| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
KOMUNIKACIJSKA OMREŽJA V AVTOMOBILIH
Boris Ribaš, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na računalniška omrežja in protokole, ki se uporabljajo v avtomobilski industriji. Posebej opišemo CAN, LIN, FlexRay in MOST vodila. Ogledamo si primere uporabe CAN vodila v osebnem vozilu Volvo XC 90, transportnem vozilu znamke Scania ter čolnu ameriške vojaške mornarice. Za komunikacijo s CAN vodilom v vozilu uporabimo tolmača ELM327 v1.5 OBD/Bluetooth, ki ga priključimo na OBDII priključek vozila. Ukaze posredujemo tolmaču preko posebej izdelane programske opreme, ki jo napišemo v programskem jeziku C#. Z izdelano programsko opremo lahko preverjamo in/ali spremljamo različne lastnosti vozila, kot so identifikacijska številka vozila, število vrtljajev motorja in prevožena razdalja.
Ključne besede: računalniška omrežja v vozilih, CAN vodilo, tolmač ELM327 v1.5 OBD/Bluetooth
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 1149; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (3,91 MB)

3.
UPORABA MOBILNE APLIKACIJE ANDROID ZA NADZOR INVENTARJA RAČUNALNŠKIH OMREŽIJ
Danilo Koludrovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je olajšati delo sistemskim administratorjem. Ker je pri sistemski administraciji delo s podatki zelo pomembno, smo izdelali aplikacijo Android, s katero ima administrator popoln nadzor naložene programske opreme vseh računalnikov v lokalni mreži. Pri implementaciji naloge smo v programskem jeziku C# razvili program, ki se ob zagonu računalnika zažene v ozadju. Ta program vsako uro pregleda vso programsko opremo na računalniku in seznam le-te shrani v podatkovno bazo na strežniku. Do te podatkovne baze lahko administrator dostopa s pomočjo aplikacije Android tako, da pokliče spletno storitev v jeziku PHP, ki je naložena na strežniku, ta pa odgovori v formatu XML.
Ključne besede: aplikacija Android, demonski program, inventar, računalniška omrežja, Unity
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 1061; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

4.
Uporaba socialnega inženiringa v spletnih socialnih omrežjih
Vesna Jelen, 2015, diplomsko delo

Opis: S spletom, do katerega ima tudi v Sloveniji dostop že praktično vsak, se nas večina danes srečuje vsakodnevno, tako poslovno kakor tudi zasebno. Med uporabniki spleta je vse več tistih, ki za komunikacijo, deljenje vsebin, navezovanje stikov, izobraževanje itd. na svojih napravah uporabljajo različna spletna socialna omrežja. Z večjim številom uporabnikov teh omrežij pa raste tudi kibernetska kriminaliteta in število tistih, ki spletna omrežja in njihove uporabnike zlorabljajo s pomočjo tehnik socialnega inženiringa. Največjo nevarnost predstavljajo predvsem uporabnikom spletnih socialnih omrežij, ki ne uporabljajo ali ne posodabljajo protivirusnih programov, ne uporabljajo požarnega zidu in ne posodabljajo spletnih brskalnikov, ter tistim, ki z ostalimi na spletu nepremišljeno delijo svoje osebne podatke in odpirajo različne povezave, ki so jim bile posredovane s strani nepoznanih oseb, in ki hkrati s spletnimi socialnimi omrežji na svoji napravi dostopajo še do spletnega bančništva, opravljajo spletne nakupe in na svojih napravah hranijo pomembne osebne, bančne in druge občutljive podatke. Uporabnike spletnih socialnih omrežij je potrebno konstantno opozarjati na nevarnosti in jih seznanjati z novimi načini zlorab ter z možnostmi zaščite pred njimi. Nevarnosti zlorab se uporabniki večinoma sicer zavedajo, vendar nepoznavanje tehnik napada in možnosti zaščite, vodi do lahkomiselnega ravnanja uporabnika na spletnih socialnih omrežjih in s tem do uspešne manipulacije s strani socialnega inženirja in zlorabe uporabnika. Vsekakor je pri uporabi spletnih socialnih omrežij priporočljiva previdnost, premišljenost in skeptičnost, tako pri deljenju svojih osebnih podatkov, fotografij, itd. kakor tudi pri prejemanju teh. S takšnim ravnanjem pa zmanjšamo tudi možnosti, da postanemo žrtev katere izmed zlorab.
Ključne besede: internet, socialna omrežja, socialni inženiring, računalniška kriminaliteta, varnost, grožnje, diplomske naloge
Objavljeno: 18.01.2016; Ogledov: 839; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

5.
6.
Nove tehnologije in šola bodočnosti
Ivan Gerlič, 2009, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: The era of advanced technology claims a different individual. The individual that would undisturbed function in the era of digitalization and would better perceive and protect our environment with the help of accomplishments and benefits of advanced information and communication technology (ICT). There is no better time for learning and concretization of these values as in school. Nowadays pupils, the pupils of digital era, are more and more experienced in the usage of contemporary media and networks. That is why they require the modification of conditions and teachers' role in the school. Will new information and multimedia or hypermedia support for classrooms and new didactical ideas improve learning results, and stimulate innovation and greater pleasure towards learning and knowledge? All these questions will be answered in our contribution.
Ključne besede: vzgoja in izobraževanje, tradicionalna šola, šola prihodnosti, učenje na daljavo, računalniška učilnica, multimedijska učilnica, izobraževalna omrežja
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1117; Prenosov: 49
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Požarni zidovi nove generacije : diplomsko delo univerzitetnega študija Varstvoslovje
Nejc Kotnik, 2014, diplomsko delo

Opis: Požarni zid je naprava, ki stoji na ključnem mestu v omrežnem sistemu in ločuje zunanje nezavarovano in notranje zavarovano omrežje. Standardni požarni zidovi so bili več kot dva desetletja sposobni opravljati nalogo varuhov nadzora dohodnega in izhodnega prometa. S prihodom novih spletnih aplikacij in njihovih alternativnih načinov povezovanja, pa je nadzor postal čedalje bolj zahteven. Požarni zid se ravna po predpripravljenih pravilih, ki jih vnese administrator. Zato morajo požarni zidovi prepoznati, katere aplikacije se povezujejo v svetovni splet in kdo z njimi upravlja. Ker tradicionalne požarne pregrade te naloge ne izpolnjujejo več, je potrebno transparentnost toka omrežnih podatkov zagotoviti z dodatnimi sistemi odkrivanja. Požarni zidovi naslednje generacije zagotavljajo boljšo stopnjo zaščite kot njihovi predhodniki. So enako stabilni in zanesljivi ter omogočajo velik pretok podatkov. Poleg tega imajo integriranih še vrsto drugih sistemov zaščite in možnosti nadzora, kar administratorjem omogoča bolj celovito kontrolo nad uporabniki omrežja. Ker je požarni zid zmožen zaznati vse aplikacije v prometu, prav tako pa tudi njihovega uporabnika, organizacijam omogoča ustvarjanje uporabniških skupin, ki imajo različne varnostne politike. Požarni zidovi nove generacije so se začeli razvijati šele v začetku tega desetletja, zato tovrstni sistemi še niso dobro standardizirani. Ponudniki zagovarjajo svoje produkte in različno poimenujejo sisteme, ki opravljajo isto nalogo, zato smo v diplomskem delu naredili primerjavo različnih kriterijev med vodilnimi ponudniki požarnih zidov nove generacije. Rezultate testov smo primerjali in jih združili v pregledno tabelo. Pred odločitvijo o nakupu novega varnostnega sistema je nujno analizirati svoje potrebe, pričakovanja in finančne zmožnosti ter se na podlagi nabora funkcij posameznega sistema odločiti o optimalni izbiri za svoje podjetje.
Ključne besede: računalniška omrežja, varnost, požarni zid, diplomske naloge
Objavljeno: 14.11.2014; Ogledov: 2266; Prenosov: 602
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

8.
UVEDBA E-POSLOVANJA ZA MALE TRGOVCE
Božidar Bajsič, 2013, diplomsko delo

Opis: V Republiki Srbiji (RS) je po informaciji z Gospodarske zbornice - Privredne komore Srbije v trgovskem sektorju okoli 15 velikih trgovcev (Delhaize, Ideja, Mercator, Discommerce, Metro, Univerexport, dm – drogerie markt, Lilly, AD Podunavlje, Merkur, Tehnomanija, Veropolus,..) ter več kot 50.000 manjših trgovskih organizacij z eno do deset trgovin, ki so v večini organizirane kot manjša podjetja (Samostalne Trgovačke Radnje – STR). V RS živi 8 milijonov prebivalcev, od tega v glavnem mestu Beogradu 2,3 milijona. Zaradi tega se velika proizvodna in distribucijska podjetja, ki nudijo blago za široko potrošnjo, spopadajo s stroškovno neugodnim procesi pri pridobivanju povpraševanj in naročil od kupcev, pa tudi z visokimi stroški pri sami distribuciji blaga. Zato različna podjetja uporabljajo različne prakse, kako na klasičen način kar najučinkoviteje in z minimalnimi stroški pridobiti naročila kupcev. V diplomski nalogi smo raziskali možnosti uvedbe enotne internetne portalne rešitve, preko katere bi manjši kupci sami sporočali naročila, prevzemali odgovore ali dobavnice in posredovali informacije o vračilih blaga. Pri tem smo uporabili storitve Poslovnega omrežja Panteon.net® in B2B »web-shop« Panteon.biz® podjetja Panteon Group®. Diplomska naloga zajema analizo poslovanja štirih podjetij: VODA, MLEKO, KRUH in TISK in njihovih poslovnih procesov z njihovimi številnimi malimi kupci – malimi lokalnimi trgovinami. Skupni problem teh podjetij je v razdrobljenosti in množici malih kupcev ter povezanih stroškov za zbiranje naročil po klasični poti s trgovskimi potniki. V nadaljevanju je izvedena analiza možnih izboljšav in rešitev na osnovi spletnih tehnologij, kjer je predlagana in razdelana rešitev s spletnim portalom. Mali kupci preko tega lahko sami vnašajo naročila in dobivajo potrditve naročil oz. dobavnic. To bistveno izboljša njihovo kontrolo nad dobavo in odzivnostjo dobavitelja. Pri dobavitelju zmanjšuje stroške trgovskih potnikov, ki zaradi tega male kupce redkeje obiskujejo.
Ključne besede: Oskrbovalne verige, Elektronsko naročanje, Elektronsko poslovanje, Upravljanje zalog, Web portali, Web-Shop, B2B - Business to business, rip - Računalniška izmenjava podatkov, Elektronska poslovna omrežja, Standardi elektronskih dokumentov GS1
Objavljeno: 13.05.2013; Ogledov: 1344; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

9.
10.
KONCEPT NADZORA CENTRALIZIRANEGA RAČUNALNIŠKEGA OMREŽJA S PROTOKOLOM SNMP
Jure Klobučar, 2010, diplomsko delo

Opis: Vse več organizacij in podjetij je odvisnih od svojih računalniških omrežij, posel pa je zelo odvisen od statusa le-teh. Če podjetjem, ki so zelo odvisna od računalniškega omrežja, le-to izpade samo za nekaj minut, lahko izgubijo veliko denarja in tudi ugled ter zaupanje strank. Ko je pomembna vsaka sekunda delovanja računalniškega omrežja, ga moramo neprekinjeno nadzorovati. Najbolj učinkovit način za to je, da uporabimo avtomatizirana orodja za nadzor in upravljanje. V diplomskem delu bomo izpostavili problem nadzora in upravljanja centraliziranega računalniškega omrežja in opisali osnovni koncept nadzorovanja. Predstavili bomo tudi osnovna orodja za nadzor in upravljanje, SNMP-protokol, njegovo vlogo in namen uporabe. Izdelali bomo programsko opremo za analizo SNMP-paketov, skozi katero bomo predstavili strukturo in delovanje SNMP-protokola.
Ključne besede: računalniška omrežja, orodja za upravljanje, SNMP
Objavljeno: 20.12.2010; Ogledov: 1874; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (2,71 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici