| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 767
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Integriranje vitke proizvodnje v podjetju Tech-Gum d.o.o.
Matic Kuhta, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek integriranja vitke proizvodnje v podjetju Tech-Gum, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz gume. Za začetek sem raziskoval težave, s katerimi se podjetje ukvarja zaradi neorganizirane proizvodnje. V tem podjetju sem vodja proizvodnje in sem te napake zlahka opazil. Najprej sem preučil teorijo, katero sem uporabil za eliminiranje napak. Po preučitvi teorije sem se odločil za metode, ki bi, glede na moja opažanja, podjetju najbolj koristila. To so metode vitke proizvodnje: 5S, Kaizen, SFM, Gamba obhod in Poke-Yoke. Cilj naloge je bil vključiti tudi vse zaposlene, zato sem jim razdelil vprašalnike, s katerimi sem želel izvedeti njihovo stališče glede organiziranosti proizvodnje in delovnega okolja. Rezultat naloge je bolje organizirana proizvodnja in zadovoljni zaposleni.
Ključne besede: • vitka proizvodnja • investicija • izboljšanje procesa • učinkovitost proizvodnje • metoda 5S
Objavljeno v DKUM: 09.07.2024; Ogledov: 61; Prenosov: 0

2.
Vključenost tehnologij umetne inteligence v procese planiranja proizvodnje
Jelisaveta Kerović, 2024, diplomsko delo

Opis: Umetna inteligenca je postala del sodobnega poslovanja (Zeba, G. et al., 2021). Kot del pobude industrije 4.0 je vgrajena v proizvodne sisteme, da podpira procese planiranja, upravljanja in izvajanja ter prevzema pobudo in odgovornost za sprejemanje odločitev v realnem času (Terziyan, V. et al., 2018). Namen raziskave je bil odkriti prisotnost uporabe umetne inteligence v procesih planiranja proizvodnje v slovenskih in srbskih podjetjih. Opravljen je bil pregled literature, da bi pridobili ustrezna znanja in opredelitve s področja umetne inteligence in proizvodnje. Z vprašalnikom smo anketirali 21 slovenskih podjetij in 25 srbskih podjetij, da bi dobili boljši vpogled v stanje v letu 2024. Rezultati raziskave kažejo, da umetno inteligenco uporablja 24 % podjetij v Sloveniji in 20 % v Srbiji. Iz razlogov preostalih podjetij za neuporabo umetne inteligence pri planiranju proizvodnje lahko sklepamo, da podjetja umetne inteligence niso uvedla zaradi pomanjkanja strokovnjakov in ne vidijo jasne koristi za uvedbo.
Ključne besede: umetna inteligenca, planiranje, proizvodnja, proces
Objavljeno v DKUM: 05.07.2024; Ogledov: 91; Prenosov: 17
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

3.
Projekt optimizacije proizvodne linije z analizo toka vrednosti in drugimi vitkimi metodami
Samo Fras, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo raziskali teorijo vitke proizvodnje in se seznanili z njenimi orodji, ki jih uporabljajo v podjetjih za optimiziranje procesov. Orodje analiza toka vrednosti smo nato uporabili za analizo resnične proizvodnje v podjetju Geberit, kjer smo ustvarili načrt trenutnega stanja proizvodnje linije za izdelavo priključnih cevnih sistemov, opredelili problematične točke procesa in zanje predlagali rešitve. Ugotovili smo, da podjetje proizvaja cevne sisteme z izgubami, kot so vmesne zaloge, čezmerno proizvajanje in izgube zaradi gibanja izdelkov. Podjetju smo v načrtu želenega stanja toka vrednosti predlagali rešitve z uporabo kanban sistema in združevanjem delovnih procesov v celico.
Ključne besede: vitka proizvodnja, analiza toka vrednosti, optimizacija procesov
Objavljeno v DKUM: 05.06.2024; Ogledov: 85; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,36 MB)

4.
Pridobivanje delavcev v proizvodnem podjetju x
Brigita Cerar, 2024, diplomsko delo

Opis: Zaposleni predstavljajo temeljni vir podjetja in hkrati ustvarjajo tudi velik delež stroškov. Učinkovito upravljanje zaposlenih je zaradi tega ključni dejavnik uspešnosti poslovanja. Namen diplomskega dela je ugotoviti in kritično ovrednotiti politiko in proces kadrovanja v podjetju X. Za uresničevanje namena smo v podjetju z intervjuji in analizo poslovnih dokumentov raziskali obstoječe stanje ter na podlagi primerjave s teorijo in predhodnimi študijami oblikovali predloge za izboljšave. Ugotovili smo, da so potrebe podjetja po kadru izrazito dinamične, saj sledijo nihanju povpraševanja kupcev, kar pred podjetje postavlja težke izzive stalnega prilagajanja kadrovskih kapacitet. Podjetje se pri tem poslužuje zlasti zaposlovanja prek kadrovske agencije in sodelovanja z izobraževalnimi institucijami. Na podlagi primerjave s teorijo dobrih praks in predhodnimi študijami podjetju kot boljšo alternativo priporočamo interne strategije, vključno z ustvarjanjem fleksibilnejših delovnih mest in usposabljanjem kadra, ki bi glede na nihajoče potrebe omogočale razporejanje obstoječega kadra podjetja.
Ključne besede: Zaposlovanje, proizvodnja, pridobivanje nizkokvalificiranih profilov
Objavljeno v DKUM: 22.05.2024; Ogledov: 138; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (903,59 KB)

5.
Določitev načinov za odpravo vzrokov zamud v proizvodnji : diplomsko delo
Blaž Rituper, 2024, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili teoretične osnove proizvodnje in načrtovanja proizvodnje. V teoretičnem delu smo v največji meri uporabili metodo kompilacije, s katero smo zbirali podatke iz različnih pisnih virov drugih avtorjev. Diplomsko delo se v empiričnem delu nanaša na obstoječe stanje v opazovanem podjetju, ki pa želi ostati anonimno, v katerem smo iz opisa obstoječega stanja poskušali najti najprimernejši predlog izboljšav za odpravo vzrokov za zamude v proizvodnji in posledično dobavi končnih izdelkov kupcem. To smo dosegli z opazovanjem procesov v podjetju ter zbiranjem in analiziranjem podatkov o času proizvodnje posameznih izdelkov. V diplomskem delu smo za identifikacijo vzrokov, ki prispevajo k zamudam v proizvodnji, uporabili vzročno-posledični diagram. Za identificirane vzroke smo v nalogi podali nekaj predlogov rešitev. Ključna izboljšava, ki smo jo predlagali (odstranitev medfaznega skladišča med oddelki v proizvodnji), za podjetje ne predstavlja dodatnih finančnih obremenitev, saj je že omogočena z obstoječim informacijskim sistemom, ki ga opazovano podjetje uporablja. S predlagano izboljšavo bi tako le zmanjšali nepotrebno delo med oddelki kot tudi skrajšali čas medfaznih operacij pri nastajanju posameznih naročil.
Ključne besede: obvod, proizvodnja, načrtovanje proizvodnje, zamude v proizvodnji
Objavljeno v DKUM: 21.05.2024; Ogledov: 176; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

6.
Razvoj in komercialna uveljavitev vertikalnega stojala za prenosnik : magistrsko delo
Žan Čakš, 2024, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena izdelava stojala za prenosni računalnik, ki rešuje tri ključne težave sodobnih prenosnih računalnikov: slaba ergonomija, pregrevanje in prostornost. Pokazali smo, da prenosni računalniki niso ergonomsko primerni za vsakdanjo uporabo, in ponudili rešitev. Zasnovali smo stojalo, ki rešuje problem ergonomije prenosnikov, in z raziskavo trga pokazali, da na trgu obstaja vrzel za takšno stojalo, ki jo lahko zapolnimo. Razvili smo poslovni model in predstavili način financiranja prek kampanje množičnega financiranja na Kickstarterju.
Ključne besede: podjetništvo, ergonomija, prototip, modeliranje, proizvodnja, množično financiranje, poslovni model, stojalo za prenosnik
Objavljeno v DKUM: 02.04.2024; Ogledov: 187; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (3,57 MB)

7.
Optimizacija in avtomatizacija procesov sestave elektronskih sklopov : diplomsko delo
Mitja Nemec, 2023, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge je bila za podjetje na primeru kontrolne enote letalskih vrat izdelana analiza možnosti izboljšanja procesa sestave. Opisano je področje avtomatizacije proizvodnih procesov. Predstavljen je obstoječ proces in po sklopih razdeljen na posamezne operacije ter njihov analitični preračun. Na koncu je narejena primerjava dobljenih vrednosti in preračunov z vrednostmi optimiziranega proizvodnega procesa. Rezultat diplomskega dela je izboljšati proces sestave elektronskih sklopov, ki jih podjetje izdeluje.
Ključne besede: proizvodnja, analitična obdelava podatkov, optimizacija, elektronski sklopi
Objavljeno v DKUM: 27.03.2024; Ogledov: 238; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (9,02 MB)

8.
Analiza pogostosti in značilnosti napak pri brizganju plastike in njihovega vpliva na kritična mesta v proizvodnji : diplomsko delo
Ožbej Vidmar, 2023, diplomsko delo

Opis: Osnovni namen diplomske naloge je ugotoviti, katere napake se pojavijo, ko že imamo stabilen proces brizganja plastike. V diplomski nalogi so opisane osnove brizganja plastike. Narejena je analiza napak, ki so se pojavile med delovanjem, in podane so smernice za reševanje napak. Na podlagi analize podatkov je izdelana podatkovna baza za tehnologe, s katero bodo hitro in učinkovito reševali napake pri brizganju plastike. S tem se zmanjša srednji čas popravila napak, kar pomeni, da se zmanjša izmet in je manj zastoja v proizvodnji. Z analizo napak, ki so se pojavile, so bile določene tudi kritične točke v proizvodnji.
Ključne besede: Plastika, brizganje plastike, napake, proizvodnja
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 302; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

9.
Postavitev montažne linije za proizvodnjo tovornih prikolic tipa EB
Anej Loboda, 2023, diplomsko delo

Opis: Zamisel o diplomskem delu se je porodila pri opravljanju praktičnega pouka v podjetju TPV Prikolice, d. o. o. V podjetju so se odločili za širitev proizvodnega programa, saj prihajajo v proizvodnjo novi tipi prikolic, hkrati pa težavo linije predstavljajo neenakomeren pretok prikolic s posamezne postaje na drugo in slabša opremljenost postaj z delovnimi mizami ter digitalno vizualizacijo. Diplomsko delo vsebuje natančen pregled in opis delovanja obstoječe montažne linije ter njene slabosti. Zajet je opis specifikacij novih dvižnih miz in opis njihove varnosti ter montaža dvižnih miz na posameznih delovnih postajah. Pri opisu montaže miz je bila izdelana 3D-skica dvižne mize v SolidWorks CAD modelirniku in dodana 3D-konstrukcija prikolice v postopku montaže na posamezni postaji. Izdelana je ocena tveganja na delovnem mestu in pregled novega stanja montažne linije. Podana je tudi primerjava obstoječe in nove montažne linije.
Ključne besede: Montažna linija, EB-linija, dvižne mize, ergonomija, prikolice, proizvodnja, delovna postaja.
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 190; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

10.
Upravičenost investicije v balkonsko sončno elektrarno : diplomsko delo
Luka Strojanšek, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava upravičenost investicije v balkonsko sončno elektrarno z močjo do 600 W. Z uporabo 15-minutnih podatkov o porabi električne energije za šest različnih porabnikov smo analizirali letno porabo električne energije. Za izračun predvidene proizvodnje električne energije balkonske sončne elektrarne smo uporabili podatke o gostoti sončnega sevanja na vodoravno površino, pridobljene iz spletnega arhiva samodejnih vremenskih postaj Agencije Republike Slovenije za okolje. Na osnovi teh podatkov smo izračunali letno proizvodnjo električne energije z uporabo balkonske sončne elektrarne za vseh šest uporabnikov. Upoštevajoč trenutne cene balkonskih sončnih elektrarn na slovenskem trgu, ki so med 600 in 1.000 EUR, smo izračunali vračilno dobo investicije. Prav tako smo prikazali, kako se vračilna doba investicije spreminja glede na spremembo cene električne energije za visoko in malo tarifo ter glede na spremembo porabe električne energije.
Ključne besede: upravičenost investicije, balkonska sončna elektrarna, poraba električne energije, proizvodnja električne energije, vračilna doba investicije
Objavljeno v DKUM: 16.01.2024; Ogledov: 324; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (5,97 MB)

Iskanje izvedeno v 3.01 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici