| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Prilagoditev hotelske ponudbe pri izvajanju priprav športnikov invalidov v termalno panonski sloveniji : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Senta Jeler, 2021, diplomsko delo

Opis: Šport postaja velik del turizma. Tudi dostopni turizem dobiva svojo moč in prepoznavnost v svetu turizma. Šport invalidov pa povezuje dostopni turizem s športom. Za razvoj vrhunskih športnih panog in športnikov je potrebno veliko časa in tudi športnih priprav. V zaključnem delu smo pregledali literaturo na temo športa, športnega turizma, športa invalidov ter športnih priprav. Sledila je analiza območja Termalno Panonske Slovenije ter ponudnikov hotelskih storitev, ki ponujajo produkt priprave športnikov. Nato smo izvedli kvalitativno raziskavo z delno strukturiranimi intervjuji s ponudniki in športniki invalidi iz različnih športnih panog. Ugotovili smo, da s strani večine vključenih ponudnikov obstaja možnost in interes prilagoditve hotelske ponudbe za izvajanje športnih priprav športnikov invalidov. Potrebe za prilagoditve so različne, tako kot so različne vrste invalidnosti športnikov.
Ključne besede: športni turizem, šport invalidov, priprave športnikov, prilagoditev
Objavljeno v DKUM: 13.04.2022; Ogledov: 170; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

2.
Uporabnost in privlačnost spletnega mesta: Primerjava zavarovalnic v Sloveniji
Maruša Korber, 2021, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se je večina poslovanja prestavila na splet. Podjetja, ki nimajo svojega spletnega mesta se zdi kot da ne obstajajo. Ampak le to, da imajo spletno mesto ni dovolj. V diplomskem delu sem se osredotočila na uporabnost in privlačnost spletnega mesta. Raziskala sem kateri elementi uporabnosti in privlačnosti so tisti, ki obiskovalca spletnega mesta prepričajo, da ne zapusti spletnega mesta v nekaj sekundah po prihodu. Uporabnost lahko razumemo v smislu funkcionalnosti in koristnosti spletnega mesta, privlačnost pa je tisto, kar obiskovalce pritegne. Čeprav gre za izrazito subjektivno komponento, pa vseeno obstajajo pravila grafične podobe spletnega mesta in s tem vplivom na uporabniško izkušnjo. Pomembno funkcijo pa ima danes tudi mobilna prilagoditev spletnih mest ter aplikacije. Za lažjo analizo sem oblikovala kriterije ocenjevanja spletnih mest, na temelju katerih sem analizirala spletna mesta slovenskih zavarovalnic – Generali, Sava in Vzajemna. Po analiziranju spletnih mest sem ugotovila, da po kriterijih uporabnosti in privlačnosti vodilno vlogo zavzema Zavarovalnica Vzajemna, medtem ko po kriteriju mobilne prilagoditve vstopi v ospredje spletno mesto Zavarovalnice Generali. Zavarovalnica Sava pa bi po vseh treh kriterijih lahko nadgradila svoje spletno mesto in tako postala za uporabnike privlačnejša.
Ključne besede: spletno mesto, uporabnost, privlačnost, mobilna prilagoditev, zavarovalnica
Objavljeno v DKUM: 09.12.2021; Ogledov: 284; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

3.
Ustvarjalno reševanje problema prilagoditve storitvenega programa potovalne agencije X v času korona krize
Lucija Steinmann, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen dela diplomskega projekta je s pomočjo metod ustvarjalnega reševanja problemov podati predloge za prilagoditev storitvenega programa potovalne agencije X v času korona krize. V uvodnem delu smo opredelili problem in spoznali, kaj nam le ta predstavlja. V teoretičnem delu smo se osredotočili na predstavitev izbranih tehnik, ki smo jih uporabili pri reševanju zastavljenega problema, prav tako pa smo podrobneje spoznali bolezen COVID-19 in kakšne posledice nam omenjena bolezen prinaša. V empiričnem delu smo se lotili reševanja problema z uporabo metod za ustvarjalno reševanje problemov. Te metode so bile metode za definiranje problemov in priložnosti, kamor spadata tehnika W in kognitivno vzorčenje, ter metode ustvarjalnega razmišljanja, kamor sodita tehnika zapisovanja idej in morfološka analiza. Po uporabi metod in vse splošni analizi smo prišli do ugotovitve, da sta za zastavljen problem najprimernejši tehniki tehnika W v kombinaciji s tehniko kognitivnega vzorčenja, kot tudi tehnika zapisovanja idej, ki skupaj z morfološko analizo omogoča, da se na začetku osredotočimo le na eno ciljno skupino za rešitev našega problema.
Ključne besede: korona kriza, COVID-19, posledice, prilagoditev storitvenega programa, potovalna agencija
Objavljeno v DKUM: 03.09.2021; Ogledov: 355; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

4.
Učenje naravoslovja za slepe in slabovidne učence
Janja Plazar, 2015, pregledni znanstveni članek

Opis: Učenje naravoslovja je pomembno tako za polnočutne kot tudi za slepe in slabovidne otroke, saj poleg pridobivanja naravoslovnega znanja razvijajo sposobnost razmišljanja in reševanja problemov na logičen in znanstven način. Dandanes pouk naravoslovja temelji na načelu konstruktivizma, pri katerem otroci nastopajo kot aktivni udeleženci v procesu učenja. Ker slepi in slabovidni otroci dojemajo svet na drugačen način kot polnočutni, si pri učenju naravoslovja pomagamo s prilagoditvijo metod ter učnih pripomočkov, ki omogočajo aktivno učenje slepih in slabovidnih učencev ter pripomorejo k trajnejšemu znanju, hkrati pa zmanjšujejo možnost nastanka morebitnih napačnih predstav.
Ključne besede: učenje naravoslovja, slepi in slabovidni učenci, izkustveno učenje, prilagoditev učnih pripomočkov, inkluzija
Objavljeno v DKUM: 10.10.2017; Ogledov: 948; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (137,32 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
DISEMINIRANI PLAZMOCITOM IN STRATEGIJE ZA SOOČANJE Z NJIM
Tjaša Šebjan, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča in namen: Diseminirani plazmocitom je vse pogostejša maligna krvotvorna bolezen, katera se pogosteje pojavlja pri starejših osebah. Klinična slika je raznolika, nanjo pa imajo velik vpliv številni dejavniki. Že sama postavitev diagnoze zahteva od bolnika prilagoditev, ki pa je temelj za nadaljnjo uspešno soočanje z nastalimi spremembami. Kako se bo posameznik prilagodil na postavljeno diagnozo, je v največji meri odvisno od njegovega pogleda na bolezen in mi kot zdravstveni delavci na to nimamo vpliva. Lahko pa bolniku v tem težkem obdobju pomagamo iz ruševin njegovega sesutega sveta postavili nove temelje in mu s tem ponovno pridobiti kontrolo nad njegovim življenjem in situacijo, v kateri se je znašel. Namen raziskave je ugotoviti, kako se bolniki z diagnozo diseminirani plazmocitomom soočajo s samo boleznijo ter kako na bolezen po njihovem mnenju gledajo njihovi svojci/družina. Raziskovalne metode: V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodo dela, tj. zbiranje podatkov s pomočjo anketnega vprašalnika. Raziskavo smo izvedli na Oddelku za hematologijo in hematološko onkologijo, ki deluje v okviru Klinike za interno medicino v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Raziskovalni vzorec je zajemal skupno 11 bolnikov, od tega 6 moških in 5 žensk. Kriteriji, ki smo jih pri tem upoštevali, so bili trije: diagnoza diseminirani plazmocitom, diagnosticiranje le-te v zadnjih desetih letih ter zdravljenje na omenjenem oddelku. Časovni okvir zbiranja podatkov je bil med 25. 7. in 5. 8. 2016. Pridobljene podatke smo dosledno interpretirali, jih ročno obdelali ter grafično prikazali s pomočjo programa Microsoft Excel. Rezultati: Pridobljeni rezultati kažejo, da se bolniki, preden jim diagnosticirajo bolezen diseminirani plazmocitom, spopadajo s številnimi težavami. Ob postavitvi diagnoze se poleg teh težav prav vsi soočajo tudi z najrazličnejšimi čustvenimi motnjami, ki so posledica normalnega odziva na neozdravljivo bolezen. Moški se ob postavitvi diagnoze spopadajo na t. i. flegmatični način s pogostim stilom bojevanja, medtem ko jo ženske dojemajo bolj melanholično, zato je pri njih pogostejši stil izogibanja. Bolniki v raziskavi navajajo dobro družinsko medsebojno povezanost. Po njihovem mnenju jim družina predstavlja vir opore in pomoči. Sklep: Številni bolniki se ob postavitvi diagnoze, kot je rak, soočajo z različnimi čustvenimi odzivi in pri tem uporabljajo raznolike načine stilov spopadanja z boleznijo. Čustvene stiske so v kliničnem okolju nemalokrat podcenjene, saj zdravstveni delavci največkrat obravnavajo bolnike le telesno in hkrati pozabljajo na njihovo stisko, ki jih bolniki ob tem občutijo. Menimo, da bi bilo smiselno v prihodnosti v zdravstveni sistem uvesti presejalne teste, kateri bi omogočili pravočasno prepoznavanje čustvenih stisk.
Ključne besede: diseminirani plazmocitom, rak, strategije za soočanje, prilagoditev družine na bolezen
Objavljeno v DKUM: 19.10.2016; Ogledov: 1355; Prenosov: 128
.pdf Celotno besedilo (712,60 KB)

6.
IZDELAVA CILJNI SKUPINI PRILAGOJENE PREDSTAVITVE PODJETJA ENERGIJARAZVOJ
Manica Bohar, 2016, diplomsko delo

Opis: Podjetje EnergijaRazvoj že od leta 2005 svojo poslovno zgodbo gradi na treh, lastno razvitih, storitvah. Kljub stabilnemu obsegu stalnih strank (iz ciljne skupine »posamezniki«) je v poslovnem okolju podjetja možno zaznati dovolj signalov, ki opozarjajo na to, da je sedaj pravi trenutek, da se podjetje načrtno loti pridobivanja novih strank v ciljni skupini »podjetij«, ki iščejo napredne storitve za razvoj in večjo učinkovitost svojih zaposlenih. Storitve podjetja EnergijaRazvoj spadajo po svoji vsebini na področje »pridobivanja in krepitve mehkih večin« kar predstavlja dvojni izziv. Prvi je poslovni nivo priprave in izvedbe predstavitve, ki mora biti primerljiv z nivojem večjih in ustaljenih izobraževalnih podjetij, ki prav tako tržijo svoje storitve pri istih ciljnih podjetjih. Drugi se nanaša na uporabo primernega izrazoslovja, ki za tovrstne vsebine v poslovnem jeziku še ni ustaljen. Kot samostojni podjetnik, nastopam tako v vlogi izvajalca marketinških aktivnosti in komuniciranja s strankami, kot tudi v vlogi neposrednega izvajalca storitev. Predstavitve morajo zato podjetja navdušiti na treh področjih istočasno: rezultati storitev, način dela, kot tudi strokovnost in osebnost mene kot učiteljice. Neposredno naslavljamo odločevalce v podjetjih, zato bo moralo biti sporočilo, ki ga želimo posredovati usmerjeno in omejeno na informacije, ki so za njih najbolj pomembne. Teorija področja poslovnih predstavitev pokriva zelo dobro in večina podjetij se danes že zaveda pomena predstavitev kot orodja komuniciranja v poslovnem okolju. Z upoštevanjem vseh korakov in pravil predstavitve se vzbudi pri poslušalcu občutek profesionalnosti in strokovnosti, navduši pa ga naša osebnost in vsebina, ki prinaša rešitve za njegove probleme. Med lastnosti, oziroma vrednote, ki za potrebe podjetja EnergijaRazvoj, definirajo ciljno skupino spadajo : načrtnost razvoja lastnih kadrov, želja po razvoju mehkih kompetenc, skrb za počutje in zadovoljstvo zaposlenih, pomembnost dobrih medosebnih odnosov na delovnem mestu in s strankami, večji delež žensk na odgovornih delovnih mestih ter razvoj sodobnih podjetniških veščin. Tako definirani ciljni skupini pa se potem doda še delitev glede na probleme kot so npr. izčrpanost, težave v odnosih in pomanjkanje znanja o vodenju sebe in drugih. Poslovna odličnost predstavitev se odraža tudi v prilagojenem CGP-ju podjetja in novi spletni strani. Usklajenost PowerPoint predlog, gradiv in spletne strani predstavlja eno od vrednot podjetja EnergijaRazvoj ter istočasno pomeni načrtno ustvarjanje prepoznavnosti storitev podjetja. Praktična primera predstavitev se osredotočata na že znane obstoječe stranke, kjer vsaj delno poznam njihova zanimanja in probleme. Pripravila sem predstavitev dveh novosti v manjši skupini. Opisani so vsi koraki od načrtovanja, priprave do izvedbe, pri čemer je ves čas v ospredju zavedanje za kakšno ciljno skupino gre in kakšni so prepoznani problemi s katerimi se soočata.
Ključne besede: Predstavitev, ciljna skupina, udeleženci predstavitve, prilagoditev ciljni skupini, predstavitev storitev.
Objavljeno v DKUM: 18.07.2016; Ogledov: 657; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (3,93 MB)

7.
IT PODPORA PROCESU VREDNOTENJA NEPREMIČNIN
Rebeka Živkovič, 2016, magistrsko delo

Opis: Za razliko od množičnega vrednotenja se je na področju posamičnega vrednotenja nepremičnin na območju Republike Slovenije izkazalo, da še ni razvitega ustreznega računalniškega programa, ki bi optimiziral izdelavo cenitvenih poročil. Magistrsko delo podaja izsledke analize trga, v okviru katere so bile raziskane obstoječe splošne in namenske informacijske rešitve ter njihova uporaba v Sloveniji in tujini. Cene nepremičnin so podvržene dogajanju v gospodarstvu in državi, zraven tega pa na njih vplivajo še številni drugi dejavniki. Odvisnosti in intenziteta vplivov so v magistrskem delu obravnavani s pomočjo statistične analize, ki podaja enolično določene regresijske modele, kar je osnova za vključitev v programsko rešitev. Rezultati statistične analize in analiza obstoječih IT rešitev omogočajo zasnovo funkcionalnosti nove programske rešitve. Le-te pa izhajajo iz prepoznanih potreb po izboljšavah procesa vrednotenja nepremičnin na podlagi študije primera in so osnova za izdelavo prototipa računalniškega programa. Dodana vrednost zasnovane programske rešitve se bo v nepremičninskem podjetju odražala predvsem v večji doslednosti in objektivnosti pri izvajanju nalog ter prihranku časa. Prednosti se nanašajo še na zmanjšanje možnosti napak, natančnost, čitljivost dokumentov in boljšo organizacijo dela.
Ključne besede: vrednotenje nepremičnin, način tržnih primerjav, IT podpora, posamično vrednotenje, prototip, odstotna prilagoditev cen, regresijska analiza
Objavljeno v DKUM: 06.04.2016; Ogledov: 1195; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (3,84 MB)

8.
NEKATERI VIDIKI PRILAGAJANJA OTROKA V PRVEM STAROSTNEM OBDOBJU
Katja Ferčec, 2012, diplomsko delo

Opis: Vstop predšolskega otroka v prvo starostno obdobje pomeni zanj in za starše veliko in zahtevno spremembo. Prilagoditev pa spremlja nemalokrat kar nekaj težav. V prvo starostno skupino vstopajo otroci od enega leta naprej. To obdobje je za predšolskega otroka precej naporno in razburljivo. Prva pomembnejša in dlje časa trajajoča ločitev od matere je zanj huda stiska. Prav tako pa tudi za mater. V vrtcu, oddelku 1 do 3 let, zato delujejo za tovrstno delo posebej skrbno strokovno usposobljeni delavci. Ti vzgojitelji težijo k cilju, čim hitrejše adaptacije otroka v novo socialno okolje in zato v procesu pri prilagajanju otroka aktivno sodelujejo. Sprejemajo ga z vsem potrebnim strokovnim aparatom znanja in s potrebno mero emocionalnega kapitala, s čimer želijo otrokovo vključitev v novo okolje čim hitreje doseči. Za to pa potrebujejo optimalno sodelovanje staršev, ki so dolžni vzgojitelja informirati o vseh pomembnih otrokovih značilnostih, lastnostih in tudi posebnostih.
Ključne besede: − prilagoditev, − ločitev, − prvo starostno obdobje, − otrok, − družina, − težave, − zrelost otroka.
Objavljeno v DKUM: 24.10.2012; Ogledov: 1534; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (715,97 KB)

9.
PRILAGODITEV SPLETNIH NOVIC ZA SLABOVIDNE
Klemen Lukman, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Naloga želi izpostaviti omejenost marginalnih skupin uporabnikov na spletu s posebnim poudarkom na slepih in slabovidnih. Naloga povzema raziskave s tega področja in obstoječe rešitve za pomoč slepim in slabovidnim uporabnikom, prav tako je predstavljena lastna rešitev. Namen naloge je predstaviti cenovno dostopno rešitev, ki jo je mogoče izvesti s poznanimi zastonjskimi tehnologijami in izvajati na obstoječi obče razširjeni infrastrukturi.
Ključne besede: slabovidni, slepi, spletne novice, spletne tehnologije, spletne storitve, prilagoditev informacijskih tehnologij slabovidnim
Objavljeno v DKUM: 13.12.2010; Ogledov: 7550; Prenosov: 158
.pdf Celotno besedilo (2,26 MB)

10.
Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici