| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Celovita podpora razvoja pametnih pogodb na verigah blokov za izbrano domeno
Mojca Orgulan, 2018, diplomsko delo

Opis: Tehnologija veriženja blokov je nedavno pritegnila veliko medijske pozornosti v obliki tako navdušenja kot kritik. Razne platforme in načini izvedbe predstavljajo vsaka svoje lastnosti in izzive ter smiselne primere uporabe za določene situacije. Pametne pogodbe imajo kljub omejitvam veliko potencialne uporabne vrednosti, vendar je pri razvoju kot pri vsaki drugi rešitvi potrebno paziti na zahteve deležnikov v celotnem procesu.
Ključne besede: pametne pogodbe, tehnologija veriženja blokov, verige blokov, Ethereum, Solidity, primeri uporabe
Objavljeno v DKUM: 24.10.2018; Ogledov: 1285; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (814,02 KB)

2.
KONCEPT INFORMACIJSKEGA SISTEMA ZA UPORABO NADGRAJENE RESNIČNOSTI IN BIM-A NA GRADBIŠČU
David Polanec, 2014, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava koncept in prototip informacijskega sistema za uporabo nadgrajene resničnosti in informacijskega modela zgradbe (BIM) na gradbišču. Izvedli smo raziskavo uporabe tehnologije za nadgrajeno resničnost na gradbišču, izdelali specifikacijo zahtev in prototipno rešitev sistema AR4BIM. V okviru raziskave tehnologij za uporabo nadgrajene resničnosti in BIM-a na gradbišču smo obravnavali način delovanja posameznih tehnologij. Podrobno smo proučili možnost uporabe obstoječih tehnologij in orodij ter izvedli eksperimente pri iskanju ustreznih rešitev za uporabo nadgrajene resničnosti. Prikazali smo tudi bistvene prednosti sistema AR4BIM, ki predstavlja združitev tehnologije nadgrajene resničnosti in BIM ter nakazuje na možnost uvedbe novih tehnologij na gradbišču. V okviru specifikacije zahtev sistema AR4BIM smo podrobno proučili primere uporabe in funkcije sistema za uporabo nadgrajene resničnosti in BIM-a na gradbišču. Poudarki raziskave so na razpoznavanju elementa/detajla na klasičnem 2D načrtu, uporabi IR pisala, vizualizaciji elementa in priklicu zahtevanih podatkov iz informacijskega modela zgradbe. V praktičnem delu magistrske naloge smo izdelali specifikacije zahtev za uporabo nadgrajene resničnosti in BIM-a na gradbišču ter izdelali delne prototipe za potrditev koncepta informacijskega sistema. Uporabljeni informacijski sistem za uporabo nadgrajene resničnosti na gradbišču je hkrati robusten in cenovno ugoden, saj lahko le s tem zagotovimo, da se bo tehnologija AR4BIM uspešno uveljavila in uporabljala na gradbiščih. Rezultati naloge lahko služijo tudi razvijalcem sistemov, ki želijo implementirati nadgrajeno resničnost na področju izvajanja gradbenih del oz. gradbišču.
Ključne besede: gradbišče, BIM, nadgrajena resničnost, primeri uporabe, AR4BIM
Objavljeno v DKUM: 30.06.2014; Ogledov: 1927; Prenosov: 184
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

3.
PRENOVA INFORMACIJSKEGA SISTEMA ODDELKA ZA ZBIRANJE PODATKOV
Andrej Cijan, 2013, diplomsko delo

Opis: Naloga obravnava proces zbiranja zahtev, analizo problemov in pripravo predloga za izdelavo programske rešitve za management pogodbenih delavcev pri izvedbi projektov zbiranja podatkov. Podjetja, katerih glavna dejavnost je izvajanje trženjskih in drugih podobnih raziskav, morajo za izvedbo takšnih raziskav zbrati podatke, na osnovi katerih se opravijo analize in nato izdelajo poročila, ki predstavljajo njihov izdelek. Ti podatki se večinoma zberejo s pomočjo anketiranja v zelo kratkem in natančno določenem časovnem roku. Izvedba projektov zbiranja podatkov je zelo zahtevna z vidika organizacije pogodbenih delavcev, ki zbiranje podatkov dejansko izvedejo. Procesi dela se tej situaciji prilagodijo, posledica tega pa je uporaba različnih dokumentov v obliki elektronskih preglednic in besedil, ki so nastali z namenom rešiti trenutni problem. Zato so dokumenti nepovezani in podatki razdrobljeni. Cilj naloge je predstaviti predlog programske rešitve, ki bo združila vse podatke o pogodbenih delavcih iz vseh držav, v enoten sistem, odpravila uporabo nepovezanih dokumentov in avtomatizirala ponavljajoča zamudna opravila. Za zbiranje zahtev smo izbrali metodo FURPS+. Zahteve smo zbirali s pomočjo pisne dokumentacije, intervjujev, sestankov in demonstracije opravljanja delovnih nalog. Rešitev pa bomo predstavili s pomočjo diagramov jezika UML 2.0, predvsem z diagrami primerov uporabe in diagrami aktivnosti. Programska rešitev bo modul obstoječe aplikacije AI Admin, ki se uporablja kot pomoč pri vodenju projektov zbiranja podatkov. Z uvedbo rešitve bomo povečali učinkovitost dela, omogočili centralno upravljanje s podatki o pogodbenih delavcih, poenostavili naloge managementa in vodenja projektov zbiranja podatkov. Prav tako pa bo z uvedbo rešitve aplikacija AI Admin zaokrožena celota in tako tudi tržno zanimiva.
Ključne besede: zbiranje podatkov, UML, primeri uporabe, management zaposlenih
Objavljeno v DKUM: 10.10.2013; Ogledov: 1145; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

4.
NAPREDEK IN NOVOSTI OPTIČNIH POVEZAV 2010
Dejan Linasi, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se osredotočimo na optične povezave v današnjem svetu. Na kratko preletimo zgodovinski potek od same ideje do vsesplošne uporabe danes. Pogledamo, kaj so sploh optična vlakna, na katere tipe jih delimo in iz kakšnih materialov so zgrajena. Raziščemo prednosti in slabosti najpogosteje uporabljenih priključkov za optična vlakna. Prikažemo praktično uporabo optike v starejših sistemih za izboljšanje varnosti ter si pogledamo nekaj zanimivosti in novosti iz sveta optičnih povezav.
Ključne besede: optične povezave, optična vlakna, optični kabli, priključki optičnih kablov, optična komunikacija, primeri uporabe.
Objavljeno v DKUM: 06.10.2011; Ogledov: 2358; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici