| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RACIONALIZACIJA NACIONALNIH KONTEJNERSKIH PREVOZOV
Tadej Hren, 2010, diplomsko delo

Opis: Zaradi svojih dobrih transportnih karakteristik in ekonomsko tehničnih prednostih, se je kontejnerski transport v zadnjih desetletij zelo hitro razširil po vsem svetu. Poseben pomen kontejnerjev je v tem, da so univerzalni in se lahko uporabljajo v vseh vrstah transporta. Poleg tega homogenizira razne vrste tovora v transportno enoto in omogoča transport »od vrat do vrat«. Zasedenost kontejnerjev na nacionalni ravni je slaba, zato sem se odločil raziskati kapacitetno organizacijske in tehnološke probleme in podati možne rešitve, ki bi pripomogle k izboljšanju obstoječega stanja.
Ključne besede: kontejner, multimodalni transport, nacionalni prevoznik, racionalizacija
Objavljeno: 19.08.2010; Ogledov: 1978; Prenosov: 266
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

2.
Zavarovanje prevozniške odgovornosti v transportu : diplomsko delo
Tjaša Zavšek, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Transportno zavarovanje je instrument zunanje trgovine in daje varnost udeležencem mednarodne menjave v njihovi menjavi blaga in storitev. Vrsta transportnega zavarovanja je zavarovanje prevozniške odgovornosti za primer nezgode v času izvajanja transporta. Ker pa se prevoznik med samim prevozom srečuje z najrazličnejšimi nevarnostmi, na katere nima vpliva, mora svojo odgovornost primerno zavarovati. Zavarovanje odgovornosti je zavarovalna vrsta, pri kateri zavarovalnica prevzame nase posledice zavarovančeve civilne odgovornosti. Prevoznik je odgovoren za izgubo in poškodovanje stvari, za zamudo in za izpolnitvene pomočnike. Glede na vrsto odgovornosti se določata tudi obseg in višina odškodnine. Prevoznik je prost odgovornosti, če obstaja krivda upravičenca, naravna napaka blaga in posebne okoliščine, katerim se ni mogel izogniti.
Ključne besede: mednarodni transport, odgovornost, prevoznik, Konvencija CMR
Objavljeno: 05.05.2011; Ogledov: 2402; Prenosov: 421
.pdf Celotno besedilo (664,42 KB)

3.
OBVEZNOSTI PREVOZNIKA PRI NAKLADANJU IN RAZKLADANJU TOVORA
Aleš Krivanik, 2013, diplomsko delo

Opis: Pri prevozu tovora po cesti, se prevozniki vsakodnevno srečujejo z različnimi ovirami, v svoji že ustaljeni prevozniški praksi. V diplomskem delu sem pozornost posvetil obveznostim prevoznika, na katere mora biti pozoren pri nakladanju in razkladanju tovora. Kot specialist na transportnem področju, redko pozna relevantne predpise in tako prihaja do razkoraka med običajno prakso prevoznikov in predpisi. Izpolnitev obveznosti prevoznika pri nakladanju tovora v veliki meri pripomore k uspešni in varni izvedbi prevoza. Na drugi strani pa upoštevanje obveznosti pri razkladanju, pomeni uspešen konec prevoza in s tem izpolnitev pogodbenih obveznosti. Vzporedno pa pri teh dveh operacijah izpostavljam problematiko odgovornosti prevoznikov za njihove voznike in izpolnitvene pomočnike. Pomembno je namreč, da prevozniki, kljub temu, da sami niso fizično prisotni pri izvedbi naklada, prevoza in razklada, vseeno odškodninsko odgovarjajo za dejanja svojih delavcev in izpolnitvenih pomočnikov. Omenjena pa je tudi problematika prevoznika pri izročitvi tovora, kadar pride do tako imenovanih ovir pri izročitvi.
Ključne besede: prevoz tovora po cesti, prevoznik, prevozna pogodba, nakladanje tovora, navodila pri nakladanju, razkladanje tovora, navodila pri razkladanju, odgovornost prevoznika
Objavljeno: 27.02.2013; Ogledov: 1678; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (787,65 KB)

4.
Preverba in potrditev optimalnosti izbora transporta v podjetju BSH Hišni aparati Nazarje
Maja Turnšek, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo temelji na preverbi in potrditvi optimalnosti izbora transporta v podjetju BSH Hišni aparati Nazarje. Za vsakodnevno transportiranje izdelkov v centralno skladišče v Giengen v Nemčiji se omenjeno podjetje poslužuje najema cestnih transportnih sredstev. Cilj diplomskega dela je bil predvsem potrditi optimalnost izbranega transporta. Teze diplomskega dela temeljijo na tem, da je transportne stroške možno zmanjšati z uporabo druge transportne tehnologije in da z nakupom hibridnih tovornjakov prispevamo k manjšim stroškom goriva. Podlaga za teoretično znanje je bila delitev transporta in njegov opis s poudarkom na oprtnem transportu. Pri transportu je potrebno omeniti transportne stroške in kakovost transporta. Obstoječe stanje je razdeljeno na posnetek stanja in kritično analizo. Posnetek stanja prikazuje posamezne naloge služb, ki so vključene v postopek naročanja tovornjakov, potrebnih za transport končnih izdelkov, in pregled infrastrukture v državi. Kritična analiza temelji na SWOT analizi najemanja pooblaščenega prevoznika in analizi ribja kost dejavnikov, ki vplivajo na transportne stroške. Predlagane so rešitve kombiniranega transporta cesta–železnica in uporabe hibridnih tovornjakov. Na podlagi obravnavanega smo v zaključku ugotovili, da je obstoječe stanje optimalno. Z nakupom hibridnih tovornjakov bi prihranili 20–30 odstotkov stroškov goriva, kar v tem času predstavlja možnost nadaljnjega razvoja obstoječega modela izbranega transporta v podjetju.
Ključne besede: optimalni transport, transportni stroški, oprtni transport, cestni transport, pooblaščeni prevoznik
Objavljeno: 02.02.2015; Ogledov: 816; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,36 MB)

5.
Prevoz odpadnih svinčenih baterij
Matic Jelen, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Prevoz nevarnega blaga je podrobno zakonsko urejen, zaradi povečanja varnosti v prometu in v izogib nepravilnemu ravnanju v primeru nesreč. Prevoz nevarnega blaga v praksi predstavlja tudi prevoz odpadnih svinčenih baterij, ki se jim posvečamo v diplomski nalogi. Obstoječo zakonodajo, ki je zelo obsežna, saj obsega tako domače kot tuje pravne vire, smo prenesli na konkreten primer prevoza odpadnih svinčenih baterij in tako poskusili na enostaven način prikazati prevoz odpadnih svinčenih baterij v praksi in približati prevoz odpadnih svinčenih baterij vsakomur. Ugotavljamo, da je v praksi možno upoštevati vse zakonske določbe, kar dokazuje prikaz prevoza odpadnih svinčenih baterij v vzorčnemu podjetju. Na področju prevoza odpadnih svinčenih baterij so možne izboljšave, ki bi pripomogle k večji varnosti na cesti in zmanjševanju števila nesreč, in sicer pogostejše izobraževanje voznikov, povečan nadzor s strani policije, obnovitev cest in morebitna uvedba praktičnih rešitev, kot je na primer prevoz nevarnega blaga v nočnih urah.
Ključne besede: prevoz, nevarno blago, odpadne svinčene baterije, zakonodaja, varnost, nesreče, naročnik prevoza, prevoznik, voznik, prejemnik
Objavljeno: 25.09.2015; Ogledov: 711; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (2,30 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici