| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje mehanizma za pokrivanje kmetijskih prikolic s cerado
Martin Pintarič, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je opisan postopek snovanja in konstruiranja mehanizma za pokrivanje traktorskih prikolic s cerado. V magistrski nalogi so opisane podane zahteve, želje in omejitve, ki sem jih prejel, ob seznanitvi s predstavljeno nalogo. Predstavljene so nekatere zasnovane konceptne variantne rešitve, ki sem jih zasnoval. Te rešitve so se nato ovrednotile. Na podlagi te ocenitve se je izbrala najobetavnejša konceptna variantna rešitve, za nadaljnji razvoj. Predstavljena je sestava ter značilnosti razvitega mehanizma in nekaterih elementov, ki ga sestavljajo. Opisane so tudi ugotovitve, do katerih smo prišli med testiranjem prototipov.
Ključne besede: Konstruiranje, cerada, prikolica, mehanizem
Objavljeno: 27.09.2021; Ogledov: 100; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (5,40 MB)

2.
Konstruiranje tovorne prikolice
Mitja Vidovič, 2021, magistrsko delo

Opis: V okviru magistrskega dela je bilo izvedeno konstruiranje prekucnega kesona tovorne prikolice. Na začetku so opisani veljavni zakoni, temu sledi opis uporabljenih metod konstruiranja. Za tem je na kratko opisan postopek modeliranja, na koncu pa še postopek izvedbe numerične analize s prikazanimi rezultati in končnimi zaključki.
Ključne besede: CAD, MKE, prikolica, konstruiranje
Objavljeno: 03.09.2021; Ogledov: 131; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (6,55 MB)

3.
Konstruiranje hidravličnih vrat prikolice za prevoz bal
Boštjan Lubi, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja konstruiranje nadgradnje na prikolici za prevoz bal. Tema diplomske naloge je bila izbrana med praktičnim usposabljanjem na podjetju Farmtech d. o. o. V uvodu je predstavljena problematika ročnega pritrjevanja tovora z napenjalci na prikolico in možne alternativne rešitve. Prav tako je narejena analiza konkurenčnih proizvajalcev, hkrati so se analizirale različne rešitve. Določile so se zahteve, katere je potrebno upoštevati zaradi homologacije, kot tudi zaradi same funkcionalnosti oz. konstrukcije. Zasnovali sta se dve idejni zasnovi, na podlagi vrednotenja glede na zahtevnik pa se je izbrala primernejša. V nadaljevanju je opisano konstruiranje posameznih delov oziroma sklopov konstrukcije.
Ključne besede: Razvoj, prikolica, bale, hidravlična vrata, prevoz
Objavljeno: 10.04.2019; Ogledov: 714; Prenosov: 168
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

4.
Sprememba konstrukcije silažnih vrat za prikolice
Mitja Prelog, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje rekonstrukcijo silažnih vrat, natančneje prilagoditev silažnih vrat novemu sistemu proizvodnje. Tema diplomskega dela izhaja iz praktičnega usposabljanja v podjetju Farmtech d. o. o. Prilagoditev silažnih vrat na nov sistem proizvodnje je nujno potrebna, saj z dosedanjim načinom to ni bilo izvedljivo. V uvodnem delu je opisan problem in pot do rešitve. Sledi opis podjetja, proizvodov in silažnih vrat. Delo obsega postopek modifikacije, ki se začenja s koncipiranjem. Ker smo rešitev iskali na podlagi že obstoječe konstrukcije, ni bilo potrebno razvijati celotnih vrat, temveč samo poiskati rešitev za podane nove zahteve. Pri koncipiranju smo izbrali primer rešitve, ki temelji na zahtevniku. Na podlagi izbrane rešitve je sledilo modeliranje oziroma rekonstrukcija silažnih vrat. Po končanem modeliranju smo celoten sklop še šifrirali in na kratko opisali celoten postopek šifriranja. V diplomskem delu je zajet kratek preračun določenih konstrukcijskih elementov in MKE analiza roke silažnih vrat.
Ključne besede: prikolica, silažna vrata, konstruiranje naprav, vrata prikolice, konstruiranje vrat, preračun konstrukcij
Objavljeno: 04.01.2019; Ogledov: 701; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

5.
RAZVOJ NOVE POČITNIŠKE PRIKOLICE ALPINA
Albin Barbič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi sem raziskoval in ugotavljal potek razvijanja nove prikolice prestižnega razreda Alpine. Cilj projekta je bil zahtevnemu trgu predstaviti in v uporabo ponuditi prikolico, ki bo na potovanjih in oddihih ponujala vso dostopnost in razkošje doma. Da bi se kar se da približali temu, je bila ekipa, zadolžena za razvoj (razvojniki, tehnologi, nabavniki in prodajniki), pred številnimi izzivi, ki so ovirali razvoj. Iskali smo možnosti za izboljšavo stare serije modela Alpine ter uvajali nove elemente in karoserijske materiale ob upoštevanju dizajna izdelka. Sodobni končni kupci so vse bolj zahtevni in pričakujejo vse več dodatne opreme, zato je bila poseben izziv majhna dovoljena skupna teža. Naloga je bila vse prej kot preprosta, a na koncu smo zadostili vsem potrebam in tudi predpisom. Pri vgrajevanju novih sestavin smo naleteli na številne ovire. Vseh želja in smernic, začrtanih na začetku, ni bilo moč izpolniti. Ključno vlogo pri trdnosti karoserije so prevzeli elementi, s katerimi smo zamenjali zdaj vgrajeni smrekov les. Pri načrtovanju razvoja smo upoštevali dejavnike krčenja gozda, zato smo les nadomestili s poliuretanom in aluminijastimi vložki. S tem se je spremenila tudi sestava oz. montaža karoserije v celoto. Poiskati je bilo treba nova orodja in elemente za sestavo. Zamenjali smo lepila, vijake, materiale, ki zagotavljajo tesnjenje, ter način izdelave.
Ključne besede: prikolica Alpina, pohištveni tečaji, tapeciranje, razvoj
Objavljeno: 06.10.2016; Ogledov: 638; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (3,96 MB)

6.
Konstrukcija prikolice za prevoz večjih obdelovancev
Gregor Nadelsberger, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je dimenzionirati in statično preračunati jekleno konstrukcijo prikolice za prevoz večjih komponent. Prikazan je splošen pristop dimenzioniranja in preračuna konstrukcij. Preračun izvedemo analitično, na podlagi podanih zahtev in obremenitev. S preračunom pridobimo vse potrebne rezultate za dokazovanje ustreznosti konstrukcije. V zadnjem delu diplomskega dela so prikazani rezultati, ki dokazujejo nosilnost in uporabnost konstrukcije prikolice.
Ključne besede: prikolica, jeklene konstrukcije, trdnostni izračun, računalniško modeliranje
Objavljeno: 03.10.2016; Ogledov: 898; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (2,42 MB)

7.
Zasnova traktorske prikolice za prevoz mini bagra
Klemen Fajdiga, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu se ukvarjamo s snovanjem traktorske prikolice za prevoz mini bagra. Takšna prikolica je primerna za manjše kmetije, saj tako ne potrebujemo dodatnega vlečnega stroja, kot bi ga pri klasičnih prikolicah za prevoz gradbene mehanizacije. Pri snovanju smo stremeli k preprosti in robustni zgradbi ter uporabi standardnih elementov, saj bo tako bodoča izdelava dosti manj zahtevna. Končni rezultat je sestavna risba izdelka, izdelana s pomočjo programskega paketa CATIA.
Ključne besede: prikolica, mini bager, zasnova
Objavljeno: 28.09.2016; Ogledov: 3640; Prenosov: 363
.pdf Celotno besedilo (3,56 MB)

8.
Rekonstrukcija podvozja gradbene mulde prikolice Gravis 2000
Mitja Štih, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena rekonstrukcija podvozja gradbene mulde prikolice Gravis 2000, ki jo proizvaja podjetje Farmtech d.o.o. Obstoječe podvozje na prikolici omejuje uporabnike pri delovni hitrosti in težje prenaša dinamične obremenitve. Zato smo analizirali tri podvozja iz tehničnega in finančnega stališča, ter izbrali novo, katero bomo uporabili na prikolici. Predstavljen je postopek rekonstrukcije elementov na prikolici, katere smo morali spremeniti zaradi novih dimenzij podvozja. Zaradi drugačnega načina vpetja novega podvozja na prikolico, smo še vključili dinamične vplive, na podlagi katerih smo določili največje sile, ki se pojavijo na mestih vpetja novega podvozja. Tako smo lahko za uporabljene vijake, predpisali silo prednapetja in potrebni moment privijanja, pri montaži podvozja na prikolico. Na koncu smo izvedli finančno analizo, katera je pokazala najbolj ugodno in primerno rešitev za podjetje. V zaključku pa smo iz analize rezultatov, podali ideje za nadaljnje delo.
Ključne besede: Prikolica, podvozje, rekonstrukcija, modeliranje, trdnostni preračun, finančna analiza.
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 776; Prenosov: 141
.pdf Celotno besedilo (2,95 MB)

9.
Rekonstrukcija podvozja prikolice Gravis
Matej Sinic, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava postopek rekonstrukcije podvozja prikolice GRAVIS. GRAVIS je prikolica, ki se uporablja v gradbeništvu za prevoz peska, skal, gramoza in drugih težkih materialov. Rekonstrukcijo smo opravili zaradi potrebe po izboljšanju voznih karakteristik prikolice. Odločili smo se za vgradnjo hidro pogona. Diplomska naloga obravnava preračun obremenitve na priklop, nihajna agregata in pol os, modeliranje in vgradnjo hidro pogona, optimizacijo nosilca nihajnih agregatov in numerično analizo nosilca osi. Z vgradnjo smo dosegli boljšo vožnjo na terenih v gradbeništvu, z optimizacijo pa smo se izognili šibki točki vijačne zveze. Pri tem smo uporabljali CoCreate Modeling 17.0 in Abaqus/ CAE 6.12-1.
Ključne besede: prikolica, rekonstrukcija, podvozje, hidro pogon, optimizacija
Objavljeno: 20.10.2015; Ogledov: 1177; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (2,55 MB)

10.
Razvoj večnamenske kmetijsko-gozdarske prikolice
David Novak, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj večnamenske kmetijsko-gozdarske prikolice. V uvodu je podan splošen opis projekta, njegov namen ter zgodovina podjetja s katerim smo sodelovali. Na podlagi navedenih zahtev so določene najboljše rešitve za razvoj in nadaljnjo izdelavo. Opisani so procesi izbiranja ter konstruiranja vseh ključnih elementov s sklopi in so za en primer narejene tudi računalniške analize. Prav tako je opravljen plan trajanja aktivnosti in analiza le tega. Opravljen je tudi izračun stroškov. Ker smo prikolico razvijali na podlagi obstoječega izdelka podjetja Farmtech, ni bilo potrebno razviti celotnega stroja temveč samo elemente oz. sklope, kateri pri nadgradnji ne bi zadostili potrebam po vzdržljivosti, funkcionalnosti in varnosti. Zaradi zahtev po uporabi izdelka na najrazličnejših področjih smo se odločili za montažo dvigala, kateri zelo razširi spekter del.
Ključne besede: Razvoj, večnamenska kmetijsko-gozdarska prikolica, konstruiranje, preračun
Objavljeno: 11.12.2014; Ogledov: 1936; Prenosov: 342
.pdf Celotno besedilo (5,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici