| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRAVICE LATALSKIH POTNIKOV KOT POTROŠNIKOV V PRIMERU ZAMUDE LETALSKEGA PREVOZNIKA
Barbara Izlakar, 2009, diplomsko delo

Opis: Kljub upadu letalskega prometa v tem letu, splošni trendi kažejo na njegovo nenehno rast na letni ravni. Več potnikov pa pomeni tudi več problemov. Eden največjih so zamude. Poznate letalskega prevoznika, ki je vedno točen? Kot potniki – kakšne so vaše pravice? Kako vas pravo ščiti? Česa bi morali biti deležni? Kaj lahko zahtevate? Kako se lahko pritožite in se borite za svoje pravice? Po drugi strani pa – kakšna je odgovornost letalskega prevoznika? Pričujoče diplomsko delo se ukvarja s področjem varstva potrošnikov in s transportnim pravom, natančneje letalskim pravom in se skuša osredotočiti na pravice letalskih potnikov kot potrošnikov v primeru zamude letalskega prevoznika. Zamuda je opredeljena na splošno, posebej v letalskem pravu – njen pomen, klasifikacija in posledice. Iz posledic izhajajo pravice letalskih potnikov, tako do oskrbe kot do odškodnine; opisan pa je tudi način uveljavljanja teh pravic. Ker so pravice enega dolžnosti drugega, ne moremo mimo odgovornosti letalskega prevoznika v primeru zamude, kjer je prav tako opisan zgodovinski pregled do Montrealske konvencije, po kateri omejitev prevoznika pri prevozu oseb več ne obstaja, za kar si prizadevajo tudi v drugih transportnih panogah. Na kratko smo osvetlili tudi zastaranje terjatev. Kar obsežno poglavje pa smo namenili pregledu statistike glede letalskega prometa v Sloveniji in Evropski uniji, statistiki pritožb na Evropski potrošniški center ter navedli možnosti izboljšav problematike.
Ključne besede: pravo varstva potrošnikov, pravice letalskih potnikov, zamuda leta, odgovornost letalskega prevoznika, prevozno pravo, prometno pravo
Objavljeno v DKUM: 24.12.2009; Ogledov: 3252; Prenosov: 467
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

2.
VLOGA PRAVNIH VIROV V CESTNEM PROMETU
Andrijana Mančić, 2009, diplomsko delo

Opis: Cestni promet poteka po cestni infrastrukturi, le-ta pa je v okolici, ki ima svoje zakonitosti. Cestno prometno varnost definiramo z znanimi faktorji varnosti. To so: človek, vozilo, cesta in okolica. Iz navedenega lahko sklepamo, da je potrebno zagotoviti sinergijo med posameznimi faktorji in širše, med vsemi elementi, ki kakor koli vplivajo na odvijanje cestnega prometa. Cestni promet je voden na osnovi pravnih virov. Ne smemo zanemariti tudi miselnosti oziroma psihološke komponente udeležencev v cestnem prometu. Prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu poteka na osnovi postavljenih pravnih virov. Praviloma se v domačem prometu uporabljajo domači pravni viri in v mednarodnem prometu mednarodni pravni viri. Za nemoten potek prometa doma in v tujini je značilno, da so pravni viri med seboj primerljivi, saj so na primer prometni znaki povsod enaki in imajo isti pomen. Mednarodni pravni viri so: konvencija o pogodbi za mednarodni prevoz blaga po cesti CMR, konvencija za mednarodni cestni prevoz potnikov in prtljage CVR, konvencija za mednarodni cestni transport TIR, evropski sporazum o cestnem prevozu nevarnih stvari v mednarodnem transportu ADR in bilateralni sporazumi med državami. V domačem prometu se uporabljajo pravni viri.
Ključne besede: transport, pravni viri, cestno pravo, prometno pravo ...
Objavljeno v DKUM: 23.12.2009; Ogledov: 4973; Prenosov: 529
.pdf Celotno besedilo (518,46 KB)

Iskanje izvedeno v 3.57 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici