| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Določitev procesnih parametrov oblaganja tablet s pomočjo perforiranega bobna
Filip Kutoš, 2020, diplomsko delo

Opis: Sodobni proizvodni procesi zdravilnih učinkovin v svojem postopku uporabljajo tehnologijo oblaganja s perforiranimi bobni. Pomembno je določiti pravilne procesne parametre za čim bolj učinkovito nanašanje obloge in s tem izdelavo enakomerno obloženih tablet. V prvem delu diplomske naloge bom pojasnil nekaj teoretičnih osnov za razumevanje procesa in opis različnih parametrov pomembnih za uspešno in kakovostno izdelavo tabletne obloge, v praktičnem delu pa je izveden preračun procesnih parametrov. Ugotovljeni so bili specifični procesni parametri za podane velikosti bobnov in vplivi spremembe procesnih parametrov na učinkovitost delovanja sistema. Zaključke praktičnega dela diplomske naloge smo podali na osnovi opravljenih matematičnih preračunov in analiz.
Ključne besede: perforirani boben, oblaganje tablet, procesni parametri, analitičen preračun
Objavljeno: 17.09.2020; Ogledov: 221; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

2.
VPLIV PROCESNIH PARAMETROV NA LASTNOSTI ALGINATNIH AEROGELOV
Jan Štos, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali vpliv procesnih parametrov na lastnosti alginatnih aerogelov. Aerogele smo pripravljali s pomočjo sol-gel postopka. Pri tem procesu lahko spreminjamo vrsto alginata, zamreževalca ter čas zamreževanja. Ti parametri nato vplivajo na specifično površino, velikost por in ostale lastnosti aerogelov. V našem primeru smo uporabili tri vrste alginata ter štiri vrste alkohola (metanol, etanol, propanol, n-butanol). Alginat smo gelirali 1h in 24 h da smo preverili vpliv časa geliranja na lastnosti aerogelov. Za našo raziskavo smo uporabili alginat, ki je naravni polisaharid in se nahaja v rjavih algah. Sol-gel proces je postopek pri katerem pripravimo raztopino polisaharida, ki ga zamrežimo, bodisi kemijsko ali fizikalno, ter tako dobimo mokri gel. V našem primeru je alginat geliral v prisotnosti alkohola. Dobljeni gel zato imenujemo alkogel. Alkohol iz alkogela odstranimo s superkritičnim sušenjem s CO2. Po sušenju smo aerogelu izmerili specifično površino, velikost por in toplotno prevodnost. S spreminjanjem procesnih parametrov so bile karakteristike aerogelov pričakovano drugačne. Geliranje v metanolu in etanolu je bilo uspešno, medtem ko v prisotnosti propanola in n-butanola stabilni gel ni nastal. Najboljše lastnosti aerogelov, vključno z najvišjo specifično površino smo dobili pri geliranju v metanolu z uporabo visoko viskoznega alginata.
Ključne besede: aerogel, alginat, alkohol, procesni parametri, superkritično sušenje
Objavljeno: 29.10.2015; Ogledov: 1195; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (1,92 MB)

3.
OPTIMIZACIJA PROCESNIH PARAMETROV PRI VODENJU INJEKCIJSKEGA BRIZGANJA Z UPORABO INTELIGENTNIH METOD
Dragan Kusić, 2014, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji je predstavljena metoda za optimiziranje procesnih parametrov v procesu injekcijskega brizganja termoplastičnih materialov, ki je implementirana v razvitem inteligentnem sistemu ΔC-3. Predlagana metoda optimizacije procesnih parametrov temelji na kombiniranem pristopu treh metod umetne inteligence, kjer so vsa pravila in dejstva, ki so bila osvojena med množičnimi eksperimentalnimi testiranji na dveh brizgalnih strojih, implementirana tako v bazi znanja kot tudi v podatkovni bazi in so tudi prenosljiva. Ustrezno vrednotenje robustnosti tega proizvodnega procesa je prikazano na primeru nelinearnega matematičnega modela, kjer je izvedena robustna sinteza vodenja hitrosti brizgalnega polža za načrtan robustni regulator po Glover-McFarlanovi metodi ob upoštevanju vpliva motenj in aditivnega modela odstopanj v okolju Matlab/Simulink. V nadaljevanju smo izvedli obsežne eksperimentalne študije na treh izbranih termoplastičnih materialih, kjer smo analizirali vpliv procesnih parametrov na prečni in vzdolžni skrček kot tudi na kot zvijanja testnih ploščic skupaj z meritvijo signalov akustične emisije. Z neporušitveno metodo smo dokazali njeno praktično uporabnost v tem proizvodnem procesu na primeru iskanja razpok na gravurnih orodnih vložkih in detekciji vlažnosti termoplastičnih materialov. Za podrobnejšo analizo zajetih signalov AE v časovno frekvenčnem prostoru smo uporabili Gaborjevo valčno transformacijo. Prav tako so bile izvedene tudi študije zapolnjevanja testnih ploščic v programskem paketu Moldflow, ki so bile osnova za izvedbo kasnejših morfoloških preiskav z vrstičnim elektronskim mikroskopom na površini testnih ploščic v področju slabe orientacije steklenih vlaken.
Ključne besede: optimizacija, procesni parametri, robustno vodenje, injekcijsko brizganje, skrčki, zvijanje, umetna inteligenca, neporušitveno testiranje, akustična emisija, valčna transformacija
Objavljeno: 21.03.2014; Ogledov: 2096; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (15,04 MB)

4.
EKSPERIMENTALNO PREUČEVANJE VPLIVA PROCESNIH PARAMETROV NA KONCENTRACIJSKE PROFILE PRI ACILIRANJU SIMETRIČNEGA DIOLA S KARBOKSILNO KISLINO OB PRISOTNOSTI KISLINSKEGA KATALIZATORJA
Veljko Dajović, 2014, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je bila eksperimentalna določitev vpliva različnih procesnih parametrov na končno koncentracijo produkta etilenglikola monoacetat (C) v reakcijski zmesi pri aciliranju simetričnega diola s karboksilno kislino ob prisotnosti kislinskega katalizatorja. Reakcija je bila katalizirana v kislem mediju ob prisotnosti žveplove (VI) kisline. Vsi eksperimenti so bili izvedeni v avtomatiziranem reaktorju SYSTAG. Za analizo vzorcev reakcijske zmesi smo uporabili plinsko kromatografijo (GC sistem AGILENT TECHNOLOGIES 7890A). Na osnovi meritev smo dobili koncentracijske profile želenega (C) in neželenega produkta etilenglikol diacetat (D) pri različnih vrednostih izbranih procesnih parametrov. Optimalne vrednosti procesnih parametrov, pri katerih smo dosegli največ želenega produkta C ob minimalni prisotnosti produkta D, so bile: množinsko razmerje koncentracij reaktantov etilenglikola (A) in ocetna kislina (B), rA:B = 3:1, temperatura reakcijske zmesi, ϑr= 5°C, in množinska koncentracija katalizatorja, ckat = 0,02 mol/L.
Ključne besede: procesni parametri, aciliranje, dioli, kislinska kataliza
Objavljeno: 27.02.2014; Ogledov: 1041; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

5.
OPTIMIZACIJA HIDROLIZE LAKTOZE V REAKTORSKEM SISTEMU Z UPORABO IMOBILIZIRANE BETA GALAKTOZIDAZE
Lucija Križnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Hidroliza laktoze je reakcija, ki lahko poteka s kemijskim ali encimskim katalizatorjem. Laktoza predstavlja velik problem ljudem, ki je zaradi pomanjkanja encima v prebavnem traktu ne morejo hidrolizirati. Z raziskavami v okviru diplomskega dela smo to reakcijo izvajali v šaržnem reaktorju z uporabo imobiliziranega encima β – galaktozidaze, pri čemer laktoza razpade na glukozo in galaktozo. Namen dela je bil v prvi fazi imobilizirati encim, ter kasneje ob spreminjanju dveh ključnih procesnih parametrov zasledovati stopnjo presnove reakcije. Zato smo izbrano reakcijo izvajali pri različnih temperaturah in različnih vrtilnih ferkvencah mešala. S pridobljenimi podatki smo določili optimalne pogoje delovanja encima in potrdili znana dejstva, da višja temperatura in hitrejša vrtilna ferkvenca mešala višata presnovo reakcije. Te meritve so temelj nadaljnjih kinetičnih študij hidrolize laktoze. Kinetični model namreč omogoča opis značilnosti izbrane reakcije in je nujno potreben za kasnejše načrtovanje reaktorjev. Encim lahko pridobivamo iz bakterij, gliv in kvasovk. Glede na izvor encima, je različno tudi njegovo optimalno okolje. Za naše raziskave smo uporabljali encim laktazo iz Kluyveromices fragilis. Določili smo, da je zanjo optimalna temperatura pri ϑ = 45 °C. Optimalno vrtilno frekvenco mešala smo zabeležili pri 50 min-1. Velik vpliv na presnovo smo zasledili tudi pri samem postopku imobilizacije.
Ključne besede: laktoza, β – galaktozidaza, imobilizacija, hidroliza, procesni parametri
Objavljeno: 26.09.2013; Ogledov: 1929; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (2,05 MB)

6.
NOV PRISTOP K VALIDACIJI PROCESOV
Tanja Držečnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V farmacevtski industriji obstajajo stroge regulatorne zahteve glede kakovosti izdelkov, ki jih podjetja izdelujejo za paciente. Eden od načinov dokazovanja, da je izdelek ustrezne kakovosti, je procesna validacija. Procesna validacija je dokument, ki dokazuje, da je določen proces sposoben dosledno proizvajati produkte zahtevane kakovosti. Do nedavnega so procesne validacije zajemale eno stopnjo dela – izdelek je bilo po razvojni fazi potrebno preizkusiti s tremi validacijskim serijami in ovrednotiti rezultate. Ustrezni rezultati so zagotavljali izdelek zahtevane kakovosti. Januarja 2011 je Agencija za hrano in zdravila iz ZDA (FDA) objavila dokument, ki vpeljuje nov pristop k procesnim validacijam. Od dosedanjega se razlikuje predvsem v učinkovitejšem nadzoru izdelka skozi njegov celoten življenjski cikel. V diplomski nalogi smo uvedli nov pristop k procesnim validacijam na izdelku filmsko obloženih tablet z aktivnima učinkovinama amoksicilinom in klavulansko kislino. Izdelek je v zreli fazi razvoja, vendar smo ga morali zaradi uvedbe novega pristopa in optimizacije procesa znova validirati. V sklopu novega pristopa smo načrtovali proces, izvedli procesno kvalifikacijo in izdelali plan kontrole, ki bo zagotavljal izdelek ustrezne kakovosti ves čas njegovega življenjskega cikla. Pri tem smo natančneje določili in opredelili procesne parametre in atribute kakovosti, ki smo jih med izdelavo validacijskih serij tudi testirali. Rezultati so pokazali, da je naš proces stabilen, izdelek ustrezne kakovosti in da so optimizacije procesa pri nekaterih parametrih še vedno mogoče.
Ključne besede: procesna validacija, življenjski cikel, tabletiranje, kritični procesni parametri, kritični atributi kakovosti, sposobnost procesa
Objavljeno: 20.12.2012; Ogledov: 2112; Prenosov: 166
URL Povezava na celotno besedilo

7.
ŠTUDIJ VPLIVA PROCESNIH POGOJEV NA HIDROTERMIČNE REAKCIJE ODPADNE BIOMASE PRI PREDELAVI OLIV S TAGUCHI METODO
Tjaša Sternad, 2012, diplomsko delo

Opis: Olivna biomasa predstavlja vredno surovino za integrirano proizvodnjo baznih kemikalij, goriv in energijo. S pomočjo hidrotermičnih procesov, ki temeljijo na uporabi subkritične vode, smo biomaso pretvorili v različne produkte. Hidrotermične reakcije smo izvajali v HP/HT šaržnem reaktorju. V prvem delu raziskav nas je zanimala sestava olivne biomase (oljčne tropine). Sestavo biomase smo določili po NREL metodah. Določili smo odstotni delež ekstraktivnih snovi, lignina in ogljikovih hidratov ter s pomočjo HPLC določili strukturne ogljikove hidrate. Načrt izvajanja eksperimentov smo pripravili s pomočjo Taguchi metode, ki nam je omogočil minimalno število eksperimentov, glede na število procesnih parametrov in število nivojev. Eksperimentalni rezultati so bili izhodišče za analizo vpliva na izkoristek vodotopnih in aceton topnih produktov, ter na lastnosti in sestavo vodotopne frakcije. Z uporabo spektrofotometrijskih metod smo vodotopnemu ekstraktu določili vsebnost totalnih fenolov, totalnih flavonoidov, taninov ter antioksidativno aktivnost. Načrtovanim eksperimentom smo določili vpliv posameznih procesnih pogojev (temperatura, tlak, razmerje topilo/tropine, dodatek katalizatorja in reakcijski čas) na potek hidrotermične reakcije odpadne olivne biomase. Tega smo se lotili z grafično in statistično analizo ANOVA. Teoretično smo določili optimalne pogoje, ter jih preverili z dodatnimi eksperimenti pri optimalnih pogojih.
Ključne besede: olivna biomasa, hidrotermična reakcija, subkritična voda, izkoristek, totalni fenoli, totalni flavonoidi, tanini, antioksidativna aktivnost, Taguchi metoda, procesni parametri, optimalni pogoji, ekstraktivne snovi, lignin, ogljikovi hidrati.
Objavljeno: 04.10.2012; Ogledov: 1678; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (2,16 MB)

8.
ČIŠČENJE SUROVEGA METANOLA
Tamara Šilak, 2012, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela smo opravili del raziskovalne študije za Nafto Petrochem, d. o. o., v kateri je bila naša glavna naloga preučiti tehnološki del procesa, čiščenje surovega metanola. Čiščenje surovega metanola smo simulirali s tremi destilacijskimi kolonami. Proizvodnjo surovega metanola smo simulirali z računalniškim procesnim simulatorjem Aspen Plus z modelom, ki vključuje kemijsko termodinamiko za realne procese. Primerjali smo simulacijo tehnološkega podprocesa za čiščenje surovega metanola iz zemeljskega plina in iz bioplina pri enakih parametrih. Z izvajanjem simulacij smo ugotovili, da ni potrebnih tehnoloških sprememb, v kolikor bi surovino, kot je zemeljski plin, zamenjali z bioplinom.
Ključne besede: metanol, zemeljski plin, bioplin, destilacija, Aspen Plus, procesni parametri.
Objavljeno: 31.07.2012; Ogledov: 1596; Prenosov: 38
URL Povezava na celotno besedilo

9.
OPTIMIRANJE BIOPROCESNIH PARAMETROV PROIZVODNJE ETANOLA IN KEFIRANA Z MIKROBIOTO KEFIRNIH ZRN
Katja Zajšek, 2012, doktorska disertacija

Opis: Doktorska disertacija je sestavljena iz dveh sklopov, ki obravnavata področje proizvodnje tradicionalnega kefirja s kavkaškimi kefirnimi zrni. Prvi je optimiranje bioprocesnih parametrov proizvodnje etanola med fermentacijo kefirja, drugi pa optimiranje proizvodnje kefirana v kefirnih zrnih. Uvodoma smo v disertaciji proučili vpliv časa aktivacije kefirnih zrn na spremembe vrednosti pH kefirja in na proizvodnjo etanola med fermentacijo kefirja. Upadanje pH vrednosti kefirja smo med 24 h fermentacijo uspešno opisali s predlaganim matematičnim, eksponentnim pH modelom. Poleg tega smo proučili vpliv časa aktivacije kefirnih zrn na zvezo med številom kvasovk v zrnih in kefirju in proizvedenim etanolom. Rezultati so pokazali, da zrna, ki jih aktiviramo dalj časa, vsebujejo večje število kvasovk in proizvedejo več etanola kot zrna, ki so aktivirana le nekaj dni. Število kvasovk v kefirju je z daljšanjem časa aktivacije zrn naraščalo. S kinetičnimi modeli, katerih razvoj je vzpodbudila povečana industrijska uporaba fermentacije, lahko opišemo rast mikroorganizmov, proizvodnjo produktov in porabo substratov tako v naravnih ekosistemih, kakor tudi pri določenih procesnih pogojih. Tako smo z ne-strukturiranim matematičnim modelom opisali kinetične osnove proizvodnje etanola med šaržno fermentacijo kefirja. V ta namen smo proučili kinetiko rasti kefirnih zrn in proizvodnje etanola. Eksperimentalne podatke, pridobljene s serijo šaržnih fermentacij, izvedenih pri temperaturi 21 °C, začetni masni koncentraciji kefirnih zrn 42 g/L in izbranih časih fermentacije znotraj časovnega intervala (0–89) h, smo uporabili za ocenitev vrednosti kinetičnih parametrov in potrditev veljavnosti predlaganih sigmoidnih modelov. Rast kefirnih zrn smo opisali z logističnim modelom, proizvodnjo etanola pa z modificiranim Gompertzovim modelom. Ugotovili smo, da predlagana modela dobro opišeta kinetiko fermentacije kefirja glede na rast kefirnih zrn in proizvodnjo etanola in da se lahko uporabita za razvoj in optimizacijo bioloških procesov proizvodnje etanola. Nadalje smo razvili matematični model za kinetiko proizvodnje etanola med fermentacijo kefirja kot funkcijo temperature in časa. Vpliv temperature in časa fermentacije, na vrednost biokinetičnih parametrov proizvodnje etanola, smo opisali z modificiranim Gompertzovim modelom. Vrednost bioloških kinetičnih parametrov predlaganega modela smo ocenili z uporabo metode najmanjših kvadratov na podlagi eksperimentalnih podatkov, pridobljenih s serijo šaržnih fermentacij. Ocenili smo vpliv temperature na prirast biomase kefirnih zrn ter mikrobiološko sestavo kefirja in zrn. Temperaturno odvisnost maksimalne hitrosti proizvodnje etanola smo analizirali z uporabo Arrheniusove zveze, s katero smo ocenili vrednost aktivacijske energije za proizvodnjo etanola pri fermentaciji mleka s kefirnimi zrni, ki znaša 64,3 kJ/mol. Z razvitim matematičnim modelom lahko zelo dobro opišemo dinamiko proizvodnje etanola med fermentacijo kefirja. Prvi raziskovani sklop smo zaključili s proučevanjem vpliva časovnega presledka mirovanja mešala oz. pogostosti mešanja na proizvodnjo etanola in mikrobiološke lastnosti kefirja in kefirnega zrna. Razvili smo matematične zveze, ki opišejo razmerje med pogostostjo mešanja in (1) povečanjem prirasti kefirnih zrn v 24 h, (2) koncentracijskimi spremembami etanola med 24 h fermentacijo ter (3) pH vrednostjo kefirja po 24 h fermentaciji. Za razvite matematične modele so bile z uporabo metode najmanjših kvadrotov ocenjene vrednosti funkcijskih parametrov. Ocenili smo tudi vpliv pogostosti mešanja na število kvasovk, laktobacilov in mezofilnih MK kokov (pretežno laktokokov) v kefirju in zrnih po 24 h fermentaciji. Drugi sklop raziskav smo usmerili v raziskovanje bioprocesnih parametrov, ki vplivajo na proizvodnjo specifičnega eksopolisaharida (EPS) kefirana, značilnega za kefirna zrna. Dokazali smo, da lahko z vodenjem procesnih pogojev gojenja zrn v mleku (temperatura, vrtilna frekvenca mešala) in sestavo fermenta
Ključne besede: kefir, kefirna zrna, mikrobiota kefirnih zrn, proizvodnja etanola, eksopolisaharidi, produkcija kefirana, procesni parametri, optimiranje
Objavljeno: 13.07.2012; Ogledov: 3043; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

10.
ANALIZE ORODIJ IN OBRATOVALNIH RAZMER PRI BRIZGANJU POLIMEROV (PLASTIČNIH MAS)
Tomaž Bergant, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava konstrukcijo orodij za injekcijsko brizganje polimerov. Vse večja zahtevanost po kvaliteti in natančnosti izdelkov nam narekuje izvedbo vse bolj kompleksnih konstrukcij orodij in pri tem tudi uporabo piezo - električnih senzorjev. Merilo kakovostnega brizganja je potek krivulje notranjih tlakov, pravočasnega preklopa iz brizgalnega na naknadni tlak in čas delovanja naknadnega tlaka. Takšne zasnove konstrukcije orodij omogočajo optimalno nastavitev parametrov za injekcijsko brizganje in s tem tudi kakovost izdelkov.
Ključne besede: proces injekcijskega brizganja, konstrukcija orodja, procesni parametri, tlačni senzor - KISTLER, uporabnost opisane metode v praksi
Objavljeno: 20.12.2011; Ogledov: 2471; Prenosov: 569
.pdf Celotno besedilo (1,21 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici