| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 82
Na začetekNa prejšnjo stran123456789Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba stereo vida za tridimenzionalno zaznavanje objektov v proizvodnih sistemih : magistrsko delo
Marko Marković, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje eksperimentalni pristop pri uporabi stereo vida za tridimenzionalno zaznavo objektov v proizvodnih sistemih. V delu je opisan postopek, kako z nizkocenovno opremo lahko zajemamo optične informacije, s katerimi razen širine in dolžine dobimo še tretjo dimenzijo, globino. Podana je osnovna razlaga pomembnih pojmov strojnega vida ter prikaz na primerih v praksi. Prikazana je kalibracija sistema v programskem okolju Matlab ter rezultati v pogledu globinskega zemljevida. Razloženi sta težavi, s katerima smo se soočili med delom. Naša glavna naloga je pridobiti tretjo dimenzijo iz zajetih slik in razviti sistem, ki se bo testiral s primeri realnih objektov iz proizvodnega okolja.
Ključne besede: stereo vid, strojni vid, kalibracija, globinski zemljevid, Matlab, proizvodni sistemi
Objavljeno v DKUM: 24.04.2023; Ogledov: 370; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

2.
Računalniška podpora pri oblikovanju proizvodnega sistema v podjetju Lasertehnik Marfin, d. o. o. : magistrsko delo
Aleš Rorič, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo se navezuje na podjetje Lasertehnik Marfin, d. o. o., za katerega smo oblikovali proizvodni sistem glede na karakteristiko storitev, ki jih ponujajo svojim strankam. Najprej smo pojasnili katere vrste proizvodnih sistemov in procesov poznamo, kakšne so njihove značilnosti, ter predstavili podjetje. Sledi analiza historičnih podatkov proizvedenih izdelkov na podlagi katere smo predvideli vrsto in količino izdelkov, ki jih bo podjetje proizvajalo v prihodnosti. Z pomočjo OD – KAM matrike in trikotne metode smo ročno izračunali razmestitev proizvodne opreme in jo postavili v realno okolje. Nato smo s pomočjo treh programskih okolij Autodesk Inventor, Autodesk AutoCad Mechanical in Autodesk Factory Design Utilities skonstruirali tri dimenzionalen model proizvodnega procesa in napravili simulacijo toka izdelkov v proizvodnji. Dobljene rezultate smo obrazložili in evalvirali.
Ključne besede: proizvodni sistemi, razmestitev proizvodne opreme, računalniška podpora, tok obdelovancev
Objavljeno v DKUM: 05.04.2022; Ogledov: 749; Prenosov: 0

3.
Uporaba strojnega vida za izvajanje dimenzijskih meritev v proizvodnih sistemih : magistrsko delo
Jakob Rebevšek, 2020, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava uporabo sistemov strojnega vida za izvajanje dimenzijskih meritev v proizvodnem okolju. Na osnovi teoretičnih ugotovitev je bil razvit sistem strojnega vida za brezkontaktno merjenje dimenzij. Z merjenjem evrskih kovancev, kovinskih ploščic in ojnice smo ugotovili, kako na vrednosti izmerjenih dimenzij vplivajo velikost vidnega polja, način osvetlitve, položaj v vidnem polju in debelina objektov. Meritve dimenzij ravninskih objektov bi ustrezale industrijskim standardom. Da bi razviti sistem lahko uporabili v proizvodnji, bi ga bilo potrebno prilagoditi dejavnikom, ki v industrijskem okolju vplivajo na merjenje.
Ključne besede: proizvodni sistemi, strojni vid, merjenje dimenzij
Objavljeno v DKUM: 04.01.2021; Ogledov: 1013; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (2,64 MB)

4.
Digitalizacija merilnih protokolov v podjetju SIJ Ravne Systems : diplomsko delo
Alen Pušnik, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisan razvoj digitaliziranega sistema izpolnjevanja merilnih protokolov v podjetju SIJ Ravne Systems. Najprej smo predelali teoretične osnove, nato pa smo analizirali dosedanji postopek izvajanja meritev in izpolnjevanja merilnih protokolov. Ko smo ugotovili, kaj je potrebno za dobro izpolnjen merilni protokol, smo pričeli z razvojem digitaliziranega postopka izpolnjevanja merilnih protokolov. Opisali smo pripravo merilnega protokola, izvajanje meritev in beleženje rezultatov. Po zasnovi digitaliziranega postopka smo izvedli testiranje delovanja in analizo sistema. Naredili smo praktični preizkus merjenja krožnih nožev in priprave poročila o meritvah oz. merilnega protokola. Na koncu smo naredili še primerjavo med starim in novim (digitaliziranim) postopkom priprave in izpolnitve merilnih protokolov.
Ključne besede: merjenje, merilni protokol, merilne naprave, proizvodni sistemi
Objavljeno v DKUM: 23.09.2020; Ogledov: 986; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,90 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Uporaba globokega učenja in strojnega vida za prepoznavanje objektov v proizvodnih sistemih : magistrsko delo
Jernej Hernavs, 2019, magistrsko delo

Opis: Delo opisuje nekaj najsodobnejših pristopov reševanja inženirskih problemov z uporabo globokega učenja in predstavlja sistem za zaznavanje okolice v dinamičnem proizvodnem okolju. Algoritmi strojnega učenja ponujajo v kombinaciji z optičnimi senzorji (kamerami) možnost reševanja izjemno kompleksnih problemov, katerim so do sedaj bili kos le ljudje. Avtomatizacija procesov, pretok informacij med stroji in ljudmi ter pametna analiza podatkov s procesiranjem v oblaku, so le nekateri izzivi, ki jih naslavlja Industrija 4.0. Magistrsko delo predstavlja dinamičen sistem strojnega vida, ki ponuja rešitev na področju klasifikacije in lokalizacije poljubnih objektov v proizvodnih sistemih.
Ključne besede: proizvodni sistemi, strojni vid, globoko učenje, industrija 4.0
Objavljeno v DKUM: 01.03.2019; Ogledov: 1428; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

6.
Model za učinkovito upravljanje proizvodnje po naročilu
Iztok Palčič, Andrej Polajnar, Krsto Pandža, 2003, izvirni znanstveni članek

Opis: V današnjem času postajajo kupci vse bolj zahtevni oziroma vedno težje je zadovoljiti njihove želje in zahteve. Proizvodnja po naročilu s svojo prilagodljivostjo za te želje in zahteve vedno bolj pridobiva veljavo. V teoretičnem delu prispevka so tako predstavljene bistvene značilnosti te proizvodnje, kakor tudi osnovne zahteve in ovire za učinkovito načrtovanje in upravljanje proizvodnje po naročilu. V nadaljevanju je prikazana raziskava, ki s svojimi izsledki pomaga pri gradnji novega modela za učinkovito načrtovanje in upravljanje naročniške proizvodnje. Raziskava je bila izvedena v dveh slovenskih podjetjih. V zadnjem poglavju je podana zgradba predlaganega modela in predpostavke, ki jih mora podjetje izpolnjevati za učinkovito načrtovanje in upravljanje proizvodnje.
Ključne besede: proizvodni sistemi, načrtovanje proizvodnje, proizvodnja po naročilih, upravljanje proizvodnje, naročila
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1138; Prenosov: 58
URL Povezava na celotno besedilo

7.
MODEL VAROVANJA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SCADA
Matej Krstov, 2012, diplomsko delo

Opis: Povzetek Predmet diplomske naloge je model varovanja informacijskega sistema SCADA. Kot izhodišče smo izbrali preučitev razpoložljive literature za vpogled v trenutno stanje na področju informacijske varnosti in predstavili različne poglede. Nato smo obravnavali informatizacijo poslovnih procesov s poudarkom na vlogo sistemov za spremljanje in kontrolo procesov in njihovo ranljivost zaradi vse bolj višje stopnje integriranosti s poslovnimi aplikacijami temelječih na internetni tehnologiji. Na podlagi pridobljenega znanja o uveljavljenih teoretičnih konceptih s področja informacijske varnosti in že razvitih referenčnih modelih s področja varovanja informacijskih resursov, smo razvili in predstavili model varovanja sistema SCADA. Pri tem smo, kot podlago, za oblikovanje modela uporabili splošni referenčni model za področje informacijske varnosti, funkcijski model za proizvodne procese in logični model. Model zagotavlja hierarhična uveljavitev strategije varovanja obramba v globino, kar je glede na stopnjo tehnološkega razvoja sistemov informacijske tehnologije in organizacijskih varnostnih politik ter družbenih odnosov, optimalna rešitev.
Ključne besede: informacijska varnost, varnostna politika, ranljivost, razpoložljivost, mehanizmi napadanja, obramba v globino, informatizacija poslovnih procesov, proizvodni in kontrolni sistemi, sistemi SCADA, model varovanja sistema SCADA
Objavljeno v DKUM: 29.10.2012; Ogledov: 1875; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (7,40 MB)

8.
PROIZVODNI SISTEMI V OSNOVNOŠOLSKEM IZOBRAŽEVANJU
Igor Vitrih, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem poskušal predstaviti vsebine proizvodnih sistemov (splošnih teoretičnih izhodišč in konkretnih primerov iz prakse) v povezavi z vsebinami osnovnošolskega učnega načrta pri predmetu Tehnika in tehnologija ter njenih izbirnih predmetih (Obdelava gradiv – les). Te povezave sem iskal predvsem iz učnih vsebin v osnovnošolskem programu, ki se navezujejo na spoznavanje lesa, lesnih polizdelkov, strojne obdelave lesa in jih poskušal povezati s prej omenjenimi vsebinami proizvodnih sistemov ter s tem podati učencu nek širši vpogled razumevanja tovrstnih vsebin. Pri učnih vsebinah spoznavanja lesa (lesnih polizdelkov) sem se osredotočil na lepljence, predvsem na vrste lameliranega lesa (BSH, DUO in TRIO nosilce, X-Lam nosilce) ter na dolžinsko spojene lepljence (KVH nosilce), njihovo uporabnost, lastnosti, način izdelave itd. Ravno pri načinu izdelave sem se navezal na vsebine proizvodnih sistemov podjetja Ledinek, ki izdeluje stroje in proizvodne linije za izdelavo prej omenjenih lepljencev.
Ključne besede: proizvodni sistemi, lepljenci, izdelava lepljencev, podjetje Ledinek, osnovna šola, projektna naloga, priprave
Objavljeno v DKUM: 11.07.2012; Ogledov: 2063; Prenosov: 248
.pdf Celotno besedilo (7,32 MB)

9.
OPTIMIZACIJA PROIZVODNEGA PROCESA TITAN IZPUŠNIH SISTEMOV ZA MOTORNO KOLO
Kristijan Tadič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena optimizacija proizvodnih procesov izdelave izpušnih sistemov za motorno kolo. S sistematskim pristopom smo optimizirali posamezne proizvodne procese izdelave izpušnih sistemov ter dosegli pomembne prihranke pri času izdelave in stroških. Povečali smo produktivnost ter zagotovili dodatne kapacitete in krajši dobavni rok. Optimizacija proizvodnih procesov posledično zagotavlja kakovostnejše produkte, kar je primarni pogoj za obstoj na konkurenčnem trgu izdelave izpušnih sistemov širom sveta.
Ključne besede: optimizacija, proizvodni procesi, izpušni sistemi, racionalizacija
Objavljeno v DKUM: 29.06.2012; Ogledov: 2171; Prenosov: 156
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Iskanje izvedeno v 4.58 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici