| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Tehnologija zelene ekstrakcije biološko koristnih učinkovin iz alg : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
David Öri, 2024, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na raziskovanje in optimizacijo postopka zelene ekstrakcije biološko aktivnih spojin iz alg, s posebnim poudarkom na pridobivanju barvila fukoksantina, pomembnega karotenoida z velikim potencialom za uporabo v prehrambni in farmacevtski industriji. Eksperimentalni del je določen z predhodno obdelavo in optimizacijo pogojev superkritične ekstrakcije s pomočjo programa Design Expert, kjer smo preučevali vpliv različnih parametrov, kot sta tlak in temperatura na vsebnost fukoksantina v ekstraktih. Rezultati so pokazali, da superkritična ekstrakcija omogoča pridobivanje višjih vsebnosti fukoksantina v primerjavi z drugimi metodami. Ekstraktu, pridobljenemu s superkritično ekstrakcijo pri optimalnih pogojih (40 °C in 331 bar), ki je izkazoval najvišje vrednosti fukoksantina (52,67 mg fukoksantina/g ekstrakta), smo nadalje določili še vsebnost totalnih fenolov, proantocianidinov in antioksidantov. Poleg tega smo ocenili tudi njegov protimikrobni potencial, tako kot tudi ekstraktom, pridobljenim z metodo ultrazvočne ekstrakcije. Rezultati so pokazali, da je superkritična ekstrakcija učinkovitejša pri pridobivanju komponent, ki delujejo protimkrobno, v primerjavi z ultrazvočno ekstrakcijo, kar se je kazalo z nižjo MIC vrednostjo superkritičnih ekstraktov. S tem smo pridobili celosten vpogled v koristne lastnosti ekstrakta ter njegovo učinkovitost pri različnih aplikacijah.
Ključne besede: alge, superkritična ekstrakcija, fukoksantin, biološko aktivne spojine, protimikrobni potencial
Objavljeno v DKUM: 05.09.2024; Ogledov: 76; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

2.
Določitev optimalnih pogojev superkritične ekstrakcije s programom Design Expert in bioaktivnih komponent arnike (Arnica montana) : magistrsko delo
Primož Tržan, 2021, magistrsko delo

Opis: Rastlinske bioaktivne spojine (antioksidanti, totalni fenoli, proantocianidini, flavonoidi, itd.) so sekundarni metaboliti, ki jih proizvajajo rastline in izzovejo farmakološke ali toksične učinke pri človeku in živalih. Postopek priprave in izbira topila vplivata na kvaliteto in kvantiteto ekstrakta oz. komponent v ekstraktu. V magistrski nalogi smo raziskali rastlino Arnico Montano, ki ima v farmacevtski in kozmetični industriji velik potencial. Osredotočili smo se na postopek superkritične ekstrakcije in določili optimalne pogoje superkritične ekstrakcije arnike s CO2 na podagi izrisanega eksperimentalnega načrta, programa Design Expert Pro 12. Ugotovili smo, da višja kot sta temperatura in tlak, višji je izkoristek ekstrakcije. Pridobljenim ekstraktom smo s spektrofotometrično metodo determinirali biološko aktivne komponente (antioksidanti, totalni fenoli, proantocianidini, totalni flavonoidi), katerih prisotnost naj bi vplivala na protivnetni, antiradikalni, antibakterijski, protiglivični in antioksidativni potencial. Rezultati so nam pokazali, da ekstrakti, ki so bili pridobljeni pri višji temperaturi ter tlaku, vsebujejo višje vrednosti biološko aktivnih komponent. Slednjim smo nato določali še protimikrobni potencial, ki smo ga potrdili le ekstraktu 8 z najvišjo vsebnostjo antioksidantov ter totalnih flavonoidov, pridobljenem pri tlaku 100 bar in temperaturi 60 C.
Ključne besede: gorska arnika, antioksidativnost, fenolne spojine, proantocianidini, protimikrobni potencial
Objavljeno v DKUM: 22.09.2021; Ogledov: 930; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (3,75 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici