| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRIKLJUČITEV PREKMURJA H KRALJEVINI SHS V LUČI IZBRANIH ČASNIKOV
Jože Kranjec, 2009, diplomsko delo

Opis: Prekmurje je bilo v času Avstro-Ogrske del ogrskega dela monarhije. Prekmurski Slovenci so vse do prehoda iz 19. v 20. stol. živeli mirno. Takrat pa so nad njimi začeli izvajati načrtno madžarizacijo. Namen je bil, da prekmurske Slovence oropajo še zadnjega kančka narodne zavesti. Učinek madžarizacije pa je bil prav nasproten. Prekmurski Slovenci so se po zaslugi duhovnikov upirali madžarizaciji. Med temi duhovniki sta bila v ospredju Franc Ivanocy in pozneje njegov učenec Jožef Klekl st. Predvsem ta je po Ivanocyevi smrti uspešno krepil narodno zavest med prekmurskimi Slovenci. Pri tem so mu bile v pomoč Mohorjeve knjige in izdajanje tednika Novine. Po koncu 1. svetovne vojne je bila prekmurskim Slovencem misel na priključitev Prekmurja h Kraljevini SHS vedno bolj ljuba. Prav v tem času je Prekmurje zajel boljševizem, ki se je razširil po Madžarski. To obdobje je bilo za prekmurske Slovence najtežje. 29. maja 1919 so ustanovili Mursko republiko pod Vilmošem Tkalcem. Po kratkotrajnem obstoju Murske republike se je v Prekmurju, vse do priključitve h Kraljevini SHS, nadaljevalo obdobje boljševizma. Do priključitve Prekmurja h Kraljevini SHS je po nalogu pariške mirovne konference prišlo 12. avgusta 1919. Velike zasluge, da je Prekmurje pripadlo Kraljevini SHS, je imel Matija Slavič. Vojska Kraljevine SHS je Prekmurje zasedla brez prelivanja krvi in takoj začela vzpostavljati novo upravo. Tako se je Prekmurje, kljub začetnim težavam, začelo počasi vključevati v državni mehanizem Kraljevine SHS.
Ključne besede: priključitev Prekmurja h Kraljevini SHS, časniki, Murska republika, Matija Slavič, Jožef Klekl st., razmejitvena komisija
Objavljeno: 25.11.2009; Ogledov: 5041; Prenosov: 632
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

2.
DUHOVNIK IVAN JERIČ IN NJEGOVA VLOGA PRI PRIKLJUČITVI PREKMURJA K SLOVENIJI
Urška Ropoša, 2013, diplomsko delo

Opis: Ivan Jerič, častni kanonik in Maistrov borec, zavzema v polpretekli svetni in cerkveni zgodovini Prekmurja posebno mesto. Živel je v prelomnih časih slovenske zgodovine, bil priča atentatu na prestolonaslednika Franca Ferdinanda v Sarajevu in se v prvi svetovni vojni boril tudi na soški fronti. Kot močno narodno zaveden posameznik je odigral veliko vlogo pri priključevanju Prekmurja k novonastali državi Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Med obema vojnama je modro vozil pot med madžarskimi in slovenskimi duhovniki. Po II. svetovni vojni ga je takratna oblast na montiranem procesu obsodila na štiri leta zapora. Preizkušnjam navkljub je ostal zvest svojim načelom, prepričanju in veri. Ostal je trden na braniku slovenstva med vojno, po njej pa zagovornik pravic in svoboščin Cerkve. V zgodovino se bo zapisal kot zgled resničnega in pokončnega rodoljuba, iskrenega duhovnika v službi ljudem in modrega voditelja duhovščine ob Muri.
Ključne besede: Ivan Jerič, priključitev Prekmurja h Kraljevini SHS.
Objavljeno: 09.05.2013; Ogledov: 2500; Prenosov: 413
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici