| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 39
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ ERP MODULA ZA ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI V SERIJSKI PROIZVODNJI
Matjaž Sajovic, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je opisano reševanje problema zagotavljanja kakovosti v podjetju, ki ima naročniško proizvodnjo. Problematičen je vzporedni način prevzemanja prvega kosa proizvodnega naloga, saj ni enakovredno porazdeljena odgovornost med tri pregledovalce, hkrati pa tudi ni zagotovljena ustrezna informacijska podpora. V prototipni rešitvi ERP modula za zagotavljanje kakovosti v serijski proizvodnji je predlagan zaporedni način prevzemanja pregleda prvega kosa proizvodnega naloga. Izboljšava procesa prevzema prvega kosa v proizvodnjo je podana v obliki BPMN modela prenovljenega procesa. Prenovljeni proces bi informacijsko podprli s predlagano prototipno rešitvijo ERP modula za zagotavljaje kakovosti v serijski proizvodnji, ki je prikazana v obliki zaslonskih slik, ki so bile oblikovane s programsko rešitvijo Microsoftovega Excela.
Ključne besede: Proizvodni proces, Kakovost, Sistem vodenja kakovosti, Celovita programska rešitev, Modul kakovosti
Objavljeno v DKUM: 30.11.2016; Ogledov: 1384; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (3,35 MB)

2.
NAČRTOVANJE INDUSTRIJSKEGA RAČUNALNIŠKEGA SISTEMA
Primož Mumelj, 2016, diplomsko delo

Opis: V nalogi se avtor ukvarja s temeljnimi značilnostmi in temeljnimi spoznanji znanosti s področja vodenja procesov, s poudarkom na proizvodnih procesih, njihovega upravljanja ter z učinki, ki jih vpeljava sodobne informacijske tehnologije lahko doda k uspešnosti proizvodnega procesa. Spoznanja znanosti tako s področja upravljanja in vodenja procesov, kakor tudi znanosti s področja informacijske tehnologije, je avtor v nalogi apliciral tudi na konkreten proizvodni proces pri delodajalcu in predstavil pozitivne zaključke, ki bi jih vnos novih informacijskih tehnologij v ta proces imel.
Ključne besede: proizvodni proces, upravljanje proizvodnega procesa, hierarhija sistemov vodenja, industrijski računalniški sistem, ISA-95
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 882; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

3.
Posodobitev proizvodnega procesa v podjetju Elko d.o.o.
Sebastijan Mulec, 2016, diplomsko delo

Opis: Proizvodna podjetja se nenehno srečujejo z vprašanjem, kako ostati konkurenčen v primerjavi z drugimi podjetji in kako svoje proizvode izboljšati. Posodobitev proizvodnega procesa predstavlja naložbo, v katero se podjetje podaja z željo po rasti in razvoju podjetja. Posodobitev proizvodnega procesa temelji na opravljenih študijah in analizah strokovnih sodelavcev, ki za to porabijo veliko časa in sredstev. Odločitev je zelo pomembna in močno vpliva na obstanek podjetja na trgu. Odločitev za nakup novega CNC stroja temelji na opravljeni analizi s strani tehnološke službe podjetja Elko d.o.o. Vodstvo podjetja je zaposlenim v tehnološki službi zaupalo izvedbo projektne naloge, s pomočjo dobljenih rezultatov se je vodstvo odločilo za ugodnejšo investicijo v proizvodni proces. V proizvodnih procesih so investicije nujne za ohranjanje rasti podjetja. Analiza dejanskega stanja v proizvodnem procesu podjetja Elko d.o.o. in predstavitev prednosti in slabosti posodobitve proizvodnega procesa z nakupom CNC stroja Doosan Puma 2600 je privedla do končnih ugotovitev in argumentov, s katerimi so utemeljili naložbo.
Ključne besede: CNC stroj, oblikovanje dela, proizvod, proizvodni proces, sistem REFA
Objavljeno v DKUM: 15.09.2016; Ogledov: 1234; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

4.
IMPLEMENTACIJA PROCESA PROIZVODNJE V INFORMACIJSKI REŠITVI DATALAB PANTHEON
Kristijan Vogrinčič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vidik implementacije proizvodnega procesa v informacijski rešitvi Datalab Pantheon ter prikazuje možnosti različnih prilagoditev, ki jih dotična informacijska rešitev omogoča. Predstavili bomo namen in razloge za implementacijo proizvodnega procesa ter opisali informacijsko podporo procesu proizvodnje, od naročila do izdelka. Praktični del obsega prikaz in uporabo razvitih prilagoditev in dodatnih rešitev za podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo nizkoserijskih produktov. Prikazali bomo različne tipe prilagoditev, ki jih Pantheon omogoča, ter samostojno razvito rešitev, ki je povezana s podatkovno bazo sistema Pantheon.
Ključne besede: informacijski sistem, celovita informacijska rešitev, Pantheon, proizvodni proces, prilagoditve
Objavljeno v DKUM: 15.09.2016; Ogledov: 1050; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (2,54 MB)

5.
Zasnova spremljanja proizvodnje kovaških polizdelkov v podjetju Metal Ravne d.o.o.
Kristijan Plesnik, 2016, specialistično delo

Opis: Brez tesnega sodelovanja, razumevanja potreb uporabnikov in strategije uprave ni mogoče izvesti uspešnih projektov, ugotoviti, kam moramo investirati in kje bomo s pravo tehnologijo še boljši na trgu. Metal Ravne je pred nekaj leti uvedel novi informacijski sistem (SRS), s katerim si je zagotovil kakovostno, preprosto in učinkovito spremljanje proizvodnje in kvalitete izdelkov od ponudbe do naročila. Sistem je razvilo podjetje AIOSS in je namenjen raznovrstni, a maloserijski proizvodnji, ustreza torej potrebam Metala Ravne, naložba pa je bila bistveno cenejša od standardnih paketov, ki jih lahko najdemo oziroma nabavimo na trgu. V specialističnem delu je predstavljen informacijski sistem, ki pokriva področji MRP in MES. Sistem smo dogradili, da lahko danes uspešno operiramo tudi s podatki o stanju naših proizvodnih naprav. Tako še bistveno učinkovitejše planiramo in razvrščamo proizvodne naprave v našem tehnološkem procesu.
Ključne besede: proizvodni informacijski sistem, SRS, planiranje, terminiranje, MES, MRP, JIT, informacijski sistem, Metal Ravne
Objavljeno v DKUM: 07.09.2016; Ogledov: 1086; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (12,25 MB)

6.
Uvedba metode SMED kot korak na poti k vitki proizvodnji
Boštjan Marzidovšek, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavano področje vitke proizvodnje, katera je danes že skoraj nujnost za doseganje konkurenčne prednosti podjetja na trgu. V teoretičnem delu je predstavljena proizvodnja in proizvodni sistem ter koncept vitke proizvodnje, njeno doseganje in delovanje. Kot eno od orodij vitke proizvodnje je v nalogi opisana in predstavljena metoda SMED, njeni koraki, cilji ter upravljanje le te. V aplikativnem delu je predstavljena in analizirana uvedba metode SMED na primeru menjave orodja na brusilnem stroju. V zaključku so predstavljeni rezultati uvedbe metode SMED, njihov vpliv in pomen za nadaljnje poslovanje proizvodnega podjetja v smislu doseganja vitkosti podjetja.
Ključne besede: proizvodnja, proizvodni sistem, organizacija proizvodnje, vitka proizvodnja, metoda SMED
Objavljeno v DKUM: 05.09.2016; Ogledov: 1961; Prenosov: 432
.pdf Celotno besedilo (6,65 MB)

7.
Uvajanje in ocenjevanje koncepta vitkosti
Rok Kulčar, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo predstavlja raziskavo in prikaz uvajanja in ocenjevanja koncepta vitkosti. Cilj dela je podati podroben in sistematičen pogled na uvajanje in določanje stopnje vitkosti v podjetju. Delo je torej teoretični pregled, ki temelji na metodi študija in uporabe domače ter tuje strokovne literature. Rezultat dela je, da sem na osnovi spoznanj iz strokovne literature utemeljil koncept vitkosti, menedžment v vitkem podjetju in vitko delovanje, potek priprave na uvajanje koncepta, postopek in učinke uvajanja ter določitev stopnje vitkosti v podjetju. Poudaril sem načine in smotrnost uvajanja koncepta vitkosti. Na koncu sledi sinteza spoznanj, kjer sem analiziral in primerjal dosedanja znanstvena spoznanja na temo vitkosti in izpeljal temeljne ugotovitve ter jih v magistrskem delu zapisal v obliki ključnih povzetkov.
Ključne besede: vitka proizvodnja, koncept, uvajanje, ocenjevanje, merjenje, vitki menedžment, potrate, Toyotin proizvodni sistem
Objavljeno v DKUM: 12.07.2016; Ogledov: 1202; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (3,31 MB)

8.
VPLIV IS SAOP NA PROIZVODNJO PODJETJA METRA
Tjaša Kašnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljeno, kako uvedba novega informacijskega sistema (IS) SAOP vpliva na delo in izvedbo procesov v proizvodnji od naročila kupca do izvedbe proizvodnje.Dokazano je, da je za uspešno vodenje proizvodnje potreben ustrezno podprt informacijski sistem, ki asistira zaposlenim in pomaga vodji, da natančno in pravočasno vodi proizvodni proces. Izboljšave in razvoj informacijskega sistema proizvodnje naj bi zmanjšali administrativno obremenitev pri procesu planiranja proizvodnje. Dobro, pravilno in pravočasno planirani procesi zagotavljajo pravočasnost dobav naročil kupcu, optimizirano zasedenost proizvodnje ter hitrejše in natančnejše opravljanje nalog. Dobro poznavanje trajanja izvajanja procesov prispeva k večjemu nadzoru nad celotnim procesom in podrejenimi aktivnostmi. V diplomski nalogi je predstavljen vpliv uvedbe IS SAOP na celoten delovni proces v podjetju Metra inženiring, d.o.o. Analizirani so časi naročanja materiala in izdelave delovnega naloga, preverjen vpliv IS SAOP na spremembe osnovnih podatkov o tehnoloških postopkih ter analizirani časi administracije delovnih procesov in administracije papirnega izdajanja delovnega naloga. Izvedeni sta primerjava podatkov pred uvedbo IS SAOP in po njej ter anketa zaposlenih o uporabnosti IS SAOP.
Ključne besede: Proizvodni sistem, informacijski sistem, MRP, delovni nalog
Objavljeno v DKUM: 24.02.2016; Ogledov: 834; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

9.
Prenova informacijske tehnologije v podjetju Metalna Senovo d.o.o.
Estera Kočnar, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Dejavnost podjetja Metalna Senovo d. o. o. lahko razdelimo na program oz. izdelavo gradbenih žerjavov in opreme za gradbeništvo, luških žerjavov, linij za jeklarsko industrijo, podvozij avtodvigal, zahtevnejših komponent z zahtevnim varjenjem in strojno obdelavo, izvajanje remontov in montaž. Kot vemo, je v vsakem podjetju ključnega pomena učinkovit informacijski sistem, s katerim se lahko nadzorujejo vsi poslovni procesi in je tok delovnih operacij elektronsko podprt. V podjetju Metalna Senovo d. o. o. uporabljajo informacijski sistem Pro-bit, ki je nepovezan oziroma neustrezno integriran v poslovni proces. Program uporabljajo za podporo določenih delovnih procesov, kot so materialno poslovanje, fakturiranje, naročilnice, ponudbe. Proizvodni proces pa ni ustrezno računalniško podprt z omenjenim programom, zato vodstvo podjetja stanju proizvodnega procesa sledi na podlagi tedenskih sestankov. Smiseln bi bil nakup še ostalih modulov programa Pro-bit, ki bodo računalniško podpirali vse poslovne procese ali pa zamenjava obstoječega programa s programom Hermes.
Ključne besede: Informacijski sistem, proizvodni proces, Pro-bit, Hermes.
Objavljeno v DKUM: 28.09.2015; Ogledov: 1240; Prenosov: 131
.pdf Celotno besedilo (444,83 KB)

10.
PROIZVODNI INFORMACIJSKI SISTEM PERFTECH.LARGO V PODJETJU TAM-DURABUS
Sara Miklavc, 2015, magistrsko delo

Opis: Živimo v času, ki ga zaznamujejo velike in hitre spremembe. Svet se spreminja v eno samo veliko tržišče na katerem tekmujejo izdelki in storitve. Pri obvladovanju teh sprememb igra informatika ključno vlogo, zato imenujemo današnjo družbo informacijska družba. V današnji informacijski družbi je pogoj za uspešno in učinkovito poslovanje dober informacijski sistem. Podjetja, ki uporabljajo informacijski sistem, imajo veliko prednost pred ostalimi podjetji, ki tega ne uporabljajo, saj z enim informacijskim sistemom pokrivajo vse ključne poslovne funkcije in procese ter jim omogoča njihovo obvladovanje, nudi prave informacije ob pravem trenutku ter podpira hitrejše izvajanje delovnih postopkov. Proizvodni informacijski sistem je sistem, ki se nanaša na potrebe proizvodnih podjetij po informatizaciji tehnoloških procesov v proizvodnji. Je rezultat večletnih izkušenj izgradnje in implementacije v različna podjetja. Sistem omogoča obvladovanje sprememb naročnika in proizvajalca skozi celoten cikel proizvodnje (izdelki, polizdelki, orodja, tehnološki postopki, delovni nalogi in njihove postavke, poročanja, izročitve), njihovo vrednotenje in povezovanje z okoljem. Vse več podjetij teži k izboljšanju svojega informacijskega sistema. Hitre spremembe v poslovanju, konkurenčnost in zastareli informacijski sistemi jih privedejo do odločitve o zamenjavi ali nadgradnji obstoječega informacijskega sistema. Namen magistrske naloge je analizirati in preučiti že obstoječi informacijski sistem Perftech.Largo v podjetju TAM-Durabus, poiskati njegove pomanjkljivosti in podati predloge za izboljšavo ter s tem poskrbeti za še boljše poslovanje in delovanje procesa v podjetju.
Ključne besede: Celovite informacijske rešitve, ERP rešitve, informacijski sistem, proizvodni informacijski sistem, SAP, informacijski sistem SAP R/3, proizvodni modul, Perftech.Largo.
Objavljeno v DKUM: 21.08.2015; Ogledov: 2923; Prenosov: 408
.pdf Celotno besedilo (2,19 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici