| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 259
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpenjalna priprava u-nastavka za baterije pri električnih avtomobilih
Žan Kirbiš, 2022, diplomsko delo

Opis: V proizvodnih procesih se velikokrat pojavljajo elementi, ki jih je zaradi njihovih posebnih ter zapletenih oblik za lažjo in hitrejšo obdelavo potrebno vpeti v univerzalno vpenjalno pripravo. V diplomski nalogi z naslovom Vpenjalna priprava U-nastavka za baterije pri električnih avtomobilih vam bomo predstavili način snovanja od ideje do izdelka ene izmed teh vpenjalnih priprav. Vpenjalna priprava se je tudi izdelala v podjetju Robotehnika d. o. o. in se uporablja pri vsakem naročilu U-nastavka.
Ključne besede: vpenjalna priprava, snovanje, avtomatizacija, mehanska obdelava
Objavljeno v DKUM: 01.06.2022; Ogledov: 41; Prenosov: 3
.pdf Celotno besedilo (3,76 MB)

2.
Priprava otroka s celiakijo na endoskopsko preiskavo
Anela Zukić, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: V diplomskem delu smo opisali diagnosticiranje, zdravljenje celiakije pri otroku in pomembno vlogo medicinske sestre pri pripravi otroka s celiakijo in njihovih staršev na samo izvedbo endoskopije. Metode: Uporabili smo kvantitativno metodologijo ter kot raziskovalni instrument anketni vprašalnik. Raziskovalni vzorec je bil neslučajnostni. V anketi so sodelovali otroci, starejši od 10 let, ki so zastavljena vprašanja razumeli, in starši otrok s celiakijo. Sodelovalo je 75 anketirancev. Uporabili smo opisno statistiko. Predstavljene grafe smo tekstovno interpretirali. Za analizo odprtih anketnih vprašanj smo uporabili metodo vsebinske analize. Rezultati: V raziskavi je sodelovalo 164 anketirancev. Povprečna starost je 36,8 leta. Največ sodelujočih je bilo na endoskopski preiskavi drugič. 58 % sodelujočih je povedalo, da niso bili deležni fizične priprave, 52 % ni bilo deležnih niti psihične priprave. Tisti, ki so bili deležni tako psihične kot tudi fizične priprave, so povedali, da jih je pripravila na preiskavo v 70 % medicinska sestra. Polovica vseh sodelujočih se strinja, da so pisna navodila bila razumljiva, druga polovica si deli različna mnenja, od razumljivosti do nerazumljivosti. Razprava in sklep: Pri pripravi otroka na endoskopijo so starši, otrok, zdravnik in medicinska sestra enakovredni. Naloga medicinske sestre in zdravnika je, da si skozi pogovor pridobita zaupanje, vzpostavita dober medosebni odnos in da dovolj dobro informirata starše in otroka o pripravi na preiskavo, izvedbi te ter si pridobita soglasje. Raziskava je pokazala, da bi lahko bolje informirali otroke in starše, kot tudi, da bi se morali bolj posvetiti psihični in fizični pripravi otroka na preiskavo, da bi se strah zaradi izvedbe preiskave zmanjšal.
Ključne besede: psihična in fizična priprava, pediatrični pacient, preiskava
Objavljeno v DKUM: 13.04.2022; Ogledov: 153; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (1,71 MB)

3.
Formativno spremljanje pri pouku družbe : magistrsko delo
Katja Potočnik, 2021, magistrsko delo

Opis: Formativno spremljanje je v zadnjih letih spodbudilo veliko zanimanja, saj poudarja pomen aktivne vloge učenca za izgradnjo kakovostnega in trajnega znanja. S tem namenom smo v magistrski nalogi predstavili pouk formativnega spremljanja pri predmetu družbe v 5. razredu. Naloga je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu magistrske naloge je predstavljen predmet družbe, formativno spremljanje in sodelovalno učenje. V praktičnem delu magistrske naloge je predstavljen konkreten material (učna priprava, pripomočki, didaktične igre) za izvedbo tematskega sklopa zgodovinski razvoj pri predmetu družbe v 5. razredu, ki smo ga oblikovali sami. Uporabnost smo preverili v razredu na eni izmed Savinjskih osnovnih šol. Opažanja in potek pouka smo natančno opisali in predstavili. Ugotovili smo, da so otroci pri obravnavi učne snovi po elementih formativnega spremljanja bolj osredotočeni na delo in bolj motivirani, saj vedo, kaj je njihova naloga in kdaj bodo pri njej uspešni.
Ključne besede: formativno spremljanje, družba, zgodovinski razvoj, 5. razred, učna priprava
Objavljeno v DKUM: 13.12.2021; Ogledov: 229; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (8,19 MB)

4.
Uporaba slikanic za vir naravoslovnih dejavnosti v vrtcih : diplomsko delo
Nina Harner, 2021, diplomsko delo

Opis: Otrokov prvi stik z naravo je najučinkovitejši takrat, kadar mu omogočimo neposreden stik z živo in neživo naravo. Kadar pa to ni mogoče, lahko otroci spoznavajo, raziskujejo in primerjajo bitja, stvari in pojave prek različnih medijev, kot so slikanice. Prav tako v primerih, kjer imajo neposreden stik z naravo s slikanicami dopolnijo in obogatijo naravoslovno izkušnjo. V diplomskem delu bomo raziskovali, katere slikanice so naravoslovno kakovostne in primerne za učenje naravoslovnih vsebin in s katerimi lahko načrtujemo kakovostno naravoslovno dejavnost, ki je v skladu s cilji, h katerim teži Kurikulum za vrtce. Prav tako smo oblikovali tudi kriterij, s katerim lahko presodimo, ali so slikanice z naravoslovnega področja kakovostne in primerne za kakovostno načrtovanje naravoslovne dejavnosti v vrtcu. V analizo smo vključili 50 slikanic, izdanih po letu 2015, tako domačih kot tujih avtorjev. Vzorec slikanic smo pridobili iz mariborske Knjižnice enote Tezno. Naša predvidevanja o številu kakovostnih naravoslovnih slikanic se niso izpolnila, saj smo ugotovili, da je še zmeraj veliko slikanic, ki so z naravoslovnega področja nekakovostne in otrokom predstavljajo napačen pogled v resnično naravo, na živa bitja, stvari, predmete oz. na okolje, ki nas obdaja. Ob koncu diplomskega dela smo dodali še primer priprave, s katero lahko vzgojitelji kljub nekaterim vidikom pomanjkljivih naravoslovnih prikazov načrtujejo ustrezne naravoslovne dejavnosti.
Ključne besede: kakovostna slikanica, naravoslovje, naravoslovna dejavnost, Kurikulum za vrtce, priprava.
Objavljeno v DKUM: 10.11.2021; Ogledov: 213; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

5.
Tehnologija numerično krmiljenih stružnic z gnanimi orodji : univerzitetni učbenik
Mirko Ficko, Lucijano Berus, David Potočnik, 2021, učbenik za višje in visoke šole

Opis: Razvoj obdelovalnih strojev z računalniško podprtim krmiljenjem je povečal zmogljivosti obdelovalnih sistemov in zahtevnost priprave tehnologije in programiranja. Sodobne numerično krmiljene stružnice s krmiljenim glavnim vretenom in orodji z lastnim pogonom so omogočile izvajanje zahtevnih tehnoloških operacij struženja in rezkanja na istem stroju, vendar od tehnologov zahtevajo dodatno znanje in izkušnje za učinkovito izrabo. Knjiga celovito obravnava področje priprave tehnologije in programiranja numerično krmiljenih stružnic z gnanimi orodji v skladu s standardom ISO, pri čemer je poudarek predvsem na dejstvih, ki niso odvisna od proizvajalcev strojev in krmilj. Razlage in primeri so podkrepljeni s slikovnim gradivom, zato je mogoče knjigo uporabljati ne le za izobraževanje, temveč tudi kot priročnik v industriji. Ob opisu temeljev programiranja numerično krmiljenih strojev, najbolj razširjenih ukazov in predpostavk, ki se uporabljajo na stružnicah z gnanimi orodji, knjiga zajema tudi razlago struženja navojev, opise obdelovalnih ciklov, ki poenostavljajo ročno programiranje, in parametrično programiranje, ki omogoča avtomatizacijo programiranja za skupine izdelkov.
Ključne besede: obdelovalne tehnologije, obdelovalni stroji, numerično krmiljeni stroji, stružnice z gnanimi orodji, priprava tehnologije struženja, programiranje numerično krmiljenih strojev
Objavljeno v DKUM: 22.10.2021; Ogledov: 288; Prenosov: 57
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Konstruiranje pnevmatskega vpenjalnega sistema za obdelavo profilov : diplomsko delo
Tomaž Strelec, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo zasnovali, zmontirali in pokazali uporabo pnevmatskega vpenjalnega sistema za 5-osni CNC stroj, na katerem se bodo obdelovali različni ekstruzijski profili iz aluminija. Pokazali smo način vpetja obdelovanca, ki se bo obdeloval na omenjenem stroju. Pri snovanju pnevmatske vpenjalne priprave smo pazili na to, da je priprava čimbolj prilagodljiva, toga in, da ima čim višje stopnjo avtomatizacije. Predstavili smo vse sklope, ki sestavljajo omenjeno pripravo in njihovo končno montažo. Na koncu smo končan sistem ovrednotili in poiskali možnosti za napredek.
Ključne besede: Vpenjalna priprava, pnevmatika, konstruiranje, montaža, odrezovanje
Objavljeno v DKUM: 13.10.2021; Ogledov: 212; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (4,38 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Varjenje bagerske roke : diplomsko delo
Žan Varga, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni postopki varjenja, ki se uporabljajo pri varjenju bagerske roke. Predstavljene so tudi vse napake, ki se pojavljajo pri varjenju ter razlogi za nastanek le-teh. V nadaljevanju sem preučil neporušne preiskave, ki jih uporabljamo za ugotavljanje kakovosti in skladnosti zvarnih spojev s podanimi zahtevami. Po preučitvi postopkov sem nadaljeval s konstruiranjem priprave za varjenje bagerske roke. Priprava je zasnovana v programskem paketu SolidWorks in zajema načrtovanje, konstruiranje ter izdelavo tehnične dokumentacije.
Ključne besede: varjenje, varilni postopki, napake pri varjenju, neporušne preiskave, konstruiranje, priprava za varjenje.
Objavljeno v DKUM: 05.10.2021; Ogledov: 312; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (3,27 MB)

8.
Razvoj modularne vpenjalne priprave za obdelavo difuzorja : diplomsko delo
Mitja Mikek, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo razvijali modularno vpenjalno pripravo, na kateri se bo izvedla obdelava odlitka, imenovanega difuzor. Obdelava bo potekala v dveh vpetjih na eni obdelovalni mizi, v skladu z zahtevami na delavniški risbi obdelovanca. Pri razvoju vpenjalne priprave smo se sprva osredotočili na ponovljivost obdelovancev, funkcionalnost in zanesljivost vpenjalne priprave ter cenovno ugodno izvedbo. Analizirali smo obdelovalne procese ter zanje izbrali optimalne rezalne parametre in orodja. Izbrali smo tudi stroj, na katerem bo potekala obdelava. Izračunali smo strošek vpenjalne priprave na serijo in na kos.
Ključne besede: razvoj, vpenjalna priprava, odrezavanje
Objavljeno v DKUM: 24.09.2021; Ogledov: 202; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

9.
Zasnova namenske vpenjalne priprave za obdelavo zgibnika : diplomsko delo
Borut Recek, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo zasnovali namensko vpenjalno pripravo, ki omogoča ergonomično vpenjanje in zagotavlja kakovostno izdelavo zgibnika. Cilji so bili ti, da zasnujemo vpenjalno pripravo, ki omogoča izdelavo v enem vpetju, da vpenjalna priprava zagotavlja dobro natančnost in da je ergonomična. Zasnovali smo tri verzije vpenjalne priprave in iz teh treh izbrali najustreznejšo. Določili smo posamezne operacije izdelave in za vsako operacijo določili orodje.
Ključne besede: namenska vpenjalna priprava, zasnova, obdelava
Objavljeno v DKUM: 24.09.2021; Ogledov: 208; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (2,99 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Konstruiranje priprave za varjenje šasij trosilcev gnoja : magistrsko delo
Kristjan Šmelc, 2021, magistrsko delo

Opis: Ob razvoju nove generacije trosilcev družine Superfex, podjetja Farmtech d. o. o., je bil potreben tudi razvoj novih varilnih priprav, med katerimi je tudi varilna priprava za varjenje spodnjega ogrodja oziroma šasije. Delo predstavlja razvoj varilne priprave skozi vse korake procesa do uporabe. Po analizi procesa izdelave prototipov se je začel postopek razvoja varilne priprave. Ta je temeljil na osnovi sistemskega projektiranja in konstruiranja. Rezultat sistemiziranega procesa je varilna priprava, ki omogoča popolno varjenje šasije trosilcev družine Superfex. Po končanem dimenzioniranju priprave je bil izveden numerični preračun konstrukcije po metodi MKE, s katerim smo potrdili ustreznost izdelka. Delo se zaključi z opisom in izsledki prve uporabe priprave.
Ključne besede: Konstruiranje, varilna priprava, varjenje
Objavljeno v DKUM: 28.05.2021; Ogledov: 368; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (8,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici