| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Prihodnost in inovacije celovitih informacijskih rešitev
Staš Matoh, 2019, magistrsko delo

Opis: Za trajnost in nadaljno rast mora podjetje skrbeti za vse interesne skupine, ki so vključene v poslovne procese; tako za zaposlene kot tudi za lastnike in okolje. V ta namen mora podjetje oblikovati ERP sistem, ki zbira podatke in jih nato naredi dostopne vsem interesnim skupinam hkrati. Ob tem je potrebno poslovne procese tako organizirati, da uporabljajo ti procesi ERP sistem, zasnovan za učinkovito delovanje in izboljševanje splošne učinkovitosti podjetja. V sklopu magistrskega dela bomo predstavili novosti in inovacije, ki se razvijajo na področju ERP sistemov. Najprej bomo ERP sisteme definirali, potem predstavili zgodovino razvoja in trenutnega stanja na trgu ERP sistemov ter tri najbolj poznane ponudnike: SAP, Microsoft in Oracle. Poudarili bomo trenutne trende in v katero smer gre razvoj ter praktičen primer vključevanja priprave in izobraževanja o ERP sistemih že v času študija. Na kratko si bomo pogledali tudi implementacijo ERP sistema pri malih in srednje velikih podjetjih. Glavne inovacije, opisane in opredeljene v magistrskem delu, pa so: povezava ERP sistemov s socialno programsko opremo, ERP sistemi v Oblaku in v obliki programske opreme kot storitve, kaj je to Dvo-Tirni ERP sistem ter kaj je Blockchain in kako se umešča v prihodnost ERP sistemov.
Ključne besede: Celovite informacijske rešitve – ERP, Programska oprema kot storitev – SaaS, Oblak, Družbena programska oprema za podjetja – ESS, Dvo-tirni ERP sistem, Veriga Blokov.
Objavljeno v DKUM: 14.08.2019; Ogledov: 1289; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

2.
UVEDBA OBLAČNE REŠITVE OFFICE 365 V MALO PODJETJE NA PRIMERU PODJETJA VALUTA D.O.O.
Matej Adorjan, 2017, magistrsko delo

Opis: Za uporabo dokumentov, pošiljanje spletne pošte, upravljanje stikov, skupne rabe dokumentov in številnih drugih storitev potrebujejo organizacije ustrezno programsko rešitev. Ponudnikov tovrstnih storitev je več, zato mora organizacija izvesti poglobljeno analizo in izbrati najustreznejšo. Večina informacijskih rešitev sledi sodobnemu trendu in se selijo v oblak. Seljenje v oblak pomeni, da se aplikacije in storitve, ki jih običajno poganjamo v lokalnem računalniku, izvajajo v najetih, zunanjih strežnikih oziroma velikih podatkovnih centrih. Takšno seljenje aplikacij in podatkov lahko ima za organizacije številne prednosti (ponudnik skrbi za varovanje podatkov, posodobitve, zagotovi strežniško infrastrukturo in številne druge prednosti), pojavijo pa se tudi slabosti (ne moremo preveriti, ali je ponudnik oblaka dobro zavaroval podatke; podatki potujejo preko različnih držav širom sveta, kjer so lahko razkriti ali prestreženi; varovanje podatkov ščitijo različne zakonodaje). V našem delu smo preverjali način uvedbe programske opreme kot storitev (Microsoft Office 365) v malo podjetje Valuta. Opisali smo teoretična izhodišča računalništva v oblaku, teoretična izhodišča uvajanja poslovnih rešitev, predstavili Microsoft Office 365 ter popisali dejansko informacijsko stanje v podjetju Valuta. Za uvedbo v podjetje smo izbrali vzporeden pristop po naslednjih korakih: predstavitev rešitve, sklenitev pogodbe, popis obstoječega stanja, načrtovanje uvedbe in uvedba, konfiguriranje in testiranje, izobraževanje uporabnikov, prenos podatkov in zagon v živo, vzdrževanje in podpora. V našem delu smo potrdili vse zastavljene hipoteze v povezavi z uvajanjem oblačne pisarniške rešitve Microsoft Office 365 v malo podjetje Valuta, kjer smo ugotovili, da bi uvedba prinesla številne prednosti pri poenostavitvi poslovanja v povezavi s skupno rabo dokumentov, stikov, koledarjev, spletne pošte in komunikacije.
Ključne besede: računalništvo v oblaku, programska oprema kot storitev, skupna raba, uvedba
Objavljeno v DKUM: 10.03.2017; Ogledov: 1489; Prenosov: 221
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

3.
ZAVEDANJE UPORABNIKOV O ZASEBNOSTI IN VARNOSTI OBLAČNIH STORITEV
Dejan Tojnko, 2016, diplomsko delo

Opis: Varnost in zasebnost podatkov, je v današnjem času zelo pomembna, saj se informacije o ljudeh zbirajo na vsakem koraku na vsakem koraku. Naloga skrbnikov podatkov je, da podatke zaščitijo in tako varujejo zasebnost, naloga ljudi pa je, da z svojimi podatki ravnajo odgovorno in so seznanjeni komu jih predajajo. V prvem delu diplomskega dela smo teoretično opisali, kaj pomeni varnost in zasebnost podatkov in kako se zagotavlja. V drugem delu, pa smo izvedli raziskavo z pomočjo eksperimenta, ki je vključeval napravo za sledenje očem in anketni vprašalnik. V tretjem delu naloge smo predstavili rezultate raziskave in podali nekaj predlogov. Rezultati raziskave so pokazali, da uporabniki ne zaupajo v oblačne storitve, kar je lahko posledica tega, da so zelo slabo seznanjeni z varnostjo in varovanjem zasebnosti v tovrstnih storitvah. Uporabnik prav tako ne pozna svojih pravic in se ne seznani z pogoji uporabe, čeprav jih ponudniki jasno predstavijo. Na splošno je zavedanje o varnosti in zasebnosti zelo nizko. Ugotovili smo, da raziskava pri kateri potrebujemo več kandidatov in posebno opreme še zdaleč ni preprosta za izvedbo in zahteva veliko priprav in načrtovanja.
Ključne besede: Saas - Software as a service – programska oprema kot storitev, IaaS - Infrastructure as a Service – infrastruktura kot storitev, PaaS - Platform as a Service – platforma kot storitev, CRM – customer relation management - upravljanje odnosov s strankami, AES - advanced encryption standard – napredni šifrirni standard, EU – European Union – Evropska unija, DoS – Denial of Service – zavrnitev storitve
Objavljeno v DKUM: 26.09.2016; Ogledov: 1405; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

4.
5.
INFORMACIJSKA INFRASTRUKTURA V OBLAKU ZA SEGMENT MAJHNIH PODJETIJ
Katja Brun, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Z razpoložljivostjo in nizko cenovno dostopnostjo širokopasovnih internetnih povezav se je razmahnila tudi ponudba informacijskih storitev v oblaku za podjetja. Hkrati z razmahom računalništva v oblaku so se pojavile tudi dileme in potencialne nevarnosti, ki bi lahko bile resna grožnja za poslovanje v podjetjih. V diplomski nalogi so raziskane običajna informacijska infrastruktura v majhnih podjetjih in možnosti, ki jih imajo majhna podjetja za prenos njihove infrastrukture v oblak, ter potencialne nevarnosti uporabe računalništva v oblaku v podjetjih. Raziskava obravnava tudi vprašanje, katero od področij v informatiki je za majhno podjetje smiselno seliti v oblak, ob kakšnih pogojih in katerega izmed ponudnikov oblačnih storitev bi bilo smiselno izbrati. V nalogi so raziskani tudi stroški prehoda poslovanja v oblak in delnega prehoda v oblak. Delni prehod v oblak, se v tem trenutku za majhno podjetje zdi najbolj smiseln.
Ključne besede: — računalništvo v oblaku — infrastruktura kot storitev — platforma kot storitev — programska oprema kot storitev
Objavljeno v DKUM: 27.05.2015; Ogledov: 2081; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

6.
POSLOVNE REŠITVE ZA MALA PODJETJA V OBLAKU NA PRIMERU SIMOBILOVE POPOLNE E-PISARNE
Ingrid Kreitner, 2014, diplomsko delo

Opis: Vsako podjetje želi imeti visok tržni delež, stalne stranke, ki prinašajo podjetju dobiček, po drugi strani se »bojijo« novih tehnologij, v smislu nezaupanja vanje. V diplomskem seminarju smo želeli predstaviti eno izmed teh – računalništvo v oblaku in prepričati oz. približati ta način poslovanja širšemu krogu. Osredotočili smo se predvsem na mala podjetja in koristi, ki jih oblačno računalništvo prinaša le-tem. Kot ključno korist bi navedli nižanje stroškov, ki je posledica izboljšanja poslovanja, povečanja učinkovitosti ter osredotočenosti na osrednjo aktivnost v podjetju. Po pregledu teorije smo pozornost posvetili dejanskemu stanju računalništva v oblaku v svetu in v Sloveniji. Predstavili smo vodilnega ponudnika poslovne rešitve v oblaku za mala podjetja v Sloveniji, ki daje priložnost vsem nastajajočim in malim podjetjem, da se dokažejo in pokažejo vse svoje potenciale in ideje doma in v svetu. Najbolj uspešna so podjetja, ki zavestno sprejemajo in uporabljajo inovacije poslovnih modelov in drugih ICT tehnologij. Odrežite si svoj kos prihodnosti, ki temelji na računalništvu v oblaku.
Ključne besede: zunanje izvajanje, računalništvo v oblaku, poslovne rešitve v oblaku, programska oprema kot storitev, e-pisarna.
Objavljeno v DKUM: 03.12.2014; Ogledov: 1311; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

7.
VARNOST RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Karmen Zver, 2011, diplomsko delo

Opis: Delo diplomskega seminarja prikazuje glavne značilnosti računalništva v oblaku in nekatere varnostne vidike, ki se tičejo računalništva v oblaku. V uvodnem delu smo definirali in opisali nekatere osnovne pojme, ki so potrebni za nadaljnje razumevanje vsebine. V nadaljevanju smo predstavili različne definicije in pojmovanja računalništva v oblaku, ki jih uporabljajo različni avtorji. Dotaknili smo se tudi pojma distribuiran sistem, ki je pomemben del računalništva v oblaku. V diplomskem seminarju nato sledijo posamezne značilnosti računalništva v oblaku, prednosti in slabosti oblaka ter varnost računalništva v oblaku, kjer smo opredelili varnostni okvir, varnostne zahteve ter tudi nekatere možnosti in probleme zagotavljanja varnosti oblaka.
Ključne besede: Distribuiran sistem, virtualizacija, računalništvo v oblaku, PaaS – platforma kot storitev, SaaS – programska oprema kot storitev, IaaS – infrastruktura kot storitev, splet, varnost
Objavljeno v DKUM: 11.12.2012; Ogledov: 3381; Prenosov: 875
.pdf Celotno besedilo (865,09 KB)

8.
PROGRAMSKE STORITVE RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU NA PRIMERU LIVE@EDU
Jana Medved, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju je predstavljeno računalništvo v oblaku, v povezavi z zunanjim izvajanjem kot najpogostejšim načinom izvajanja programskih storitev v oblaku. Obravnavali smo značilnosti, prednosti in slabosti, vrste in plasti oblaka, podrobneje predstavili programsko opremo kot storitev ter prikazali primer programske storitve na Univerzi v Mariboru – Live@edu, ki je največji projekt vzpostavitve storitev v računalniškem oblaku v Sloveniji. Pereč problem računalništva v oblaku je varnost in zasebnost podatkov, vendar bo zaupanje z razvojem tehnologije zagotovo postalo večje. Strokovnjaki za prihodnost napovedujejo prehod večine organizacij v »oblak«, ter povečanje števila ponudnikov oblaka.
Ključne besede: Računalništvo v oblaku, programska oprema kot storitev, zunanje izvajanje, varnost, Live@edu
Objavljeno v DKUM: 18.11.2011; Ogledov: 2591; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (676,38 KB)

9.
DOBRE PRAKSE RAZVOJA PROGRAMSKE OPREME ZA MODEL SaaS
Ivan Popović, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavan razvoj programske opreme za model SaaS. Predstavljeni so razlogi, zaradi katerih se je za model Saas smotrno odločiti, ter prednosti, ki jih ta prinaša lastnikom programske opreme, uporabnikom in samim razvijalcem. Ob razlogih za izbiro modela SaaS so podani tudi dejavniki tveganja, ki jih pri razvoju programske opreme ta model prinaša. Predstavljen je izziv pretvorbe obstoječe programske opreme v model SaaS. Proces pretvorbe je prikazan skozi odločitveni model, ki izhajajoč iz začetnega stanje aplikacije s pomočjo kriterijev in opcij modela SaaS poda oceno procesa transformacije. Obravnavane pa niso le lastnosti modela SaaS, ampak tudi dobre prakse, ki jih je treba upoštevati pri razvoju programske opreme. V nalogo je zajet tudi večnajemniški model Saas, ki optimizira izkoristek zmogljivosti aplikacije in v primeru modela IaaS strežniške infrastrukture.
Ključne besede: SaaS, programska oprema kot storitev, večnajemniški modeli, programiranje v oblaku
Objavljeno v DKUM: 13.09.2011; Ogledov: 1925; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

10.
POSLOVNE REŠITVE KOT STORITEV ZA MALA IN SREDNJE VELIKA PODJETJA
Gregor Dobrajc, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Podjetja se odločajo za koncept poslovne rešitve v obliki programske opreme kot storitve zaradi ugodnosti, ki jih nudi aplikacija. Pomembnost aplikacije za majhna in srednje velika podjetja se kaže pri opravljanju poslovnih opravil, kjer podjetja pridobijo točen pregled nad podatki in ohranijo dragocene finančne vire katere lahko investirajo v druge donosnejše projekte. Uvedba programske opreme poteka v primerjavi s celovitimi informacijskimi rešitvami precej hitreje, kar je po volji mnogih podjetij. Ključnega pomena je nadgradnja programske opreme za katero skrbi ponudnik, hkrati pa največjo nevarnost za uporabnike predstavlja podatkovna varnost poslovnih informacij. MiniMAX omogoča domačim uporabnikov celovito poslovanje, ki je namenjeno računovodskim servisom ter majhnim in srednje velikim podjetjem.
Ključne besede: Programska oprema kot storitev (SaaS), pomembnost aplikacije, implementacija programske opreme, nadgradnja in varnost podatkov, poslovna rešitev MiniMAX
Objavljeno v DKUM: 27.01.2011; Ogledov: 2440; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (627,32 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici