| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 167
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtomatizacija v projektiranju mostnih konstrukcij z uporabo parametričnega modeliranja znotraj BIM delotoka : magistrsko delo
Angel Machevski, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je obravnavana izdelava parametričnega algoritma za modeliranje mostne konstrukcije s pomočjo vizualnega programiranja (VP). V Rhino-Grasshopperju je razvit parametrični algoritem, kjer je celotna geometrija mostu, popolnoma parametrično definirana, za avtomatsko generiranje 2D- risbe. Parametrični algoritem je povezan z BIM programsko opremo, v tem primeru z BricsCADom, kjer se 3D BIM-model samodejno generira. Prav tako model je nadgrajen z analitičnimi lastnosti za izvedbo računske analize v SOFiSTiKu. Raziskovali smo uporabnost in zmogljivost vizualnega programiranja pri projektiranju geometrijsko zahtevnejših mostnih konstrukcij. Pri tem smo vzpostavili povezavo in preizkusili interoperabilnost med zgoraj omenjenimi programov na praktičnem primeru.
Ključne besede: projektiranje mostov, parametrično modeliranje, vizualno programiranje, Grasshopper, digitalni delovni tok
Objavljeno v DKUM: 19.12.2023; Ogledov: 331; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (5,92 MB)

2.
Osnove projektiranja konstrukcij : zbirka vaj
Erika Kozem Šilih, Mateja Držečnik, 2023, učbenik za višje in visoke šole

Opis: Zbirka vaj "Osnove projektiranja konstrukcij – zbirka vaj" je namenjena dodiplomskim študentom Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo ter arhitekturo pri študiju gradbeništva. Prav tako je uporabna za univerzitetne programe gradbeništva, gospodarskega inženirstva ter arhitekture. Celotna zbirka vaj temelji na evropskih standardih in se osredotoča na ključne vidike projektiranja konstrukcij. Publikacija vključuje razlage in rešene primere v skladu s standardi, kot so SIST EN 1990:2004, SIST EN 1991-1-1:2004, SIST-EN 1991-1-3:2004, SIST-EN 1991-1-4:2004 in SIST-EN 1998-1 2005. Te vaje so zasnovane za razumevanje osnovnih konceptov projektiranja konstrukcij, analize obtežb ter potresnega inženirstva, kar je bistveno za razumevanje obnašanja gradbenih konstrukcij. Za dodatna pojasnila in teoretično razlago rešenih primerov se avtorici sklicujeta na učbenik "Osnove projektiranja konstrukcij". Avtorici upata, da bo ta zbirka vaj koristna študentom pri izobraževanju, poglobitvi znanja s področja projektiranja gradbenih konstrukcij in jim bo služila kot vodnik za uspešen študij in prihodnje delo v gradbenem sektorju.
Ključne besede: projektiranje, konstrukcija, analiza obtežb, mejno stanje nosilnosti, mejno stanje uporabnosti
Objavljeno v DKUM: 24.10.2023; Ogledov: 386; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (5,21 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Konstruiranje valjčne matrice za preoblikovanje ekstrudirane gume : magistrsko delo
Marko Cimerman, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava razvoj valjčne matrice za preoblikovanje ekstrudirane gume v vročem nevulkaniziranem stanju. Na začetku dela je predstavljena teorija obdelave gume in izdelave pnevmatik. Nato je na kratko predstavljeno postrojenje, v katerega se vključuje napravo in način delovanja le-te. V nadaljevanju sledi preračun procesa valjanja in glavnih komponent naprave. Naloga se zaključi s predstavitvijo izdelanega modela naprave in z diskusijo.
Ključne besede: valjčna matrica, eksplicitna dinamična analiza, projektiranje, metoda končnih elementov, trdnostna analiza
Objavljeno v DKUM: 27.09.2023; Ogledov: 334; Prenosov: 28
.pdf Celotno besedilo (4,09 MB)

4.
Analiza uporabnosti in razširjenosti BIM projektiranja : diplomsko delo
Aljaž Kovačič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni teoretično ozadje informacijskega modeliranja gradenj, standardizacija ter prednosti in izzivi, ki jih to prinaša na področje projektiranja. Predstavljeni sta implementacija BIM v sisteme električnih inštalacij ter souporaba BIM- in GIS-informacijskih modelov. V praktičnem delu je na primeru realnega objekta prikazana uporabnost BIM-modelirnega orodja za načrtovanje notranje razsvetljave. S pomočjo anketnega vprašalnika, v katerem so sodelovali slovenski strokovnjaki, je podana analiza uporabnosti in razširjenosti BIM-projektiranja v Sloveniji.
Ključne besede: BIM, projektiranje, razsvetljava, električne inštalacije
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 349; Prenosov: 33  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

5.
Umestitev kolesarske poti na primeru gradnje podhoda Pavlovci : diplomsko delo
Uroš Križaj, 2023, diplomsko delo

Opis: V zaključnem delu sta prikazana pravilno umešanje kolesarske poti v skladu z zakonodajo in predstavitev projekta, v okviru katerega se gradi objekt, ki bo namenjen izključno kolesarjem in pešcem. V konkretnem primeru projekt predstavlja pomembnost razvoja kolesarskih poti v Sloveniji. Ob projektiranju kolesarske poti smo se srečevali z raznimi prostorskimi in zakonodajnimi omejitvami, ki so vplivale na potek umestitve kolesarske poti. Prostorske omejitve so v tem primeru predstavljale zelo kratka razdalja od ceste, iz katere se pripeljejo kolesarji, do železnice in lokacija prečkanja, ki je morala biti med podporniki nadvoza regionalne ceste. Zakonodajne omejitve so narekovale minimalne horizontalne elemente, ki so lahko uporabljeni, vertikalne zaokrožitve, maksimalni vzdolžni nagib in njegovo dolžino.
Ključne besede: kolesarska površina, projektiranje, podhod, gradbeništvo
Objavljeno v DKUM: 07.09.2023; Ogledov: 375; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (29,17 MB)

6.
Projektiranje nizkonapetostnega sestava močnostnega laboratorija : magistrsko delo
Jani Korez, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava načrtovanje nizkonapetostnega sestava energetskega laboratorija. Namen dela je, da se na primeru sestava pokaže postopek načrtovanja, predstavitev uporabljenih standardov in smernic, sama izvedba stikalne omare. Uvodoma je predstavljena vloga laboratorija, njegova oprema ter namen samega nizkonapetostnega sestava. V nadaljevanju je podano obstoječe stanje in prikaz meritev na dovodu v objektu G1. Sledi pregled podobnih laboratorijev in inštitutov. Osrednji del se osredotoča na projektno dokumentacijo od vsebine projektne dokumentacije, tehnične zakonodaje in standardizacije do karakteristike električnih inštalacij in sestavov. Zadnji del predstavlja tehnično poročilo projekta, v katerem so prikazi dobljeni rezultati in končni izdelek.
Ključne besede: projektiranje, nizkonapetostni sestav, močnostni simulator električnega omrežja, baterijski hranilnik energije, digitalni simulator elektroenergetskih sistemov v realnem času in v zaprti zanki
Objavljeno v DKUM: 13.01.2023; Ogledov: 652; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (8,83 MB)

7.
Razvoj večnamenskega goseničarja za uporabo v vinogradništvu : diplomsko delo
Žan Sotošek, 2022, diplomsko delo

Opis: Danes živimo v časih, kjer tehnologija iz dneva v dan izboljšuje pogoje dela, predvsem kjer so težki delovni pogoji. Takšni pogoji lahko na ljudeh skozi čas pustijo določene vrste posledic, zato je še toliko bolj pomembno, da z implementacijo tehnologije odstranimo nevarnost za človeško življenje in olajšamo posamezniku delo. Prav takšne podobne pogoje pogosto srečamo v kmetijski panogi, kjer je še veliko dela narejenega ročno, kar pa zna biti včasih fizično naporno in tudi nevarno. Zato sem mnenja, da je treba razvoj novih strojev usmeriti v to smer na način, da se stvari nekoliko robotizirajo. Delo v vinogradu je lahko dokaj enostavno, če nam to dopušča sama lega vinograda, kar pomeni, da lahko vso delo opravimo strojno s pomočjo traktorske mehanizacije. V primeru, da pa je lega vinograda nekoliko bolj strma, pa se pojavi problem, saj je veliko dela še potrebno postoriti na roke. Sicer se na tržišču čedalje bolj pojavljajo tudi goseničarji, ki lahko odlično nadomestijo težko delo ljudi, vendar so še zaenkrat kar cenovno neugodna rešitev. Prav zato je glavni problem tega diplomskega dela v tem, da je potrebno razviti goseničarja, ki bo cenovno primeren slovenskemu kupcu, hkrati pa bo zadostoval vsem potrebnim standardom in bo zagotavljal visok nivo varnosti.
Ključne besede: goseničar, hidravlika, projektiranje
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 449; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

8.
Analiza možnosti vključevanja BIM v projektiranje elektroinštalacij : diplomsko delo
Simon Janžekovič, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek projektiranja elektroinštalacij v industriji, v konkretnem primeru projektiranje montažne hale. Na začetku so predstavljeni projektna dokumentacija ter osnovne zahteve za projektiranje, ki jih projektant mora upoštevati. V nadaljevanju so opisani BIM model ter njegove prednosti in slabosti. Opisani so tudi pojmi, ki so pomembni pri projektiranju. Na konkretnem primeru e prikazana primerjava klasičnega in BIM projektiranja z opisanimi postopki izdelave. Podana je tudi analiza o možnosti vključevanja BIM v projektiranje elektroinštalacij ter ocena trenutnega stanja na področju informacijskih modelov za gradnje.
Ključne besede: projektiranje elektroinštalacij, BIM, montažna hala.
Objavljeno v DKUM: 20.10.2021; Ogledov: 846; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

9.
Delovna postaja mitsubishi electric - krmiljenje asinhronskega motorja : diplomsko delo
Matic Zelenik, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje projektiranje in izdelavo delovne postaje Mitsubishi Electric. Delo prav tako opisuje vso uporabljeno programsko opremo in izvedbo krmiljenja asinhronskega elektromotorja. Delovna postajo sem najprej računalniško sprojektiral, nato pa fizično izdelal. Da sem lahko krmilil asinhronski motor, sem preučil programsko opremo. Na »HMI« sem prikazal animacijo delovanja. Prav tako sem izvedel signalizacijo s semaforjem. Pri diplomskem delu sem preučil vso Mitsubishijevo opremo, popisal manjkajoče elemente, izdelal 2D in 3D prikaz delovne postaje, izdelal električne sheme, sestavil postajo in vzpostavil napajalni in komunikacijski tokokrog, preučil programsko opremo, izdelal program in nosilec za motor, testiral delovanje in izvedel simulacije.
Ključne besede: Mitsubishi Electric, delovna postaja, krmiljenje asinhronskega motorja, projektiranje, HMI, programiranje
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 873; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (2,49 MB)

10.
Razvoj stroja za ponovno navijanje traku : diplomsko delo
Urška Steiner, 2021, diplomsko delo

Opis: Obravnavana problematika diplomskega dela je ekscentrično navitje traku polizdelka na valjček. Cilj dela je razvoj nove vmesne enote, oziroma stroja, ki bo trak centrirano navil na nov valjček. Razvoj je opisan po korakih konstruiranja nove variante oziroma projektiranja. S pomočjo metode 3D modeliranja v programskem okolju Siemens NX, je rezultat dela konfekcijski stroj za ponovno previjanje traku.
Ključne besede: razvoj, projektiranje, konfekcijski stroj, 3D model
Objavljeno v DKUM: 23.09.2021; Ogledov: 786; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.35 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici