| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pregled in preiskava prevoznega sredstva
Miroslav Vrhovnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Človekove pravice so omejene s pravicami drugih ter Ustavo in na njo vezani zakoni, ki jih omejujejo ali drugače posegajo v njih. Ena od osnovnih človekovih pravic je pravica do nedotakljivosti stanovanja. Stanovanje po Ustavi RS ni mišljeno ozko ampak se navezuje tudi na prostore, kjer lahko človek upravičeno pričakuje varovanje te pravice. Taki prostori so lahko soba v študentskem domu, začasni kontejner na gradbišču, hotelske sobe…. Pravica do nedotakljivosti stanovanja in z njo povezana pričakovanja zasebnosti pa segajo še dlje. Tukaj pridemo na pojem drugi prostori kateri pa se vežejo na nedotakljivost stanovanja. Drugi prostori, ki so zaščiteni s 141 členom KZ-1, » […] pa so vsi zaprti prostori, ki so tuja lastnina, kot npr. garaže, barake, drvarnice, skladišča, veže, shrambe, kopalnice, balkoni, kabine na ladjah, stanovanjske prikolice, avtodomi, šotori ipd.« (Deisinger, 2002, str. 139) Tako se tu srečamo s prevoznimi sredstvi predvsem v cestnem prometu nad katerimi se vrši kontrola s pregledom ali preiskavo le teh se s strani pooblaščenih oseb. Tu nastane vprašanje katere pravice občana so omejene ko uporablja vozilo, kdaj so lahko omejene in v kakšnem obsegu, globini, kateri so razlogi za te postopke in kdaj govorimo o pregledu oz. preiskavi prevoznega sredstva. Koliko varovanja zasebnosti oz. varovanja nedotakljivosti stanovanja in drugih prostorov v tem primeru prevoznih sredstev lahko občan upravičeno pričakuje? Ali je vozilo izenačeno oz. pravno in dejansko enako varovano kot stanovanjska enota posameznika?
Ključne besede: diplomske naloge, preiskava vozila, pregled vozila, hiša preiskava, prevozna sredstva, zasebnost
Objavljeno: 03.03.2020; Ogledov: 520; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (373,38 KB)

2.
Leposlovne slikanice o prevoznih sredstvih Vesne Radovanovič
Janja Batič, Dragica Haramija, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: V članku je predstavljenih šest slikanic avtorice Vesne Radovanovič, ki sta jih ilustrirali Ana Razpotnik Donati in Maja Lubi: Aljažev čevelj, Belo jadro, Dedkovo kolo, Mavrični balon, Puhačka in Rožnati avtobus. Zgodbe so izšle v slikaniški obliki, zato sta v članku predstavljeni obe slikaniški sestavini, torej besedilo in ilustracija. Vrstno-žanrsko sodijo slikanice med kratka prozna realistična in fantastična besedila, katerih temeljni žanrski princip je doživljajska proza z majhnim otrokom kot glavnim literarnim likom. Središčni dogodek je otrokova želja, ki se na koncu uresniči. Slikanice se med seboj ločijo po likovnoizrazni moči ilustratork: Ana Razpotnik Donati spretno sestavlja najrazličnejše likovne elemente v nerazdružljivo celoto, skrbno oblikuje podrobnosti in pomensko dopolnjuje zgodbo, Maja Lubi pa v ilustracijah podaja predvsem prevladujoče razpoloženje posamezne zgodbe.
Ključne besede: slovenska mladinska književnost, slikanice, prevozna sredstva, literarne kritike, ocene in poročila, Vesna Radovanovič, Ana Razpotnik Donati, Maja Lubi
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1425; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (162,45 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Primerjava zračnega in cestnega transporta na relaciji Ljubljana-London
Matic Sevšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Transport označuje prenos ali prevoz ljudi oziroma dobrin iz enega kraja v drugega. Omogočajo ga prevozna sredstva, s katerimi se opravlja, in pa infrastruktura, ki omogoča prvim sredstvom, da po njej le-ta potekajo oziroma se transportirajo – prevažajo, pretakajo ali kakor koli že, odvisno od načina. Transport lahko delimo na cestni in letalski. V diplomski nalogi smo se osredotočili na transport na razdalji Ljubljana–London in raziskali, kako ljudje izbirajo vrsto transporta. Ključni dejavniki, ki vplivajo na lažjo izbiro transporta, so predvsem hitrost, cenovna ugodnost in udobnost transporta. Velik poudarek dajejo ljudje znamenitostim, ki si jih lahko ogledajo na poti, ter prilagojenosti transporta, njihovim željam in potrebam. Ena izmed hipotez, ki smo si jih zadali, je bila, da so stroški cestnega transporta na večjih razdaljah zelo visoki. Zastavljeno hipotezo smo preverjali skozi celotno nalogo in ugotovili, da je višina nastalih stroškov večja kot pri transportu z letalom na določeni razdalji.
Ključne besede: transport, cestni transport, letalski transport, prevozna sredstva.
Objavljeno: 24.09.2012; Ogledov: 1098; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (600,09 KB)

4.
CO2 nevtralni promet za območje Alp "CO2NeuTrAlp"
Sebastian Toplak, 2009, objavljeni povzetek strokovnega prispevka na konferenci

Ključne besede: CO2 nevtralna prevozna sredstva, obnovljivi viri, energetska učinkovitost, projekti
Objavljeno: 31.05.2012; Ogledov: 1276; Prenosov: 33
URL Povezava na celotno besedilo

5.
6.
INŽENIRSKI PRISTOP K ORGANIZIRANJU PREVOZOV RAZSUTEGA TOVORA V CESTNEM PROMETU
Tina Mirkac, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja inženirski pristop k organizaciji prevoza razsutega tovora v cestnem prometu, špeditersko carinsko obravnavo ter osnovno zakonodajo o prevozu razsutega tovora. Vedno večja količina razsutega tovora, njegova razširjena uporaba, naraščajoč prevoz v vseh panogah prometa in s tem povečane možnosti nesreč, zahtevajo dobro poznavanje vseh predpisov, nevarnosti, ukrepov in ravnanj pri prevozu razsutega tovora. Praktično zastavljeni del diplomskega dela predstavlja povprečen učinkovit model prevoza razsutega tovora ter organizacijo prevozov razsutih tovorov v izbranem prevoznem podjetju. Cilj dela je pokazati, da je s pravilnim prometno inženirskim pristopom možno zagotoviti vse potrebne predpostavke za uspešno in racionalno izvedbo prevoza razsutega tovora.
Ključne besede: organiziranje prevozov, cestni tovorni prevozi, razsuti tovori, prevozna sredstva
Objavljeno: 09.03.2011; Ogledov: 3001; Prenosov: 393
.pdf Celotno besedilo (8,60 MB)

7.
8.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici