| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Metoda 5S za doseganje izbranega vidika podjetniške racionalnosti na proizvodnih linijah v podjetju GKA, d.o.o.
Špela Stropnik, 2019, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu tega dela diplomskega projekta smo predstavili vse tri vidike podjetniške racionalnosti, ki so učinkovitost, usmerjenost v dobiček in etičnost. Še posebno se osredotočamo na učinkovitost (tehnično racionalnost). V nadaljevanju smo predstavili vitko proizvodnjo in metodo 5S. S pomočjo te metode ustvarjamo in ohranjamo dobro organizirano, čisto, učinkovito in kakovostno delovno mesto. Teoretični del omogoča temelje za kasnejše analiziranje. Namen diplomskega projekta je ugotoviti, kako metoda 5S vpliva na produktivnost na proizvodnih linijah v podjetju GKA, d.o.o. V ta namen smo opazovali tri proizvodne linije na področju kuhalnih, pralnih in pomivalnih aparatov za obdobje 6 mesecev. V praktičnemu delu smo na začetku predstavili uporabo metode 5S v izbranem podjetju GKA, d.o.o. Kasneje smo izvedli analizo produktivnosti delovnih sredstev in dela na izbranih proizvodnih linijah. To smo izvedli z analiziranjem vseh vrst zastojev in izgub. Na koncu smo opravili najpomembnejšo analizo, v kateri smo analizirali vpliv uporabe metode 5S na izmet, varstvo pri delu in produktivnost. V sklepu smo povzeli vse pomembne ugotovite in podali predloge za izboljšanje obstoječega stanja. Spoznali smo, da je izjemno pomembno, da prepoznamo vse možnosti, da bi lahko kakorkoli povečali učinkovitost proizvodnje. Vsaka možnost, s katero bi v podjetju dosegli boljše rezultate, je pomembna. Ena od možnosti, ki jo lahko uporabimo za zmanjšanje stroškov, je odstranitev nepotrebnih izgub v proizvodnem procesu, kar smo preučevali v tem delu diplomskega projekta.
Ključne besede: metoda 5S, vitka proizvodnja, podjetniška racionalnost, učinkovitost, proizvodne linije, izgube.
Objavljeno: 28.10.2019; Ogledov: 439; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

2.
Idejna zasnova avtomatske proizvodne linije za sestavo elektronskih komponent z robotom ABB IRB 120
Timi Štruklec, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena idejna zasnova proizvodne linije, ki jo sestavlja namenska elektronika, s pomočjo robotskega manipulatorja ABB IRB 120. S pomočjo simulacije v programskem okolju RobotStudio je prikazano delovanje robotske celice. V programu Solidworks pa je prikazana celotna proizvodna linija, prav tako pa so opisani sklopi linije za sestavljanje elektronskih komponent. Podan je stroškovni preračun za realizacijo robotske celice. Rezultat je vizualni prikaz celotne linije v programu Solidworks in simulacija robotskega manipulatorja v programu RobotStudio. Sestavljanje namenske elektronske komponente je s tem avtomatizirano, in bi s tem nadomestilo vsa ročna dela do izgotovljenega končnega produkta, ki je pripravljen za izvoz.
Ključne besede: robotske celice, CAD modeliranje, mehatronika, proizvodne linije, idejna zasnova, diplomske naloge
Objavljeno: 07.11.2018; Ogledov: 448; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (2,34 MB)

3.
PRENOVA PROIZVODNEGA PROCESA SERVIET V PODJETJU PALOMA D.D.
Sandra Šabeder, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo proučevali prenovo procesa proizvodnje serviet v podjetju Paloma d. d. Po predstavljenih teoretičnih izhodiščih smo najprej izdelali posnetek stanja proizvodnje serviet pred prenovo. Ugotovili smo, da je bilo v podjetju veliko strojev že precej zastarelih, kar je posledično načenjalo tudi konkurenčni položaj podjetja. V podjetju so se omenjene problematike lotili na dva načina. Prvi ukrep je bil modernizacija obstoječe proizvodne linije 9. Drugi pomembnejši ukrep pa je bil vzpostavitev popolnoma nove proizvodne linije. Podjetje je z omenjenima ukrepoma bistveno izboljšalo ekonomiko proizvodnje serviet. Poleg boljše ekonomike proizvodnje serviet je podjetje lahko še začelo proizvajati tržno zanimivejše produkte, pri katerih je dosegalo boljše marže, kar je kar šestkrat povečalo dobičkonosnost konfekcije serviet.
Ključne besede: - proizvodni proces, - prenova proizvodnje, - vzpostavitev proizvodne linije
Objavljeno: 11.11.2016; Ogledov: 721; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

4.
Uvedba nove proizvodne linije kakavovih izdelkov v podjetju Mercator Emba d.d.
Aljoša Imamović, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo opisali poslovne oziroma proizvodne procese, ki se navezujejo na tipe proizvodnje. Poudarek je bil predvsem na prikazu proizvodnje kot transformacijskega procesa z vhodom in izhodom, v katerem se razpoložljivi viri preoblikujejo v izdelke z dodano vrednostjo. Podali sem nekaj definicij procesov različnih avtorjev, ki nas učijo, da sta temelj uspešne proizvodnje organizacija in načrtovanje vseh aktivnosti v podjetju, od ideje do končnega izdelka. V delu smo predstavili podjetje Mercator-Emba d. d., njihove izdelke, vizijo in cilje. Podjetje je vedno znova pod vplivom nepredvidljivih sprememb na trgu, zaradi česar je prisiljeno k prilagajanju razmeram z namenom ostati konkurenčno. Eden od načinov za dosego tega cilja so investicije in razvoj. Zaradi vseh dejavnikov se je podjetje odločilo za investicijo v umestitev nove proizvodne linje instant kakavovih izdelkov, kar je tudi tema pričujočega diplomskega dela. V delu smo predstavili uvedbo nove proizvodne linije, način umestitve linije v proizvodno halo, tehnološki proces instantizacije in celotno proizvodno linijo od surovine do končnega izdelka. Poleg tega smo opisali tudi podporo proizvodnim procesom, ki vključuje certifikate sistema kakovosti, informacijsko tehnologijo ter odgovorno ravnanje z okoljem. S pomočjo investicijskega izračuna in finančnega izračuna pričakovanega donosa smo v nalogi prikazali tudi dolgoročno ekonomsko upravičenost investicije. Uvedba linije je predstavljala več izzivov, in sicer umestitev pakirnih strojev in reprodukcije stroja za instantizacijo kakava ter težave s kadrovanjem zaradi tehnoloških in organizacijskih novosti. Rešitev smo prikazali z idejo reorganizacije ključnih delavcev ter zaposlitvijo novih delavcev, ki imajo željo po učenju in napredovanju. Ključnega pomena je tudi stalno motiviranje zaposlenih. Z opisano investicijo je podjetje obdržalo ključne kupce, hkrati pa lahko pričakuje, da bo sčasoma pridobilo številne nove kupce.
Ključne besede: proizvodni proces, uvedba nove proizvodne linije, organizacija proizvodnje, načrtovanje proizvodnje, upravičenost investicije.
Objavljeno: 27.10.2016; Ogledov: 659; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (10,98 MB)

5.
RAZVOJ SAP REŠITVE ZA OSKRBO PROIZVODNE LINIJE
Aljaž Toman, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je obravnavan razvoj programske rešitve v celoviti programski rešitvi SAP. Predstavljena rešitev je namenjena za konkretno proizvodno podjetje in omogoča informacijsko prepakiranje manipulacijskih enot v takšne, ki so ustrezne za proizvodno linijo, ter natis ustreznih nalepk s črtnimi kodami za novonastale manipulacijske enote. Cilj diplomskega dela je postaviti koncept rešitve in rešitev tudi razviti v sodelovanju s podjetjem Iskra Mehanizmi d.o.o. Rešitev izpolnjuje tako vse zahteve podjetja kot tudi zahteve strogih medicinskih standardov, ki so predpisani za proizvodnjo takšnega tipa izdelkov. V prvem delu diplomskega dela so predstavljene teoretične osnove, potrebne za osnovno razumevanje nadaljevanja. Mednje spadajo splošna teorija o celoviti programski rešitvi SAP, ki jo ima omenjeno podjetje implementirano, in osnove programskega jezika ABAP, v katerem je razvoj rešitve potekal. Predstavljena sta tudi modul Warehouse Management Solution, po katerem mora skladišče funkcionirati, in opis programske opreme NiceWatch, ki služi za tiskanje nalepk oziroma črtnih kod in je neposredno povezana z našo rešitvijo. V nadaljevanju je prikazan osnovni koncept rešitve, ki je bil razvit v sodelovanju s podjetjem. Glede na ta koncept so natančneje definirani procesi za različne dele rešitve. Glavni sklop predstavlja dejanski opis razvite rešitve. Zajema tri različne dele, vsak del pa je namenjen za predhodno definiran proces, in sicer za oddelitev, vračilo ter preverjanje manipulacijske enote na proizvodni liniji. Rešitev je najprej podrobno predstavljena s programskega vidika in z opisom delovanja, v nadaljevanju pa sledi še opis z vidika uporabnika. V zadnjem delu je predstavljena ocena učinkov rešitve, pogoji za njeno uvedbo in možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: Manipulacijska enota, SAP, zalaganje proizvodne linije, ABAP
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 448; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

6.
Uvajanje nove proizvodne linije za izdelavo komponente avtomobilske polgredi
Matej Fridrih, 2015, diplomsko delo

Opis: Pri uvajanju nove proizvodne linije se srečamo s številnimi organizacijskimi problemi. Pojavi se vprašanje, kako bomo postavili novo linijo, kakšne bodo naše kapacitete in ali bodo stroji zadostili našim pričakovanjem. V okviru diplomske naloge sem predstavil novo proizvodno linijo ČEP 6 in stroje v podjetju GKN Driveline Slovenija. Poudarek diplomskega dela je bil na načrtovanju preventivnega vzdrževanja strojev in opreme, njihovem uvajanju ter postavitvi le-teh na proizvodni liniji. Med fazo postavljanja proizvodne linije sem vključil veliko metod vitkega podjetja, katerih rezultati so racionalnejša in kakovostna proizvodnja. Te metode so Celovito produktivno vzdrževanje (TPM), Samostojno vzdrževanje (AM), Kaizen, Standardno delo (SW) in metoda 5s. S ciljem lažjega nadzora vzdrževanja so bila izdelana potrebna navodila in obrazci, ki bodo delavcem lajšali nadzor ter omogočili večji izkoristek proizvodne linije. Proces na liniji ČEP 6 bo v veliki meri avtomatiziran, kar bo pripomoglo k povečanju produktivnosti in nižjim stroškom procesa.
Ključne besede: Uvajanje proizvodne linije, vzdrževanje, nadzor, avtomobilska polgred
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 989; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)

7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici