| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Protestantizem in odnos do okolja
Tanja Balas, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je ugotoviti, kako pripadnost protestantski veri vpliva na odnos do okolja. Zgodovinar Lynn White jr. je v svojem eseju "Zgodovinske korenine naše ekološke krize" antropocentrično krščanstvo obtožil kot glavnega krivca ekološke krize. To velja še posebej za protestantizem, ki je skupaj z znanstveno revolucijo 17. stoletja omogočil vzpon antropocentrične in individualistične etike. Protestantska etika je bila, kot je dokazoval Max Weber, po eni strani osnova za nastanek modernega kapitalizma, s čimer je gotovo prispevala k nastanku sodobne ekološke krize. Po drugi strani pa se je v okviru protestantizma vsaj od 1970-ih let naprej razvija tudi poudarjeno ekološko usmerjena teologija. H. Paul Santmire, John B. Cobb. jr. in Jürgen Moltmann so ustvarili protestantsko ekoteologijo (procesno teologijo in teologijo stvarstva), ki poudarja eshatološko upanje, biblično teologijo in ekopravičnost. Skoraj vse glavne protestantske denominacije, konservativne in liberalne, so na primer oblikovale svoje resolucije glede okoljskih vprašanj, pri čemer številni avtorji ugotavljajo, da se s temi vprašanji konservativne denominacije ukvarjajo nekoliko manj intenzivno. V diplomski nalogi sem na osnovi svetovne raziskave vrednot ugotavljala stopnjo ekološke usmerjenosti med protestanti in prišla do treh ključnih ugotovitev: da so (1) protestanti v primerjavi s pripadniki drugih večjih veroizpovedi najmanj ekološko usmerjena skupina, (2) da so glede te svoje usmerjenosti v primerjavi s katoliki in pravoslavnimi kristjani tudi najbolj enotni in (3) da niti liberalne protestantske denominacije, v primerjavi s konservativnimi, niso bolj okoljsko ozaveščene. Ti rezultati so v skladu z Whiteovo tezo, ki označi krščanstvo za najbolj antropocentrično religijo in kot tako v svojih temeljih antiekološko. Nizko okoljsko ozaveščenost protestantizma bi lahko povezali z individualističnim kulturnim vzorcem, saj je protestantizem odločilno vplival na družbeni pluralizem in individualizacijo, medtem ko sta pravoslavje in katolištvo povezana s kolektivističnim kulturnim vzorcem. Vendar pa so razlike v stopnji okoljske ozaveščenosti med tremi vejami krščanstva minimalne.
Ključne besede: protestantizem, odnos do okolja, ekologija, ekoteologija
Objavljeno: 30.10.2012; Ogledov: 1904; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (477,42 KB)

2.
KRŠČANSTVO IN ODNOS DO NARAVNEGA OKOLJA
Eva Vivola, 2012, diplomsko delo

Opis: Razprave, ki povezujejo ekologijo in religijo, izvirajo iz članka ameriškega zgodovinarja Lynna Whitea (1967), v katerem je zahodnemu krščanstvu očital, da je pomembno vplivalo na smer družbenega razvoja, ki nas je pripeljal do današnjega ekološkega stanja. S pomočjo proučevanja zgodovine razvoja krščanstva in krščanske misli, predvsem kar zadeva njegov odnos do okolja, smo ugotovili, da je vsaka veja krščanstva v zgodovini imela sebi lasten odnos do naravnega okolja. Zdi se, da je protestantizem najbolj poudarjal instrumentalistični odnos do narave. Katolicizem je naravo v celoti ponujal človeku kot nekaj, kar si naj oblikuje po svoji meri. Podatki, ki jih imamo o pravoslavju, namigujejo na to, da je naravi skozi vso zgodovino priznavalo njeno božanskost. Danes pa opažamo, vsaj na ravni uradnih izjav in pogledov, da se vse veje krščanstva zavedajo nujnosti, da naravo ohranimo čim bolj neokrnjeno. Z analizo podatkov smo ugotovili, da je na svetovni ravni kljub temu med kristjani v primerjavi s tistimi, ki se ne prištevajo k nobeni veroizpovedi, nekoliko več takih, ki dajejo človeškemu blagostanju prednost pred zaščito narave.
Ključne besede: Ekologija, naravno okolje, krščanstvo, katolicizem, protestantizem, pravoslavje.
Objavljeno: 15.09.2020; Ogledov: 28; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

3.
EVANGELIČANSKA CERKVENA OBČINA KRIŽEVCI V NAJSTAREJŠIH MATIČNIH KNJIGAH 1784 - 1800
Tadeja Sapač, 2013, diplomsko delo

Opis: Ljudje, ki so živeli v posameznem kraju, predstavljajo zgodovino nekega kraja. V okviru posamezne župnije so se rodili, poročali in umirali. Pomemben zgodovinski vir o življenju v posameznih župnijah so matične knjige. V diplomskem delu so tako predstavljene danes najstarejše matične knjige Evangeličanske cerkvene občine Križevci med leti 1784–1800. Najprej je podan zgodovinski pregled razmer na Madžarskem in v Prekmurju do 18. stoletja, sledi opis obdobja po izdaji tolerančnega patenta, ki ga je leta 1781 izdal madžarski kralj Jožef II., in opis cerkvene občine Križevci, ki je bila ustanovljena leta 1783. Posebna pozornost je namenjena analizi najstarejših ohranjenih križevskih matičnih knjig: krstne, pokopne in poročne. Pri analizi so za to obdobje glavnega pomena: število krstnih vpisov, delež krščenih glede na spol po posameznem letu, število krščenih po vaseh, najpogostejši priimki zabeleženi po vaseh krstnih vpisov, število vpisanih pokopov glede na spol in delež vpisanih pokopov glede na starostno kategorijo ter število umrlih po vaseh in število poročnih vpisov ter delež vpisanih glede na spol in starostno kategorijo ženinov in nevest. Dodane so tabele in grafi za vsako posamezno matično knjigo po posameznih letih.
Ključne besede: protestantizem, Evangeličanska cerkvena občina Križevci, tolerančni patent, matice, 18. stoletje
Objavljeno: 29.01.2013; Ogledov: 1396; Prenosov: 249
.pdf Celotno besedilo (2,73 MB)

4.
PROSTOR V IZBRANIH DELIH S PROTESTANTSKO TEMATIKO
Maja Lačen, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi bom na podlagi teorij oz. premislekov o prostorskih vidikih v literaturi Umberta Eca, Wolfganga Iserja, Stanleya Fisha in Hansa Roberta Jaussa analizirala trinajst del, ki tematizirajo protestantizem; gre za slovenske zgodovinske romane oz. povesti. Pri izboru del za obravnavo sem se najbolj naslonila na knjigo Slovenski zgodovinski roman Mirana Hladnika. Prvi del bo bolj teoretsko zasnovan in razdeljen na tri pomembnejše razdelke, ki bodo predstavili: koncepte bralca, modelnega bralca in literarni prostor. V aplikativnem delu bom glede na prostor in bralca analizirala trinjast del izbranih del s protestantsko tematiko. Zanima me predvsem, kako besedilo prestrukturira pogled bralca s kategorijo dogajalnega prostora
Ključne besede: koncepti bralca, modelni bralec, literarni prostor, slovenski zgodovinski roman, protestantizem
Objavljeno: 27.05.2014; Ogledov: 1238; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (654,54 KB)

5.
PRIMERJAVA HRVAŠKEGA IN SLOVENSKEGA OSNOVNOŠOLSKEGA SISTEMA
Ana Nađ, 2015, diplomsko delo

Opis: Osnovno šolstvo predstavlja prvo stopnjo izobraževanja vsega prebivalstva. V diplomskem delu smo se osredotočili na osnovnošolska sistema Slovenije in Hrvaške. Obe državi imata del skupne zgodovine, bili sta vključeni v Avstro-Ogrsko monarhijo, nato pa tudi v Kraljevino SHS oziroma Jugoslavijo. Kljub temu smo našli v šolskih sistemih mnogo razlik. Da bi lahko pojasnili stanje v šolstvu danes in zakaj prihaja do razlik med sistemoma, smo najprej preučili zgodovino šolstva. Na območju obeh omenjenih držav smo predstavili zametke šolstva in njegov razvoj vse do njune osamosvojitve. Nato smo na podlagi danes veljavnih zakonov predstavili današnja šolska sistema. Ugotavljamo, da je zelo pomembno, kam je orientiran razvoj šolskega sistema. Za Slovenijo lahko rečemo, da stremi k vzhodnoevropskim trendom razvoja šolstva in zagotavljanju ciljev evropske izobraževalne politike. Hrvaška si za to prav tako prizadeva, vendar je zaznamovana s vplivom Katoliške cerkve. Prav razmejenost cerkve in šolstva je tudi ena od pomembnih razlik v šolskih sistemih. Seveda pa je tudi na vpliv Katoliške cerkve potrebno pogledati kronološko, saj ima veliko zaslug za razvoj šolstva v obeh državah prav Katoliška cerkev.
Ključne besede: Ključne besede: Razvoj šolstva, Katoliška cerkev, protestantizem, osnovnošolski sistem, Avstro-Ogrska, Kraljevina SHS, Jugoslavija, Slovenija, Hrvaška.
Objavljeno: 02.06.2015; Ogledov: 943; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (539,21 KB)

6.
Trubarjev zbornik
1908, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: slovenska književnost, 16.st., protestantizem, protestantske knjige, slovenščina, Slovenija, kulturna zgodovina
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 596; Prenosov: 29
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Diskurzivne prvine v izbranih Trubarjevih predgovorih in pismih
Blanka Bošnjak, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Osnovna teza pričujočega prispevka je, da se s pomočjo Trubarjevih izbranih analiziranih predgovorov in korespondence z vidika teorije diskurza kaže naslednja zakonitost: v Trubarjevem času gre šele za konstituiranje raznolikosti diskurzov, ki imajo določena skupna izhodišča.
Ključne besede: protestantizem, diskurz, teorija diskurza, 16. st., slovenščina
Objavljeno: 18.05.2017; Ogledov: 334; Prenosov: 224
.pdf Celotno besedilo (229,38 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Trubarjev gmajn jezik kot za prvo slovensko knjižno normo
Marko Jesenšek, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Osnova za knjižni gmajn jezik je živa govorica, ki jo je Trubar poznal iz dolenjskih krajev, nadgradil pa jo je z gorenjščino in ljubljanskim govorom. Gmajn jezik je sopomenka za kranjski jezik, ki je prepoznaven po splošni razumljivosti, hkrati pa gre za jezikovni kompromis, tj. skupni imenovalec osrednjeslovenskega knjižnega jezika.
Ključne besede: zgodovina jezika, slovenščina, 16. st., jezikovna kultura, krajnski jezik, osrednjeslovenski knjižni jezik, protestantizem, pogledi na jezik
Objavljeno: 31.05.2017; Ogledov: 588; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (265,15 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Medkulturnost protestantske književnosti
Dejan Kos, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Prispevek obravnava učinke, ki jih je imela protestantska književnost na preoblikovanje stanovsko organiziranih kulturnih polj v drugi polovici 16. stoletja. Pri tem postavlja domnevo, da protestantizem na vseh ključnih ravneh literarnega polja (kriteriji literarnosti, koncepti identitete, družbene strukture, medijski dispozitivi) izkazuje težnje po preseganju stanovskih omejitev. Protestantska književnost potemtakem mehanizme med kulturnosti uporablja na način, ki spodbuja funkcionalno širitev družbenega prostora.
Ključne besede: protestantizem, medkulturnost, literarno polje, stanovska hierarhija, funkcionalna diferenciacija
Objavljeno: 29.05.2017; Ogledov: 439; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (206,43 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Podoba Primoža Trubarja v slovenski esejistiki
Katja Bergles, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: Prispevek ponuja pregled nad izbranim esejističnim korpusom Ivana Cankarja, Tarasa Kermaunerja, Ferda Kozaka, Denisa Poniža, Ivana Prijatelja, Alojza Rebule in Jožeta Snoja. V njihovih besedilih sem iskala potrditev teze Ivana Prijatelja, ki pravi, da sta tako Primož Trubar kot slovenska reformacija odločilno sooblikovala zavest o nas samih in da je slovenska kultura ter z njo slovenska narodna bit nastajala v razmeroma tesnem in pozitivnem stiku z nemško kulturo.
Ključne besede: protestantizem, slovenska esejistika, Trubar, Cankar
Objavljeno: 29.05.2017; Ogledov: 530; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (248,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici