| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Učinek preventivnega programa
Gregor Bratina, 2020, magistrsko delo/naloga

Opis: Raziskava v sklopu magistrskega dela je bila namenjena preučevanju učinka preventivnega programa »Še vedno vozim, vendar ne hodim«, ki ga izvaja VOZIM, Zavod za inovativno izobraževanje na področju prometne varnosti. Ciljna skupina so bili dijaki srednjih šol, ki so na začetku svoje vozniške poti. V sodelovanju z zavodom VOZIM smo osnovali anketni vprašalnik. Nato smo se odpravili na srednje šole, kjer smo izvedli anketiranje tik pred in takoj po koncu preventivnega programa. Tako smo preverjali stališča mladih o prometni varnosti pred izvedbo in jih primerjali s stališči po izvedbi preventivnega programa. Na ta način smo izmerili učinek samega programa. Med drugim smo želeli ugotoviti, katere spremembe bi lahko uvedli, da bi se učinkovitost programa še izboljšala in kateri načini podajanja informacij so imeli največji učinek na poslušalce. V času raziskave smo bili soočeni z nekaj omejitvami, ki so vplivale na rezultate. Predvsem je bil to čas izvajanja programa, čas, ki smo ga imeli na razpolago za preverjanje učinka, in nepripravljenost dijakov za reševanje anket. Glede na rezultate lahko le deloma potrdimo učinkovitost preventivnega programa. Rezultati so razkrili, da ima program potencial in pozitivne učinke na poslušalce, vendar pa zaradi že naštetih omejitev tega ne moremo z gotovostjo potrditi. V rezultatih je namreč prihajalo do precejšnjih odstopanj. Kljub temu pa je vzpodbudno, da je raziskava pokazala pozitivne smernice tovrstnega programa.
Ključne besede: prometna varnost, preventivni program, prometne nesreče, mladi vozniki, učinek
Objavljeno: 04.12.2020; Ogledov: 238; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

2.
Preventivni patronažni obisk pri otroku v drugem in tretjem letu starosti
Katja Strnišnik, 2019, diplomsko delo

Opis: Starši potrebujejo nasvete in podporo pri vzgajanju otrok in zagotavljanju optimalnega in varnega okolja. Pri tem ima diplomirana medicinska sestra veliko nalogo, saj si prizadeva za ohranitev, vrnitev in krepitve zdravja otrok v vseh življenjskih obdobjih otroka. S preventivnim patronažnim obiskom v tem obdobju spremlja psihofizični razvoj otroka ter optimalne pogoje za rast in razvoj.
Ključne besede: patronažna medicinska sestra, patronažna zdravstvena nega, otrok, preventivni program, primarno zdravstveno varstvo
Objavljeno: 25.10.2019; Ogledov: 326; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

3.
Učinki treninga regulacije čustev pri učencih osnovne šole
Anamarija Romih, 2017, magistrsko delo

Opis: Regulacija čustev je ključna spretnost v življenju. Napoveduje splošno prilagoditev, kakovost socialnih odnosov, uspešnost in psihično ter fizično zdravje. Pri otrocih je spodbujanje spretnosti regulacije čustev še posebno pomembno, saj vzorce regulacije prenesejo v nadaljnje soočanje z življenjem in so najdovzetnejši za učenje. V pričujoči raziskavi smo želeli preveriti, ali ima trening regulacije čustev za učence 5. razreda pozitivne učinke na njihovo sposobnost regulacije čustev, socialne spretnosti, vedenja pozunanjanja in ponotranjanja, socialne težave, težave s pozornostjo in šolsko kompetentnost. 15 učencev, starih 10 in 11 let, je bilo udeleženih v 11-tedenskem treningu regulacije čustev (enkrat tedensko po dve šolski uri). 23 učencev je sodelovalo v kontrolni skupini. Pri obeh skupinah smo pred in po treningu ocenili preučevane spremenljivke. Vprašalnike so izpolnili učenci, njihovi starši in razredničarke. Rezultati so pokazali, da trening ni imel pomembnega učinka na regulacijo čustev, sovražno gospodovalnost in sebičnost (socialna nespretnost), vedenja pozunanjanja (agresivnost, delinkventnost), socialne težave, težave s pozornostjo in šolsko kompetentnost (uspeh, količina učenja in trud). Pomemben učinek treninga pa se je pokazal pri treh spremenljivkah: sociabilnosti, socialni občutljivosti in vedenjih ponotranjanja (depresivnost, anksioznost, somatske pritožbe), ocenjenih s strani staršev. Učenci eksperimentalne skupine in njihovi starši so menili, da je bil trening učinkovit, da so se učenci nekaj naučili in da naučeno občasno tudi uporabljajo. Predvsem pa so v treningu uživali in vsako srečanje jim je predstavljalo možnost za pogovor in ventiliranje. Učenci so prejeli material in izročke o ključnih vsebinah s treningov z namenom večje vključitve vsebin v njihov vsakdanjik. Predstavljene so omejitve raziskave, uporabna vrednost in predlogi za nadaljnje raziskovanje.
Ključne besede: regulacija čustev, trening regulacije čustev, učenci, preventivni program, učinki treninga
Objavljeno: 24.11.2017; Ogledov: 1073; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (3,59 MB)

4.
OTROCI, VKLJUČENI V PROGRAM ˝POMOČ DRUŽINI PRI VZGOJI OTROK NA DOMU˝
Tanja Šprogar, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava otroke in družine, ki so vključeni v preventivni program "Pomoč družini pri vzgoji otrok na domu", ki ga izvaja Center za socialno delo Slovenska Bistrica. Ob besedni zvezi "Pomoč družini pri vzgoji otrok na domu" najprej pomislimo na socialne delavce, ki pomagajo družinam pri vzgoji otrok, ki imajo kakršnekoli težave ali učne, delovne ali socialne. Pomislimo na otroke, ki od svoje družine ne morejo pričakovati zdrav osebnostni razvoj, ki imajo težko otroštvo in težave v vsakdanjem življenju. V teoretičnem delu diplomske naloge je opredeljen pojem preventivni program "Pomoč družini pri vzgoji otrok na domu", vsebinski namen programa "Pomoč družini pri vzgoji otrok na domu" ter razlogi vključitve otrok oziroma družine v program "Pomoč družini pri vzgoji otrok na domu", izbira in naloge javnih delavcev in socialnega delavca ter predstavitev in vloga Centra za socialno delo Slovenska Bistrica in Zavoda za zaposlovanje Slovenska Bistrica. Empirični del se nanaša na rezultate, pridobljene z anketnim vprašalnikom otrok, ki so vključeni v program "Pomoč družini pri vzgoji otrok na domu", ki ga izvaja Center za socialno delo Slovenska Bistrica v občinah Slovenska Bistrica, Oplotnica, Makole in Poljčane. Raziskava je pokazala, da so anketirani otroci s programom zadovoljni, program ne temelji samo na učenju, temveč tudi na kreativnem preživljanju prostega časa, otroci vzpostavijo pozitiven odnos do javnega delavca in v njem vidijo ne samo odraslo osebo temveč tudi prijatelja ter si želijo, da se program "Pomoč družini pri vzgoji otrok na domu"po 15-ih letih še vedno nadaljuje.
Ključne besede: preventivni program ˝Pomoč družini pri vzgoji otrok na domu˝, otroci, vključeni v program ˝Pomoč družini pri vzgoji otrok na domu˝, socialni delavec, Center za socialno delo Slovenska Bistrica.
Objavljeno: 24.11.2010; Ogledov: 2273; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (748,66 KB)

5.
Patronažni obisk pri otroku v drugem in tretjem letu starosti
Urška Kovačič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili delovanje patronažne zdravstvene nege in izvajanje preventivnega programa. Patronažna zdravstvena nega je ena izmed področij zdravstvene nege in deluje na primarni zdravstveni ravni. Za uspešno in kakovostno izvajanje patronažne zdravstvene nege morajo patronažne medicinske sestre poznati ustrezne teorije zdravstvene nege, upoštevati predpisane standarde in procesno metodo dela, ki so temelji tudi za vsa ostala področja zdravstvene nege. Patronažno zdravstveno nego izvajajo v polivalentni obliki in obravnavajo vse profile pacientov v družini. Med najpomembnejše naloge patronažne zdravstvene nege sodi izvajanje preventivnega programa, ki je namenjeno ohranjanju, krepitvi, varovanju zdravja in preprečevanje bolezni celotne populacije od rojstva pa do smrti. Rezultati ankete so pokazali, da razvoj otroka v drugem in tretjem letu starosti zahteva od staršev jasna stališča do negovalnih problemov, da starši razlikujejo pomen posameznega zdravstvenega in socialnega problema, vendar jih je potrebno spremljati in sproti opozarjati na pomembnost posameznega problema. S sodelovanjem staršev in patronažne medicinske sestre bomo zagotovili zdrav otrokov razvoj v tem ranem otroškem obdobju.
Ključne besede: Ključne besede: patronažna medicinska sestra, patronažna zdravstvena nega, preventivni program, patronažni obisk.
Objavljeno: 06.11.2009; Ogledov: 2894; Prenosov: 482
.pdf Celotno besedilo (355,71 KB)

6.
ANALIZA KAKOVOSTI IZVEDBE PREVENTIVNIH PREGLEDOV V ACRONI D.O.O.
Esmira Delić, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil analizirati kakovost izvedbe preventivnih pregledov v obratu Vroča valjarna v Acroni d.o.o. Tako smo najprej analizirali letne zastoje proizvodnje oz. letne zastoje valjarskega stroja blooming. Ugotovili smo, da so bili zastoji proizvodnje predvsem posledica nepričakovanih mehanskih okvar in, da zastoji niso pogosto povezani s samo izvedbo preventivnih pregledov. Za julij 2007 je znašal mesečni strošek zastojev, ki je posledica okvar po preventivnih pregledih, 3,44 % celotnega mesečnega stroška zastojev proizvodnje. Analiza letne razpoložljivosti je pokazala, da je bila letna obratovalna razpoložljivost delovnega sredstva v letu 2007 85,37 %. Najvišja mesečna obratovalna razpoložljivost je bila 96,74 %. Povzamemo lahko, da nastane največ zastojev proizvodnje zaradi nepričakovanih mehanskih okvar, da redko prihaja do okvar, ki so posledica neustreznih preventivnih pregledov in, da sta letna obratovalna in lastna razpoložljivost valjarskega stroja blooming dokaj visoki.
Ključne besede: · Preventivni pregledi · Preventivno vzdrževanje · Zastoji proizvodnje · Razpoložljivost delovnega sredstva blooming · Program preventivnega vzdrževanja
Objavljeno: 22.07.2009; Ogledov: 1770; Prenosov: 183
.pdf Celotno besedilo (466,86 KB)

7.
Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici