| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
POPRAVILO KRITIČNIH NAPAK V ENERGETSKIH KOMPONENTAH MED OBRATOVANJEM
Marko Dukič, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil, da se pobliže spoznamo z vzdrževalnimi deli na energetskih komponentah med obratovanjem, ki puščajo in predstavitev različnih načinov oziroma tehnik, kako lahko začasno odpravimo problem puščanja v postopku proizvodnje. Prišli smo do zaključka, da porabimo veliko manj finančnih sredstev, če z predstavljenimi metodami, ki smo jih opisali v diplomski nalogi začasno saniramo puščanje na energetski komponenti, kot pa če bi morali popolnoma zaustaviti celotno proizvodnjo in po zaključenih delih opraviti ponoven zagon. Prišlo bi do velikih izgub tako finančnih kot proizvodnih.
Ključne besede: Prirobnica, tlačna posoda, objemka, tesnilo, cevovod.
Objavljeno: 20.06.2014; Ogledov: 906; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (3,10 MB)

2.
Testiranje varjenih in ne varjenih prirobnic vodovodnih cevi
Žiga Šafar, 2015, diplomsko delo

Opis: Leteče prirobnice se v praksi uporabljajo za sestavljanje plastičnih cevovodov večjih premerov. Prirobnice morajo zagotoviti tesnenje pri določenih tlakih obratovanja. V tem delu smo se osredotočili na preizkušanje treh vrst letečih prirobnic, ki so se razlikovale po velikosti. Preizkušali smo dva tipa različnih prirobnic glede na način izdelave. Prve prirobnice so bile izdelane iz upognjenih trakov in varjene. Druge prirobnice so bile izrezane iz pločevine brez zvarih spojev. Preizkušanje prirobnic je potekalo s povečevanjem tlaka na prirobnične spoje. Pri preizkusu se je meril tlak preizkusnega medija in deformacije na kritičnih prerezih prirobnic. Deformacije so bile izmerjene z upornimi merilnimi lističi na mestu zvara in na mestu brez njega. Preizkusi so pokazali, da so opazne razlike pri deformiranju prirobnic na mestih, kjer imamo zvarni spoj v primerjavi z mestom, kjer ni zvarnega spoja. Preizkusili smo tudi prirobnične spoje z manjšim številom vijakov. V praksi se namreč dogaja, da v spoje ne vstavijo vseh vijakov. Ugotovili smo, da je tak spoj prirobnic vzdržal bistveno manjše obremenitve pred samo popustitvijo, tudi do štiri krat manj. Za natezne preizkuse pa so bili izdelani posebni preizkušanci, kjer se je preverila ustreznost nepopolno prevarjenega zvarnega spoja na varjenih prirobnicah.
Ključne besede: prirobnica, zvar, TVP, merjenje tlaka in deformacij
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 755; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (9,84 MB)

3.
Vpliv zvara in prednapetja vijačne zveze na funkcionalnost varjene leteče prirobnice manjših premerov
Žiga Volk, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu so bile predmet testiranj leteče prirobnice, ki jih izdelujejo v podjetju Megras d. o. o. Prirobnice so manjših premerov in jih izdelujejo na dva različna načina in sicer z varjenjem ali z izrezovanjem iz pločevine. Za potrebe eksperimentalnega dela je bilo ustvarjeno preizkuševališče, kjer smo preizkuševališče prirobnic napolnili z oljem. Merili smo tlake, pri katerih popusti spoj prirobnice v odvisnosti od prednapetja vijačne zveze. Za verifikacijo je bila opravljena tudi numerična analiza s programom Abaqus, tako da smo numerično dobljene vrednosti veličin primerjali z vrednostmi dobljenimi pri eksperimentu.
Ključne besede: prirobnica, tlak, numerična simulacija
Objavljeno: 24.02.2017; Ogledov: 569; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (6,87 MB)

4.
Konstruiranje pokrova koagulacijske posode
Jure Verboten, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje pokrova koagulacijske posode. Koagulacija je fizikalno-kemijski postopek čiščenja odpadnih vod, katere namen je s hitrim mešanjem, v našem primeru mehanskim mešanjem, izločiti suspendirane delce iz vode. Med mešanjem mešalo proizvaja obremenitve, katere se prenašajo na plastičen (polietilen) pokrov posode. Obremenitve lahko privedejo k temu, da sistem začne opletati. Naša glavna naloga je bila zmanjšati opletanje reakcijske posode in izdelati program, s katerim bi lahko hitro prišli do dimenzij ojačitev, kateri ojačajo pokrov reakcijske posode. Modelirali smo parametričen 3D model, katerega smo sprotno preverjali z numeričnimi analizami, da smo dobili ugodne rešitve.
Ključne besede: opletanje mešala, koagulacija, flokulacija, PE – polietilen, mehansko mešanje, reakcijska posoda, prirobnica, upogibni moment, aksialni moment, sila teže, parametričen 3D model, numerične simulacije
Objavljeno: 21.08.2019; Ogledov: 97; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (5,65 MB)

5.
Kontrola kakovosti procesa mehanske obdelave prirobnic
Rok Antolin, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problem kontrole kakovosti v proizvodnji prirobnic. V podjetju je namreč trenutna merska kontrola izvedena ročno, s pomočjo digitalnih pomičnih meril različnih velikosti. Rezultate meritev nato vpisujejo v predlogo, kjer jih lahko primerjajo s prejšnjimi rezultati in z maksimalnimi in minimalnimi dovoljenimi merami. V želji večje kakovosti izdelkov je potrebno merjenje nadgraditi z merilno napravo. Preden sem se lotil iskanja primerne merilne naprave, sem naredil analizo trenutnih razmer in obstoječega načina merjenja. Delo sem nato nadaljeval z iskanjem ustreznih rešitev ter pridobivanjem ponudb različnih ponudnikov, dobljene ponudbe pa nato medsebojno primerjal ter glede na določene kriterije izbral najustreznejšo rešitev. Na koncu bomo izbrano rešitev implementirali v proizvodni proces.
Ključne besede: kontrola kakovosti, nadzor procesa, prirobnica, merjenje dimenzij
Objavljeno: 24.09.2019; Ogledov: 82; Prenosov: 7
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici