| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Večvrstna realizacija v luči sodobnih nevroznanstvenih raziskav
Tadej Todorović, 2017, magistrsko delo

Opis: Naloga se ukvarja s problemom večvrstne realizacije v filozofiji duha in telesa. V prvem delu naloge je predstavljen sam problem duha in telesa, kot ga poznamo v filozofiji, preko katerega je nato definirana in kontekstualizirana teza večvrstne realizacije – teza, ki zavrača psihofizični redukcionizem. V drugem delu naloge so predstavljeni možni ugovori večvrstni realizaciji, razdeljeni v tri skupine: ugovori zanikanja različnosti fizičnih stanj organizmov, ugovori zanikanja istosti mentalnih stanj organizmov ter kombiniran ugovor finega in grobega sita. Izpostavljene so dobre in slabe strani vseh ugovorov, prav tako je za vsak ugovor ponujena možna obramba večvrstne realizacije. V zadnjem delu naloge sta predstavljena dva potencialna empirična dokaza za večvrstno realizacijo, za katera se izkaže, da nista pristna primera večvrstne realizacije. To vodi v sklep, da večvrstna realizacija do sedaj še ni bila dokazana in kaže na to, da bo v luči ugovora finega in grobega sita zelo težko najti pristen primer večvrstne realizacije. Sledi alternativa za nasprotnike psihofizičnega redukcionizma v obliki principa ponovne uporabe nevronskih mrež, ki implicira možnost obstoja tako imenovane obrnjene večvrstne realizacije, ki, če je resnična, prav tako zavrača psihofizični redukcionizem. Naloga zaključi, da princip ponovne uporabe nevronskih mrež sicer ni a priori argument za obstoj obrnjene večvrstne realizacije, ampak sugerira, da je iskanje obstoja obrnjene večvrstne realizacije, v nasprotju z večvrstno realizacijo, morda boljša pot v iskanju dokaza proti psihofizičnemu redukcionizmu.
Ključne besede: problem duha in telesa, večvrstna realizacija, redukcionizem, funkcionalizem, nevroznanost
Objavljeno: 06.10.2017; Ogledov: 630; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

2.
PROBLEM VIDEZA KONTINGENCE V FILOZOFIJI DUHA
Alen Lipuš, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se ukvarjamo z vprašanjem videza kontingence v primeru aposteriorne identitete duha in telesa. Videz kontingence je prisoten pri propozicijah, ki so aposteriorne identitete. Večina tovrstnih identitet ni spornih, ker lahko brezhibno pojasnimo videz kontingence. Slednja je prisotna, kadar en člen v identiteti referira kontingentno. Pri identiteti mentalnega in fizičnega kontingentno referiranje ne nastopa in je torej videz kontingence težje razložljiv. Dozdevanje kontingentnosti v diplomski nalogi obravnavamo tako, da najprej raziščemo strategijo pojavnih pojmov kot kandidata za razlago. Slednja se izkaže za nevzdržno stališče, ker preozko razume pojavne pojme in predpostavlja to, kar je šele potrebno dokazati. Nadalje se osredotočimo na razlikovanje med teoretičnim in intuitivnim dojetjem nečesa in to podkrepimo z obravnavo Papineaujevega razumevanja Kripkejevega argumenta iz zamisljivosti. Iz te obravnave vidimo, kako se Kripkejev argument razlikuje od dvo-dimenzionalnega (2D) argumenta, ki v sodobni filozofiji velja za verodostojno revizijo Kripkejevega argumenta. Na podlagi tega lahko odgovorimo na izvorni Kripkejev izziv, in sicer tako, da videz kontingence razložimo kot posledico intuicije različnosti. Prikažemo, da je slednja osnovana na miselni zmoti in to razširimo na problem duha in telesa, za katerega tako potem velja, da nima ontološke podlage.
Ključne besede: Problem duha in telesa, identiteta duha in telesa, videz kontingence, argument iz zamisljivosti, Kripke, dvodimenzionalen (2D) argument.
Objavljeno: 13.10.2015; Ogledov: 834; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (642,84 KB)

3.
UGOVOR FIZIKALIZMU: OBSTOJ TAKŠNOSTI
Klavdija Roškar, 2012, diplomsko delo

Opis: Filozofija se loteva problema duha in telesa tako, da skuša odgovoriti na splošna vprašanja kot so: kaj je duh, je človek sestavljen iz ene ali dveh substanc, kakšno je razmerje med duhom in telesom itd. Na podlagi razvoja znanosti in novih odkritij v 19. in 20. stol. filozofi danes množično zagovarjajo fizikalistično stališče. V diplomski nalogi je prikazan razvoj materialističnega stališča skozi zgodovino in predstavitev različnih fizikalističnih odgovorov na problem duha in telesa. Kljub sodobnim znanstvenim odkritjem pa obstajajo odprte dileme, ki fizikalistično razlago sveta postavljajo pod vprašaj. Namen diplomskega dela je ugotoviti, ali fizikalizem vzdrži pod težo ugovorov Thomasa Nagla in Franka Jacksona, ki dokazujeta, da fizikalizem zanemari obstoj fenomenoloških kakovosti zavestnega doživljanja oz. takšnosti in je zato nepopoln. Po analitični razčlembi sprva zelo prepričljivega argumenta iz znanja ter predstavitvi različnih kritik argumenta sledi končna ugotovitev, da argumentu iz znanja ne uspe zavrniti fizikalizma. Problem takšnosti s tem sicer ni rešen, ohranja pa optimističen pogled v prihodnost, saj znanost še naprej pospešeno odkriva nove, popolnejše razlage.
Ključne besede: filozofija duha, problem duha in telesa, fizikalizem, takšnosti, argument iz znanja.
Objavljeno: 03.10.2012; Ogledov: 2044; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (755,57 KB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici