SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ZDRAVSTVENO NEGOVALNA OSKRBA PACIENTA Z BENIGNO HIPERPLAZIJO PROSTATE
Vesna Tišler, 2012, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili benigno hiperplazijo prostate, ki ima pomemben vpliv na kvaliteto življenja posameznika. Predstavili smo dejavnike tveganja za njen nastanek, vzroke za nastanek, pogostost pojavljanja bolezni. Navedli smo tudi težave, ki spremljajo moške s težavami z benignim povečanjem prostate, kdaj se pričnejo pojavljati in kakšne posledice ima bolezen na zdravje posameznika in kvaliteto njegovega življenja. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med naključnimi anketiranci moškega spola. Podatke smo pridobili s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, kateri je bil odprtega tipa. Ugotoviti smo želeli ali moški prepoznajo dejavnike, ki vplivajo na pojav hipertrofije prostate in kolikšen je delež tistih, ki poiščejo pomoč zaradi težav, ki jih povzroča benigna hiperplazija prostate. Ugotovili smo, da moški niso ustrezno poučeni o dejavnikih, ki vplivajo na pojav benigne hiperplazije prostate. Tudi odstotek tistih, ki imajo težave in poiščejo pomoč zdravnika je premajhen.
Keywords: Ključne besede: prostata, benigna hiperplazija prostate, zdravstvena nega, zdravstvena vzgoja, medicinska sestra.
Published: 15.01.2013; Views: 1456; Downloads: 137
.pdf Full text (924,56 KB)

2.
POMEN ZGODNJEGA ODKRIVANJA RAKA PROSTATE
Katja Krivec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili pomen zgodnjega odkrivanja raka na prostati. Opisali smo dejavnike tveganja za nastanek raka na prostati ter bolezenske znake. Opisali smo tudi preiskave, ki se opravljajo v urološki ambulanti in kako se pacienti pripravijo na njih. V empiričnem delu smo predstavili rezultate opravljenega anketnega vprašalnika, ki smo jo izvedli med različno starostno populacijo moškega spola. Podatke smo pridobili s pomočjo anonimnega elektronskega anketnega vprašalnika, kateri je bil zaprtega tipa. Ugotoviti smo želeli, ali so moški seznanjeni z rakom na prostati, ali prepoznajo dejavnike tveganja za nastanek raka prostate in ali moški prepoznajo znake za nastanek bolezni rak prostate. Ugotovili smo, da moški poznajo rak prostate, da ne poznajo dovolj dobro dejavnike tveganja za nastanek bolezni in da slabše prepoznajo znake za nastanek bolezni rak prostate.
Keywords: prostata, rak prostate, medicinska sestra, zdravstvena vzgoja, zdravstvena nega.
Published: 06.08.2013; Views: 1031; Downloads: 158
.pdf Full text (1,66 MB)

3.
OBRAVNAVA PACIENTA Z MALIGNIM OBOLENJEM PROSTATE
Tomaž Pečolar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Za odkrivanje in zdravljenje raka prostate je na voljo več pristopov. Pomembna je individualna obravnava in ustrezna priprava pacienta na proces zdravljenja. Namen diplomskega dela je bil predstaviti obravnavo pacienta z malignim obolenjem prostate. Metodologija: Empirični del diplomskega dela je bil osnovan na kvalitativni metodi dela. Obravnavali smo pacienta po operaciji malignega obolenja prostate. Po modelu Marjory Gordon smo pripravili intervju z vprašanji odprtega tipa. Raziskavo smo izvedli na urološkem oddelku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Podatke smo pridobili s preučevanjem medicinske in negovalne dokumentacije, s pogovorom in opazovanjem pacienta ter s pogovorom z člani zdravstvenega in negovalnega tima. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da ustrezno informiranje pacienta o njegovi bolezni in dobra psihofizična priprava na zdravljenje malignega obolenja prostate pomembno zmanjšuje strah in skrb pacienta. Najpogostejši negovalni problemi pri pacientu po operaciji prostate so nevarnost infekcije, obstipacija, nepopolna mobilnost in zmanjšana zmožnost za osebno higieno po operaciji, motnje spanja, bolečina, strah, moteno doživljanje telesne podobe in stresni sindrom zaradi zamenjave okolja. Diskusija in zaključki: Dejstvo je, da ima prostata pomembno funkcijo v moškem telesu in da število obolelih iz leta v leto narašča. Pojav prvih znakov in simptomov še vedno ni zadosten razlog za obisk urologa, prav tako se premalo starejših moških odloča za preventivni pregled prostate. Pomembno je, da je prebivalstvo ozaveščeno o možnih obolenjih prostate, pri tem lahko veliko pripomorejo medicinske sestre z zdravstveno vzgojnim delom.
Keywords: prostata, maligni karcinom, pacient, onkologija, preiskave, operativni poseg, zdravstvena nega
Published: 05.03.2015; Views: 954; Downloads: 251
.pdf Full text (1,47 MB)

4.
Morphometrical analysis of the p53 tissue marker in prostatic adenocarcinoma and its relationship to Gleason score and PSA level
Miha Munda, Barbara Dariš, Tine Hajdinjak, Rajko Kavalar, Draga Štiblar-Martinčič, 2013, original scientific article

Abstract: Namen: Rak prostate je v svetu zelo pogosta maligna bolezen. K natančnejši oceni bolezni bi lahko pripomogli tkivni označevalci, kot je na primer tudi p53. V vzorcih adenokarcinoma prostate slovenske populacje smo morfometrično analizirali izražanje p53 in njegovo povezavo z oceno po Gleasonu in vrednostjo PSA ter starostjo bolnikov. Metode: V retrospektivno pilotno študijo smo vključili 25 bolnikov z opravljeno radikalno prostatektomijo. Tkivni označevalec p53 smo določili imunohistokemično in ga izrazili kot indeks p53. Statistično smo poiskali povezave indeksa p53 z oceno po Gleasonu pred in po operaciji, vrednostjo PSA in starostjo bolnikov. Rezultati: Tkivni označevalec p53 je v raku prostate neenakomerno porazdeljen neodvisno od lokalnega Gleason vzorca, vendar korelira z oceno po Gleasonu po operaciji in mejno korelira z vrednostjo PSA. Statistično značilno so med seboj povezani tudi ocena po Gleasonu pred in po operaciji, vrednost PSA in starost bolnika. Zaključek: Potrdili smo, da ima p53 lahko napovedno vrednost kljub manjšemu številu primerov, vključenih v to raziskavo. Rezultati pilotne študije kažejo, da je p53 obetajoč tkivni označevalec in bi lahko bil uporaben kot dodatni diagnostični parameter.
Keywords: imunohistokemija, p53, prostata, rak (medicina), tkivni označevalci
Published: 30.12.2015; Views: 587; Downloads: 15
URL Link to full text

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica