| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Proces adaptacji zapożyczeń językowych
Mateusz Warchał, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: Prilagajanje prevzetih besed: socio- in psiholingvistični dejavniki različenja anglicizmov v izbranih slovanskih jezikih Prilagajanje prevzetih besed se med drugim uresničuje na didaktičnem, glotodidaktičnem in prevajalskem področju. Eden izmed praktičnih rezultatov jezikovne analize je ugotavljanje splošnojezikovnih pravil, načinov in mehanizmov adaptacije. Prispevek poskuša pokazati prevzemanje tujih besed na fonološki, morfološki in semantični ravni, in sicer s pomočjo izbranih angleških izposojenk v slovenskem, hrvaškem, srbskem in bosanskem jeziku.
Ključne besede: jezikoslovje, psiholingvistika, sociolingvistika, anglicizmi, anglizmi, internacionalizmi, slovanski jeziki, primerjalna metoda
Objavljeno: 31.01.2018; Ogledov: 431; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (258,73 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
PRIMERJAVA SREDNJEŠOLSKIH LIKOVNOVZGOJNIH UČNIH NAČRTOV MED SLOVENIJO IN PROVINCO ONTARIO V KANADI
Metka Manfreda, 2013, diplomsko delo

Opis: Tema diplomske naloge je primerjava slovenskega učnega načrta z ontarijskim učnim načrtom. V diplomski nalogi poskušamo poiskati razlike in podobnosti med izbranima učnima načrtoma. Vsebino raziskovalnega vprašanja predstavljamo v petih poglavjih diplomske naloge. S kratkim pregledom srednješolskega izobraževanja v Sloveniji ter podrobnejšim opisom vzgojno izobraževalnega sistema v Kanadi opravimo interpretacijo obeh učnih načrtov. V nadaljevanju povzamemo in analiziramo ontarijski učni načrt in kot dopolnilo k diplomskemu delu podamo primer iz prakse ene izmed ontarijskih srednjih šol. V zaključku potrdimo oziroma zavrnemo tri hipoteze. Naloga prinaša ugotovitve, da se kanadski vzgojno izobraževalni sistem precej razlikuje od slovenskega, da v provinci Ontario v Kanadi posegajo po drugačnih strategijah učenja umetnosti kot v Sloveniji in da je posamezne segmente ontarijskega učnega načrta nemogoče prenesti v naš učni sistem.
Ključne besede: Kanada, Slovenija, učni načrt, likovna umetnost, srednja šola, primerjalna metoda
Objavljeno: 06.11.2013; Ogledov: 909; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (2,85 MB)

3.
Dimenzioniranje nosilca hidroležaja
Denis Lep, 2013, magistrsko delo

Opis: Glavni cilj magistrskega dela je prikaz dimenzioniranja nosilca hidroležaja, ki je bil na osnovi konceptnega 3D modela z določenim in testiranim materialom numerično preračunan. Po statičnem preračunu je bilo ugotovljeno, da predlagani 3D model s strani potencialnega kupca ni ustrezal zahtevam, podanim v zvezku zahtev. Odločili smo se za modificiranje 3D modela, in sicer smo povečali nosilnost maksimalno obremenjene ročice ter posledično izboljšali togost oziroma omejili maksimalne primerjalne napetosti v nosilcu. Oba nosilca smo med seboj primerjali, opazili smo razliko v spremenjeni ročici, hkrati pa smo preverili tudi medsebojno razdaljo do drugih komponent na podvozju. Na osnovi pridobljenih rezultatov smo razbrali tudi glavne napetosti σ1 in σ2, ki smo jih potrebovali za izračun življenjske dobe nosilca po napetostni metodi.
Ključne besede: dimenzioniranje, nosilec, statični preračun, primerjalna napetost, glavna napetost, življenjska doba, napetostna metoda
Objavljeno: 04.06.2013; Ogledov: 1624; Prenosov: 232
.pdf Celotno besedilo (3,53 MB)

4.
ODLOČITVENI MODEL ZA POMOČ V PROCESU OBRAMBNEGA NAČRTOVANJA
Mitja Cotič, 2009, diplomsko delo

Opis: Obrambno načrtovanje je kompleksen proces, ki poteka v nacionalnih okvirih, kakor tudi v povezavi z obrambnim načrtovanjem v Zavezništvu (v nadaljevanju NATO). Republika Slovenija se je v procesu približevanja članstvu v NATO obvezala, da bo svoje obrambno načrtovanje prilagodila NATO sistemu obrambnega načrtovanja. NATO sicer nima točno predpisanega sistema obrambnega načrtovanja v celoti, ampak samo v določeni meri v okviru srednjeročnega načrtovanja. Kot se razlikujejo sami modeli obrambnega načrtovanja med državami, se razlikuje tudi obdobje, ki ga zajema. Kratkoročno obrambno načrtovanje zajema obdobje enega ali dveh let, srednjeročno obrambno načrtovanje obdobje šestih let, dolgoročno obrambno načrtovanje pa obdobje deset ali več let. Obrambno načrtovanje obsega sedem (7) disciplin, in sicer: načrtovanje virov, načrtovanje sil, načrtovanje oborožitve, načrtovanje logistike, nuklearno načrtovanje (Republika Slovenija tega načrtovanja ne izvaja), C3I načrtovanje in načrtovanje civilnega kriznega upravljanja. V diplomskem delu se bomo osredotočili na proces obrambnega načrtovanja, ki poteka v Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije (v nadaljevanju MORS), predvsem odločanju na področju načrtovanja virov za srednjeročno obdobje. Problemi so aplikacije, kot odločitveni model za pomoč v procesu obrambnega načrtovanja, predvsem gre tu za načrtovanje virov v procesu Srednjeročnega obrambnega načrtovanja. V začetku smo načrtovanje virov izvajali s pomočjo aplikacije DRMM (Defence Resource Management Model), katerega uporablja tudi ameriško obrambno ministrstvo. Omenjeni model se je izkazal kot preobširen za naše razmere, saj zaradi sprememb, ki se pojavljajo v fazi samega načrtovanja (spreminjanje odločitev, zmanjševanje finančnih virov, …) aplikacija ne omogoča posredovanja želenih rezultatov v kratkem času. V nadaljevanju smo načrtovanje virov izvajali z MS EXCEL, ki pa ravno tako iz takih ali drugačnih razlogov povsem ne ustreza. Posledica naštetega je razvoj lastne aplikacije za načrtovanje virov v okviru srednjeročnega obrambnega načrtovanja. Rezultat diplomskega dela bo izbor najboljše in najracionalnejše aplikacije, ki bo služila kot odločitveni model za pomoč v procesu načrtovanja virov med potekom srednjeročnega obrambnega načrtovanja.
Ključne besede: - obrambno načrtovanje - načrtovanje virov - večparametrsko odločanje - primerjalna metoda
Objavljeno: 04.06.2009; Ogledov: 2023; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici