| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
IZDELAVA IN VPELJAVA APLIKACIJE ZA INFORMACIJSKO PODPORO V KEMIJSKI PROIZVODNJI
Roman Kelhar, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan postopek izdelave in kasnejše vpeljave računalniške aplikacije za pomoč pri vodenju kemijske proizvodnje. Opisani so osnovni deli ali podprogrami programa Vpisovanje, pristop k sami izdelavi, njihov namen, uporaba in sama izdelava. Ravno tako je opisan postopek validacije po znanem »V« modelu. Program Vpisovanje je namenjen planiranju kemijske proizvodnje aktivnih učinkovin, sledenju materialnih tokov v proizvodnji ter vodenju in usmerjanju proizvodnje. Sledljivost od vstopnih surovin in vse do končnega proizvoda zagotavlja transparentnost proizvodnje ter hitro odkrivanje in preprečevanje napak. Analiziranje proizvodnje je tako hitrejše, hkrati pa nam omogoča hitrejše odkrivanje ozkih grl , ki jih lahko nato odpravimo in s tem pospešimo sam proces od naročila do izdelave izdelka. Program Vpisovanje je nastal kot pripomoček, ki zagotavlja dostop do vseh potrebnih informacij v pripravi proizvodnje na enem samem mestu. S tem se prihranil čas in predvsem zmanjša strošek zaradi zmanjšanja števila licenc na ostalih programih, ki so potrebni v dobri informacijsko podprti proizvodnji. Današnja proizvodnja, kemijska ali katerakoli druga, je lahko sodobna, varčna in uspešna samo s solidno informacijsko podporo.
Ključne besede: Informacijska podpora v proizvodnji, kemijska proizvodnja, računalniška aplikacija, nadzor kemijske proizvodnje, sledenje materialnih pretokov.
Objavljeno: 11.05.2020; Ogledov: 365; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

2.
Optimizacija oskrbe z elektronskimi komponentami v podjetju Gorenje d. o. o.
Tjan Kapitler, 2019, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je predstaviti celoten proces proizvodne verige ter njenih sestavnih delov. Hkrati sta podrobno prikazani A-B-C in X-Y-Z analizi, prva je uporabljena tudi na primeru elektronik iz podjetja Gorenje d. o. o. V nalogi so opisani načini naročanja gospodarnih količin, med drugim naročanje ob signalni zalogi, naročanje v fiksnih časovnih intervalih, naročanje glede na potrebe in naročanje ob upoštevanju količinskih popustov. Prav tako je opisana pomembnost dobavnih verig ter njihov vpliv na uspešnost podjetja. Ker podjetje Gorenje uporablja računalniško podporo SAP, sem na kratko predstavil tudi to. V praktičnem delu je prikazana ideja o optimizaciji zaloge elektronik ter problem hitre zastarelosti nekaterih vrst materiala.
Ključne besede: Optimizacija, nabava, oskrba, dobavna veriga, računalniška podpora, elektronika, zastarelost
Objavljeno: 25.09.2019; Ogledov: 416; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (1,75 MB)

3.
Upravljanje in vzdrževanje večstanovanjskih stavb s podporo programa iBuilding
Nina Pelc, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazana izvedba postopka planiranja vzdrževalnih del s pomočjo programa iBuilding, osnovana na primeru treh večstanovanjskih stavb v naselju Studenški izviri v Mariboru. V teoretičnem delu je predstavljeno področje upravljanja in vzdrževanja večstanovanjskih stavb. Opisana so pomembnejša določila aktualne zakonodaje, pravilnikov in ostale regulative, ki urejajo področje upravljanja in vzdrževanja večstanovanjskih stavb. Poudarek je na vzdrževanju večstanovanjskih stavb, v okviru česar so predstavljeni aktualna zakonodaja, vrste in načini vzdrževanja v času dobe obratovanja stavbe ter upravnikove naloge in dolžnosti. V nadaljevanju je predstavljen program za upravljanje in vzdrževanje večstanovanjskih stavb iBuilding ˗ opisani so postopki, nujni za vzpostavitev programa, ki omogoča izdelavo planov vzdrževanja. V aplikativnem delu so podani opis in predstavitev obravnavanih stavb ter povzetki iz Navodil za obratovanje in vzdrževanje. Predstavljen je tudi upravnikov Načrt vzdrževanja za leto 2017, ki se je poleg Navodil za obratovanje in vzdrževanje upošteval pri izvedbi postopka planiranja vzdrževalnih del s pomočjo programa iBuilding. Zaradi različnih načinov vzdrževanja so za obravnavani primer ustvarjeni trije različni plani vzdrževanja za leto 2018.
Ključne besede: upravljanje večstanovanjskih stavb, vzdrževanje večstanovanjskih stavb, računalniška podpora vzdrževanju, programsko orodje iBuilding, plan vzdrževanja
Objavljeno: 22.12.2017; Ogledov: 1483; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (4,29 MB)

4.
Vzpostavitev enotne informacijske rešitve za podporo računovodstvu na področju institucionalnega varstva starejših s poudarkom na programski rešitvi domis
Melita Perva, 2017, diplomsko delo

Opis: Priča smo nenehnem razvoju informacijske tehnologije (v nadaljevanju IT) in popolnem razcvetu v zadnjem desetletju, ki je danes velikega pomena za delovanje poslovnih organizacij. Enotne baze podatkov, standardizacija in avtomatizacija poslovnih procesov, integracije z drugimi podsistemi, zmanjšanje stroškov, elektronsko arhiviranje podatkov itd. so le nekatere izmed pomembnih prednosti informatizacije poslovanja.V diplomski nalogi se bomo osredotočili na informacijsko podporo v institucionalnem varstvu. Posebej bom opisala rešitev Domis, ki je nastal kot skupni projekt Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (v nadaljevanju MDDSZ) in Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (v nadaljevanju SSSZS).
Ključne besede: računovodstvo v domu starejših občanov, informacijska tehnologija, računalniška podpora v računovodstvu, enotne informacijske rešitve, transakcijski procesi
Objavljeno: 09.08.2017; Ogledov: 631; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

5.
Računalniško podprto gospodarjenje s časom v proizvodnem podjetju
Marko Popič, 2016, diplomsko delo

Opis: Gospodarjenje s časom je eden bistvenih elementov produktivnosti proizvodnega podjetja. Današnje razmere na trgu ne dopuščajo, da bi resna proizvodnja delovala brez sprotnih podatkov. Pravočasne informacije iz proizvodnje so eden od temeljev za ohranjanje konkurenčnosti, ustvarjanje zaupanja vrednega poslovnega partnerstva med dobaviteljem in kupcem ter za samo upravljanje proizvodnje. Podjetje Kopa d.d. je za podporo interaktivnemu spremljanju in vodenju proizvodnje izdelalo prilagodljiv sistem UTRIP.PRO, ki po uvedbi nudi boljši nadzor nad dogajanjem v proizvodnih procesih. Program omogoča, da se lahko v proizvodnih procesih beležijo časi prisotnosti delavcev na delovnem centru in operaciji. Evidentirajo se izdelane količine, izmet, napake in zastoji. Analitični modul programa pa omogoča dobro analizo zajetih podatkov.
Ključne besede: spremljanje proizvodnje, proizvodni proces, čas izdelave, računalniška podpora, delovna dokumentacija
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 725; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

6.
Računalniška podpora pri načrtovanju razmestitve elementov proizvodnega sistema
Mitja Ozmec, 2015, magistrsko delo

Opis: Konkurenca med podjetji v današnjem času je vse večja, zato si podjetja prizadevajo, da bi bili stroški proizvodnje čim manjši. Če želimo to uresničiti, je potrebno poskrbeti, da so tudi stroški transporta med delovnimi mesti minimalni. To lahko dosežemo s pravilno razporeditvijo delovnih mest, vendar je ročno razvrščanje delovnih mest precej zamudno, pa tudi najboljše rešitve ne najdemo vedno. Bistvo magistrskega dela je izdelava programa za samodejno razvrščanje delovnih mest v proizvodnem sistemu. V okolju Microsoft Excel 2013 smo izdelali računalniški program, ki zna delovna mesta v proizvodnem sistemu, glede na stroške transporta med njimi, razmestiti na najboljši možen način. Program deluje na podlagi metode zamenjav, izpisuje stroške pri vsaki posamezni razmestitvi, uporaben pa je za razvrščanje štiri in pet delovnih mest. Velikokrat se znajdemo tudi v situaciji, ko je potrebno razvrstiti več delovnih mest, zato smo se odločili, da izdelamo program, ki bo zmogel tudi to. Izdelali smo ga v programskem okolju Microsoft Visual Studio 2012. Je malo bolj zahteven za uporabo, njegova prednost pa je, da lahko razvrsti poljubno število delovnih mest oziroma toliko, kot jih zmore preračunati naš računalnik.
Ključne besede: Metoda zamenjav, proizvodni proces, računalniška podpora, optimizacija, layout.
Objavljeno: 07.05.2015; Ogledov: 955; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (3,33 MB)

7.
Uporaba koncepta vitke proizvodnje v področju vzdrževanja
Primož Filipič, 2014, diplomsko delo

Opis: Vzdrževanje strojev in naprav predstavlja eno najpomembnejših področij učinkovitega poslovanja v podjetju. Vzdrževanje je pomembno predvsem za zagotavljanje zanesljivosti proizvodnih sistemov, kar pozitivno vpliva na vrednost dovoljenih stroškov. Čeprav se držimo klasičnih metod vzdrževanja, nas gospodarska in ekonomska kriza silita v nenehne novosti in izboljšave v podjetju, kot je uporaba vitke proizvodnje in uvajanje metod vitkega vzdrževanja. Vitke metode nam omogočajo visoko nadzorovane procese z dobrim vzdrževanjem, urejenostjo in čistočo, ki v svoja načela vključujejo celoten sistem, vse zaposlene v podjetju ter nenehne izboljšave. To so napredne in izpopolnjene metode, ki izvirajo iz Japonske, kjer imajo zelo visoke standarde v podjetjih. Tudi v nekaterih slovenskih podjetjih so vitke metode že zelo uveljavljene. Veliko dejavnikov vpliva na to, katera metoda vitkega vzdrževanja je primerna za posamezno podjetje. Podjetja običajno prilagajo te metode glede na svoje edinstvene potrebe in razmere. Namen diplomske naloge je prikazati splošno uporabo vzdrževanja v industrijskem podjetju, pomembnost njene funkcije, uporabo načel vitke proizvodnje in spoznavanje metode vitkega vzdrževanja.
Ključne besede: vzdrževanje, funkcija vzdrževanja v podjetju, TPM, vitko vzdrževanje, Kaizen, 5S, metoda 20 ključev, računalniška podpora v vzdrževanju, vpliv gospodarske krize
Objavljeno: 12.11.2014; Ogledov: 1385; Prenosov: 230
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

8.
Optimiranje velikosti ekonomske serije zalog v proizvodnji
Rožle Penca, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen proces prilagoditve modela za določanje optimalne količine zaloge v nabavnem procesu v uporaben računalniško podprt model primeren za uporabo v proizvodnem podjetju Penca d.o.o., ki se ukvarja z orodjarstvom in brizganjem plastičnih izdelkov. Opisane so prilagoditve in predpostavke na katerih je s pomočjo Microsoft Excel-a izdelan računalniški program za natančno določitev izdelovane količine posameznih plastičnih brizganih polizdelkov tega podjetja. Zajeti in analizirani so vsi podatki, ki v podjetju povzročajo stroške zaloge. Na realnih primerih v podjetju je prikazano delovanje programa za določevanje optimalne količine in posledični prihranki, ki so posledica te količine. Program je možno uporabiti tudi kot orodje za pridobivanje podatkov, pomembnih za strateške odločitve uprave podjetja.
Ključne besede: Upravljanje zalog, računalniška podpora, stroški zalog, optimizacija zalog
Objavljeno: 21.10.2013; Ogledov: 1242; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

9.
INFORMATIZACIJA RAČUNOVODSTVA V JAVNEM ZAVODU, PRIMER CENTRA ZA USPOSABLJANJE, DELO IN VARSTVO DOBRNA
Snežana Maksić, 2012, diplomsko delo

Opis: Javni zavod je posredni uporabnik proračuna, ki se pretežno financira iz proračuna državne ali lokalne skupnosti. Njegov cilj je zadovoljevanje družbenih potreb. Da lahko dosega zastavljene cilje, potrebuje razumljive in zanesljive informacije, na osnovi katerih sprejema odločitve. Nudi mu jih lahko računovodstvo. Ker je količina dela v računovodstvu ogromna, je v veliko pomoč računovodski informacijski sistem, ki je avtomatiziral pretežen del računovodskega dela. Brez dobrega računovodskega informacijskega sistema si danes dela v računovodstvu sploh ne moremo več predstavljati. V diplomski nalogi zato obravnavamo pomen informatizacije računovodstva v javnem zavodu ter njene prednosti in pomanjkljivosti. V prvem delu naloge je podrobno predstavljena zakonska opredelitev javnega zavoda, njegova dejavnost, upravljanje in financiranje. V drugem delu naloge so predstavljene pravne in strokovne podlage za računovodstvo, funkcije in vrste računovodstev, poslovne knjige ter pomen računalniške podpore v računovodstvu. Na koncu sledi analiza računalniške podpore računovodstva v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna, s katero želimo ugotoviti, kakšne so prednosti in pomanjkljivosti računovodskega informacijskega sistema.
Ključne besede: nepridobitna dejavnost, javni zavod, računovodstvo, računalniška podpora, informatizacija računovodstva
Objavljeno: 14.11.2012; Ogledov: 1551; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (358,32 KB)

10.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO NAČRTOVANJE IN VODENJE PROIZVODNJE V PODJETJU METAL RAVNE
Bogdan Plazovnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava uporabo računalniško podprtega načrtovanja in vodenja proizvodnje v podjetju Metal Ravne. Ker je danes obstoj podjetja na trgu v veliki meri odvisen od učinkovitega načrtovanja in vodenja proizvodnje, je vlaganje v stalen razvoj in posodabljanje informacijskih sistemov v podjetju edina pravilna filozofija podjetja. Učinkovit sistem za načrtovanje in vodenje proizvodnje ne pomeni več zgolj konkurenčne prednosti na trgu, ampak je nujen že za samo preživetje. V diplomskem delu se bom osredotočil na težave, ki so pestile podjetje Metal Ravne pred vpeljavo novega informacijskega sistema, s pomočjo ekranskih slik pa bom naredil tudi pregled osnovnih področij, ki jih sistem za načrtovanje in vodenje proizvodnje v podjetju zajema. Na podlagi tega bom predstavil vzroke za odločitev podjetja, da vpelje nov sistem, ter prikazal njegovo uporabnost.
Ključne besede: računalniška podpora, načrtovanje proizvodnje, vodenje proizvodnje, informacijski sistem
Objavljeno: 06.10.2011; Ogledov: 2433; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici