| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Napovedni model gibanja tržnih cen s pomočjo analize sentimenta : magistrsko delo
David Pintarič, 2022, magistrsko delo

Opis: Na svetu obstajajo številni trgi, kjer lahko kupci in prodajalci trgujejo s finančnimi inštrumenti. Ker se cene na trgih neprestano spreminjajo, lahko to lastnost, ki jo imenujemo nestanovitnost, izkoristimo in, če imamo pravilno napoved, ustvarimo profit. V sklopu magistrskega dela se problema pravilne napovedi lotimo z uporabo analize sentimenta in jezikovnih tehnologij. S pomočjo objav uporabnikov na socialnem omrežju Twitter izdelamo model, ki napove gibanje tržne cene kriptovalute Bitcoin. Preizkusimo več različnih algoritmov za klasifikacijo sentimenta. Najboljše rezultate dosežemo z metodo podpornih vektorjev. Ugotovimo, da sta izdelan model in analiza sentimenta uporabna za napoved tržne cene, vendar sama po sebi nista dovolj natančna, da bi ju lahko uporabili kot edini kazalnik. Oba sta bolj primerna kot del večjega sistema za podporo pri odločanju.
Ključne besede: procesiranje naravnega jezika, analiza sentimenta, trgovanje, napovedni model
Objavljeno v DKUM: 25.10.2022; Ogledov: 497; Prenosov: 83
.pdf Celotno besedilo (5,53 MB)

2.
PORAZDELJENA POMENSKA ANALIZA DOKUMENTOV V PROGRAMSKEM OGRODJU APACHE HADOOP
David Starina, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo porazdeljeno pomensko analizo dokumentov v programskem ogrodju Apache Hadoop. Opišemo sestavo in delovanje Hadoopa, predvsem porazdeljenega datotečnega sistema HDFS in pogajalca za vire YARN. Predstavimo različne metode za pomensko analizo besedil, osredotočimo se na linearno Dirichletovo razporeditev (LDA) in podamo različne metrike za ugotavljanje podobnosti med vektorji. Predstavimo implementacijo rešitve za iskanje podobnih dokumentov s pomočjo programske knjižnice Apache Mahout in razpravljamo o primerih z LDA-jem generiranih tem. Predstavimo rezultate meritev na porazdeljeni in ne-porazdeljeni različici in predstavimo nekaj predlogov za hitrejšo analizo.
Ključne besede: pomenska analiza, porazdeljena obdelava, Hadoop, linearna Dirichletova razporeditev, procesiranje naravnega jezika
Objavljeno v DKUM: 08.09.2016; Ogledov: 1409; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

3.
Izdelava sistema za določanje geografskega in časovnega pokritja v besedilih
Aleš Pečovnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan celoten postopek izdelave sistema, ki določa geografsko in časovno pokritje besedil. Slednje spada v področje določanja imenskih entitet. Sistem je izdelan s prosto dostopnimi podatkovnimi viri in programskimi rešitvami, zato so v prvem delu opisani ti podatkovni viri, kako so bili njihovi podatki združeni za ustvaritev zemljevida in označevanja entitet. Potem sledi opis uporabljenih orodij in kako so bila uporabljena. Za tem sledi opis postopka označevanja geografskih in časovnih entitet ter na koncu še predstavitev implementacije, delovanja sistema in izgled spletnih strani, uporabljenih za interakcijo z uporabniki. Zastavljeni cilji so bili uresničeni, sistem deluje kot načrtovano in označevanje daje pričakovane rezultate.
Ključne besede: procesiranje naravnega jezika, določanje imenskih entitet, geografska pokritost, časovna pokritost, določanje pokritosti besedil, Geonames, OpenStreetMap
Objavljeno v DKUM: 06.09.2016; Ogledov: 1298; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

4.
IMPLEMENTACIJA VIRTUALNEGA AGENTA Z ODPRTO-KODNO REŠITVIJO VERBOT ENGINE
David Kolarič, 2014, diplomsko delo

Opis: Pričujoče diplomsko delo temelji na raziskavi virtualnih agentov in uporabi ogrodij za vzpostavitev le-teh. Predstavljen je primer implementacije virtualnega agenta. Sprva smo povzeli že znana teoretična izhodišča. Predstavili smo tri referenčne primere, ter podali različna ogrodja za vzpostavitev virtualnih agentov in jih analizirali. S tem smo se nato odločili za ogrodje, ki smo ga uporabili za vzpostavitev našega virtualnega agenta. Nadalje smo pogledali ekspertne sisteme in procesiranje naravnega jezika, ter uporabo regularnih izrazov v programskem jeziku C#. Predstavili smo rešitev Verbot engine 5, s katero smo izdelali virtualnega agenta, ki uporabniku omogoča hitro pridobivanje informacij o filmih, ki se predvajajo v slovenskih kinematografih. Pri tem smo se omejili na kinematografe Planet Tuš in Kolosej. Prikazali smo pridobivanje in shranjevanje podatkov, ter dostop virtualnega agenta do le-teh. Diplomsko nalogo smo zaključili s smernicami za nadalnji razvoj.
Ključne besede: virtualni agent, klepetalnik, ekspertni sistem, procesiranje naravnega jezika
Objavljeno v DKUM: 20.05.2014; Ogledov: 1711; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

5.
STATISTIČNA OBDELAVA PODATKOV O PODOBNIH DELIH NA INTERNETU
Alen Merc, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu najprej predstavimo pojem plagiatorstva. Osredotočimo se na njegove značilnosti, kako ga odkrivamo ter kako ga preprečimo. Pojem plagiatorstva prav tako poskusimo opredeliti iz pravnega, kulturnega in etičnega vidika. Posebno poglavje je namenjeno kratkemu opisu opreme za odkrivanje plagiatov v besedilih. Iz nacionalnega portala odprte znanosti in drugih virov smo s pomočjo programa za odkrivanje podobnosti v besedilih ugotavljali podobnosti med posameznimi deli slovenskih univerz. Rezultate te obdelave smo podali v praktičnem delu diplomskega dela.
Ključne besede: plagiatorstvo, statistične metode, sistemi za detekcijo plagiatov, procesiranje naravnega jezika
Objavljeno v DKUM: 03.01.2014; Ogledov: 1688; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (5,39 MB)

6.
SISTEM PRIPOROČANJA DOKUMENTOV IN ANALIZA KVALITETE VSEBINSKEGA PRIPOROČANJA PRI RAZLIČNIH OBDELAVAH VHODNEGA BESEDILA
Mladen Borovič, 2012, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu obravnavamo načrtovanje in razvoj sistemov za vsebinsko priporočanje pomensko sorodnih dokumentov. V teoretičnem delu najprej podamo osnovne značilnosti priporočilnih sistemov. Ker v priporočilnem sistemu obdelujemo besedila v slovenskem jeziku, najprej podamo pregled nekaterih obdelav vhodnega besedila (lematizacija, izločanje pogostih besed in pomensko označevanje). Nato opišemo funkcijo razvrščanja BM25 in pristop z latentno semantično analizo. Sledi podroben opis razvoja priporočilnega sistema, ki je tudi praktični izdelek tega magistrskega dela. V nadaljevanju predstavimo in analiziramo uspešnost vsebinskega priporočanja pri različnih obdelavah vhodnega besedila. Na koncu podamo še nekaj potencialnih izboljšav v smislu pomenskega gručenja, klasifikacije, hibridnega pristopa pri razvrščanju dokumentov in uporabe razvitega sistema v drugih aplikacijah.
Ključne besede: priporočilni sistemi, vsebinsko priporočanje dokumentov, funkcija razvrščanja BM25, latentna semantična analiza, beleženje uporabniških aktivnosti, pomensko označevanje, statistične metode, procesiranje naravnega jezika, jezikovne tehnologije
Objavljeno v DKUM: 30.11.2012; Ogledov: 3207; Prenosov: 268  (3 glasovi)
.pdf Celotno besedilo (2,13 MB)

7.
IZDELAVA PROGRAMSKEGA PAKETA ZA PRIDOBIVANJE IN PRIMERJANJE BESEDIL IZ INTERNETA
Matej Petek, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obdelali področje pridobivanja dokumentov iz različnih virov na internetu. V teoretičnem delu smo predstavili, kako delujejo spletni pajki, strežniki OAI-PMH in OAI-ORE ter orodje Appache Tika, ki omogoča pretvorbo različnih vrst dokumentov v tekstovno obliko in ekstrakcijo metapodatkov. Zatem smo na kratko predstavili naloge, ki jih rešujejo sistemi za obdelavo besedil v naravnem jeziku. V praktičnem delu smo izdelali programski paket za pridobivanje dokumentov iz interneta in primerjanje besedil iz teh dokumentov.
Ključne besede: procesiranje naravnega jezika, metapodatki, spletni pajki, OAI-PMH, detekcija plagiatov
Objavljeno v DKUM: 14.03.2012; Ogledov: 3341; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

8.
PRIMERJAVA RAZLIČNIH ALGORITMOV ZA DOLOČANJE KOLOKACIJ MED BESEDAMI
Dejan Brodnjak, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Kolokacije so besedne zveze, ki se v besedilih pojavljajo pogosteje kot bi se po naključju. V diplomskem delu bomo spoznali njihov pomen in uporabo pri procesiranju besedil v slovenskem jeziku. Pogledali si bomo tudi korpus jos1M, ki ga bomo uporabljali kot vhod v algoritme za določanje kolokacij. Implementirali bomo dva algoritma za določanje kolokacij (frekvenčni in razpršeni). Z morfološkim filtriranjem bomo izrazili kolokacije. Na koncu bomo algoritma primerjali.
Ključne besede: procesiranje naravnega jezika, kolokacije, jos1M korpus
Objavljeno v DKUM: 30.09.2011; Ogledov: 1935; Prenosov: 140
.pdf Celotno besedilo (1,48 MB)

9.
WIKIFIKACIJA VSEBIN V DIGITALNI KNJIŽNICI UM
Marko Burjek, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo raziskovali področje pomenskega označevanja besedila v slovenskem jeziku. Najprej smo opisali obstoječa pomenska označevalnika Wikipedija miner in DBpedija Spotlight. V praktičnem delu smo izdelali lasten pomenski označevalnik za pomensko označevanje v slovenskem jeziku. Rezultate pomenskega označevanja smo primerjali s prej opisanimi označevalniki
Ključne besede: Wikipedija, DBpedija, pomenski splet, procesiranje naravnega jezika, pomensko označevanje besedila
Objavljeno v DKUM: 25.09.2011; Ogledov: 3039; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

10.
SEGMENTACIJA BESEDIL DIPLOMSKIH NALOG IZ DIGITALNE KNJIŽNICE UNIVERZE V MARIBORU
Marcel Žerdin, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo zajema predstavitev načrtovanja in implementacije programske rešitve za segmentiranje diplomskih del iz Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru (DKUM). V delu smo najprej opisali področje procesiranja naravnega jezika in ujemanja vzorcev. Zatem smo opisali programsko rešitev. Predstavili smo postopek pridobitve čistega teksta iz dokumentov PDF, nato analizo zgradbe diplomskih nalog in njihovo segmentiranje. Podali smo tudi opis razvojnega okolja ter opisali težave in omejitve, na katere smo naleteli med razvojem programske rešitve. V zaključku smo podali nekaj sklepnih misli o rezultatih in možnostih nadaljnjega dela.
Ključne besede: segmentiranje besedila, procesiranje naravnega jezika, ujemanje vzorcev, regularni izrazi
Objavljeno v DKUM: 23.09.2011; Ogledov: 2429; Prenosov: 197  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

Iskanje izvedeno v 1.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici