| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 1324
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Proces všolanja in prilagajanje na osnovno šolo pri otrocih z motnjo avtističnega spektra (mas) : magistrsko delo
Sabina Božak, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo smo razdelili na dva dela. V prvem, teoretičnem delu smo opredelili motnje avtističnega spektra, predstavili poimenovanje in etiologijo, povedali nekaj o diagnostiki in pojavnosti ter pomenu zgodnje obravnave. Predstavili smo glavne značilnosti otrok z MAS, metode in strategije dela, prilagoditve in povedali nekaj o inkluziji teh otrok. Na kratko smo se dotaknili vzgojno-izobraževalnega procesa, zakonskih podlag in individualiziranega programa. Za konec smo povzeli še nekaj primerov dobrih in slabih praks. V drugem, empiričnem delu smo predstavili raziskavo, ki smo jo izvajali aprila 2021. Raziskava se je nanašala na proces, ko se otrok z MAS iz vrtca vpisuje v redno osnovno šolo. Želeli smo pridobiti poglede, pristope in strategije, ki jih deležniki vrtca uporabljajo pri delu z otroki z MAS ter pridobiti informacijo, na kakšen način so sodelovali pri procesu všolanja. Na drugi strani smo v raziskavo vključili tudi deležnike šole, ki bodo z novim šolskim letom sprejeli otroka z MAS. Zanimalo nas je, ali je med vrtcem in šolo stekel dober sodelovalni odnos in na kakšen način so bili zraven vključeni starši. Prav tako smo želeli ugotoviti, kateri so tisti načini in metode dela, prilagoditve, strategije in pristopi, ki so uspešni pri delu z otroki z MAS, in na kaj je treba biti še posebej pozoren, kadar delamo s tovrstnimi otroki. Kaj je pri otroku z MAS pri tako veliki spremembi še posebej pomembno opazovati in spremljati in na kaj ne smemo pozabiti, kadar govorimo o spremembi okolja, prostora in oseb v odnosu z otroki z MAS. Z analizo odgovorov smo ugotovili, da je izbira ustreznega vzgojno-izobraževalnega programa prva pomembna stvar, ki jo starši naredijo, pri čemer so bili deležniki vrtca v veliko pomoč. Ena izmed ključnih stvari je sodelovalni odnos med vrtcem, šolo in starši, ki je dobro, da steče že pred samim vpisom v šolo in poteka tudi med šolanjem. Na tak način lahko delavci šole pridobijo koristne in pomembne informacije o načinih, pristopih dela, prilagoditvah, strategijah za odpravljanje neželenega vedenja, uspešnih metodah ipd. Ugotovili smo, da deležniki naše raziskave zelo podpirajo inkluzijo in njen namen, če je to še dobro in koristno za otroka z MAS. Kakorkoli pa pride do točke, da je sistem v rednem programu prezahteven, pa se z inkluzijo in vključevanjem otrok v redne programe več ne strinjajo. V tem primeru menijo, da jim je treba poiskati program, kjer se bodo lahko razvijali čim bolj celostno in bodo ustrezno vključeni v skupino vrstnikov.
Ključne besede: avtizem, motnje avtističnega spektra, proces všolanja otrok z motnjo avtističnega spektra, redna osnovna šola
Objavljeno v DKUM: 19.05.2022; Ogledov: 24; Prenosov: 1
.pdf Celotno besedilo (1,08 MB)

2.
Dejavniki za uspeh inovacij in intelektualna zaščita : magistrsko delo
Jan Mlakar, 2021, magistrsko delo

Opis: V Magistrskem delu so predstavljeni dejavniki za uspeh inovacije in razčlenitev pomembnih tehnik in orodij za uspešno implementacijo le-teh v podjetju. Sledi razčlenitev intelektualne lastine in podrobnejši opis industrijske lastnine, ki zajema patent, model, znamko in geografsko označbo, prav tako je predstavljena pomembnost intelektualne lastnine v Evropi. V drugem delu je poudarek na patentni zaščiti produkta v praksi, ki vključuje predstavitev realnega izdelka in dodelitev tipa intelektualne zaščite izbranemu izdelku, prav tako so zajeti vsi koraki od ideje do faze lansiranja izdelka na trg. Raziskovalni del se zaključi z ekonomiko izdelka oziroma skupnimi stroški, ki se pojavijo med procesom snovanja, proizvodnje in zaščite izdelka.
Ključne besede: upravljanje znanja, intelektualna zaščita, inovacija, patent, proces intelektualne zaščite
Objavljeno v DKUM: 15.04.2022; Ogledov: 132; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

3.
Določitev možnih izboljšav v procesih podjetja Optium d.o.o.
Tadej Kancler, 2021, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo je osnovano na podlagi večletnih analiz in opazovanj procesov podjetja. V začetnem poglavju so predstavljene osnove teorije na podlagi vrst organizacijskih struktur, med katere štejemo enostavno, funkcijsko, divizijsko, projektno, matrično in procesno. Pod teoretične osnove, ki se nanašajo na diplomsko delo, spada tudi organizacija skladiščnega poslovanja, s poudarkom na skladiščnih virih in temeljnih skladiščnih procesih. V zadnjem podpoglavju teoretičnih osnov govorimo o procesnih diagramih, pod katere spadajo špageti diagram, blok diagram in diagram poteka. V poglavju obstoječega stanja je predstavljenih vseh pet oddelkov podjetja Optics Trade. V nadaljevanju pa je predstavljeno tudi obstoječe stanje skladišča in fizične poslovalnice. V zaključku naloge smo izdelali kritično analizo na podlagi procesne karte, z uporabo ASME simbolov, in sicer za vsak posamezni oddelek, skladišče in fizično poslovalnico. Iz poglavja kritične analize smo lahko ugotovili številne vzroke za nastanek problematike, ki primarno vodi v izgubo časa. V zadnjem poglavju smo navedli predloge za izboljšave ali odpravo razpršenosti komunikacije in posodobitve sistema izdajanja računov.
Ključne besede: Skladiščenje, izboljšava, proces, diagram poteka, ASME simboli, organizacijska struktura.
Objavljeno v DKUM: 03.03.2022; Ogledov: 113; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

4.
Izboljšava procesa razdeljevanja računalniške opreme
Gregor Mišmaš, 2021, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je obravnavano področje razdeljevanja računalniške opreme v izbrani ustanovi. V uvodnem delu smo opisali izbrano ustanovo, računalniško opremo, komponente računalnika ter predstavili teoretične osnove javnega naročanja, skladiščenja, popisa opreme in elektronskih odpadkov. Nadaljevali smo s praktičnim delom, kjer smo natančneje predstavili proces poteka razdeljevanja računalniške opreme od oddaje interne naročilnice, javnega razpisa, dobave, priklopa, odpisa ter odvoza odslužene računalniške opreme. Z vzročno-posledičnim diagramom smo ponazorili vzroke za neučinkovito porabo časa. Ugotovili smo, da so najvplivnejši razlog za neučinkovit proces transportne operacije. Pri analizi procesa smo spoznali, da je za izboljšanje potrebno prerazporediti zaposlene, ki bodo opravljali zgolj transportne operacije. Poleg tega pa smo odkrili neprimerne transportne poti, zamakanje ter vdore vode v skladišče. Glede na ugotovitve smo pripravili predloge rešitev, ki bi ustanovi v celoti ali vsaj delno omogočile odpravljanje neučinkovito porabljenega časa. Rešitve smo predstavili in jih dodatno razvrstili po prioritetni ravni, ki bi jo predlagali glede na ugotovitve.
Ključne besede: računalniška oprema, logistika, izboljšava, proces
Objavljeno v DKUM: 21.12.2021; Ogledov: 245; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

5.
Primerjava ponudnikov paketnih storitev v Sloveniji
Nataša Marić, 2021, magistrsko delo

Opis: V času nastanka magistrske naloge so ljudje vse pogosteje uporabljali storitve kurirskih služb. Trend naraščanja uporabe tovrstnih storitev je pogojen z razmerami, povezanimi s pandemijo koronavirusa. V času pandemije so bile številne trgovine zaprte za daljši ali krajši čas. Kurirske službe so morale kljub povečanemu številu paketov zagotavljati kvalitetno storitev dostave paketov. Z namenom, da bi analizirali kvaliteto dostave paketov, smo preko več kurirskih služb iz Celja v Boštanj poslali paket z lomljivo vsebino. Paket je vseboval steklo, zato je bilo z njim še posebej skrbno ravnati. V začetno analizo smo vključili 12 podjetij, ki delujejo v Sloveniji, glede na izbrane kriterije in pogoje pa smo paket poslali s šestimi. Z dvema podjetjema smo morali ponoviti poskus, saj je bil prvi poskus dostave neuspešen. Analizirali smo proces dostave od naročila za prevzem paketa vse do prejema paketa na naslovnikovi strani. Glavni kriteriji so bili: čas prevzema in dostave paketa ter cena storitve. Vsi paketi so prispeli na cilj nepoškodovani, kljub temu lahko trdimo, da je le Pošta Slovenije v celoti izpolnila pričakovanja.
Ključne besede: dostava paketa, kurirska služba, pazljivo ravnanje, proces dostave pošiljke
Objavljeno v DKUM: 21.12.2021; Ogledov: 233; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

6.
Proces nasledstva v družinskih podjetjih
Matej Fekonja Skok, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo obravnavali proces nasledstva na naslednike v družinskih podjetjih. Osredotočili smo se na slovenska družinska podjetja in raziskali problematiko pri procesu nasledstva. Primerjalno smo raziskali proces nasledstva družinskih podjetij v EU in ZDA. V diplomski nalogi smo predstavili osnovna dejstva v družinskih podjetjih, pojasnili razlike med družinskimi in nedružinskimi podjetji, njihove prednosti in slabosti. V empiričnem delu smo opravili razgovor z izbranim slovenskim družinskim podjetjem. S tem smo preučevali prisotnost načrtovanja prenosa procesa nasledstva na drugo generacijo. Preučili smo probleme, ki so v tem procesu potekali.
Ključne besede: družinsko podjetništvo, problematika nasledstva, proces prenosa nasledstva, družinska ustava
Objavljeno v DKUM: 09.12.2021; Ogledov: 259; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

7.
Predlog prenove procesa trombolitičnega zdravljenja možganske kapi
Gorana Krajnc Burić, 2021, magistrsko delo

Opis: Izhodišče: Možganska kap nastane nenadoma, brez opozorila in hudo prizadene osebo. Namen raziskave je bil posneti obstoječi proces trombolitičnega zdravljenja pacientov z akutno možgansko kapjo, ga analizirati in pokazati več variant možnih izboljšav ter z validacijo že obstoječega procesa predlagati najboljše tehnološke in organizacijske rešitve za prenovo le-tega. Metode: V teoretičnem delu naloge smo uporabili deskriptivno metodo dela z zbiranjem in analizo domače in tuje literature, s pomočjo katere smo opisali teoretična izhodišča. V aplikativnem delu raziskave smo uporabili kvalitativno metodologijo dela, kjer smo podatke zbrali z uporabo deskriptivne metode dela in analizo obstoječih dokumentov, katere smo pridobili na nevrološkem oddelku. Rezultati: S procesnim pristopom smo kritično analizirali operativne procese, jih časovno ovrednotili in izključili procesne korake, pri katerih nastajajo zamude. Tako smo zmanjšali pričakovani čas procesa na 38 minut, če prihaja pacient v urgentni center sam ali s svojci, in na 25 minut, če pacienta pripeljejo reševalci in urgentni zdravnik. Razprava : Pripravili smo popis vseh operativnih procesov in jih časovno opredelili. Izračunali smo pričakovane čase procesa trombolitičnega zdravljenja. Ugotovili smo, kje nastajajo zamude. Tako smo lahko izključili procesne korake, pri katerih nastajajo zamude, ter pripravili predlog prenove procesa, s katerim smo dosegli »door to needle time« (DNT) pod 60 minut. Pri magistrski nalogi smo naredili predlog prenove trombolitičnega procesa v eni od Splošni bolnišnici osrednje vzhodne Slovenije, katerega bi bilo potrebno pred samo implementacijo še verificirati s kliničnega vidika.
Ključne besede: proces, prenova procesa, možganska kap, trombolitično zdravljenje, DNT.
Objavljeno v DKUM: 19.11.2021; Ogledov: 181; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (10,33 MB)

8.
Oblikovanje prodajnega načrta za "Balloon box"
Peter Tomaž, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vključuje načrtovanje prodaje in oblikovanje prodajnega načrta. V prvem delu je na podlagi literature opredeljena prodaja s posebnim poudarkom na posameznih korakih načrtovanja prodaje in vsebini prodajnega načrta. Teoretično-analitični del diplomskega dela vključuje opredelitev analize obsega prodaje, analize stroškov in dobičkonosnosti, analizo prodajnega osebja, prodajnih cen, plačil in analizo zadovoljstva kupcev. V praktičnem delu je najprej predstavljeno izbrano podjetje ter izdelek, ki je kasneje predmet načrtovanja prodaje in oblikovanje prodajnega načrta. Načrtovanje prodaje je podrobno opisano po korakih ter rezultat načrtovanja prodaje natančno opredeljen prodajni načrt.
Ključne besede: podjetje, prodaja, spletna prodaja, proces načrtovanja prodaje, prodajni načrt.
Objavljeno v DKUM: 09.11.2021; Ogledov: 177; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

9.
Analiza nakupnih navad potrošnikov izdelkov za dojenčke
Janja Črnko, 2021, diplomsko delo

Opis: Delo diplomskega projekta preučuje nakupne navade potrošnikov izdelkov za dojenčke. Zaradi širokega trga izdelkov za dojenčke se marsikateri starši težko odločijo za »pravilen« izdelek. Tudi nakup v specializiranih trgovinah za otroke ni več samoumeven, saj se je pojavilo mnogo nizkocenovnih in diskontnih trgovin, ki nudijo izdelke za dojenčke po dostopnejših cenah. V teoretičnem delu smo s pomočjo literature predstavili nakupno vedenje, model zadovoljstva potrošnikov, zvestobo potrošnikov, dejavnike, ki vplivajo na proces nakupnega odločanja, ter proces nakupnega odločanja. V empiričnem delu diplomskega projekta so prikazani rezultati raziskave nakupnih navad potrošnikov izdelkov za dojenčke. Ugotovili smo, da so potrošnikom najbolj pomembni dejavniki kakovost izdelkov ter predhodne izkušnje. Cena in blagovna znamka nista tako pomembna dejavnika, saj so starši pripravljeni narediti/kupiti vse, da bi uspešno zadovoljili potrebe svojih otrok. Zvestoba blagovnim znamkam izdelkov za dojenčke ni tako prisotna pri potrošnikih, kot smo pričakovali. Potrošniki še zmeraj v večini nakupujejo izdelke za dojenčke v specializiranih trgovinah zaradi dostopnosti vseh izdelkov na enem mestu, se pa zvišuje delež potrošnikov, ki kupujejo v trgovinah s splošno ponudbo ali pa rabljene izdelke predvsem zaradi nižjih cen.
Ključne besede: potrošnik, nakupne navade, proces nakupnega odločanja, dejavniki, izdelki za dojenčke
Objavljeno v DKUM: 29.10.2021; Ogledov: 311; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

10.
Nabavni proces v podjetju Terme Olimia, d. d.
Patricija Zobec, 2021, diplomsko delo

Opis: Delo diplomskega projekta z naslovom Nabavni proces v podjetju Terme Olimia, d.d. je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in aplikativnega. V teoretičnem delu je opredeljena nabava kot poslovni proces. Podrobno so predstavljena izhodišča za razumevanje nabavnega procesa, kot so vloga, pomen, cilji in naloge managementa nabave, razvrstitev nabavnih dobrin, povezanost nabave z ostalimi funkcijami v podjetju, organizacijska struktura nabave in raziskovanje nabavnega trga. Nabavno poslovanje je postalo eno izmed pomembnejših področij za izboljšanje poslovanja in konkurenčnosti podjetja. V aplikativnem delu je predstavljeno podjetje Terme Olimia, d.d. in faze njihovega nabavnega procesa, podane pa so tudi ugotovitve analiziranega nabavnega procesa in predlogi za izboljšanje.
Ključne besede: nabava, nabavni proces, dobavitelji, nabavni trg, naročilo.
Objavljeno v DKUM: 29.10.2021; Ogledov: 303; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (789,69 KB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici