| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 21
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Sinteza, optimizacija in aplikacija hitozanskih in alginatnih aerogelov ter njunih kompozitov
Katja Andrina Kravanja, 2020, magistrsko delo

Opis: Namen magistrskega dela je bil raziskati potencial aerogelov kot nosilcev za oralno dostavo aktivnih učinkovin, z željo po izboljšanju njihove biodostopnosti in doseganju kontroliranega sproščanja v prebavnih tekočinah. Aerogeli nastanejo s tvorbo gelov, v katerih se tekoča faza odstrani in nadomesti s plinasto. Perspektivni nosilci aktivnih učinkovin so zaradi svoje visokoporozne strukture, nizke gostote in velike specifične površine. V sklopu eksperimentalnega dela smo najprej s sol-gel sintezo in superkritičnim sušenjem sintetizirali aerogele. Zaradi biokompatibilnosti, biorazgradljivosti in cenovne dostopnosti smo kot izhodiščne materiale izbrali hitozan in alginat. Pridobljene hitozanske in alginatne aerogele ter njune kompozite v različnih koncentracijah smo karakterizirali s plinsko adsorpcijo, termično analizo z DSC/TGA, določanjem deleža nabrekanja in Fourierjevo transformacijsko infrardečo spektroskopijo. Karakterizacija je služila za izbor aerogelov z najboljšimi lastnostmi za impregnacijo z aktivnimi učinkovinami. Kot aktivni učinkovini smo izbrali fenofibrat in esomeprazol, ki sta slabo topna v vodnih medijih in je zato njuna absorpcija v telesu otežena. Fenofibrat se uporablja za zdravljenje hiperholesterolemije, esomeprazol pa za zmanjševanje izločanja želodčne kisline. Aktivni učinkovini smo v aerogele vezali z dvema različnima postopkoma impregnacije, s superkritično impregnacijo (SCI) in z difuzijo iz topila med sol-gel sintezo (DIF). Uspešnost vezave aktivnih učinkovin v aerogele smo izračunali preko merjenja absorbanc z UV-Vis spektrometrom. Nazadnje smo testirali sproščanje aktivnih učinkovin iz aerogelov v simuliranih tekočinah prebavnega trakta. Rezultati so pokazali uspešno vezavo aktivnih učinkovin v aerogele. Tako pri impregnaciji fenofibrata kot tudi esomeprazola v aerogele smo v primerjavi s čistimi učinkovinami dosegli izboljšano oz. bolj kontrolirano sproščanje.
Ključne besede: aerogeli, polisaharidi, prevleke, aktivne učinkovine, impregnacija, sproščanje
Objavljeno: 25.11.2020; Ogledov: 196; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (3,65 MB)

2.
Pametne prevleke za zaščito konstrukcijskih materialov
Anja Copot, 2020, diplomsko delo

Opis: Korozija povzroča degradacijo kovinskih materialov, ki so v stiku s tekočino ali plinom. Sam proces se pospeši z izpostavitvijo visokim temperaturam, kislinam in solem. Posledično se spremenijo lastnosti materiala in nastaja škoda pri samem tehnološkem procesu. Da bi korozijo upočasnili, uporabljamo različna inhibitorna sredstva, ki so lahko organske ali anorganske narave. Diplomsko delo prikazuje študijo pametnih prevlek kot zaščito pred korozijskimi procesi na kovinski površini. Prevleka vsebuje inkapsuliran inhibitor, ki se sprosti, ko se nahaja v agresivnem okolju. Njegovo delovanje lahko zapolni poškodbe na prevleki, ki nastanejo ob fizični poškodbi, ob spremembi pH na medfazni površini med prevleko in korozivnim medijem ter podobnim. Ovojnica kapsule se ob tem predre, sprošča se inhibitor, ki se običajno adsorbira na površino in na tak način nudi dodatno zaščito pred korozijo. Uporabili smo vzorce iz aluminijeve zlitine tipa EN AW 6451 in jih predhodno obdelali tako, da je bila oprijemljivost prevleke iz epoksidne smole z inkapsuliranimi delci inhibitorja čim večja. Zaščitni sloj smo nanesli z metodo 'spin coatinga', ki ustvari enakomerno tanek sloj zaščitne prevleke na površini preiskovanega vzorca. Testirane prevleke so vsebovale tri različne koncentracije inkapsuliranih delcev inhibitorja. Največjo inhibicijsko učinkovitost je imela 'pametna prevleka' z najvišjim utežnim odstotkom inkapsuliranih delcev, ki so vsebovali kationski surfaktant. Za korozivni medij smo uporabili vodno raztopino natrijevega klorida z dvema različnima koncentracijama (3,5 % in 0,1 mol/L). Meritve smo izvedli na vzorcih po 30-minutni stabilizaciji v raztopini na mirovnem potencialu in po 48 urni predhodni izpostavitvi korozivnemu okolju. V posameznih primerih smo dosegli tudi najvišjo možno vrednost inhibicijske učinkovitosti in sicer  = 99 % - 100 % .
Ključne besede: korozija, protikorozijska zaščita, pametne prevleke, inhibicijska učinkovitost, inkapsuliran inhibitor
Objavljeno: 08.10.2020; Ogledov: 139; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

3.
Primerjava obstojnosti trdokovinskih prevlek odvalnih rezkal
Tadej Polak, 2020, diplomsko delo

Opis: Trdokovinske prevleke orodij so v industriji zelo pomemben člen procesov odrezavanja. Uporabljajo se za povečevanje obstojnosti rezalnega orodja in hkrati omogočajo uporabo višjih rezalnih parametrov. V diplomskem delu je bilo izvedeno primerjanje dveh med seboj podobnih trdokovinskih prevlek. Uporabljeni so bili različni rezalni parametri za doseganje optimalnih rezalnih pogojev. Testiranje prevlek se je izvajalo na stroju nemškega proizvajalca, ki je namenjen ozobljanju zobnikov.
Ključne besede: prevleke, rezalni parametri, odvalno rezkalo
Objavljeno: 03.07.2020; Ogledov: 503; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (3,23 MB)

4.
Pojavi na površinah
Regina Fuchs-Godec, Urban Bren, 2019, drugo učno gradivo

Ključne besede: kemija, pojavi na površinah, elektrodne reakcije, zaščitne prevleke
Objavljeno: 20.06.2019; Ogledov: 556; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (4,38 MB)

5.
ANALIZA SISTEMOV ZA DOSTAVO ZDRAVILNIH UČINKOVIN IZ MEDICINSKIH IMPLANTATOV
Marko Žižek, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen postopek oblaganja medicinskega nerjavnega jekla AISI 316 LVM, iz katerega so narejeni protetični implantati, kot so umetni kolki, kolena in podobno. Zaščitne obloge so večslojne, vmes pa so sloji zdravilne učinkovine. Ta se sprošča v mediju, ki je podoben človeškim tekočinam. S pomočjo študij korozije, sproščanja in biokompatibilnosti želimo spoznati možnost uporabe takega materiala v ortopedski medicini, kjer bi se protibolečinska zdravilna učinkovina sproščala direktno, na samem mestu posega. S tem bi bilo možno doseči bolj učinkovito zdravljenje, saj bi dostava zdravilne učinkovine bila ciljana, hkrati pa bi se izboljšala kvaliteta življenja bolnika po prebujanju. Slednje bi bila tudi dobra podlaga za nadaljnje uspešno zdravljenje, saj vemo, da se manj boleče okrevanje povezuje tudi z izboljšanim celjenjem ran. Vgrajena protibolečinska učinkovina iz skupine nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID) ima tudi protivnetni učinek, ki v začetni fazi po vgradnji implantata lahko prepreči njegovo zavrnitev s strani telesa. Rezultati študije korozije z elektrokemijskimi metodami kažejo pri vseh obloženih modelih odsotnost difuzije in povečanje korozijske upornosti glede na neobložen vzorec. Iz rezultatov in vitro sproščanja je razvidno, da sproščanje v vseh sistemih poteka po istem mehanizmu v treh stopnjah: pospešeno sproščanje, hitro sproščanje in zelo počasno sproščanje. Večina zdravilne učinkovine se sprosti že v prvih 360 minutah, ne glede na koncentracijo, kar omogoča ciljano odmerjanje. V testiranju biokompatibilnosti smo odkrili tudi, da takšne obloge niso samo biokompatibilne, ampak tudi spodbujajo rast osteoblastnih celic, kar omogoča hitrejše in učinkovitejše okrevanje.
Ključne besede: nerjavno jeklo AISI 316LVM, pasivacija, diklofenak, hitozan, večslojne prevleke, oblaganje z vrtenjem, korozija, in vitro sproščanje, biokompatibilnost
Objavljeno: 29.09.2016; Ogledov: 1579; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (4,52 MB)

6.
Razvoj modela za napovedovanje zdržljivosti preoblikovalnih orodij za vroče kovanje s trdimi prevlekami
Martin Podgrajšek, 2016, doktorska disertacija

Opis: V priloženi doktorski disertaciji je obravnavana tematika razvoja modela za določevanje zdržljivosti orodja za vroče kovanje, zaščitenega s trdo prevleko. Kovaško orodje za delo v vročem je med obratovanjem izpostavljeno visokim cikličnim termomehanskim, kemičnim in tribološkim obremenitvam, ki po določenem času na tribološkem stiku povzročajo nastanek različnih mehanizmov obrabe, poškodb, plastične deformacije in termomehanskega utrujanja materiala. Zdržljivost orodja lahko izboljšamo z oplemenitenjem efektivnih površin gravure na osnovi ustrezne difuzijske plasti in trde prevleke. Pri oplemenitenju površin je vedno bolj v uporabi tehnologija zaščite gravure s postopkom »dupleks«, ki ga sestavlja kemo-termična obdelava ter nanos trde obrabno obstojne prevleke. V okviru računalniških simulacij je bil izdelan numerični model vročega kovanja, na podlagi katerega je bila izdelana analiza glavnih parametrov vročega kovanja. Na osnovi numeričnega modela smo v gravuri kovaškega orodja določili temperaturno in napetostno – deformacijsko polje, ki predstavljata osnovo za izvajanje eksperimentalnega dela ter določitve dobe trajanja kovaškega orodja. Pri eksperimentalnem delu je bila izvedena podrobna metalografska analiza poškodb in obrabe kovaškega orodja, zaščitenega s trdo prevleko. S pomočjo elektronskega mikroskopa smo določili karakteristična področja gravure in analizirali glavne mehanizme poškodb površine orodja. Z uporabo trdomera smo analizirali potek trdote v odvisnosti od globine delovne plasti gravure. Metalografska analiza je na izpostavljenih mestih gravure pokazala izrazite poškodbe površine v obliki luščenja materiala zaradi prisotnosti razpok v difuzijski coni. Kritične poškodbe delovne plasti gravure so nastale že po 6.500 udarcih kladiva. Nanos trde prevleke na kovaškem orodju ni prispeval k izboljšanju zdržljivosti kovaškega orodja. Zdržljivost orodja je bila pri izbrani konstrukciji gravure in pri danih termomehanskih obremenitvah manjša od pričakovane. Za izboljšanje zdržljivosti orodja je potrebno optimizirati konstrukcijo orodja in karakteristike difuzijske plasti. Izvedeni sta bili tudi analizi statične trdnosti in analiza parametrov nizkocikličnega utrujanja orodnega jekla pri povišani temperaturi 150 °C in 500 °C na osnovi testiranj preizkušancev z in brez trde prevleke. Eksperimentalni preizkusi so pokazali, da je v režimu nizkocikličnega utrujanja pri napetostih okoli meje tečenja vpliv PVD površinske prevleke nezanemarljiv. V režimu visokocikličnega utrujanja pri napetostih v elastičnem področju pa ima PVD prevleka pozitiven učinek na utrujenostno obnašanje materiala, kar prispeva k daljši obratovalni dobi v primerjavi z materiali brez prevleke. Ugotovljene utrujenostne parametre je mogoče uporabiti za napovedovanje obratovalne dobe podobnih orodij za vroče kovanje v pogojih nizkocikličnega utrujanja.
Ključne besede: vroče kovanje, obraba, prevleke, doba trajanja, računalniško modeliranje
Objavljeno: 20.09.2016; Ogledov: 1325; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (19,64 MB)

7.
Sanjava popotovanja - kolekcija posteljnih prevlek
Nuša Šimunić, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega raziskovanje aktualne ponudbe na trgu tekstilij za interier, natančneje na področju posteljnih prevlek. Podrobneje smo preučili vzorce različnih blagovnih znamk, ki se trenutno pojavljajo na posteljnih prevlekah in opredelili trende za sezono pomlad/poletje 2016. Na podlagi inspiracij, to so nam bili trije različni kraji sveta, smo oblikovali tri različne tipe vzorcev za zakonsko in otroško/mladinsko posteljo. Predstavljene vzorce smo podali v različnih barvnih kombinacijah. Za načrtovanje posteljne prevleke, katere izdelava bo obsegala digitalno tiskanje in šivanje, smo za otroško/mladinsko posteljo izbrali vzorec Maroko. Za izbrani vzorec smo podali konstrukcijsko skico z opisom posteljnine, ter obesno in všivno etiketo. Rezultat dela je oblikovana in izdelana brošura, v kateri so na pregleden in vizualno dovršen način predstavljeni ustvarjeni vzorci in primeri tiskanih vzorcev, predstavljeni z vidika navdiha za oblikovanje ter namembnosti.
Ključne besede: vzorci, posteljne prevleke, Pariz, Maroko, New York
Objavljeno: 13.04.2016; Ogledov: 628; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (7,50 MB)

8.
Characterization of defects in PVD TiAlN hard coatings
Peter Gselman, Tonica Bončina, Franc Zupanič, Peter Panjan, Darja Kek-Merl, Miha Čekada, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: PVD hard coatings are continuously gaining their importance in different fields of applications. In industrial use, they are often exposed to corrosive environments. Hard coatings possess inherently good corrosion resistance, but the substrate-hard coating systems may suffer from a severe corrosion attack due to the defects (craters, pin holes) in the coatings. On the sites, where defects extend through the coating, pitting corrosion can take place. These sites are drawbacks in the applications of hard coating. A PVD TiAlN hard coating was prepared on cold-work, tool-steel (AISI D2) substrates by sputtering using unbalanced magnetron sources. The growth defects incorporated into the coating were studied after the deposition and corrosion experiments. We used two methods: (1) scanning electron microscopy (SEM) for general overview of the coating topography and 2D-characterization of defects, and (2) scanning electron microscopy with a focused ion beam (SEM-FIB) for making serial cross-sections through the selected defects in order to provide images for a 3D-reconstruction of defects. In this work we tried to investigate the formation of a defect at a specific location and findout whether the selected defect causes pitting corrosion.
Ključne besede: trde prevleke, PVD prevleke, defekti, jamičasta korozija, mikrostruktura, PVD hard coating, defect, pitting corrosion, microstructure
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 867; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (716,32 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Analiza prevlek aktivnih delov preoblikovalnih orodij pri preoblikovanju visokotrdnostne Al pločevine
Janez Jež, 2013, diplomsko delo

Opis: Podjetje EMO Orodjarna, v katerem sem pripravil diplomsko nalogo, je začelo projekt imenovanega »B-Super«. V okviru projekta je izdelalo orodje, na katerem smo testirali obstojnost dveh orodnih prevlek, TiAlN in TiCrAlN. Obstojnost smo testirali na pestičih za izsekovanje in na pestičih za vlečenje vratu. Rezultati na koncu testiranja so nam pokazali, katera orodna prevleka je obstojnejša in s katero orodje zdrži veliko več ponovitev.
Ključne besede: orodne prevleke, zaščita orodij, pestič za izsekovanje, pestič za vlečenje vratu, preoblikovanje, površinska hrapavost
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 1590; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

10.
PROTIKOROZIJSKA ZAŠČITA ALUMINIJEVE ZLITINE V KLORIDNEM MEDIJU Z INHIBITORIJI NA OSNOVI LANTANOIDNIH SOLI
Barbara Volarič, 2013, diplomsko delo

Opis: Inhibicija korozijskih procesov na aluminijevih zlitinah z lantanoidnimi solmi bi lahko bila potencialno nadomestilo škodljivim kancerogenim kromatnim Cr6+ prevlekam, saj so lantanoidne soli neškodljive za okolje, so cenovno ugodne in jih lahko v večjih količinah najdemo v okolju. Aluminijevo zlitino 7075-T6 smo protikorozijsko zaščitili s korozijskimi inhibitorji, lantanoidnimi solmi cerija, lantana in neodima. Raziskovalno delo je bilo razdeljeno na dve področji: a) raziskovanje dodatka korozijskega inhibitorja v korozivni medij 0,1 M NaCl ter b) predhodna priprava konverzijskih prevlek, ki ji sledi meritev v korozivnem mediju. Rezultati elektrokemijskih meritev vzorcev v 0,1 M raztopini NaCl so pokazali bistveno izboljšanje protikorozijskih lastnosti, kar se je odražalo v povečanju polarizacijske upornosti (Rp), zmanjšanju korozijskega toka (jkor) za več velikostnih razredov ter povečanju potenciala preboja (Epr). Izračunana inhibicijska učinkovitost si sledi v naslednjem vrstnem redu: CeCl3, La(NO3)3, LaCl3, Ce(NO3)3 in Nd(NO3)3 (čas stabilizacije potenciala je 1 ura). CeCl3 se je izkazal kot izredno učinkovit, saj je inhibicijska učinkovitost znašala več kot 99 %. Raziskovali smo tudi mešanice različnih soli. Konverzijske prevleke smo pripravili s potopitvijo kovine v raztopino lantanoidnih soli in dodatkom močnega oksidanta - vodikovega peroksida (H2O2) pri različnih temperaturah. Pri tem se lantanoidna sol oksidira ali dehidratizira. Elektrokemijske meritve so potrdile učinkovito korozijsko zaščito, saj je inhibicijska učinkovitost pri temperaturi 60 °C v primeru La(NO3)3 pri triurni potopitvi in Nd(NO3)3 pri 12urni potopitvi znašala 99 %. Protikorozijsko učinkovitost smo dodatno potrdili s testom v slani komori, ki je trajal 24 ur. Površinsko-analizne metode: vrstična elektronska mikroskopija in energijsko-disperzijska spektroskopija rentgenskih žarkov, so potrdile prisotnost lantanoidnih ionov na površini. Prevleka Ce(NO3)3 se tvori po celi površini vzorca, vendar so na prevleki vidne razpoke. Prevleki La(NO3)3 in Nd(NO3)3 pa se vežeta na vključke zlitine in je torej mehanizem zaščite drugačen kot pri Ce(NO3)3. Dobljeni rezultati potrjujejo, da so lantanoidne soli učinkoviti korozijski inhibitorji za aluminijevo zlitino AA7075-T6 in potencialno nadomestilo kromatnim prevlekam.
Ključne besede: korozija, aluminijeva zlitina AA7075-T6, soli lantanoidov, konverzijske prevleke
Objavljeno: 10.09.2013; Ogledov: 1735; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (5,77 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici