| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza in optimizacija pretočnih časov delovnih nalogov v podjetju Var d.o.o. : magistrsko delo
Nika Uzelac, 2021, magistrsko delo

Opis: Vsa proizvodna podjetja si želijo čim hitrejše realizacije naročil in pravočasnega izpolnjevanja dobavnih rokov kupcem. Iz navedenih razlogov je v proizvodnji nujno potrebno minimizirati pretočne čase delovnih nalogov, ki jih lahko razumemo kot čas med lansiranjem delovnega naloga in prispetjem gotovih izdelkov v skladišče (ta čas pa je sestavljen iz časov posameznih delovnih operacij in prehodnih časov oz. časov ''ležanja''). V družbi VAR d.o.o. izdelujejo številne visokokakovostne izdelke za avtomobilsko industrijo in želijo, da so le-ti pri kupcih v najkrajšem možnem času. Zaradi proizvodnje teh izdelkov v obsežnih serijah pa je nujno potrebna temeljita organizacija in optimizacija proizvodnje. Magistrsko delo obsega posnetek trenutnega stanja na področju vodenja proizvodnje za določene izdelke, ki so produkt znanja podjetja VAR d.o.o., beleženje strukture pretočnih časov, njihovo analizo, na koncu pa tudi predloge izboljšav z ekonomsko oceno.
Ključne besede: analiza, optimizacija, delovni nalogi, pretočni časi, organizacija proizvodnje
Objavljeno v DKUM: 27.09.2021; Ogledov: 1249; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

2.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju Rofram d.o.o. : diplomsko delo
Iva Živković, 2020, diplomsko delo

Opis: V današnjem času, ko vsaka sekunda šteje, je za podjetje zelo pomembno in velik izziv kako obstati na trgu. Konkurenca je vedno večja, kupci vse bolj zahtevni, še posebej z zahtevami po znižanju cen izdelkov. Podjetje mora pri tem stalno »ohranjati ravnovesje« oziroma mora biti kolikor se da optimalno. Namen moje naloge je bil, da na konkretnem primeru in z jasnim ciljem uporabim znanje, ki sem ga pridobila na fakuleti. Diplomska naloga se nanaša na zmanjševanje pretočnih časov naročil, vodenje zalog materiala ter razmeščanja delovnih nalogov za istega kupca pri zasedenih kapacitetah. Za analizo vodenja zalog sem uporabljala metodo vodenja zalog materiala pri konstantni porabi, pri zmanjševanju pretočnih časov pa sem se usmerila na metodi »skrajšanje pretočnega časa z istočasnim izvajanjem operacij« ter »skrajšanje pretočnega časa s prekrivanjem operacij«. K razmeščanju delovnih nalogov sem pristopila s hervističnimi prednostnimi pravili. Z izračunom in priloženimi postopki iz teorije ter s pomočjo mentorjev sem skušala podjetju pomagati v procesu izvajanja naročila.
Ključne besede: vodenje proizvodnje, zaloge, pretočni časi, delovni nalog, optimizacija, razvrščanje
Objavljeno v DKUM: 13.07.2020; Ogledov: 1205; Prenosov: 166
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

3.
Optimizacija pretočnih časov v proizvodnji ležajev
Jana Šega, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu bomo predstavili nadgradnjo informacijskega sistema v podjetju Rotis d.o.o za podporo planiranja in razporejanja proizvodnih procesov, ki bo prvič sistemsko podprto. Do sedaj se je planiranje in razporejanje izvajalo po občutku zaposlenih, kar je povzročalo zamude pri dobavah in posledično nezadovoljstvo tako pri kupcih kot pri zaposlenih. Magistrsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo predstavili proizvodni management in njegove sestavne dele. Poseben poudarek smo dali predstavitvi pojmov proizvodnja, management, planiranje, informacijski sistemi in človek v delovnem okolju. V praktičnem delu naloge smo opravili analizo obstoječega z vidika aktivnosti planerja, pretočnih časov in zamud dobav. Nato smo predstavili proces nadgradnje informacijskega sistema. V sledečem poglavju smo prikazali analizo stanja v procesu planiranja in razporejanja po nadgradnji. Temu sledi primerjava obeh stanj in diskusija učinkov nadgradnje informacijskega sistema. Ključne ugotovitve so, da smo z nadgradnjo informacijskega sistema olajšali delo planerju, skrajšali pretočne čase in zmanjšali število zamud. Na koncu smo predstavili še zaključke in podali možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: proizvodnja, planiranje, razporejanje, optimizacija, pretočni časi, kapacitete
Objavljeno v DKUM: 23.05.2018; Ogledov: 1196; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

4.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju uniforest
Svit Ribič, 2017, diplomsko delo

Opis: Podjetja, katera svoje produkte izvažajo v tujino so pod večjim pritiskom doseganja nabavnih rokov, saj je konkurenca v tujini močnejša. Za obstoj na trgu pa je potrebna tudi primerna cena izdelkov. Uspešnost podjetja se kaže v dobrem vodenju proizvodnje, ob dobrem vodenju pa lahko prihranimo veliko denarja na letni ravni. V prvem delu je opisana teorija vodenja proizvodnje. Dotaknil sem se tudi teorije črtnih kod, saj v podjetju uvajajo sistem sledenja s pomočjo le te. V nadaljevanju sem na nekaj straneh opisal podjetje, predstavil njihove glavne produkte ter način dela. V zadnjem delu pa sem napisal še nekaj praktičnih primerov iz podjetja ter naredil izračun učinkovitosti pretočnih časov za njihov najbolj prodajani produkt. Slednji je lahko dober pripomoček za določanje nabavnih rokov. Opisal sem tudi kako v podjetju poteka vodenje proizvodnje in kako vodijo skladišče. V zadnjem delu pa sem podal še nekaj možnosti za izboljšave pri samem delu in organizaciji ter vplivov izboljšav za povečanje produktivnosti.
Ključne besede: vodenje proizvodnje, gozdarska oprema, pretočni časi, terminsko planiranje, črtna koda
Objavljeno v DKUM: 30.08.2017; Ogledov: 1562; Prenosov: 308
.pdf Celotno besedilo (2,52 MB)

5.
Terminiranje vrstnega reda delovnih nalogov za proizvodnjo podjetja X
Patrik Štrucl, 2016, diplomsko delo

Opis: Osnovni cilj proizvodnje po naročilu je predvsem zagotoviti dobavo kupcem v obljubljenih rokih, kateri pa so dandanes vedno krajši. Da lahko dosegamo zastavljene dobavne roke z minimalnimi stroški, moramo optimalno razvrstiti delovne naloge tako, da so pretočni časi čim krajši. Zato se moramo dobro seznaniti z terminiranjem in njegovimi metodami. Ker vse metode ne dajo enako dobrih rezultatov, moramo za razvrščanje delovnih nalogov izbrati tisto, ki najbolje ustreza našemu sistemu. V diplomski nalogi smo na realnem primeru preučili prednostna pravila in hevristično metodo terminiranja ter ugotovili, katera najbolje ustreza našemu podjetju.
Ključne besede: proizvodnja po naročilu, terminiranje, pretočni časi, prednostna pravila, Lekin
Objavljeno v DKUM: 02.09.2016; Ogledov: 2161; Prenosov: 179
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

6.
OPTIMIZACIJA PRETOČNIH ČASOV Z METODOLOGIJO VITKE PROIZVODNJE IN S POMOČJO SIMULACIJE
Aleš Brezovnik, 2012, magistrsko delo

Opis: Dinamika nenehnega napredka, globalizacija, konkurenca in vse večja pričakovanja naših kupcev povzročajo, da nenehno stremimo k dovršenosti izboljševanja učinkovitosti organizacije ter k neutrudni težnji po zmanjševanju proizvodnih stroškov. Optimum moramo doseči na način, da s čim manj proizvodnimi dejavniki dosežemo čim večji poslovni učinek organizacije in s tem čim večjo dodano vrednost za skupno korist nas vseh. Med množico načinov, metod in orodij, ki pripomorejo, da je organizacija razvojno uspešnejša in globalno konkurenčnejša, smo se v naši družbi KLS Ljubno, d. d., odločili preučiti možnosti uvedbe novega načina dela s pomočjo metode vitke proizvodnje, ki temelji na reorganizaciji pretočnih časov proizvodnje izdelave zobatih obročev ob pomoči sodobne tehnološko naravnane delovne opreme. Študija magistrskega dela je razdeljena na dva dela. V prvem delu sta opisani osnovna predstavitev družbe KLS Ljubno, d. d., in metodologija optimalnega proizvodnega procesa ob pomoči vitke proizvodnje. Sledi predstavitev proizvodnega procesa in analiza sedanjega stanja pretočnih časov pri izdelavi treh izdelkov skozi proizvodni proces od prve operacije do končnega izdelka. Rezultat sedanjega stanja pretočnih časov proizvodnje predstavlja organizacijsko-planski problem, ki rezultira v neoptimalnem toku materiala oz. polizdelkov. S tem se pojavljajo časovne izgube, hkrati pa je veliko nepotrebnega notranjega transporta, kar posledično privede do neracionalnih odločitev in velikih napak, ki lahko privedejo do reklamacije izdelka. V drugem delu so podani predlogi za izboljšanje pretočnih časov. S celično proizvodnjo želimo doseči zmanjšanje časov dela in stroškov v proizvodnji in s tem posledično zagotoviti stabilnejši proces. Predlagane izboljšave in dejanske prednosti prenovljenega proizvodnega procesa bomo predstavili v simulacijskem modelu ob pomoči programskega paketa Flexsim. Rezultate obstoječih pretočnih časov proizvodnega procesa smo primerjali z rezultati simulacijskega modela prenovljene proizvodnje. Izsledki so pokazali, da bi z reorganizacijo in metodo vitke proizvodnje bistveno zmanjšali čas proizvajanja izdelkov. Prihranilo bi se veliko časa, s tem pa bi se povečala tudi produktivnost. Glavna prednost prihranka in večje konkurenčnosti se kaže tudi v možnosti zmanjševanja števila zaposlenih oz. večja statistična enota učinkovitosti na zaposlenega, kar pa je za konkurenčnost organizacije eden najpomembnejših dejavnikov. Doseženi cilj obravnavanja problema je trden dokaz, da je z metodo vitke proizvodnje možna procesna optimizacija proizvodnega procesa, kar nam daje možnost nadaljnjega razvoja družbe KLS Ljubno, d.d. Obstoječi proizvodni proces izdelave zobatih obročev po sistemu »just in time« sicer zadovoljuje trenutne kupčeve zahteve, vendar je vprašanje, do kdaj bo tako.
Ključne besede: • prenova proizvodnega procesa • pretočni časi • vitka proizvodnja • stalno napredovanje • produktivnost OEE (celotno dosežena učinkovitost)
Objavljeno v DKUM: 17.01.2013; Ogledov: 2610; Prenosov: 261
URL Povezava na celotno besedilo

7.
OPTIMIZACIJA DELOVNEGA PROCESA S POSTAVITVIJO VALJČNEGA TRANSPORTERJA
Gregor Auer, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen problem razmeščanja delovnih mest in opreme (layout). Optimalna razmestitev delovnih mest bo v proizvodnem sistemu izboljšala tok predmetov dela, tok informacij in energije. Proces pretvorbe bomo najučinkoviteje izvedli s postavitvijo valjčne proge. Tako bomo zmanjšali čas transportiranja materiala med delovnimi mesti, dosegli pa tekoč prehod obdelovancev z minimalnimi čakalnimi časi med operacijami. Za uspešno in humano izvedbo dela moramo imeti ergonomsko oblikovano delovno mesto, na katerem so obremenitve in obremenjenosti človeka znotraj dovoljenih meja
Ključne besede: snemanje časa, analiza dela, razmestitev (LAYOUT), Just in Time (JIT), pretočni časi, materialni tok, ozko grlo, slika delovnega dne (SDD), metoda trenutnih opažanj (MTO).
Objavljeno v DKUM: 23.05.2012; Ogledov: 3235; Prenosov: 442
.pdf Celotno besedilo (4,26 MB)

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 2.71 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici