| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 29
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Optimizacija proizvodnega procesa izdelave jeklenih konstrukcij
Denis Ibrahimović, 2016, diplomsko delo

Opis: Vsebina diplomskega dela obravnava ukrepe, ki vplivajo na spremembo organizacije proizvodnega procesa z namenom izboljšanja storilnosti v časovnem obdobju, zmanjšanja stroškov procesa ter posledično povečanje dobička podjetju. Proizvodni proces, opazovan in obravnavan v diplomskem delu se nanaša na neposredne primere tekočih projektov v podjetju Varmont d.o.o. Nova Gorica. Podjetje izdeluje jeklene konstrukcije in druge podobne izdelke. Ker gre v tem primeru pretežno za unikatne (izven-serijske) izdelke, je potrebno pripomnit, da je za doseganje optimizacije proizvodnje tovrstnih izdelkov potreben drugačen pristop kot je potreben za primer serijske proizvodnje. Skozi vsebino diplomskega dela je razvidno, da ima tovrstna proizvodnja manj razpoložljivih rešitev za doseganje optimalnih rezultatov. S tem razlogom je pomembno razčlenit celoten proces izdelave izdelka in ugotovit možnost apliciranja posamičnih rešitev, ki na koncu tvorijo uspešno celoto.
Ključne besede: Optimizacija, proizvodni proces, jeklene konstrukcije, stroški
Objavljeno v DKUM: 15.09.2016; Ogledov: 1256; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

2.
Stroškovna in časovna primerjalna analiza izbranih nekonvencionalnih postopkov rezanja
Sebastijan Domjan, 2016, diplomsko delo

Opis: Globalni trg in vse večja konkurenčnost na trgu usmerjata podjetja v investiranje v sodobne proizvodne tehnologije, ki so prilagodljivejše in produktivnejše. Nekonvencionalni postopki rezanja so se razvili do te stopnje, da v današnjem času predstavljajo nepogrešljiv tehnološki proces pri izdelavi določenega izdelka. Med najbolj razširjene postopke rezanja tako spadajo plazemsko, lasersko rezanje in rezanje z abrazivnim vodnim curkom. Vsaka od navedenih tehnologij rezanja ima svoje specifične fizikalne in tehnološke značilnosti, ki pomembno vplivajo na izbiro optimalnega postopka rezanja. Te značilnosti so v nalogi podrobno preučene in primerjane med seboj za izbrane postopke rezanja. Preučili pa smo tudi produktivnost in proizvajalne stroške posamezne tehnologije pri rezanju elementov iz konstrukcijskega jekla, nerjavnega jekla in aluminija. Ekonomska učinkovitost posamezne tehnologije rezanja je ugotovljena na podlagi primerjave strukture stroškov. V zaključku pa so predstavljene ključne prednosti in smernice razvoja posamezne tehnologije.
Ključne besede: nekonvencionalni postopki rezanja, plazemsko rezanje, lasersko rezanje, rezanje z abrazivnim vodnim curkom, proizvodni stroški
Objavljeno v DKUM: 12.07.2016; Ogledov: 1329; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (6,23 MB)

3.
Racionalizacija stroškov pri oblikovanju izhodne transportno skladiščne enote v podjetju BSH Hišni aparati Nazarje, d.o.o.
David Bezovnik, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Proces oblikovanja izhodne transportno skladiščne enote v podjetju BSH Hišni aparati Nazarje, d.o.o., smo razdelili na štiri faze: proces ročnega paletiranja, proces odvoza gotovih aparatov, proces kompletiranja in na stroške obrabe delovne opreme. V vsaki fazi smo natančno določili čas in stroške. Cilj, ki smo si ga zadali, je avtomatizirati sam proces, ga narediti delodajalcu in zaposlenim bolj prijaznega in racionalizirati stroške dela na minimum. Ocenili smo, da oblikovanje izhodne transportno skladiščne enote na eni proizvodni liniji Tassimo, kjer izdelujejo kavne aparate Tassimo (600 tisoč aparatov letno), predstavlja dobrih 40 tisoč EUR na leto. Kot rešitev problema bi uvedli industrijski pakirni robot oziroma paletizer, ki bi bil voden tako, da bi sam opravljal paletizacijo kavnih aparatov, jih embaliral do višine 2688 mm, ovijal in s pomočjo transportnih trakov transportiral do nakladalne ploščadi. Cena paletizerja bi znašala okoli 120 tisoč EUR in posledično bi se investicija povrnila v treh letih.
Ključne besede: kavni aparat, paletizer, proizvodni proces, stroški, transportno skladiščna enota.
Objavljeno v DKUM: 26.01.2015; Ogledov: 1208; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici