaljnje delo.
Ključne besede: Google, Google Apps, Računalništvo v oblaku, Model tehnološke sprejetosti (TAM), Difuzija inovacij
Objavljeno: 31.03.2011; Ogledov: 2268; Prenosov: 331
.pdf Celotno besedilo (3,81 MB)

8.
MODEL UVAJANJA UPRAVLJANJA ODNOSOV S STRANKAMI V KULTURNI DEJAVNOSTI
Mensur Hodžić, 2011, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava problematiko upravljanja odnosov s strankami v kulturni dejavnosti. V magistrskem delu so pojasnjeni vsi bistveni elementi sistemov za upravljanje odnosov s strankami. Teoretični prispevek bo lahko vodilo vsem, ki se nameravajo ali se že ukvarjajo s področjem, ki ga v tem delu obravnavam. Na enem mestu so združeni bistveni elementi sistemov za upravljanje odnosov s strankami: • teorija sistemov za upravljanje s strankami, • uvajanje CRM, • poslovno obveščanje, • računalništvo v oblaku, • socialna omrežja, • kontaktni centri, • programske rešitve. V osrednjem delu sem izdelal model upravljanja odnosov s strankami v kulturni organizaciji, kjer sem opisal dejavnike, ki vplivajo na vzpostavitev celovitega sistema za upravljanje odnosov s strankami. Posebej sem se osredotočil na model analitičnega sistema upravljanja odnosov s strankami
Ključne besede: upravljanje odnosov s strankami, poslovno obveščanje, kontaktni center, računalništvo v oblaku, socialno omrežje.
Objavljeno: 01.08.2011; Ogledov: 1890; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

9.
PROGRAMSKE STORITVE RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU NA PRIMERU LIVE@EDU
Jana Medved, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju je predstavljeno računalništvo v oblaku, v povezavi z zunanjim izvajanjem kot najpogostejšim načinom izvajanja programskih storitev v oblaku. Obravnavali smo značilnosti, prednosti in slabosti, vrste in plasti oblaka, podrobneje predstavili programsko opremo kot storitev ter prikazali primer programske storitve na Univerzi v Mariboru – Live@edu, ki je največji projekt vzpostavitve storitev v računalniškem oblaku v Sloveniji. Pereč problem računalništva v oblaku je varnost in zasebnost podatkov, vendar bo zaupanje z razvojem tehnologije zagotovo postalo večje. Strokovnjaki za prihodnost napovedujejo prehod večine organizacij v »oblak«, ter povečanje števila ponudnikov oblaka.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, programska oprema kot storitev, zunanje izvajanje, varnost, Live@edu
Objavljeno: 18.11.2011; Ogledov: 2051; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (676,38 KB)

10.
PISARNA V OBLAKU
Mateja Teran, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava področje računalništva v oblaku in znotraj tega pisarno v oblaku. Sodobna podjetja vedno večji del poslovanja opravijo na spletu. Ponudbo oglašujejo prek spletnih strani, s slikovnimi pasicami ter uporabljajo spletno bančništvo in druge spletne storitve. Še vedno pa uporabljajo fizične pisarne z računalniki na mizah ter s kupljenimi paketi programske opreme in strežniki v sosednjem prostoru, klub temu da bi lahko marsikaj opravili enostavneje in ceneje. Po kratkem uvodu smo opisali razvoj računalništva od ARPANET do oblakov. Predstavili smo teoretične osnove računalništva in pisarne v oblaku ter predstavili del ponudbe pisarn v oblakih v Sloveniji in svetu. Vzpostavili smo spletno pisarno za potrebe organizacije Turistično društvo Kokrica.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, pisarna v oblaku, storitev na zahtevo, Zoho Docs, Famundo Calendar, Google Apps
Objavljeno: 28.11.2011; Ogledov: 2174; Prenosov: 327
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

Iskanje izvedeno v 0.24 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici