| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
OPTIMALNI REŽIM OBRATOVANJA USMERNIŠKIH SKUPIN V TALUM KIDRIČEVO
Damjan Kovačič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je izdelan optimizacijski program za izračun optimalnih izgub usmerniških skupin. Optimizacijski program je izveden v programu MatLab, in sicer na podlagi enačb izgub, pridobljenih s karakteristikami izgub posameznih usmerniških skupin. Opisano je tudi delovanje petih usmerniških skupin, ki s pretvarjanjem izmenične energije v enosmerno so-omogočajo proizvodnjo elektroliznega aluminija. Z različnimi kombinacijami obremenitev usmerniških skupin se izgube le teh spreminjajo. Posledično je možno prihraniti pri plačilu električne energije, zato je izdelan še izračun letnega finančnega prihranka.
Ključne besede: elektroenergetske naprave, proizvodnja elektroliznega aluminija, usmerniška skupina, optimalno obratovanje, električne izgube in izkoristki
Objavljeno: 31.03.2010; Ogledov: 2239; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (5,32 MB)

2.
Povečanje produktivnosti zalivanja anod v podjetju TALUM Aluminij d.o.o.
Mitja Plavec, 2012, diplomsko delo

Opis: Podjetje Talum Aluminij d.o.o. se ukvarja s proizvodnjo primarnega aluminija in izdelavo ter sestavljanjem anodnih blokov. Glaven problem, ki ga bom v diplomski nalogi obravnaval, je povečanje produktivnosti zalivanja anod. Raziskovalni del obsega meritve časa posameznih operacij. Na vsaki operaciji sem izvedel več meritev in na ta način dobil povprečen čas na določeni operaciji. Posvetil sem se tudi zastojem v procesu proizvodnje. Z metodo klasifikacije in komporacije sem ugotovil ozka grla proizvodnega procesa in jih z ugotovitvenimi predlogi poskušal odpraviti. Rezultate, ki sem jih predstavil, se navezujejo na stroj za odstranjevanje povratne kopeli. Na podlagi predstavljenih rezultatov sem ugotovil, katere so tiste slabosti, ki se pojavljajo v sami proizvodnji, s svojimi predlogi pa sem poskušal odpraviti ozka grla.
Ključne besede: racionalizacija, proizvodnja aluminija, načrtovanje proizvodnje, anodni bloki, ozka grla, glinica
Objavljeno: 21.11.2012; Ogledov: 1137; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

3.
Zajemanje ogljikovega dioksida iz procesa proizvodnje aluminija
Rok Gomilšek, 2017, magistrsko delo

Opis: Količina emisij toplogrednih plinov se je od začetka industrijske revolucije do danes znatno povečala. Koncentracija najpomembnejšega antropogenega toplogrednega plina ogljikovega dioksida (CO2) se je povečala za več kot 40 %. Zajemanje ogljikovega dioksida je učinkovita metoda za separacijo ogljikovega dioksida od preostalih dimnih plinov in najobetavnejša metoda za zmanjšanje emisij v bližnji prihodnosti. Glavni vir emisij CO2 pri proizvodnji aluminija je zgorevanje anod v Hall-Héroultovem procesu. CO2 se tvori tudi pri Boudouardovi reakciji, kjer CO2 reagira z ogljikovo anodo, pri čemer se tvori ogljikov monoksid, ki kasneje oksidira v CO2. Cilj magistrske naloge je bil razviti model odprte zanke za zajemanje ogljikovega dioksida iz procesa proizvodnje aluminija. Za simulacijo procesa smo uporabili program Aspen Plus. Monoetanolamin smo izbrali kot absorpcijski medij. Raziskovali smo vpliv temperature dimnih plinov, pretoka dimnih plinov in začetne koncentracije CO2 v dimnih plinih na obratovanje in ekonomiko procesa. Rezultati kažejo, da stroški procesa zajemanja CO2 naraščajo s povišanjem temperature in padajo s povečanjem pretoka, medtem ko stroški pri spremembi začetne koncentracije CO2 v dimnih plinih sprva padajo, nato pa naraščajo. Najboljše tehnološko-ekonomske rešitve za naš proces smo dobili pri temperaturi 75 °C, pretoku 205 kg/s in začetni koncentraciji CO2 4 %.
Ključne besede: zajem ogljikovega dioksida, proizvodnja aluminija, emisijski kuponi, Aspen Plus
Objavljeno: 22.11.2017; Ogledov: 511; Prenosov: 133
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici