| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Špedicijska dejavnost in tranzitni postopek : diplomsko delo
Monika Olovec, 2010, diplomsko delo

Opis: Z vstopom v Evropsko unijo je Slovenija prevzela tako vse obveznosti kot tudi odgovornosti na carinskem področju, zaradi evropske zakonodaje, ki jo je prinesla pridružitev. Začela je izvajati nov računalniško podprt tranzitni postopek NCTS, ki predstavlja sodobno, hitro in učinkovito upravljanje tranzita blaga. Da pa je vse to omogočeno, se je morala špedicijska dejavnost prilagoditi in razviti v sodobnega logista. V prvem delu naloga prikazuje logistično špedicijsko dejavnost in njen pomen na današnjem trgu blaga. V nadaljevanju naloge je predstavljen tranzitni postopek, njegov pomen in razvoj. Opredeljen je predvsem nov računalniško podprt tranzitni postopek — NCTS, ki temelji na uporabi naprednih računalniških sistemov in elektronski izmenjavi podatkov. V zadnjem delu pa je prikazano delovanje programa NCTS sistema v praksi. Prikazani so celotni postopki, vnosi podatkov, ukazi ter njihov pomen pri uradu odhoda na carinski izpostavi Obrežje.
Ključne besede: špedicija, špediter, tranzitni postopek, računalniška izmenjava podatkov, NCTS sistem
Objavljeno: 03.09.2010; Ogledov: 1984; Prenosov: 331
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

2.
ELEKTRONSKO POSLOVANJE PODJETJA MARIBORSKA LIVARNA MARIBOR Z BANKAMI
Eva Grah, 2010, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega seminarja je osredotočena na sodoben način poslovnega komuniciranja znotraj podjetij in med podjetji- elektronsko poslovanje. Pojav sega desetletje nazaj, ko je bila prvič uporabljena računalniška tehnologija. Začelo se je z računalniško izmenjavo podatkov med podjetji. Ta način poslovanja se je začel z razvojem informacijske in komunikacijske tehnologije. Podjetja morajo biti za elektronsko poslovanje ustrezno tehnološko opremljena. Potrebujejo osnovno in omrežno informacijsko opremo. Pravi razvoj je ta način poslovanja doseglo z razvojem računalniških omrežij- predvsem z razvojem interneta, ki je postal svetovno komunikacijsko in informacijsko omrežje. Danes preko interneta potuje veliko informacij in mogoča uporabnikom številne možnosti uporabe. Preko interneta se povezujejo mnoga podjetja. Nekatera podjetja so razvila lastno omrežje, ki je priključeno na lokalno mrežo- intranet. Z razvojem elektronskega poslovanja, je bilo potrebno urediti tudi pravno področje. Tako imamo v Sloveniji zakon, ki ureja to področje (ZEPEP) in ki je tudi usklajen z evropskimi smernicami na tem področju. Povsod po svetu posvečajo elektronskemu poslovanju precej pozornosti in mu pripisujejo velik pomen. Za MLM d.d. je elektronsko poslovanje pomembno, saj podjetje ne posluje samo na slovenskem tržišču, temveč tudi s tujimi trgi. Lažji prenos informacij omogoča, da je podjetje uspešno in da lahko na ta način pridobiva tudi nove stranke.
Ključne besede: – elektronsko poslovanje, – medmrežje, – zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu, – računalniška izmenjava podatkov.
Objavljeno: 13.12.2011; Ogledov: 1371; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

3.
ELEKTRONSKA IZMENJAVA PODATKOV IN INTEGRACIJA S SISTEMI ERP
Tadej Derča, 2010, diplomsko delo

Opis: Raziskave razkrivajo, da že več kot polovica večjih podjetij uporablja računalniško izmenjavo podatkov in izmenjavo elektronskih dokumentov. Elektronska izmenjava, ki predstavlja neposredno izmenjavo informacij med računalniki, je dragocena tehnologija za podjetja, ki uporabljajo sisteme koncepta »ravno ob pravem času«, ter temelji na medsebojnem zaupanju med podjetjem ter stranko, kar poenostavlja procese. Elektronska izmenjava podatkov je lahko uporabljena za avtomatizacijo procesa naročil ter dostave in lahko zagotovi podjetjem veliko prihrankov pri zmanjševanju človeškega elementa v tem procesu. Elektronsko poslovanje učinkovito upravlja z računi, plačili, naročili ter dostavami in zbližuje podjetje ter kupca. Prednosti sistemov za računalniško izmenjavo podatkov vključujejo hitrejši trgovalni cikel, manj papirologije, manjše število napak, zmanjšanje stroškov ter povečanje denarnega toka, kar bomo predstavili v diplomskem delu. Predstavili bomo način povezovanja med sistemi za elektronsko izmenjavo dokumentov ter poslovnimi informacijski sistemi in na kakšen način različni poslovno informacijski sistemi integrirajo te povezave.
Ključne besede: računalniška izmenjava podatkov, BAPI, IDoc, standardi, elektronsko poslovanje, poslovno infomacijski sistem
Objavljeno: 14.12.2010; Ogledov: 1670; Prenosov: 333
.pdf Celotno besedilo (4,98 MB)

4.
ELEKTRONSKO POSLOVANJE B2B Z REŠITVIJO SAP R/3
Danijela Đurić, 2011, diplomsko delo

Opis: Na začetku diplomske naloge je teoretično opisana oblika elektronskega poslovanja, razvoj ter razlogi za uvedbo elektronskega poslovanja. Sledi teoretična predstavitev definicije celovitih informacijskih rešitev nekaterih avtorjev. Podrobneje so predstavljene značilnosti celovitih informacijskih rešitev ter njihove prednosti in slabosti. Opredeljeni so tudi domači in tuji ponudniki celovitih informacijskih rešitev. Ker je B2B ena najpomembnejših oblik elektronskega poslovanja, sem opredelila prednosti in slabosti elektronskega poslovanja B2B v podjetju ter uporabo elektronskega poslovanja v slovenskih podjetjih. Pri uvajanju celovitih informacijskih rešitev je pomembno, da se podjetje odloči za pravo celovito rešitev in si s tem zagotovi konkurenčnost. V diplomski nalogi sem teoretično opisala celovito informacijsko rešitev SAP R/3.
Ključne besede: elektronsko poslovanje, ERP rešitve, elektronsko poslovanje B2B, RIP (računalniška izmenjava podatkov), SAP R/3.
Objavljeno: 15.07.2011; Ogledov: 1629; Prenosov: 408
.pdf Celotno besedilo (997,71 KB)

5.
RAČUNALNIŠKA IZMENJAVA PODATKOV V NABAVI IN LOGISTIKI NA PRIMERU SREDNJE VELIKEGA PROIZVODNEGA PODJETJA
Mateja Klobasa, 2012, diplomsko delo

Opis: V svetu informacijske družbe, ko so potrebe kupcev vse večje, se povečuje tudi potreba po sodelovanju in izmenjavi podatkov med organizacijami. Potencial, ki ga prinaša e-poslovanje, lahko podjetje izkoristi le, če prilagodi poslovne procese novim tehnologijam. Koristi pa prinese le spremenjen način dela, ne pa tehnologija sama. Sodobna informacijska tehnologija se mora tudi nadgrajevati in moramo jo dobro izkoriščati v namen, da procesi postanejo hitrejši. Uporabljamo jo za notranje poslovanje in za poslovanje med podjetji in tako so zadovoljni zaposleni, kupci in dobavitelji. Z uporabo sodobnih tehnologij lahko podjetja tudi oblikujejo učinkovit sistem naročanja in sledijo izdelkom na njihovi distribucijski poti. Hkrati pa ne smemo pozabiti pravne ureditve e-poslovanja, saj zakona ZEPEP in ZEPT namreč omogočata poslovati elektronsko. ERP rešitev je temelj elektronskega poslovanja in najpomembnejše izmerljive koristi ERP sistema vključujejo zmanjšane zaloge, nižje stroške proizvodnega materiala, in dela ter nižje režijske stroške, kot tudi izboljšanje odnosov s strankami in povečanje prodaje v podjetju. To je dostopno s skrbno izbiro ERP ponudnika in s premišljenim in selektivnim sprejemanjem posameznih vrst tveganj, saj obvladovanje tveganj večinoma ne pomeni popolne zaščite pred tveganji. RIP posnema klasično papirno izmenjavo dokumentov in informacij. Uporaba RIP pomaga podjetjem povečati hitrost pri pošiljanju dokumentov poslovnim partnerjem, skrbi za točen prenos informacij, skrajša procese in operativne stroške. V preteklosti je bila slabost visoka cena vzpostavitve in vzdrževanja, danes pa internet to izpodbija. EDI še masovne uporabe ni doživel, vendar ga čaka svetla prihodnost, ker bo vedno bolj dostopen. S tem pa se bodo procesi v oskrbovalnih verigah skrajšali. Dandanes referent nabave za organizacijo z e-poslovanjem ne naroča le materiala, veliko časa namenijo delu z dobavitelji, mesečno ocenjujejo njihovo učinkovitost, hkrati pa poskrbijo pri prevoznikih, da je material pravočasno na razpolago za proizvodnjo in posledično kupca.
Ključne besede: e-poslovanje, ERP, dobavitelj, internet, kupec, medpodjetniško poslovanje (B2B), nabava, oskrbovalna veriga, računalniška izmenjava podatkov (RIP), tveganje
Objavljeno: 25.03.2013; Ogledov: 1225; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (739,89 KB)

6.
RAČUNALNIŠKA IZMENJAVA PODATKOV MED PODJETJEM BSH HIŠNI APARATI D.O.O. IN NJEGOVIMI DOBAVITELJI
Natalija Šeško, 2013, magistrsko delo

Opis: Računalniška izmenjava podatkov predstavlja del elektronskega poslovanja B2B. Bila je tudi prva oblika elektronskega poslovanja med podjetji. Njeni začetki segajo v pozna sedemdeseta leta. Glavna zamisel računalniške izmenjave podatkov je bila nadomestitev papirnatih poslovnih listin. Od začetka je izmenjevanje podatkov potekalo preko zasebnih omrežij, poslovni podatki pa so morali biti v dogovorjenih strukturah. Takšen način je bil cenovno sprejemljiv le za velika podjetja. Z uveljavitvijo interneta v 90. letih pa so se stroški izmenjave podatkov močno znižali. Do danes se je računalniška izmenjava podatkov razvila v več različnih tehnologij in postala dostopna tudi manjšim podjetjem. Za računalniško izmenjavo podatkov morajo podjetja imeti primerno računalniško strojno in programsko opremo. Naslednji kriterij za izmenjavo podatkov med podjetji je, da so dokumenti v obliki, ki je razumljiva obema, ki komunicirata. Zato so določene organizacije razvile standarde, po katerih naj bi bili dokumenti zapisani. Prvi standard, ki je bil razvit je ANSI X12, ki se uporablja predvsem v ZDA, najbolj uporabljen standard v Evropi pa je UN/EDIFACT. Računalniška izmenjava podatkov poteka po določenih povezavah t.i. komunikacijskih protokolih. Podjetja uporabljajo računalniško izmenjavo podatkov, ker le-ta zmanjša določene stroške, povečuje zanesljivost in točnost podatkov, odpravlja ročna opravila s papirjem, omogoča hitrejše komuniciranje, hitro izmenjavo podatkov, povečuje optimizacijo poslovanja, podjetje pa pridobi večjo konkurenčno prednost. Kljub vsem prednostim, ki jih ima računalniška izmenjava podatkov, pa ima tudi manjše pomanjkljivosti in tveganja. Pri uporabi računalniške izmenjave podatkov je zelo pomembno, da podjetja zelo dobro in podrobno razumejo potek izmenjave podatkov. Zelo pomembna je tudi varnost pri uporabi računalniške izmenjave podatkov. Najprej je potrebno poskrbeti za fizično varnost, tako da podatki ne pridejo do nepooblaščenih oseb. Pri tehničnem varovanju pa se za zaščito podatkov uporabi šifriranje, digitalno podpisovanje, digitalno potrdilo in časovno žigosanje. Podjetje BSH Hišni aparati d.o.o. se uvršča med uspešna podjetja v Sloveniji. Od leta 1995 uporabljajo informacijski sistem SAP. Računalniško izmenjavo podatkov pa z nekaterimi dobavitelji uporabljajo od leta 2011. Trenutno jim pošiljajo le plane dobav; vendar že načrtujejo uvedbo povratne poti komunikacije, s katero bodo pridobili veliko prednosti in koristi.
Ključne besede: Računalniška izmenjava podatkov, elektronsko poslovanje, elektronsko poslovanje B2B, informacijska rešitev SAP.
Objavljeno: 19.03.2013; Ogledov: 1517; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

7.
UVEDBA E-POSLOVANJA ZA MALE TRGOVCE
Božidar Bajsič, 2013, diplomsko delo

Opis: V Republiki Srbiji (RS) je po informaciji z Gospodarske zbornice - Privredne komore Srbije v trgovskem sektorju okoli 15 velikih trgovcev (Delhaize, Ideja, Mercator, Discommerce, Metro, Univerexport, dm – drogerie markt, Lilly, AD Podunavlje, Merkur, Tehnomanija, Veropolus,..) ter več kot 50.000 manjših trgovskih organizacij z eno do deset trgovin, ki so v večini organizirane kot manjša podjetja (Samostalne Trgovačke Radnje – STR). V RS živi 8 milijonov prebivalcev, od tega v glavnem mestu Beogradu 2,3 milijona. Zaradi tega se velika proizvodna in distribucijska podjetja, ki nudijo blago za široko potrošnjo, spopadajo s stroškovno neugodnim procesi pri pridobivanju povpraševanj in naročil od kupcev, pa tudi z visokimi stroški pri sami distribuciji blaga. Zato različna podjetja uporabljajo različne prakse, kako na klasičen način kar najučinkoviteje in z minimalnimi stroški pridobiti naročila kupcev. V diplomski nalogi smo raziskali možnosti uvedbe enotne internetne portalne rešitve, preko katere bi manjši kupci sami sporočali naročila, prevzemali odgovore ali dobavnice in posredovali informacije o vračilih blaga. Pri tem smo uporabili storitve Poslovnega omrežja Panteon.net® in B2B »web-shop« Panteon.biz® podjetja Panteon Group®. Diplomska naloga zajema analizo poslovanja štirih podjetij: VODA, MLEKO, KRUH in TISK in njihovih poslovnih procesov z njihovimi številnimi malimi kupci – malimi lokalnimi trgovinami. Skupni problem teh podjetij je v razdrobljenosti in množici malih kupcev ter povezanih stroškov za zbiranje naročil po klasični poti s trgovskimi potniki. V nadaljevanju je izvedena analiza možnih izboljšav in rešitev na osnovi spletnih tehnologij, kjer je predlagana in razdelana rešitev s spletnim portalom. Mali kupci preko tega lahko sami vnašajo naročila in dobivajo potrditve naročil oz. dobavnic. To bistveno izboljša njihovo kontrolo nad dobavo in odzivnostjo dobavitelja. Pri dobavitelju zmanjšuje stroške trgovskih potnikov, ki zaradi tega male kupce redkeje obiskujejo.
Ključne besede: Oskrbovalne verige, Elektronsko naročanje, Elektronsko poslovanje, Upravljanje zalog, Web portali, Web-Shop, B2B - Business to business, rip - Računalniška izmenjava podatkov, Elektronska poslovna omrežja, Standardi elektronskih dokumentov GS1
Objavljeno: 13.05.2013; Ogledov: 1040; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

8.
OPTIMIZACIJA PROCESA NAROČANJA Z ORODJEM ANYLOGIC
Sanja Zajc, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Glede na številne prednosti, ki jih ponuja računalniška izmenjava podatkov, gre pričakovati, da se je bo vse več podjetij pri svojem poslovanju tudi posluževalo. Dokler niso zagotovljeni in pravilno nastavljeni vsi osnovni parametri, pa lahko pri izmenjavi elektronskih dokumentov nastane več težav kot koristi. Namen diplomskega dela je predstaviti vnos ter obdelavo prodajnega naloga, prejetega preko RIP (računalniško izmenjavanje podatkov) sistema. Analizo stanja bomo izvedli na primeru partnerske organizacije, ki je zaradi želje po zaupnosti ne moremo imenovati. Dosedanji način naročanja je dokaj preprost in razumljiv, vendar se ob neustreznem vnosu enega izmed matičnih podatkov izkaže kot počasen oz. neučinkovit. Elektronsko naročilo z neustrezno vsebino obvisi v medmrežju in ga mora referent ročno popraviti ter vnesti v sistem. Vse ključne podatke smo beležili in jih z Excelom ustrezno obdelali. S pomočjo orodja Anylogic smo izdelali simulacijo procesa in z njo določili število čakajočih naročil v določenem časovnem obdobju, kakšna je zasedenost zaposlenega ter kakšen je povprečen čas, ki ga naročilo preživi v sistemu. Cilj naloge je ugotoviti upravičenost vpeljave nove aplikacije, kjer bi se hranili vsi matični podatki proizvodov obravnavanega podjetja, ki so pomembni pri procesu naročanja. Zavedamo se, da obravnavano podjetje potrebuje poenoteno bazo, ki bi jo lahko uporabljali tudi drugi ključni kupci, ki jih želi podjetje vključiti v računalniško izmenjavo podatkov. Predlagano rešitev smo s pomočjo simulacije tudi ovrednotili. S prehodom na računalniško izmenjavo naročil se bo izvajalni čas v prodajnem procesu skrajšal, sam poslovni proces pa bo postal hitrejši in preglednejši. Ker rek »Čas je zlato« v sedanjih časih še kako drži, bo skrajšanje izvajalnih časov lahko prineslo določeno prednost pred konkurenco, saj bodo izdelki na prodajnih policah prej in z manj stroška. Celoten postopek bo tako izveden elektronsko, zato bodo odpravljene človeške napake, kar podjetjema predstavlja bolj kakovostno, hitrejšo in bolj pregledno oddajo naročila ter njegovo potrditev.
Ključne besede: Naročilo, Simulacija, Analiza, Podvojen podatek, Računalniška izmenjava podatkov
Objavljeno: 04.10.2016; Ogledov: 641; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici