| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 35
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Ustvarjalno reševanje problema zaposlitvenih možnosti mladih v času korona krize
Viktorija Špes, 2020, diplomsko delo

Opis: Namen dela diplomskega projekta je ustvarjalno reševanje problema zaposlitvenih možnosti mladih v času korona krize z uporabo izbranih metod. V prvem delu diplomskega projekta smo spoznali zastavljen problem brezposelnosti mladih in vzroke zanj ter možne oblike zaposlitve. V drugem delu smo teoretično spoznali tehnike, s katerimi obravnavamo zastavljen problem, in jih praktično uporabili na našem primeru. Obravnavali smo tri metode za definiranje problemov in priložnosti, in sicer tehniko W za definiranje problema, tehniko petih zakajev za spoznavanje bistva problema, ter tehniko ribja kost za ugotavljanje vzrokov problema. Nadalje smo uporabili program Web-HIPRE za podporo večkriterijskemu odločanju, s pomočjo katerega smo na podlagi alternativ, kriterijev in podkriterijev pridobili končne rezultate najprimernejše možnosti zaposlitve mladih v času korona krize. Ugotovili smo, da je ribja kost najprimernejša tehnika za definiranje obravnavanega problema, saj nam hitro pokaže težave in vzroke, ki se pojavijo pri iskanju zaposlitve mladih. S programom Web-HIPRE smo ugotovili, da se je za najprimernejšo rešitev izkazala zaposlitev v tujini, saj ima najvišjo agregirano vrednost, vendar nam je gradientna analiza občutljivosti pokazala, da gre za občutljivo rešitev glede na spremembo uteži kriterijev na prvi ravni.
Ključne besede: zaposlitev mladih, korona kriza, ustvarjalno reševanje problemov, računalniški program Web-HIPRE, večkriterijsko odločanje
Objavljeno v DKUM: 23.10.2020; Ogledov: 1045; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

2.
Pravno varstvo računalniških programov s poudarkom na pomenu interoperabilnosti
Matej Kraner, 2018, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava posamezna vprašanja, ki se nanašajo na avtorsko-pravno varstvo računalniških programov. V zvezi s tem ugotavlja, da glede na razlikovanje med idejnimi osnovami računalniškega programa in samim izrazom računalniškega programa, ki je varovan z avtorskimi pravicami, funkcionalnost z le-temi ni varovana, saj bi s tako širokim oziroma s takšnim načinom vrstva omogočili prilaščanje idej v škodo tehničnemu napredku. Na področje digitalnega gospodarstva in konkurence pa pomembno vpliva tudi obratni inženiring računalniških programov. Glede slednjega delo ugotavlja, da je dovoljeno opraviti tako imenovani obratni inženiring v širšem smislu (to je z dekompilacijo strojne kode) z namenom pridobivanja informacij (s strani zakonitega pridobitelja računalniškega programa), ki so potrebne za doseganje interoperabilnosti med različnimi računalniškimi programi, vendar se tako pridobljeni podatki ne smejo uporabiti za razvijanje, proizvodnjo ali trženje računalniškega programa, ki je v svojem izrazu bistveno podoben. Povedano drugače, dekompilacija računalniškega programa je dovoljena, v kolikor je ta nujna za pridobitev informacij o vmesnikih in protokolih, ki so potrebni, da lahko prihaja do izmenjave podatkov med dvema programoma. Vendar je dovoljeno, da zakoniti pridobitelj računalniškega programa brez dovoljenja imetnika avtorske pravice opazuje, proučuje ali testira delovanje tega programa zato (če ni imel dostopa do izvorne kode), da dožene ideje in načela tega programa (tako imenovano testiranje »black box«), če izvršuje dejanja, ki jih licenca dovoljuje, z namenom, da bi njegovo delovanje poustvaril v drugem programu.
Ključne besede: avtorsko pravo, računalniški program, interoperabilnost, patent, poslovne skrivnosti
Objavljeno v DKUM: 18.12.2018; Ogledov: 2345; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (710,29 KB)

3.
Presoja primernosti računalniškega programa maop za računovodstvo v ukc maribor
Anemari Brumec, 2018, diplomsko delo

Opis: Zaradi hitrih sprememb v poslovanju organizacije in določenih sprememb v zakonodaji se morajo temu prilagajati računalniški informacijski sistemi v računovodstvu. Na podlagi tega je v UKC Maribor v računovodstvu nastala novejša različica informacijskega sistema, katerega namen je izogibanje podvajanju podatkov. Da bi preprečili ali zmanjšali nastale napake je v računovodstvu izrednega pomena računovodska kontrola. Informacijski sistem je zelo pomemben za računovodstvo in vso organizacijo. Informacijski sistem je skupek ljudi, postopkov in naprav. Na podlagi tega se je kasneje razvil integriran informacijski sistem. Pri tem sistemu je prednost, da je povezan med moduli, je hitrejši in lažje se odkrijejo napake. Informacije morajo biti popolne, saj se le tako lahko uspešno vodijo poslovne knjige. V diplomskem projektu smo opisali podjetje MAOP. Zapisali in opisali smo tudi prednosti in slabosti programa MAOP ter morebitne izboljšave. Opisali smo tudi interni program MEDIS ter zakaj je pomemben za računovodstvo v UKC Maribor. Ugotovili smo, da na podlagi pridobljenih podatkov iz internega programa MEDIS lahko računovodstvo izstavlja računa za opravljene zdravstvene storitve. Pri tem se pojavi slabost, da ni direktne povezave med internim programom MEDIS in programom MAOP, saj bi se s tem lajšalo delo, ki nastane pri prenosu. Na podlagi anketiranja zaposlenih smo prišli tudi do statističnih podatkov.
Ključne besede: informacijski sistem, računovodstvo, računalniški informacijski sistem, program MAOP, interni program MEDIS, računovodska kontrola, UKC Maribor, moduli.
Objavljeno v DKUM: 24.10.2018; Ogledov: 1138; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)

4.
Primerjava orodij za analizo odvodnjavanja odpadnih vod
Aleš Hohnjec, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali dva računalniška orodja za analizo odvodnjavanja odpadnih vod. Primerjali smo Storm and Sanitary Analysis, proizvajalca Autodesk in Storm Water Management Model, proizvajalca US EPA. Podatke smo pridobili na realnem primeru, v delu stanovanjske soseske, ki se nahaja na južnem delu Maribora, pod Pohorjem. Računali bomo odvodnjavanje meteornih voda, preverili razlike med rezultati programov ter, kateri program je za ta primer bolj učinkovit.
Ključne besede: mešani kanalizacijski sistem, računalniški program, padavinska voda
Objavljeno v DKUM: 18.09.2018; Ogledov: 1106; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

5.
Ustvarjalno reševanje problema posodobitve prodajnega programa v vrtnarskem podjetju
Tamara Poštrak, 2017, diplomsko delo

Opis: Namen dela diplomskega projekta je ustvarjalno reševanje problema posodobitve prodajnega programa v vrtnarskem podjetju z uporabo različnih metod, ki smo jih za obravnavan problem izbrali kot najprimernejše. Delo diplomskega projekta ima dva dela, teoretičnega in praktičnega. V teoretičnem delu so predstavljene metode za opredelitev problemov in priložnosti, pri čemer smo opisali značilnosti tehnike W, tehnike petih zakajev in tehnike šestih vprašanj. Nadalje smo predstavili različne opredelitve odločanja po več kriterijih hkrati, računalniško podprte metode za omenjeno odločanje in podrobneje še računalniški program Web-HIPRE.
Ključne besede: ustvarjalno reševanje problemov, metode za opredelitev problemov in priložnosti, računalniški program Web-HIPRE, večkriterijsko odločanje
Objavljeno v DKUM: 22.03.2018; Ogledov: 1506; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

6.
ANALIZA RAČUNALNIŠKEGA PROGRAMA ZA MALOPRODAJO V PODJETJU X D. O. O.
Barbara Lah, 2016, diplomsko delo

Opis: Trgovinska podjetja potrebujejo računalniški program za maloprodajo, ki je prilagojen njihovemu načinu poslovanja in jim poleg obdelovanja podatkov omogoča tudi pridobitev ažurnih in kvalitetnih informacij, ki so nujno potrebne za pravilno odločanje in uspešno poslovanje. V teoretičnem delu diplomske naloge smo v prvem delu predstavili trgovinsko dejavnost in računovodstvo v trgovinski dejavnosti. V drugem delu smo predstavili glavne poslovne funkcije trgovinskih podjetij, ki so nabava, skladiščenje in prodaja. V tretjem delu pa smo se osredotočili na predstavitev informacijskega sistema in njegovih podsistemov v trgovinski dejavnosti, na pomen elektronskega poslovanja v današnjem času ter predstavili značilnosti in sodila računalniškega programa za maloprodajo. V zadnjem delu smo predstavili računalniški program Trgovina na drobno podjetja SAOP d. o. o. in ga ocenili glede na izbrana sodila. Ugotovili smo, da program v celoti podpira naloge gotovinske prodaje, omogoča avtomatsko knjiženje v finančno računovodstvo ter izdelavo različnih analitičnih evidenc in pomožnih knjig. Ne podpira pa naročil dobaviteljem in celovitega skladiščnega poslovanja. Skladiščno poslovanje je omejeno na posamezno maloprodajno enoto. So pa metode porabe zalog trgovskega blaga v programu usklajene s SRS 2016 in s strani dobavitelja je dobro poskrbljeno, da je tudi program vseskozi usklajen z zakonodajo.
Ključne besede: trgovina, trgovinsko poslovanje, računalniški program, elektronsko poslovanje, računovodstvo v trgovinski dejavnosti
Objavljeno v DKUM: 02.09.2016; Ogledov: 1424; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

7.
8.
VEČKRITERIJSKO MERJENJE PREFERENC UPORABNIKOV V RAČUNOVODSKEM SERVISU X
Patricija Šmigoc, 2015, diplomsko delo

Opis: Vsako podjetje potrebuje računovodske storitve, ki so za poslovanje nujne. Zato morajo pretehtati odločitev, ali najeti osebo oz. računovodski servis in jim prepustiti vodenje računovodskih storitev, ali pa zaposliti osebo v svojem podjetju, ki bo skrbela za tovrstne storitve, ali pa oboje kombinirajo. Prav na podlagi tega problema temelji to delo diplomskega projekta, saj vemo, da imajo finance, čas, primerno izobražen kader itd. odločilen vpliv pri tako pomembni odločitvi. Zato smo izbrali primeren računovodski servis X, kjer vodijo kombinirano in celotno računovodstvo, ter tri mala in srednje velika podjetja, ki so stranke tega računovodskega servisa. Natančneje je v delu diplomskega projekta teoretično in praktično obravnavano večkriterijsko merjenje preferenc uporabnikov v računovodskem servisu X, kjer se lahko uporabniki odločajo, ali izbrati kombinirano ali celotno računovodenje. Pri tej izbiri upoštevajo svoje preference, na podlagi katerih smo merili vrednosti alternativ glede na kriterije. Naš ključni cilj je bil zajeti preference uporabnikov, nato pa proces večkriterijskega odločanja izvesti z računalniškim programom Web-HIPRE. Za pridobitev potrebnih podatkov je bil izveden tudi intervju z uporabniki računovodskega servisa X. Ugotovili smo, da uporabniki računovodskemu servisu X raje prepustijo v opravljanje celotno računovodenje, saj s tem privarčujejo denar in čas, obenem pa se tako izognejo tveganju, da bi jim računovodske storitve opravljal neizobražen kader.
Ključne besede: Večkriterijsko odločanje, metode večkriterijskega odločanja, vrednostne funkcije, računovodski servis X, računalniški program Web-HIPRE.
Objavljeno v DKUM: 02.11.2015; Ogledov: 1513; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (930,96 KB)

9.
Ocenjevanje posledic nesreč z naftnimi derivati
Petra Zver, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisani scenariji nesreč z naftnimi derivati, ki smo jih definirali na osnovi razpoložljivih podatkov v literaturi. Opredelili in ovrednotili smo najverjetnejše in najtežje scenarije, na primer nenadni izpust iz rezervoarja, iztekanje iz vagonske ali avtocisterne, prepolnitev rezervoarja in razpok drenažnega ventila. Modeliranje scenarijev in napovedovanje posledic smo izvedli z računalniškim programom Phast. Upoštevali smo različne vremenske pogoje, kot so: letni čas, temperatura, vlažnost zraka, hitrost vetra itd. Posledice razlitja naftnih derivatov so lahko hude, kot je pokazala nesreča v skladišču goriv Buncefield, v Veliki Britaniji leta 2005. Rezultati ocenjevanja posledic kažejo, da lahko tudi majhne nepravilnosti in napake pri ravnanju z naftnimi derivati privedejo do hudih posledic, ki imajo že pri majhnih izpustih velika območja vplivanja. Zato mora vsako podjetje, ki se ukvarja z nevarnimi snovmi, izvesti celovito oceno tveganja za zmanjšanje nevarnosti in ustrezno ukrepanje ob izrednih dogodkih.
Ključne besede: gorivo, nesreča, scenarij, posledice, računalniški program Phast
Objavljeno v DKUM: 26.03.2013; Ogledov: 1700; Prenosov: 219
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

10.
ANALIZA SODOBNIH PROSTO DOSTOPNIH ORODIJ ZA NAČRTOVANJE LOGIČNIH VEZIJ
Franci Štrajhar, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja in ovrednoti prosto dostopna orodja za načrtovanje logičnih vezij. Obravnava tri izbrana orodja; Logisim, Logic.ly in CedarLogic. Predstavljeni sta osnovno delovanje in uporaba. Z vsakim od izbranih orodij smo tvorili preprost projekt. Poiskali smo funkcionalnosti, ki jih imajo posamezna orodja posebej dobro narejena, izpostavili pa smo tudi pomanjkljivosti. V diplomski nalogi je med izbranimi orodji narejena primerjava funkcionalnosti in ocena posameznih orodij po naših kriterijih.
Ključne besede: elektronika, digitalna tehnika, računalniški program, sinteza logičnih vezij, simulacija logičnih vezij
Objavljeno v DKUM: 14.11.2012; Ogledov: 1834; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (1,81 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici