| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
STRATEGIJA ZDRAVEGA ŽIVLJENJA PRI DELU V MERCATORJU D.D.
Marija Črnila, 2009, magistrsko delo

Opis: V prvem delu naloge je prikazan poklic prodajalca pri nas. Delo se osredotoči na zdravstvene izostanke z dela v Sloveniji. V tem kontekstu so predstavljena posamezna teoretična izhodišča. Nakazane so ločnice med zdravstvenimi izostanki z dela in delodajalci. V osrednjem delu naloge je predstavljena strategija za promocijo zdravja v delovnem okolju, možnosti za zniževanje bolniškega staleža, Luksemburška deklaracija. Osvetljeno je vprašanje dimenzij zdravega življenjskega sloga. Z delom želimo približati dejansko stanje in paradigmo sprememb. Analizirali smo zdravstvene izostanke v Mercator d. d., v Market programu, MO 02, Murska Sobota. Preverjali smo področje poklicne avtonomije, timskega dela, ter področje skrbi za svoje zdravje. V raziskavo, ki je potekala v Mercator d. d., MO 02 v Murski Soboti je bilo vključenih 404 anketirancev, zaposlenih v trgovini. Pri analizi vsebine raziskave smo si pomagali s faktorsko analizo, raziskavo smo obdelali s pomočjo SPSS 14. Ugotovitve kažejo na dobro poznavanje lastnega dela, jasno izoblikovano avtoriteto poklica, nižjo poklicno naklonjenost timskemu delu, kar kaže na nizko poklicno avtonomijo, ki jo ima poklic prodajalca v praksi. Potrdili smo hipotezo, da obstaja pozitivna povezanost med zdravstvenimi izostanki in starostjo in hipotezo, da obstaja povezanost med zdravstvenimi izostanki in spolom. Ženske v Mercator d. d., MO 02 pogosteje izostajajo kot moški. Ovrgli smo hipotezo, ki pravi, da skrb za zdravo življenje vpliva na nizko stopnjo absentizma, saj teorija promocije zdravja na delovnem mestu nima trdne podlage v praksi. Z nalogo bi želeli opozoriti na razkorak med teorijo in prakso, saj smo dokazali, da je promocija zdravja v delovnem okolju v razvoju. Ugotavljamo, da se zaposleni ne zavedajo vseh aspektov tega procesa, ki je nujen življenjski ciklus in sprejemanja vrednot v stroki. V prihodnosti bi veljalo prisluhniti praksi.
Ključne besede: prodajalci, timsko delo, zdravstveni izostanki, razumevanje promocije zdravja na delovnem mestu
Objavljeno: 07.08.2009; Ogledov: 3020; Prenosov: 228
.pdf Celotno besedilo (785,88 KB)

4.
UMETNIK POSTANE BLAGOVNA ZNAMKA
Maja Hodošček, 2009, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomske naloge je status umetnika v dobi agresivnega neoliberalnega sistema, ki si prilašča vsa družbena polja v zameno za finančne koristi in širjenju družbene moči, kakor tudi preučevanje elementov, ki odločilno vplivajo na sistem sodobne umetnosti in sodobnega umetnika. Konceptualna umetnost je poskušala izničiti fetišistično dimenzijo muzealske strukture 50-ih let, vendar je na koncu nehote prispevala k okrepitvi umetniškega sistema, saj je omogočila nov tip razstave, ki jih obvladuje kurator, za katerega je značilen izrazit avtorski pristop. Sodobni umetniki privzamejo dediščino konceptualne umetnosti, ideja je temeljni vzgib dela, vendar realizacija te ideja postaja vedno bolj spektakularna, determinirana z ogromnimi produkcijskimi stroški. Sodobni umetniki svoja dela producirajo v več nakladah, najemajo ogromne studie s številnimi zaposlenimi. Postavijo se v vlogo menedžerja, ki skrbi, da produkcija teče nemoteno in po točno določenih navodilih. Muzeji in galerije se od 90. let naprej korenito popularizirajo in širijo spekter svoje dejavnosti. Sodobna umetnost se razvija predvsem v mednarodnem kontekstu, njen razvoj je vedno bolj intenziven in vse prisoten. Sodobni umetniki se povezujejo z mednarodnimi korporacijami, za katere ustvarjajo vizualne podobe, industrijske izdelke. Narašča število bienalov, katerih namen je pridobitev čim večjega števila obiskovalcev. Sodobna umetnost se je znašla v globaliziranem svetu, ki omogoča izjemno hiter pretok informacij, mobiliziranost, ter skoraj neomenjen trg.
Ključne besede: konceptualna umetnost, postmodernizem, umetniški trg, prilaščanje moči, strategije promocije, tržne strategije.
Objavljeno: 09.10.2009; Ogledov: 2354; Prenosov: 364
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

5.
DOKUMENTARNI FILM KOT ORODJE PROMOCIJE
Žiga Zavrl, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen dokumentarni film kot orodje promocije. Skozi teorijo množičnih medijev in filma, dokumentarni film opredelimo kot kategorijo vizualnega izražanja, ki temelji na prizadevanju različnih podkategorij, da »dokumentirajo« resničnost. Definicija in karakteristike dokumentarnega filma nam omogočajo, da ga lahko uporabimo kot sredstvo za promoviranje izdelkov ali storitev. Opisan je proces izdelave dokumentarnega filma z uporabo digitalne tehnologije, ki je razdeljen na tri izvedbene faze in predstavlja ključ do vsebinske in tehnične izdelave. Skozi analizo primera raziskujemo optimalne rešitve pri izdelavi dokumentarnega filma v promocijske namene, ki je nastal kot produkt tega diplomskega dela.
Ključne besede: Množični mediji, množično komuniciranje, film, dokumentarni film, dokumentarni film kot orodje promocije, predprodukcija, produkcija in postprodukcija
Objavljeno: 07.09.2009; Ogledov: 11826; Prenosov: 308
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

6.
ANALIZA KARAKTERISTIK KAKOVOSTI PROMOTORKE
Eva Kokalj, 2009, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge je usmerjena k analizi karakteristik kakovosti promotorke oziroma promotorja. Želimo ugotoviti katere karakteristike kakovosti so kupcem pri promotorki najbolj in katere najmanj pomembne, da bi bilo izvajanje promocije kar najbolj kakovostno in usmerjeno predvsem h kupčevim potrebam in željam. Raziskovali smo pomembnost primernega odnosa in komunikacije promotorke do kupca, kakšne naj bi bile njene osebne lastnosti, zunanja podoba, obleka in primeren čas ter kraj, kjer naj bi se promocijska dejavnost odvijala. Rezultat raziskave so ugotovljene karakteristike kakovosti, ki so kupcem pri promotorki in izvajanju njene dejavnosti najpomembnejše: primerna in vljudna komunikacija, znanje in strokovnost ter prijaznost. Rezultati kažejo, da so promotorke dobro sprejete, saj so pri kupcih zaželene in se jih na prodajnih mestih ne izogibajo. Ugotovljene karakteristike kakovosti lahko služijo kot smernice, ki naj bi jih imela promotorka za kakovostno delovanje. To pa bi bilo usmerjeno k željam kupca ter učinkovitejšim prodajnim rezultatom, v korist tako promotorke kot podjetja. Tako bi podjetje z upoštevanjem rezultatov, pridobljenih v raziskavi, s kakovostno storitvijo promocije na trgu ponujalo nekaj več ter obenem zadovoljilo tako potrebe kupcev kot lasten interes. V današnjem času, kjer se vsakodnevno srečujemo z novimi izdelki, pa je lahko dodatna kakovostna storitev, ki ustreza kupčevim željam, velik korak pred konkurenco.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE Kakovost storitev, kakovost promocije, promotorka, kupec
Objavljeno: 25.09.2009; Ogledov: 2290; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

7.
ORGANIZACIJA IN IZVEDBA PROMOCIJE IZOBRAŽEVALNIH PROGRAMOV
Natalija Čulk, 2011, diplomsko delo

Opis: Danes, ob poplavi vseh informacij, v pisanem svetu, ki ponuja najrazličnejše možnosti za življenje ter najrazličnejše poklice, ki so nam na voljo, se je težko odločiti, katerega izbrati, da bomo uživali v poklicu, ki ga opravljamo, da ga bomo lahko opravljali vrsto let in da nam bo omogočil finančno stanje, ki si ga želimo. Z izbiro poklica smo soočeni že kot mladostniki v devetem razredu, ko se je treba odločiti, kam se bomo usmerili naprej. A to ni vedno lahka odločitev. Takšna odločitev terja tehten razmislek, imeti moramo zadostno količino informacij, na podlagi katerih se lahko odločimo, potrebno pa je dobiti tudi občutek, kaj sploh bomo opravljali, ko bomo stopili na pot nekega poklica. V današnji dobi, ki je usmerjena v hiter tok življenja, ter v času, ko nas obkrožajo najnaprednejše tehnologije, imamo na voljo najrazličnejše poti predstavitve nekega izdelka ali storitve, v tem primeru izobraževalnega programa. Šole tako vse bolj postajajo podobne podjetjem, ki tekmujejo s svojo konkurenco in se poslužujejo najrazličnejših oblik promocije, ki imajo tudi različne učinke. V današnjem času k hitri in učinkoviti informiranosti pripomore splet, a kljub temu brez ostalih načinov informiranja ne gre. V veliki meri pripomore tudi najrazličnejša informacijsko-komunikacijska tehnologija, saj danes obstaja veliko načinov za predstavitev informacij zraven spleta in že obstoječih komunikacijskih kanalov. Ne samo šole, podjetja nasploh se poslužujejo snemanja raznih video vsebin in izdelave promocijskega materiala. V diplomski nalogi smo predstavili na kakšne načine neprofitne izobraževalne organizacije pridobivajo sredstva, katerih del porabijo tudi za promocijo svojih izobraževalnih programov. Predstavili smo tudi, kako k uspešni promociji pripomore informacijsko-komunikacijska tehnologija ter čemu služijo promocijski filmi. Kot praktični izdelek smo izdelali promocijske filme za Srednjo šolo za oblikovanje Maribor.
Ključne besede: promocija izobraževalnih programov, izvedba promocije izobraževalnih programov, promocijski film
Objavljeno: 21.04.2011; Ogledov: 10005; Prenosov: 145
.pdf Celotno besedilo (2,24 MB)

8.
PROMOCIJA DOMAČIH PROIZVODOV IN NOTRANJI TRG EU
Nuša Bedrač, 2012, diplomsko delo

Opis: Prost pretok blaga je ena od štirih temeljnih svoboščin in predstavlja temelj notranjega trga z izjemnim pomenom za pravne in fizične osebe – uvoznike, izvoznike in potrošnike. Da bi lahko zagotovili prost pretok blaga, je bilo potrebno odstraniti vrsto ovir. Ovire prostemu pretoku blaga pa se ponovno v večjem obsegu pojavljajo v obdobju gospodarske krize, ko države članice na ta način poskušajo zaščititi domače gospodarstvo. Takšno oviro predstavljajo tudi kampanje, ki spodbujajo nakup nacionalnih proizvodov v primerjavi z uvoženimi izdelki. Najodmevnejši promocijski akciji domačih proizvodov v Sloveniji sta »Kupujem slovensko«, ki jo vodi Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP), ter »Kupujmo domače« pod okriljem Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Promocijo kmetijskih proizvodov v Sloveniji ureja Zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov sprejet marca lani. V svoji diplomski nalogi proučujem promocije domačih proizvodov v luči pravil o notranjem trgu EU. Najprej na splošno opišem nacionalne promocije domačih proizvodov, razloge za njihov nastanek in značilnosti. V nadaljevanju predstavim izvajanje promocij v določenih državah članicah EU in Hrvaški, kot kandidatki za vstop v EU. Osrednjo temo diplomske naloge začnem s predstavitvijo kampanj za promocijo slovenskih izdelkov in Zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov. Za lažje razumevanje spornih vidikov Zakona o promociji in promocijskih akciji, Zbornice kmetijsko živilskih podjetij in Kmetijsko gozdarske zbornice, v tretjem poglavju predstavim pravila notranjega trga, ki jih utegne tovrstna promocija kršiti. V zadnjem poglavju še na kratko predstavim promocije proizvodov na ravni EU, ki se lahko izvajajo tako na notranjem trgu EU kot v državah nečlanicah.
Ključne besede: Notranji trg EU, prost pretok blaga, nacionalne kampanje, Zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov, promocije proizvodov na ravni EU.
Objavljeno: 15.03.2012; Ogledov: 2081; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (430,04 KB)

9.
TRŽNE RAZISKAVE ZA POTREBE KOMUNICIRANJA V MARKETINGU
Mojca Florjančič, 2013, magistrsko delo

Opis: Zaradi dejstva, da je vedno težje in dražje poslati želeno sporočilo do ciljne populacije, podjetja iščejo nove načine komunikacije z okoljem. Ravno dogodki ponujajo odgovor na njihove potrebe, saj se prebijejo skozi nasičenost oglasov, oblikujejo odnose s kupci, izdelku dajejo osebnost, kar ga loči od ostalih ter omogočajo veliko pozitivne publicitete v medijih. S tempom življenja, ki ga živimo, so nemalokrat povezane tudi slabe prehranjevalne navade. Pogosto tako pojemo hitro pripravljen in prehransko precej reven obrok. Žal se premalo potrudimo, da bi bila naša prehrana pestra in polna sezonske zelenjave in sadja. Prav tako smo premalo pozorni na kakovost svežih pridelkov, ki jih uživamo. Sadje in zelenjava sta zelo pomembna v naši prehrani, saj sta bogata z vitamini, minerali, vlakninami in drugimi hranilnimi snovmi. Če pa kakovost zelenjave in sadja ni ustrezna, tudi teh hranilnih vrednosti zaužijemo malo. To je priložnost za promocijo in informiranje o zelenjavi in sadju višje kakovosti, iz integrirane pridelave, ki je pridelana na domači zemlji pod nadzorom in omejeno rabo škropiv. Cilj organiziranja, sodelovanja na javnih prireditvah in priprave dogodkov, otroških delavnic in drugih promocijskih dogodkov je predvsem približati shemo kakovosti vsem ciljnim javnostim. Dogodki so zelo pomembna aktivnost, saj zagotavljajo direkten kontakt z izbranimi ciljnimi javnostmi. Z dogodki se ustvarjajo novice in priložnosti za vključitev medijske podpore, kar je ključnega pomena za dvig prepoznavnosti in ustvarjanje povpraševanja po shemi kakovosti. Dogodek je orodje, ki nam omogoča neposreden stik s kupci oz. udeleženci, ponuja možnost dvosmerne komunikacije, povečuje prepoznavnost in pozitivno vpliva na ugled podjetja. Izdelku daje osebnost in ga približa ciljnim kupcem, diferencira ga od drugih in mu poleg vsega nudi še pozitivno publiciteto v medijih. Promocija je eden izmed načinov pospeševanja prodaje, ki ga uporabljajo v večini podjetij doma in v tujini. Konkurenca za promocijo uporablja različne promocijske materiale, letake, prospekte, brošure. Ti so različne velikosti, vsebine in barve, a imajo isti namen - pospešiti prodajo. Pri pregledu promocijskega materiala konkurentov na temo zelenjave in sadja smo ugotovili, da so promocijski materiali oblikovani sodobno, so poučni in vsekakor dobro orodje za pospeševanje prodaje in predstavljanje na dogodkih.
Ključne besede: Komuniciranje, dogodki, promocije, integrirana pridelava
Objavljeno: 06.09.2013; Ogledov: 1094; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (3,97 MB)

10.
KOMPETENCE ZAPOSLENIH V GLASBENIH ZALOŽBAH V SLOVENIJI
Črtomir Potočnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Glasbena industrija predstavlja eno najbolj negotovih in kompetitivnih tržišč. Uspeh je nagrada za najbolj inovativne, delavne in pragmatične posameznike ter organizacije. Trg je kompleksno sestavljen iz prepleta več različnih glasbenih industrij, ki so medsebojno soodvisne, a vendar tako raznolike, da govorimo o ločenih entitetah. V diplomskem delu je predstavljenih nekaj najpomembnejših glasbenih industrij, kot so: proizvajalci fonogramov, založništvo in deloma industrija žive glasbe. Prav slednja predstavlja najpomembnejši vir prihodka sodobnih glasbenikov, zato smo izbrali dva izmed ključnih poklicev, ki omogočajo realizacijo koncertov - organizatorja koncertov in koncertne promocije ter agenta za booking - in zanju izdelali kompetenčni model. S tem smo želeli v organizacijskem smislu spodbuditi razvoj slovenske glasbene industrije, ki zaradi majhnosti in zaprtosti ne dosega standardov mednarodnega trga. Za oblikovanje kompetenčnih modelov smo uporabili kvalitativne metode raziskovanja, kot poglavitno orodje pa smo izbrali intervju.
Ključne besede: glasbena industrija, agent za booking, organizator koncertov in koncertne promocije, proizvajalci fonogramov, kompetence
Objavljeno: 10.12.2013; Ogledov: 884; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (4,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici