| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ METOD ZA DOLOČANJE FOS/TAC VREDNOSTI ZA SPREMLJANJE STABILNOSTI PROCESA PRESNOVE V BIOPLINSKIH NAPRAVAH
Petra Brunec, 2014, diplomsko delo

Opis: Obnovljivi viri energije imajo dandanes vse pomembnejšo vlogo pri oskrbi z energijo ter zmanjševanju obremenjevanja okolja. Bioplin postaja v zadnjem obdobju vse pomembnejši na področju izkoriščanja alternativne energije v svetu in pri nas. Proizvodnja električne in toplotne energije iz bioplina postaja ena najpomembnejših oblik uporabe bioplina, v prihodnosti pa se bodo možnosti uporabe še razširile. Proces nastajanja bioplina je posledica povezanih procesnih korakov, pri katerih se prvotna snov stalno deli na manjše enote. V vsak posamezni korak so vključene specifične skupine mikroorganizmov. Bioplin kot zmes plinov nastaja z anaerobno presnovo organskih snovi oziroma odpadkov v enostavnejše komponente. Pridobivamo ga lahko skoraj iz vseh organskih materialov, ki vsebujejo zadosten delež ogljika. Vsebuje največ 50 - 70 % metana, 30 - 40 % oglikovega dioksida, vodikovega sulfida, amonijak ter dušik. Učinkovitost in stabilnost anaerobne presnove v bioplinski napravah je odvisna od nekaterih ključnih parametrov, zato je bistvenega pomena, da se ti parametri redno spremljajo, saj le s tem ustvarjamo primerne pogoje za anaerobne mikroorganizme. Delež proizvedenega bioplina je odvisen od vstopnih organskih snovi, vrednosti pH, FOS/TAC vrednosti, temperature, zadrževalnega časa v reaktorju, od prisotnosti in količine inhibitorjev, vrste procesa in izvedbe bioplinske naprave. V tem diplomskem delu bomo poskušali razviti in izboljšati različne metode za določitev FOS/TAC vrednosti, s pomočjo pripravljenih standardnih raztopin. FOS/TAC vrednost opisuje vsebnost hlapnih maščobnih kislin glede na skupni anorganski ogljik oziroma pufersko kapaciteto karbonata. Povečano razmerje označuje zakisanost fermentorja. Med potekom fermentacije se bakterije preobremenijo in dodatek vhodnega substrata mora biti omejen. S pomočjo meritev FOS/TAC vrednosti lahko enostavno spremljamo potek fermentacije ter nadzorujemo dodajanje vhodnih substratov.
Ključne besede: FOS/TAC, hlapne maščobne kisline, skupni anorganski ogljik, puferska kapaciteta karbonata, bioplin, anaerobna presnova, metan
Objavljeno v DKUM: 23.06.2014; Ogledov: 1847; Prenosov: 156
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

2.
VPLIV DEHIDRACIJE BLATA NA ČIŠČENJE ODPADNE VODE NA CENTRALNI ČISTILNI NAPRAVI ŠALEŠKE DOLINE
Željka Mićić, 2011, diplomsko delo

Opis: Čiščenje odpadnih voda na CČN Šaleške doline poteka po postopku biofiltracije s fiksirano biomaso. CČN je razdeljena na tri sklope, in sicer na mehansko čiščenje, biofiltracijo in linijo za obdelavo blata in izrabo bioplina. V diplomski nalogi smo naredili raziskavo vpliva dehidracije blata na čiščenje odpadne vode na Centralni čistilni napravi Šaleške doline. Obdelovali smo podatke za obdobje od leta 2008 do leta 2011. S podrobno analizo zbranih podatkov smo določili razmerje količin na vtoku čistilne naprave ter po dehidraciji za parametra amonijev dušik in neraztopljene snovi. Izračunali smo tudi masne bilance mejnih parametrov ter določili vpliv centrifugata, ki s procesom vračanja obremenjuje vtok CČN. Centrifugat je tekočina odstranjena s centrifugiranjem. Običajno vsebuje visoko koncentracijo neraztopljenih snovi in amonijev dušik. Ker imajo na CČN Šaleške doline največ težav z doseganjem predpisanih vrednosti ter zaradi vpliva na biofiltracijo, je kontrola vpliva centrifugata zelo pomembna.
Ključne besede: dehidracija blata, centrifugat, anaerobna presnova
Objavljeno v DKUM: 25.11.2011; Ogledov: 2492; Prenosov: 155
.pdf Celotno besedilo (4,21 MB)

3.
DOLOČITEV KINETIKE SINTEZE ACETILSALICILNE KISLINE
Vesna Dragojlović, 2011, diplomsko delo

Opis: Aspirin, znan tudi kot acetilsalicilna kislina (CH3COOC6H4COOH), je salicilna droga, ki se pogosto uporablja kot učinkovito sredstvo za lajšanje manjših bolečin, antipiretik za zmanjšanje vročine in protivnetno zdravilo. Namen diplomskega dela je bila sinteza aspirina in določitev reda reakcije. Potek reakcije smo zasledovali z opazovanjem spreminjanja specifične prevodnosti šibkega elektrolita, ocetne kisline (CH3COOH), v odvisnosti od časa. Kinetiko reakcije proizvodnje ocetne kisline kot stranskega proizvoda pri sintezi aspirina iz salicilne kisline (HOC6H4COOH) in anhidrida ocetne kisline ((CH3CO)2O) smo preverili v šaržnem mešalnem reaktorju pri različnih temperaturah: HOC6H4COOH + (CH3CO)2O ↔ CH3COOC6H4COOH + CH3COOH S poviševanjem temperature v reaktorju smo pospešili potek reakcije. Koncentracija reaktantov se med potekom kemijske reakcije zmanjšuje, medtem ko presnova narašča. Na podlagi pridobljenih meritev in izračunov smo določili kinetične parametre in značilnosti sinteze aspirina (red reakcije, konstanto proizvodnosti, aktivacijsko energijo). Ugotovili smo, da reakcija sinteze aspirina poteka po kinetiki 2. reda. Iz dobljenih rezultatov lahko povzamemo, da je kontinuirna metoda z opazovanjem specifične prevodnosti zelo koristna za neprekinjeno merjenje koncentracije. Kemijska kinetika sinteze aspirina je še dokaj neraziskana tema, zato bodo vsekakor potrebne še dodatne raziskave, kar pušča odprta vrata za nadaljnje študije.
Ključne besede: sinteza acetilsalicilne kisline, kemijska kinetika, konstanta proizvodnosti šibkega elektrolita, presnova, aktivacijska energija, red reakcije, specifična prevodnost
Objavljeno v DKUM: 30.03.2011; Ogledov: 4984; Prenosov: 544  (2 glasa)
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

4.
ENERGIJSKA VREDNOST PREHRANE PRI ČLOVEKU
Katja Hajnžič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga z naslovom Energijska vrednost prehrane pri človeku je namenjena uravnoteženi prehrani otrok in odraslih - nosilcev vzgojno-izobraževalnega procesa ter ostalim zaposlenim v vrtcu (velja tudi za pripravo obrokov doma). Zgrajena je iz teoretičnega dela,ki govori o energiji, prehrani telesa, prebavi, presnovi, energijski vrednosti hrane, bazalnem metabolizmu, pripravi hrane, izbiri živil, jedilniku za vrtce in nižjo stopnjo osnovne šole, o krvi, moči človeškega izkoristka, toploti, dihalnem sistemu, termodinamiki, živih sistemih,porabi energije pri ljudeh, energiji iz hrane, uravnavanju in nadzoru telesne temperature, preveliki teži in hujšanju, moči in delu srca. Sledi praktični del. V njem je prikazan izračun dnevne prejete energije za določeno odraslo osebo. Sledita razlaga in primer jedilnika. Posamezni primeri se razlikujejo glede na spol in starost osebe. Nato je navedena energijska vrednost za otroke, ki je povzeta po določilih ministrstva za šolstvo. zapisana sta razlaga in primer jedilnika. Opredeljeni so prav tako po spolu in starosti, in sicer 1-3, 4-6,in 7-9 let.
Ključne besede: Ključne besede: energija, prehrana, prebava, presnova, termodinamika, jedilnik.
Objavljeno v DKUM: 23.12.2009; Ogledov: 4006; Prenosov: 438
.pdf Celotno besedilo (3,52 MB)

5.
6.
Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici