| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv probiotikov na respiratorne okužbe starejših posameznikov
Miha Hajduk, 2023, diplomsko delo

Opis: Akutne respiratorne okužbe so po vsem svetu splošno razširjen zdravstveni problem, z 90% smrtnostjo pri ljudeh, starejših od 65 let. Ker imunosenescenca vpliva na posameznikovo zdravje, izvajamo ukrepe za dvig imunskega sistema, kamor spada tudi uživanje probiotikov. Probiotiki so živi organizmi, katerih uporaba v zadostnih količinah ugodno vpliva na posameznikovo zdravje. Zaključno delo je temeljilo na opisni metodi dela, pregledano strokovno literaturo smo pridobili iz elektronskih baz CINAHL, PubMed, ScienceDirect. Pri tem smo upoštevali vključitvene in izključitvene kriterije ter sam potek iskanja literature prikazali z diagramom poteka po smernicah PRISMA. Za oceno kakovosti izbranih študij smo uporabili hierarhijo dokazov v osmih stopnjah. Opravili smo tematsko analizo in sintezo podatkov. Študije so pokazale, da so probiotiki lahko potencialen del pristopa k zaščiti pred respiratornimi okužbami starejših oseb. V študiji so z uporabo Lactiplantibacillus pentosus B240 znižali incidenco respiratornih okužb in z Lacticaseibacillus casei Shirota skrajšali čas trajanja same okužbe. Probiotiki imajo pozitiven vpliv na zdravje človeka, saj spodbudijo imunski sistem in proizvodnjo protimikrobnih peptidov, kratkoverižnih maščobnih kislin in drugih koristnih metabolitov. Uporaba probiotikov kot zaščite starejših oseb pred respiratornimi okužbami in pri lajšanju simptomatike le-teh ima lahko poleg kliničnega tudi ekonomski doprinos.
Ključne besede: probiotiki, respiratorne okužbe, starejše osebe
Objavljeno v DKUM: 25.10.2023; Ogledov: 320; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (841,15 KB)

2.
Vpliv probiotikov na zdravljenje in ponovitve okužb sečil pri otrocih
Katarina Meštrović Popovič, 2023, doktorsko delo/naloga

Opis: Okužbe sečil (OS) v otroški dobi so pogoste in lahko vodijo v pozne zapleti. Pri skoraj tretjini otrok se lahko OS ponovijo in nekateri otroci potrebujejo antibiotično zaščitno. Namen naše raziskave je bil ugotoviti, ali imajo probiotiki ugoden učinek pri zdravljenju in preprečevanju OS pri otrocih, glede na mehanizem nastanka OS in značilnosti probiotikov. Podobnih večjih raziskav na tem področju nismo zasledili. Najprej smo predklinično testirali učinkovitost nekaterih probiotikov na Escherichio coli (E. coli), najpogostejšo povzročiteljico OS in občutljivost probiotikov na antibiotike. Večina probiotikov je pokazala za polovico manjši učinek na E. coli od antibiotikov. Najoptimalnejši probiotični sev, Lactobacillus plantarum PCS 26 (PCS 26), smo nato uporabili v pilotski, dvojno slepi, randomizirani, s placebom kontrolirani, prospektivni raziskavi, v kateri smo preverjali njegovo učinkovitost pri zdravljenju in preprečevanju OS pri otrocih. Raziskava je potekala l.2016 na Otroškem odd. Splošne bolnišnice Celje. Vključili smo 30 otrok z OS, ki so med zdravljenjem in nato še pol leta prejemali probiotk/placebo. Otroci, ki so ob antibiotiku prejemali probiotik, so potrebovali 1,5 dan krajši čas antibiotičnega zdravljenja in 2 dni manj hospitalizacije. Manj otrok s probiotikom je imelo ponovitev OS. Potrebne bodo študije na večjem, bolj homogenem vzorcu otrok, za potrditev rezultatov te pilotske študije.
Ključne besede: probiotiki, okuţbe sečil, antibiotiĉna zašĉita, otroci, uropatogena E. coli (UPEC), Lactobacillus plantarum.
Objavljeno v DKUM: 24.05.2023; Ogledov: 601; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Učinkovitost probiotikov pri preprečevanju driske, povzročene zaradi jemanja antibiotikov pri pediatričnih pacientih
Tina Brotšnajder, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki delujejo koristno na zdravje gostitelja, kadar jih apliciramo v ustreznih okoliščinah. Ravno obratno učinkovanje na gastrointestinalno mikrobioto imajo antibiotiki. Ti porušijo ravnovesje, kar povzroči gastrointestinalne zaplete. Zaradi blagodejnih učinkov, ki jih prinašajo probiotiki, bi se jih moralo uvajati v terapijo, kjer se jemlje antibiotike, najpomembneje pri pediatričnih pacientih. K uvajanju probiotikov pa bi morali primerno izobraziti tudi starše in jih podučiti. Metode: Zaključno delo je temeljilo na analizi in pregledu strokovne literature, pridobljene iz elektronskih baz PubMed, ScienceDirect in CINAHL. Upoštevali smo vključitvene in izključitvene kriterije. Potek iskanja literature smo prikazali z diagramom PRISMA. Ocena kakovosti izbranih študij je bila izvedena s pomočjo 8-stopenjske hierarhije dokazov. Opravljeni sta bili tematska analiza in sinteza podatkov. Rezultati: Probiotiki so zelo učinkoviti pri preprečevanju driske, povzročene z jemanjem antibiotikov. Študije so pokazale, da probiotiki v 50–80 % preprečujejo drisko in tako koristijo zdravju otroka. Razprava in sklep: Probiotiki so zelo dobro raziskani. Ugotovljeno je, da sta za pediatričnega pacienta najučinkovitejša probiotika Lacticaseibacillus rhamnosus GG in Saccharomyces boulardii
Ključne besede: probiotiki, preprečevanje driske, antibiotiki, pediatrični pacienti
Objavljeno v DKUM: 19.12.2022; Ogledov: 668; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

4.
Probiotiki nove generacije – od komenzalov do probiotičnih prehranskih dopolnil
Ana Unger, 2022, magistrsko delo

Opis: Uvod: Med probiotike nove generacije spadajo posamezni člani črevesne mikrobiote s potencialnim pozitivnim učinkom na zdravje. Sicer ustrezajo definiciji probiotikov, vendar med njih uvrščamo tiste mikroorganizme, ki se do sedaj še niso uporabljali za promocijo zdravja ljudi. Slednji se razvijajo predvsem za presnovna in vnetna stanja, saj ta dosegajo epidemične dimenzije. Glavna vprašanja v njihovem razvoju v obliki prehranskih dopolnil predstavljajo učinkovitost, varnost in ohranjanje stabilnosti. Metode: Izvedli smo sistematični pregled literature z metodo pregleda, analize in sinteze strokovne znanstvene literature z deskriptivno metodo dela. Za prikaz poteka analize literature smo uporabili smernice PRISMA. Iskanje literature je potekalo v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, Web of Science in Scopus. Identificirane raziskave smo analizirali in predstavili v evalvacijski tabeli. Rezultati: V podrobno analizo literature smo vključili 10 člankov. Opredelili smo probiotike nove generacije in težave, ki obstajajo pri opredelitvi slednjih. Velik problem predstavlja predvsem opredelitev mikroorganizma, saj temelji na podlagi in predpostavkah korelacijskih študij. Raziskali smo tudi mehanizme delovanja probiotikov nove generacije, ki pa so med posameznimi vrstami različni. S pomočjo bakterijskih presnovkov uravnavajo fiziologijo gostitelja, delujejo protivnetno in imunomodulatorno. Razprava in sklep: Probiotiki nove generacije predstavljajo možno rešitev za različna presnovna in vnetna stanja. Potrebne so nadaljnje študije, ki bodo potrdile varnost in učinkovitost uporabe pri ljudeh in podale odgovore na odprta vprašanja glede mehanizmov probiotikov nove generacije.
Ključne besede: probiotiki nove generacije, komenzali, probiotična prehranska dopolnila, črevesna mikrobiota, mikroorganizmi
Objavljeno v DKUM: 19.12.2022; Ogledov: 689; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

5.
Vpliv probiotikov na kolike pri dojenčkih
Sanela Kranjec, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Kolike so stanje, pri katerih se pojavlja pretiran jok in nemir dojenčka. Pojavlja se v prvih štirih mesecih starosti. Pojavnost je zelo pogosta, a njihov vzrok je še vedno neznan. Za njihovo lajšanje je obetavno zdravljenje s probiotiki, saj strokovnjaki menijo, da pozitivno vplivajo na črevesno mikrobioto. Pozitivno delovanje probiotikov bi pripomoglo k lajšanju težav dojenčkov in njihovih staršev. Metode: V diplomskem delu smo uporabili sistematični pristop dela z metodo pregleda, analize in sinteze znanstvene literature, deskriptivno metodo in metodo kompilacije. Za iskanje literature smo uporabili mednarodne elektronske baze: CINAHL, PubMed in ScienceDirect ter Google Scholar. S pomočjo Boolovih operaterjev, ključnih besed in na podlagi vključitvenih ter izključitvenih kriterijev smo prikazali število zadetkov s pomočjo diagrama PRISMA. Analizo in sintezo identificiranih raziskav smo prikazali v obliki tabele in opisno. Rezultati: Izmed 352 identificiranih zadetkov, ki smo jih našli v podatkovnih bazah, jih je bilo 12 primernih za našo raziskavo. Rezultati pregleda literature so pokazali, da probiotiki skrajšajo čas joka, zmanjšajo nemir, podaljšajo čas spanja, znižajo kalprotektin in zvišajo delež laktobacilov v črevesni mikrobioti. Razprava in zaključek: V naši raziskavi o vplivu probiotikov na kolike pri dojenčkih smo ugotovili, da probiotiki pozitivno vplivajo na spanje, skrajšan jok in nemir pri dojenčkih. Prav tako smo ugotovili, da sta učinek in delovanje probiotika odvisna od njegovega seva. Pozitivno delovanje na kolike je bilo bolj opaženo pri dojenih dojenčkih, ne pa toliko pri dojenčkih, ki so bili hranjeni s formulo.
Ključne besede: probiotiki, krči, otrok do 12. meseca
Objavljeno v DKUM: 19.12.2022; Ogledov: 637; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,54 MB)

6.
Pregled in pomen metabolitov probiotikov
Marina Koren, 2022, magistrsko delo

Opis: Uvod: S sistematičnim pregledom literature po metodi PRIZMA smo razvrščali probiotike glede na metabolite. Zaradi pozitivnih učinkov probiotikov na zdravje ljudi in preventivo pred boleznimi smo želeli raziskati, katere metabolite tvorijo in v katere skupine jih lahko razvrstimo. Z magistrskim delom smo želeli odgovoriti na tri raziskovalna vprašanja, ki so se nam porajala ob pregledu literature. Metode: Podatke smo zbirali iz slovenske in tuje literature, ki je morala biti v angleškem jeziku. Iskali smo jo v štirih različnih podatkovnih bazah strokovnih člankov s pomočjo ključnih besed in Boolovih operaterjev. Med vsemi 9.713 članki smo nato s pomočjo diagrama po priporočilih PRISMA pregledali in uporabili 49 virov literature, med katerimi so bili pregledni in izvirni znanstveni članki. Rezultati: Ugotovili smo, da obstaja veliko različnih metabolitov probiotikov. Nekateri metaboliti so bolj raziskani kot drugi. Metabolite smo razdelili na bakteriocine, kratkoverižne in druge maščobne kisline ter druge metabolite. Ugotovili smo, da določene bakteriocine tvorijo probiotiki istega rodu, na primer plantaricin, pediocin, gasericin in koagulin. Razprava in sklep: Na podlagi rezultatov lahko tudi sklepamo, da lahko vsak probiotik, ki tvori značilen metabolit, po njem tudi identificiramo in prepoznamo. Metaboliti probiotikov lahko pomagajo pri preprečevanju in zdravljenju mnogih bolezni.
Ključne besede: probiotiki, metaboliti probiotikov, bakteriocini, kratkoverižne maščobne kisline
Objavljeno v DKUM: 17.06.2022; Ogledov: 710; Prenosov: 78
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

7.
Analiza navad uživanja probiotikov med slovenskim prebivalstvom
Viktorija Pucko, 2022, magistrsko delo

Opis: Povzetek Uvod: Probiotiki so znani kot živi mikroorganizmi, ki imajo dokazano pozitivne učinke na zdravje posameznika, če so le ti aplicirani v zadostnih količinah. Številne študije kažejo na pozitivne učinke probiotikov na zdravje ljudi v vseh starostnih obdobjih in pri raznih motnjah oziroma obolenjih. Z našo raziskavo smo želeli ugotoviti, kako so Slovenci ozaveščeni o pozitivnih učinkih probiotikov in v kolikšni meri jih uporabljajo. Metode: Pri izdelavi magistrskega dela smo uporabili kvantitativno metodologijo. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 23 vprašanj. Zbrali smo vzorec 400 prostovoljcev preko socialnih omrežij, neustrezno izpolnjenih anket je bilo 421. Rezultati: Z analizo pridobljenih podatkov smo ugotovili, da Slovenci redno uživajo probiotične izdelke in so tudi dobro ozaveščeni o pozitivnih učinkih uživanja probiotikov. Anketiranci želijo v prihodnosti izvedeti več informacij o probiotikih. Razprava: Za izvedbo magistrskega dela smo si postavili hipotezi, ki smo ju delno sprejeli. Delno obstaja statistično značilna razlika v poznavanju probiotikov glede na stopnjo izobrazbe in delno ženske pogosteje uporabljajo probiotike kot moški. Sklep: Za uravnavanje in vzdrževanje ustrezne črevesne mikrobiote lahko pripomore uživanje zadostnih količin probiotičnih izdelkov. V prihodnosti pričakujemo izboljšano ozaveščenost ljudi o koristnih učinkih probiotikov v obliki smernic in večjo uporabo in ponudbo probiotičnih izdelkov ter razvoj novih probiotičnih prehranskih dopolnil in zdravil za ohranjanje zdravja.
Ključne besede: probiotiki, poznavanje probiotikov, uživanje probiotikov, probiotični izdelki.
Objavljeno v DKUM: 17.06.2022; Ogledov: 667; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

8.
Primerjalna študija pogojev fermentacije vodnega kefirja : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Nina Kopše, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana študija pogojev fermentacije vodnega kefirja. Prikazan je vpliv velikosti fermentorja ter propustnosti zraka v fermentor na končni produkt. Fermentacijo kefirja smo izvajali 48 ur v treh različno velikih steklenih posodah. Prav tako nas je zanimal vpliv temperature, zato smo postopek fermentacije ponovili pri štirih različnih temperaturah. V okviru laboratorijskega dela smo tekom fermentacije s pomočjo aparata SevenMulti ter tekočinske kromatografije visoke ločljivosti spremljali spremembe koncentracije sladkorja, ogljikovega dioksida ter vrednosti pH v vzorcih v določenem časovnem obdobju. Ugotovili smo, da so pogoji v posodah z večjim volumnom najbolj ugodni za fermentacijo vodnega kefirja. Kefirna zrna med procesom fermentacije sladkor porabljajo ter ga pretvarjajo v ogljikov dioksid in alkohol. Prav tako lahko iz rezultatov razberemo, da ima povišana temperatura pomemben vpliv na fermentacijo saj pospešuje njen potek.
Ključne besede: probiotiki, vodni kefir, kefirna zrna, fermentacija, velikost fermentorja, temperaturna odvisnost
Objavljeno v DKUM: 01.12.2021; Ogledov: 1173; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

9.
Funkcionalizacija celuloznih vlaken z uporabo protimikrobnih sredstev in/ali probiotikov za novo generacijo tamponov : magistrsko delo
Larisa Spasković, 2021, magistrsko delo

Opis: To magistrsko delo temelji na razvoju in funkcionalizaciji tamponov z dodano vrednostjo. Tampone smo funkcionalizirali s probiotično bakterijo Lactobacillus. gasseri K7. S pomočjo tamponov nove generacije želimo tako pomagati ženskam pri preprečevanju okužb z bakterijami in glivami na način ohranjanjanje zdrave vaginalne mikrobiote v času menstrualnih krvavitev. Lastnosti funkcionaliziranih tamponov bodo ovrednotene s pomočjo različnih testnih metod, ki temeljijo na uporabnih lastnostih tamponov. Magistrska naloga zajema nanos liofiliziranih in svežih probiotikov, ujetih v hidroksi β ciklodekstrine s pomočjo tehnike elektropredenja na nosilni material. V tem magistrskem delu sem probiotike, tako sveže kot tudi liofilizirane ujela v ciklodekstrine in iz dobljene koloidne raztopine izpredla kot nanovlakna z elektropredenjem, najprej na polipropilen, na koncu pa še na tamponski trak podjetja Tosama d.o.o. Funkcionaliziran material sem analizirala s pomočjo metod (elementna sestava: XPS, ATR-FTIR, morfologija: SEM mikroskopija, bioaktivnost: določanje antioksidativnosti po metodi ABTS in sproščanje probiotikov ). Rezultati uporabljenih analiz kažejo, da se pri elektropredenju tvorijo nanovlakna, ki se naložijo na površino nosilnega materiala. Dokazali smo tudi, da se probiotiki ujamejo v ciklodekstrine in se obdržijo tako na polipropilenski kopreni, kot tudi na bombažnem tamponskem traku. Sproščanje probiotikov iz obeh uporabljenih nosilnih materialov je pokazalo, da se bakterija sprošča iz materiala še do 4 ure, kar je zelo obetajoč rezultat Antioksidativni potencial smo merili z namenom preverjanja protivnetnega učinka funkcionaliziranega nosilnega materiala. Rezultati so pokazali da imajo le - tega vzorci, katere smo funkcionalizirali z liofiliziranimi bakterijami.
Ključne besede: funkcionalizacja, tamponi, probiotiki, elektropredenje, ciklodekstrini
Objavljeno v DKUM: 04.10.2021; Ogledov: 950; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (3,44 MB)

10.
Razvoj in karakterizacija nanovlaken s kapsuliranimi probiotiki : magistrsko delo
Špela Slapničar, 2021, magistrsko delo

Opis: Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki so koristni za gostitelja za preprečevanje rasti potencialno škodljivih bakterij ter za izboljšanje imunskega odziva. Razvoj nanovlaken s kapsuliranimi probiotiki je razmeroma nov postopek, saj nanovlakna predstavljajo nov in učinkovit dostavni sistem za probiotike. Eksperimentalni del je zajemal pripravo in karakterizacijo posameznih raztopin polimerov (PEO, NaALG) ter izbiro ustrezne koncentracije probiotika (svežega in liofiliziranega), ki smo ga nato dodali v polimerno raztopino (NaAlg:PEO v volumskem razmerju 1:1, oznaka PA). Za določitev optimalnih parametrov elektropredenja smo raztopinam PEO, PA, PA z inulinom (PAI), PA z liofiliziranim probiotikom (PAP), PA z inulinom in liofiliziranim probiotikom (PAIP) ter PA z inulinom in svežim probiotikom (PAIPs) izmerili prevodnost, viskoznost, pH ter površinsko napetost. Raztopine PAI, PAIP in PAIPs vsebujejo inulin, ki deluje kot prebiotik in smo ga dodali, da izboljša preživelost probiotika Lactobacillus paragasseri K7. Učinkovitost formiranih nanovlaken smo preverili z vrstičnim elektronskim mikroskopom (SEM), ujetje probiotika v nanovlakna pa smo dokazovali s Fourierjevo infrardečo (FT-IR) ter rentgensko fotoelektronsko spektroskopijo (XPS). Antioksidativen potencial vgrajenega probiotika v nanovlaknih smo preverjali z indirektno metodo določanja z ABTS radikalom ((2,2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kislina)). Efektivnost učinkovanja sproščenega probiotika v različnih časovnih intervalih smo spremljali z metodo sproščanja probiotika, z metodo cone inhibicije pa smo preverili protimikrobno učinkovitost. Ugotovili smo, da se pri dodatku 3*1010 liofiliziranega probiotika L. paragasseri K7 v 20 ml polimerne raztopine, nanovlakna niso formirala, zaradi visoke prevodnosti. Dokazali smo, da se z nižanjem pH zniža tudi viskoznost polimerne raztopine z liofiliziranimi probiotikom L. paragasseri K7. Pri dodatku svežega probiotika v polimerno raztopino NaALG:PEO ter inulina (PAIPs) se nanovlakna niso formirala. Pri ostalih polimernih raztopinah so se nanovlakna tvorila, najdebelejša pri raztopini PAIP (0,8-1,6 µm), najtanjša pri PA (0,1-0,3 µm). Rezultati so pokazali, da kompozitni material PAP, PAIP, PAIPs ni antioksidativen. Liofiliziran probiotik L. paragasseri K7 sam po sebi je antioksidativen, saj je njegova IEt kar 100,0 %. Pri analizi sproščanja probiotika se je najbolje izkazal napreden material PAP z liofiliziranim probiotikom, vsi trije analizirani kompozitni materiali (PAP, PAIP, PAIPs) so v kratkem času sprostili ves ujet probiotik. Za raztopino PAIPs smo naredili še preizkus inhibicije rasti testnih bakterij (Escherichia coli ter Staphylococcus aureus), vendar nismo zaznali cone inhibicije. Iz rezultatov lahko sklepamo, da je bil razvoj nanovlaken uspešen. Uporaba nanovlaken s kapsuliranim probiotikom je bolj primerna za medicinske materiale s krajšim zahtevanim časovnim sproščanjem, do 24 ur. Izdelani produkti bi bili primerni za zdravljenje ran, tampone ter kot dostavni sistem v prehrani – zagotovi enostaven vnos polprodukta v končni izdelek.
Ključne besede: probiotiki, elektropredenje, nanovlakna, Lactobacillus paragasseri K7, antioksidativnost, inhibicija rasti testnih bakterij
Objavljeno v DKUM: 22.09.2021; Ogledov: 1305; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

Iskanje izvedeno v 0.5 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici