| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
CAD/CAM povezave pri procesu struženja
Matic Strmčnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Če povežemo vse operacijske in nadzorne računalnike, obdelovalne stroje, robote in druge naprave v podjetju v en skupen interaktiven sistem dobimo računalniško integrirano proizvodnjo. To je pristop pri katerem uporabljamo računalnike za nadzor celotnega proizvodnega procesa. Ta integracija omogoča, da si posamezni procesi med seboj izmenjavajo informacije in sprožijo dejavnosti. S tem je proizvodnja hitrejše in tudi možnost, da bi prišlo do napak se zmanjša.V svojem diplomskem delu sem predstavil del računalniško podprte proizvodnje. Sem spadata CAD in CAM sistema. Ta sistema sem podrobno opisal, ter prikazal njuno medsebojno povezavo. Prikazal sem tudi model povezave CAD/CAM-a, iz katerega je razvidno kako poteka prenos neke informacije iz računalnika do obdelovalnega stroja, ter opisal delovanje postprocesorja.
Ključne besede: CAD/CAM povezave, standardi, protokoli za povezavo, računalniško integrirana proizvodnja, CNC programiranje, CAM sistemi, CAD sistemi
Objavljeno v DKUM: 09.09.2016; Ogledov: 1374; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

2.
Uvajanje CAD/CAM programske opreme v proizvodnjo
Dejan Banko, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikaz uvajanja programske opreme SolidWorks v proizvodnjo. Opisan je proces določevanja, konstruiranja elementov in naprav, priprave načrtov, animacij ter navodil za montažo. Rezultat zadanega cilja je predstavitev prednosti, kot so hitra izdelava modelov/elementov, enostavno kreiranje novih velikostnih tipov elementov in naprav ter kot posledica tega hitra montaža. Kot sklep diplomske naloge lahko podamo dejstvo, da z uporabo 3D programske opreme SolidWorks pridobimo veliko v smislu računalniško integrirane proizvodnje.
Ključne besede: Računalniško integrirana proizvodnja, 2D/3D konstruiranje, Solidworks, montaža.
Objavljeno v DKUM: 29.01.2016; Ogledov: 1240; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (5,29 MB)

3.
Računalniško integrirana proizvodnja
Dejan Čas, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena obstoječa izdelava zvarnih robov v podjetju Monter Dravograd d. o. o. V omenjenem podjetju se ukvarjajo z izdelavo namenskih strojev in raznovrstnih zvarjencev; prav tako je podana morebitna alternativa v robotskem sistemu za pripravo zvarnih robov. Opisan je celotni robotski sistem za izdelavo zvarnih robov in na kakšen način poteka vodenje ter programiranje naprave. Predstavljene so informacijske in logistične težave pri uvajanju takšnega sistema v obstoječo proizvodnjo ter njegove prednosti in slabosti. Podrobneje je opisana računalniško integrirana proizvodnja, katera predstavlja standard za vsa podjetja, ki želijo uspešno konkurirati na trgu dela.
Ključne besede: računalniško integrirana proizvodnja, robotski rezalni sistem, priprava zvarnih robov
Objavljeno v DKUM: 11.12.2014; Ogledov: 2117; Prenosov: 296
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

4.
Uvajanje računalniško podprte proizvodnje
Uroš Trupej, 2013, diplomsko delo

Opis: V svoji diplomski nalogi sem se osredotočil na uvajanje računalniško podprte proizvodnje in kakšne prednosti prinaša. Računalniško podprta proizvodnja združuje moderno računalniško tehnologijo z naprednimi obdelovalnimi stroji in povezavo z informacijskim sistemom, kjer je človek še vedno vodilo napredka. Na teoretičnem primeru sem prikazal kakšne spremembe mora neko podjetje opravit in kakšne pogoje mora zadostiti, da lahko uvede računalniško podprto proizvodnjo.
Ključne besede: RIP - Računalniško integrirana proizvodnja, CIM - Computer integrated manufacturing, CAD - Computer Aided Design.CAM - Computer Aided Manufacturing, CAE - Computer Aided Engeneering, CAQ - Computer Aided Quality Assurance, CAPP - Computer Aideded Process Planning, CABS - Computer Aideded Business Sysytem, CAST - Computer Aideded Storagee and Transport, CNC - Computer Numerical Control, POS - Prilagodljivi obdelovalni stroji
Objavljeno v DKUM: 16.10.2013; Ogledov: 2101; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

5.
VPLIV PROSTORSKEGA MODELIRANJA IZDELKOV NA RAČUNALNIŠKO INTEGRIRANO PROIZVODNJO
Karl Mlakar, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se navezuje na konkretne težave, ki se pojavljajo v starejših podjetjih, pri katerih so postopki in tehnologija nekoliko zastareli ter bi jih bilo potrebno posodobiti ali zamenjati. Takšne posodobitve so zelo težko izvedljive, tako kadrovsko kot stroškovno, vendar so v določenih primerih skoraj nujne za obstoj in uspešno delovanje podjetij. V nalogi je najprej predstavljen splošen opis podjetja, na katerega se navezuje tema. Predstavljene so težave, ki se pojavljajo in jih želimo odpraviti. V nadaljevanju sta prikazana oba primera izdelave orodja, tako sedanji kot tudi zamisel novega postopka. Predstavljena je tudi RIP tehnologija, katere so njene prednosti, zahteve in spremembe. In na koncu se nahaja še sklep, do katerega smo prišli skozi celotno delo.
Ključne besede: konstruiranje, modeliranje, SolidWorks, ekstruzija, računalniško integrirana proizvodnja.
Objavljeno v DKUM: 14.03.2013; Ogledov: 1637; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (6,30 MB)

6.
Integracija orodnega merilnega sistema v RIP
Peter Jurgec, 2012, diplomsko delo

Opis: Z razvojem rezalnega orodja, se na tržišču pojavljajo zahteve po tehnologiji, ki bo omogočala natančno merjenje le tega. To zahtevo je izpolnilo podjetje E. Zoller GmbH & Co. KG z izdelavo orodnega merilnega sistema. Diplomsko delo se osredotoča na integracijo orodnega merilnega sistema Zoller v obstoječ sistem računalniško integrirane proizvodnje podjetja Noži Ravne d.o.o.. V nalogi je predstavljen model računalniško integrirane proizvodnje, kot ga uporabljajo v Nožih Ravne d.o.o.. Raziskana in opisana je tudi trenutna integracija orodnega merilnega sistema Zoller v sistem računalniško integrirane proizvodnje tega podjetja. Opisane pa so tudi možnosti, za dodatno integracijo merilnega sistema v računalniško integrirano proizvodnjo.
Ključne besede: orodni merilni sistem, Zoller, računalniško integrirana proizvodnja, integracija
Objavljeno v DKUM: 14.11.2012; Ogledov: 1936; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (28,77 MB)

7.
8.
Računalniško integrirana proizvodnja : CIM
Franc Kadiš, 1989, diplomsko delo

Ključne besede: CIM, računalniško integrirana proizvodnja
Objavljeno v DKUM: 26.07.2007; Ogledov: 3070; Prenosov: 0

9.
10.
Pretok informacij v računalniško integrirani proizvodnji
Mitja Ferk, 1992, diplomsko delo

Ključne besede: odrezovanje, računalniško integrirana proizvodnja, CIM
Objavljeno v DKUM: 26.07.2007; Ogledov: 2569; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici