| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
RAZVOJ IN UPORABA ODLOČITVENEGA MODELA V SKLADIŠČNEM POSLOVANJU PODJETJA OBERČ D.O.O.
Donovan Skubic, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problem spremljanja in kontrole zalog surovin, polizdelkov in izdelkov v podjetju Oberč d.o.o.. Osrednja dejavnost omenjenega podjetja je predelava plastičnih mas in proizvodnja vreč. Podjetje se po obsegu uvršča med mala družinska podjetja. Problemi v podjetju nastajajo predvsem na ravni podajanja točnih, torej ekonomičnih proizvodnih količin, ki pa nemalokrat vodijo v nezaloženost ali prekomerno založenost z določenimi izdelki in polizdelki. Vzrok za omenjene probleme gre iskati predvsem na ravni spremljanja in kontrole zalog, kajti podjetje nima vzpostavljenega sistem za kontrolo zalog, ki bi nudil natančno in praktično oporo pri sprejemanju odločitev. Namen in cilj diplomske naloge je vzpostaviti s pomočjo MS Excel-a pregleden in praktičen sistem za vsakodnevno spremljanje in kontrolo zalog, ter nasploh novo delovno prakso na več nivojih, kot so na primer: formalizacija beleženja proizvedenih količin s strani delavca (vpeljava obrazca »Dnevno poročilo o delu«) ter dosledno uporabo sistema za spremljanje in kontrolo zalog s strani managementa. Diplomsko delo teži predvsem k uporabi sodobnih informacijskih tehnologij, ki omogočajo elektronsko zajemanje podatkov ter s tem ponujajo širok spekter možnih rešitev vsakodnevnih logističnih težav. Opisane izboljšave bi bile primerne za vpeljavo v podjetje Oberč, predvsem zaradi enostavnosti izvedbe ter finančne ugodnosti.
Ključne besede: Logistika, Optimalna proizvodna količina, Microsoft Excel, Črtna koda, Dnevno poročilo o delu
Objavljeno: 01.12.2009; Ogledov: 1625; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

5.
6.
Vplivi vitkih principov proizvodnje/logistike na sistem planiranja v proizvodnih podjetjih
Mateja Leskovšek, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in raziskovalnega dela. V teoretičnem delu smo pojasnili pojem vitke (angl. lean) proizvodnje in principe takšne proizvodnje na podlagi teorij slovenskih in tujih avtorjev. Raziskali smo tudi zgodovinski razvoj. Nato smo opredelili planiranje v proizvodnih procesih. Skušali smo raziskati in prikazati, kakšna je specifika planiranja v vitkih proizvodnih sistemih in kako se razlikuje od planiranja v masovni proizvodnji, ta teoretična izhodišča pa so nam bila v pomoč tudi pri izvedbi raziskave. V nadaljevanju smo se dotaknili tudi same logistike kot podpornega sistema vitki proizvodnji, kjer je poudarek na planiranju in vitkosti. Predhodno smo lahko sklepali, da morajo organizacije, ki delujejo po principih vitkega razmišljanja, prilagoditi tudi procese planiranja. Ker se na prvi pogled morda zdi, da izrazov »vitko planiranje« ali »sistem vitkega planiranja« v slovenski strokovni literaturi še ne zasledimo prav pogosto, menimo, da so rezultati raziskave pomembni za razvoj področja planiranja.
Ključne besede: vitka proizvodnja, planiranje, proizvodni proces, vitka proizvodna logistika.
Objavljeno: 26.01.2015; Ogledov: 834; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

7.
Merjenje vpliva oskrbe delovnih mest na produktivnost v podjetjih znotraj predelovalne panoge
Grega Kostanjšek, 2014, magistrsko delo/naloga

Opis: Logistika na delovnih mestih in oskrba delovnih mest sta dve izmed glavnih podpornih funkcij realizacije procesa proizvodnje. Različni avtorji se strinjajo da so proizvodni procesi in logistične storitve med seboj povezani in večinoma celo nerazdružljivi. Namen magistrskega dela je podati način, kako se lotiti raziskovanja deleža vpliva oskrbe delovnih mest na produktivnost z uporabo metodologije zajema podatkov in matematičnih modelov za izračun vpliva oskrbe. Vpliv oskrbe delovnih mest na različnih, v praksi priznanih vrstah produktivnosti (OEE, SRP in TRP), smo tako na podlagi matematičnih modelov, ki smo jih v magistrski nalogi definirali in metodologije zajema podatkov razvite z naše strani, merili na praktičnih proizvodnih primerih znotraj podjetij v predelovalni panogi. Na tak način smo realizirali cilj magistrskega dela in prišli celo do konkretnih zaključkov o vplivu oskrbe na produktivnost.
Ključne besede: logistika, oskrba delovnih mest, proizvodna logistika, produktivnost, overall equipment effectiveness (OEE), single resource productivity (SRP), total resource productivity (TRP)
Objavljeno: 29.01.2015; Ogledov: 857; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (3,62 MB)

8.
Outsourcing logističnih dejavnosti v slovenskih malih proizvodnih podjetjih
Renata Bizjak, 2016, diplomsko delo

Opis: Podjetje posluje v okolju polnem izzivov, ki ga silijo v čedalje večja prilagajanja in soočanja s kakovostnimi, stroškovnimi, pravnimi in okoljevarstvenimi zahtevami. Če želijo biti podjetja uspešna, konkurenčna, doseči gospodarsko rast in razvoj, morajo slediti tržnim in proizvodnim novostim ter zahtevam. Umestiti jih morajo v svoje poslovanje in se tako izogniti morebitnim negotovostim. Ena od možnih poslovnih sodelovanj je prenos dela dejavnosti ali celotne dejavnosti na zunanjega izvajalca (outsourcing). Bistvo zunanjega izvajanja so stroškovne, produktivne ali druge koristi. Izvajalec mora izločeno dejavnost opraviti uspešneje, kot če bi jo podjetje opravilo samo. Pred izločanjem dejavnosti ali storitve mora podjetje pretehtati razloge za sodelovanje in proti njemu z zunanjimi izvajalci. V diplomskem delu smo podrobno opredelili zunanje izvajanje, njegove prednosti in slabosti ter razloge za uvajanje zunanje oskrbe v povezavi z logistično dejavnostjo proizvodnega podjetja. Da smo dobili vpogled v teoretični del, smo izvedli raziskavo med malimi proizvodnimi podjetji v Republiki Sloveniji. Podjetja se odločajo za zunanje izvajanje zaradi osredotočenja na ključne aktivnosti, zmanjševanja operativnih stroškov in pridobivanja tujih znanj ter izkušenj. Najpogosteje podjetja izločajo varstvo pri delu, čiščenje in pravno svetovanje.
Ključne besede: zunanje izvajanje, logistika, logistična dejavnost, konkurenčna prednost, proizvodna podjetja
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 754; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

9.
OPTIMIZACIJA DELA NA DELOVNEM MESTU LANSERJA V PODJETJU ODELO PREBOLD
Andrej Priteržnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: POVZETEK Podjetja morajo stalno izboljševati svoje procese, če želijo ostati konkurenčna na globalnem trgu. To je proces, ki se nikoli ne konča. V nalogi smo se lotili izboljševanja na konkretnem primeru, in sicer smo raziskali možnosti za optimizacijo dela lanserjev v podjetju Odelo Slovenija. Predstavili smo okolje, v katerem lanser deluje, in naloge, ki jih izvaja. Razvili smo metodo, ki lanserje ovrednoti, in tako določili obremenjenost posameznega lanserja. Na podlagi teh rezultatov smo ugotovili, kateri lanserji so preveč in kateri premalo obremenjeni. Predlagali smo drugačno razporeditev lanserjev, ki bi delo med lanserje razporedila glede na njihovo obremenjenost in ne glede na to, kateremu timu pripadajo. S tem bi bilo delo optimalneje razporejeno in tako ne bi bili eni lanserji preveč in drugi premalo obremenjeni.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: ̶ notranji transport – logistika; ̶ celica – proizvodna linija; ̶ lanser; ̶ obremenjenost; ̶ kanban; ̶ oskrbovanje.
Objavljeno: 11.11.2016; Ogledov: 715; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (911,04 KB)

10.
Prenova procesa oskrbe proizvodne linije brusnega papirja v podjetju Grieshaber
Saša Pacek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je zasnovano na spoznavanju in kritičnem ovrednotenju oskrbe proizvodne linije v podjetju Grieshaber. Predstavljena je glavna težava v podjetju, ki je vezana na samostojno nabiranje materialov za oskrbo končnega pakiranja in fizičen prenos naročila v skladišče. Diplomsko delo je razdeljeno na del, kjer so predstavljene teoretične osnove in del, kjer je predstavljeno obstoječe stanje s kritično analizo ter predlogom prenove. Znotraj teoretičnih osnov so predstavljene osnovne informacije o delovanju proizvodnje in procesov znotraj nje, tako da bralca lažje vpeljemo v obravnavano okolje. V poglavju o obstoječem stanju je predstavljena proizvodna linija, oskrba le te in kritično ovrednotenje ter analiza procesa oskrbe. Pri kritični analizi sta uporabljeni »procesna karta« in »analiza 5-krat zakaj«, s pomočjo katere smo iskali vzrok za nastanek problema, vezanega na oskrbo. Skozi celotno diplomsko delo je v ospredju modeliranje s tridimenzionalno tehniko (3D) v programu SketchUp, s pomočjo katere želimo omenjeno tehniko modeliranja približati tudi k reševanju težav v logistiki. V času priprave diplomske naloge smo ugotovili, kako pomemben dejavnik je dejansko oskrba linije v podjetju. Na koncu smo podali predlog rešitve s pomočjo vpeljave oskrbne linije s točno določenim prostorom in pomožnih tabel, s katerimi bi ob pomoči magnetnih kartic ter sistemom pomika kartic z osnovnimi informacijami o potrebnih komponentah spremljali proces oskrbe.
Ključne besede: proizvodna linija, prenova procesa, oskrba, vitka logistika, brusni papir
Objavljeno: 19.01.2017; Ogledov: 1391; Prenosov: 393
.pdf Celotno besedilo (2,69 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici