| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 36
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Uvedba Industrije 4.0 v podjetju Doorson
Tine Glodež, 2020, diplomsko delo

Opis: V predloženem diplomskem delu je obravnavana problematika Industrije 4.0. V teoretičnem delu je predstavljeno ozadje Industrije 4.0 s posebnim poudarkom na digitalizaciji proizvodnih procesov. Analiziran je tudi vpliv Industrije 4.0 na gospodarstvo ter trendi uvajanja tega pristopa v Republiki Sloveniji. Jedro naloge predstavlja študija uvajanja Industrije 4.0 v podjetju Doorson, ki ima omenjeno strategijo zapisano tudi v viziji podjetja. Na koncu so navedeni zaključki ter predlogi za nadaljnje delo na obravnavanem področju.
Ključne besede: Industrija 4.0, digitalizacija, proizvodni procesi, podjetje Doorson, drsna vrata
Objavljeno: 18.01.2021; Ogledov: 288; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

2.
3.
Izdelava BIM-modela lesene montažne hiše in povezljivost s CNC-stroji
Mitja Furman, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je prikazana uporaba sodobnega BIM-modelirnika za projektiranje lesenih montažnih objektov in njegova povezljivosti s CNC-lesnoobdelovalnimi stroji. Poudarek dela je na možnosti uporabe programskega orodja Archicad z dodatkom Archiframe. S pomočjo programskega orodja Archicad smo uvozili arhitekturni BIM-model objekta v formatu IFC, ki velja za splošen format, potreben za izmenjavo podatkov med različnimi programskimi orodji. Nato smo s pomočjo programskega orodja Archiframe izdelali delavniške risbe montažnih elementov, vključno z vsemi podatki, potrebnimi za uporabo na CNC-strojih, ter kasneje vse te podatke tudi uporabili za izdelavo montažnega elementa v proizvodnji.
Ključne besede: gradbeništvo, lesene gradnje, okvirno-panelna montažna gradnja, modeliranje, BIM, Archiframe, Archicad, proizvodni procesi, CNC
Objavljeno: 13.02.2019; Ogledov: 841; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (9,44 MB)

4.
Razporejanje proizvodnje z metodami strojnega učenja
Robert Rupnik, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Procesi v kompleksnih proizvodnih okoljih postajajo vse bolj nepredvidljivi in se zaradi nenehnih spreminjajočih se zahtev odjemalcev v globalnem okolju čedalje hitreje spreminjajo. Podjetja so se tako že v preteklosti pričela podrobneje organizirati in so v procese vključevala pomagala za terminiranje proizvodnje posameznega izdelka. Danes so na trgu že zelo dodelani računalniško podprti programi, ki pa žal ne predstavljajo ustrezne rešitve v kompleksnih okoljih, kjer imamo opravka z masovnimi, stohastičnimi tokovi materialov. V nalogi smo prikazali praktično uporabo aplikacije, izdelane z metodo strojnega učenja in genetskih algoritmov, v konkretnem proizvodnem okolju jeklarne SIJ Acroni d. o. o. Podjetje sestavljajo štiri enote, optimirali pa smo sklop strojev v eni izmed njih. Zaradi kompleksnosti proizvodnje izključno unikatnih izdelkov proces optimiranja v takem primeru preseže orodja klasičnega terminiranja kakor tudi človeško kombinatoriko. Reševanja izziva zmanjšanja zastojev smo se lotili z uporabo znanja s področja umetne inteligence in genetskih algoritmov. Razvili smo model za sklop strojev in izvedli njegovo validacijo s pomočjo dogodkovne simulacije. Genetske algoritme smo uporabili za iskanje optimalnega proizvodnega razporeda. V izvedeni preliminarni študiji smo ugotovili, da lahko z uporabo genetskih algoritmov čas proizvodnje skrajšamo v povprečju tudi za 4 %, kar pomeni velike časovne prihranke in za podjetje tudi nižje stroške obratovanja proizvodnje. Na ta način smo dokazali, da predstavljajo genetski algoritmi primerno metodo za optimiranje kompleksnih proizvodnih procesov, kar pripomore k večji produktivnosti proizvodnega procesa.
Ključne besede: strojno učenje, genetski algoritmi, optimiranje, stohastični procesi, planiranje (terminiranje) proizvodnega procesa, proizvodni management
Objavljeno: 17.10.2016; Ogledov: 1124; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

5.
INFORMATIZACIJA LINIJE 2 V OBRATU HZA DRUŽBE GORENJE D.D.
Boštjan Jurčič, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje težave v proizvodnji zaradi napačno prevzetih, opremljenih, napolnjenih in preveč narejenih aparatov na montažni liniji 2 v obratu hladilno-zamrzovalnih aparatov (HZA). Zato sem v diplomski nalogi kot nadgradnjo montažne linije izdelal nadzorni sistem za sprotno odkrivanje napak in celovit pregled nad delovnimi operacijami, ki temeljijo na laserskih čitalcih črtne kode. Najprej se je bilo potrebno posvetiti izbiri opreme. Pri čemer sem moral upoštevati medsebojno združljivost opreme, vsaki napravi sem ustrezno nastavil parametre in protokole. Sledilo je programiranje Siemensovih krmilnikov s programskim orodjem Step 7. Po končanem programiranju sem pričel s testiranjem. Za lažjo odkrivanje napak je sistem opremljen s semaforji, ki s svojim načinom utripanja opozarjajo na tip napake in z monitorji, na katerih se izpisujejo podatki o aparatih. Kot rezultat sem dobil sistem, ki s svojo fleksibilnostjo omogoča popolno optimizacijo proizvodnje, zmanjšanje stroškov in učinkovito odpravljanje napak.
Ključne besede: proizvodni procesi, industrijska omrežja, Asi, Profibus, Ethernet, Siemens, PIS, MES, Step 7, Datalogic, laserski čitalci, PLC.
Objavljeno: 04.12.2015; Ogledov: 1311; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (5,57 MB)

6.
UVEDBA RAČUNALNIŠKEGA SPREMLJANJA GRAFIČNIH PROIZVODNIH PROCESOV V BIROGRAFIKI BORI
Marjan Bešter, 2014, diplomsko delo

Opis: Na današnjem zahtevnem prodajnem trgu, kjer je prisotna neusmiljena konkurenca, je za vsako podjetje, ki ima lastno proizvodnjo izrednega pomena, da so procesi v njej urejeni, koordinirani in plansko vodeni. Sodobna proizvodnja mora biti sposobna odgovoriti na vsako zahtevo trga s kvalitetnimi proizvodi, izdelanimi v dogovorjenem roku za ceno, ki jo tržišče akceptira. To velja tudi za grafično industrijo, kjer je vidik močne konkurence in zelo zahtevnega trga zelo prisoten. Izrednega pomena v tej dejavnosti je zagotoviti kvaliteten izdelek v čim krajšem času za nizko ceno. Ta dejstva so nas v Birografiki BORI privedla do odločitve, da izvedemo informacijski projekt, katerega rezultat bo računalniško spremljanje proizvodnih procesov in uvedba planiranja naročil v produkciji. Z zajemom podatkov na nivoju posameznih delovnih operacij v danem trenutku in spremljanjem pridobljenih podatkov smo omogočili boljši pregled nad izvajanjem delovnih nalogov in omogočili bolj pregledno in urejeno proizvodnjo. Uvedba računalniškega planiranja delovnih nalogov je pripomogla k večji pretočnosti produkcije, povečanju njene efektive in dvigu kvalitetnega nivoja končnih izdelkov in njihove izdobave. Z izvedenim projektom smo prispevali k dvigu konkurenčnosti in odzivnosti podjetja na prodajnem trgu.
Ključne besede: grafični proizvodni procesi aplikacija za izdelavo kalkulacij Admera intranetna aplikacija Falcon planiranje proizvodnje proizvodni normativi analiza podatkov
Objavljeno: 26.02.2014; Ogledov: 950; Prenosov: 52
URL Povezava na celotno besedilo

7.
PRILOŽNOSTI ZA IZBOLJŠANJE DELOVANJA OSKRBOVALNE VERIGE
Dejan Šega, 2012, diplomsko delo

Opis: Danes se podjetja soočajo z zahtevnejšim poslovanjem, rastjo stroškov in obsežnejšimi oskrbovalnimi verigami, zato potrebujejo orodja in rešitve, ki omogočajo hitro odločanje ter povečanje učinkovitosti upravljanja oskrbovalne verige. Za potrebe diplomske naloge smo najprej proučevali problematiko celotne notranje oskrbovalne verige v podjetju Hidria Perles. Spremljali smo delo nabavne službe, proizvodne službe in prodajne službe znotraj podjetja. Opravili intervjuje z nabavno referentko, planerjem oskrbovalne verige, vodjo proizvodnje in skladišč ter komercialistom v podjetju Hidra Perles d.o.o. Na podlagi odgovorov pridobljenih v teh intervjujih smo opisali obstoječe stanje v podjetju in ugotovili, da je glavni problem zastarelost celovite programske rešitve Baan 5. Nato pa smo predlagali rešitve, ki bi pripomogle k boljšemu delovanju oskrbovalne verige.
Ključne besede: E-oskrbovalna veriga, oskrbovalna veriga, informacijska tehnologija, proizvodni procesi, materialna sredstva.
Objavljeno: 24.01.2013; Ogledov: 1073; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

8.
OPTIMIZACIJA PROIZVODNEGA PROCESA TITAN IZPUŠNIH SISTEMOV ZA MOTORNO KOLO
Kristijan Tadič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena optimizacija proizvodnih procesov izdelave izpušnih sistemov za motorno kolo. S sistematskim pristopom smo optimizirali posamezne proizvodne procese izdelave izpušnih sistemov ter dosegli pomembne prihranke pri času izdelave in stroških. Povečali smo produktivnost ter zagotovili dodatne kapacitete in krajši dobavni rok. Optimizacija proizvodnih procesov posledično zagotavlja kakovostnejše produkte, kar je primarni pogoj za obstoj na konkurenčnem trgu izdelave izpušnih sistemov širom sveta.
Ključne besede: optimizacija, proizvodni procesi, izpušni sistemi, racionalizacija
Objavljeno: 29.06.2012; Ogledov: 1752; Prenosov: 95
URL Povezava na celotno besedilo

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici