| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Posplošitve markovskih funkcij in njihove inverzne limite
Tjaša Lunder, 2019, doktorska disertacija

Opis: Disertacija se ukvarja s študijem posebnih tipov posplošenih inverznih limit. V disertaciji smo uspešno rešili problem izbire definicije posplošenih markovskih funkcij in definicije enakosti vzorcev dveh takšnih funkcij, ki nam omogoča, da se tudi za razred večličnih preslikav dokaže izrek analogen izreku Holtove v [11]. Izrek Holtove velja samo za surjektivne enolične markovske preslikave. Naš izrek pa velja tudi za večlične funkcije, velja celo brez predpostavke o surjektivnosti. Tako pri markovskih preslikavah kot pri naših, posplošenih markovskih preslikavah, so particije končne množice. V nadaljevanju disertacije smo pokazali, da je možna tudi nadaljnja posplošitev, pri kateri so particije števno neskončne. Na ta način smo vpeljali števno markovske funkcije ter enakost vzorcev števno markovskih preslikav. Tudi ti dve definiciji sta bili ustvarjeni tako, da sta omogočili dokaz izreka o homeomorfnosti posplošenih inverznih limit v primeru, kadar so vezne preslikave števno markovske funkcije z enakimi vzorci. Tudi ta izrek smo dokazali brez predpostavke o surjektivnosti. To teorijo smo v nadaljevanju aplicirali na šotorske funkcije in funkcije oblike N (dva posebna razreda enoličnih in večličnih funkcij). V zadnjem poglavju smo predstavili nekaj odprtih problemov.
Ključne besede: markovska preslikava, ve£li£na funkcija, navzgor polzvezna funkcija, posplo²ena markovska funkcija, ²tevno markovska funkcija, inverzno zaporedje, inverzna limita, ²otorska funkcija, funkcija oblike N.
Objavljeno: 19.02.2019; Ogledov: 698; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

2.
Primerjava ogrodij entity framework in nhibernate za objektno - relacijsko preslikavo
Tadej Rola, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu primerjamo ogrodji za objektno-relacijsko preslikavo Entity Framework in NHibernate. Na začetku smo razložili klasičen način dostopa do podatkovne baze preko ADO.NET komponente, v nadaljevanju še O-RM tehnologijo. Nato je sledila podrobna predstavitev obeh ogrodij. V drugem delu diplomskega dela najprej razložimo in prikažemo glavne funkcionalnosti enega in drugega na praktičnem primeru. V zadnjem delu diplomskega dela pišemo o razlikah med enim in drugim ter njunih prednostih in slabostih/pomanjkljivostih.
Ključne besede: objektno-relacijska preslikava, entity framework, nhibernate, ADO.NET
Objavljeno: 06.10.2017; Ogledov: 505; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (3,47 MB)

3.
Vpliv hladnih spojev na mehanske lastnosti polimernih materialov
Anton Kočar, 2016, magistrsko delo

Opis: Polimerni materiali so v zadnjem času zelo razširjeni, uporabljajo se v praktično vseh vejah industrije, saj jih odlikujejo relativno nizka cena in širok spekter mehanskih lastnosti. Med postopkom brizganja pa se lahko zaradi geometrije izdelka in tehnologije izdelave na plastičnih komponentah pojavijo hladni spoji, ki predstavljajo na brizganih komponentah tako vizualno kot mehansko napako. Cilj magistrskega dela je preučiti vpliv hladnih spojev na mehanske lastnosti za tri različne polimerne materiale. V magistrskem delu je opisana priprava brizganih standardnih nateznih preizkušancev, ki so bili brizgani brez oziroma s hladnim spojem. Mehanske lastnosti preizkušancev so bile testirane na trgalnem stroju, kot rezultat testiranja pa so bile podane inženirske krivulje napetosti v odvisnosti od specifične deformacije. Na podlagi rezultatov testiranja je bil določen vpliv hladnih spojev na mehanske lastnosti. V magistrskem delu so predstavljene tudi metode modeliranja hladnih spojev z računalniškimi simulacijami, kjer je uporabljena metoda preslikave hladnih spojev z mreže končnih elementov tehnološke simulacije na mrežo končnih elementov mehanske simulacije. Rezultati računalniških simulacij so bili primerjani in ovrednoteni z rezultati eksperimentalnih testiranj. Rezultati raziskovalnega dela podajajo pomembne ugotovitve na področju brizganja polimernih materialov, saj podajajo pomembne izkušnje pri predvidevanju nosilnosti hladnih spojev. Delo podaja tudi napotke in izkušnje pri modeliranju hladnih spojev z računalniškimi simulacijami.
Ključne besede: hladni spoj, polimerni materiali, mehanske lastnosti, natezni preizkus, simulacije brizganja, trdnostne simulacije, preslikava hladnih spojev, Moldflow, Abaqus, Helius
Objavljeno: 14.12.2016; Ogledov: 1339; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

4.
Aditivne preslikave z dodatnimi lastnostmi na (pol)prakolobarjih in standardnih operatorskih algebrah
Benjamin Marcen, 2016, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji si bomo v uvodu ogledali nekaj osnovnih pojmov, definicij ter pomembnejših rezultatov s področja algebre. Obravnavali bomo funkcionalne enačbe, ki so v zvezi z odvajanji, centralizatorji ter sorodnimi preslikavami na prakolobarjih, polprakolobarjih in standardnih operatorskih algebrah. Na tem področju že vrsto let delujejo tudi slovenski matematiki, ki so s svojimi rezultati pomembno vplivali na razvoj tega področja. Že v osemdesetih letih sta bila močno dejavna na tem področju J. Vukman, M. Brešar, sledili pa so B. Zalar, B. Hvala, v novejšem času pa M. Fošner, I. Kosi-Ulbl, D. Benkovič, D. Eremita, A. Fošner, N. Peršin ter N. Širovnik. Osnovno sredstvo pri reševanju funkcionalnih enačb, ki bodo predstavljene v disertaciji, je teorija funkcijskih identitet, ki jo je leta 2000 v cite{87} predstavil M. Brešar. Leta 2007 pa so jo M. Brešar, M. A. Chebotar in W. S. Martindale III tudi podrobneje predstavili v knjigi cite{MB4}. Teorija funkcijskih identitiet bo v disertaciji predstavljena skupaj s polinomskimi identitietami ter d-prostimi množicami.
Ključne besede: Aditivna preslikava, linearen operator, odvajanje, jordansko odvajanje, jordansko trojno odvajanje, centralizator, funkcionalna enačba, standardna operatorska algebra, prakolobar, polprakolobar, Banachov prostor, involucija.
Objavljeno: 21.10.2016; Ogledov: 1172; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (671,60 KB)

5.
Verižni ulomki in Gaussova preslikava
Janja Vučko Jambrović, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu so predstavljene osnovne lastnosti verižnih ulomkov in Gaussove preslikave. Drugi del je namenjen študiju Gaussove preslikave in njenih potenc z uporabo navadnih verižnih ulomkov. Med drugim poiščemo vse fiksne točke vseh potenc Gaussove preslikave G in pokažemo, da je graf funkcije G^n z definicijskim območjem [0, 1/2] simetričen grafu funkcije G^n+1 z definicijskim območjem [1/2, 1].
Ključne besede: verižni ulomek, Gaussova preslikava, končni verižni ulomek, neskončni verižni ulomek, periodični verižni ulomek
Objavljeno: 29.09.2016; Ogledov: 886; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (626,80 KB)

6.
Analiza in primerjava programskih ogrodij za delo s podatkovnim modelom
Boris Rat, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preverili in opisali orodja za generiranje izvorne kode iz podatkovnega modela relacijske baze. Rešitev smo implementirali z vsemi navedeneimi orodji ter primerjali čas in postopek implementacije. Razvoj rešitve je temeljil na obstoječem podatkovnem modelu in prirejanju implementacije ogrodja našim zahtevam. Na podlagi rezultatov časovnih meritev, statistike podatkovne baze in podatkovnega nivoja dostopa smo naredili analizo orodij. Podali smo smernice za odločitev izbora orodja glede na obstoječo rešitev relacijske baze.
Ključne besede: Generator kode, podatkovni model, preslikava
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 620; Prenosov: 68
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

7.
Analiza uporabnosti kompozitnih materialov za konstruiranje nosilnih elementov vozil pri povišanih temperaturah
Andraž Kranjc, 2016, magistrsko delo

Opis: Polimeri, ojačani z ogljikovimi vlakni, so sodobni inženirski materiali. Zanima nas ali je implementacija raziskanega materiala primerna za vozila, kjer se pojavljajo raznolike obremenitve ter v veliki večini tudi povišana temperatura. Prednost ojačanih polimerov je majhna masa, relativno visoka trdnost in cena pri serijskih izdelkih. Poznavanje in napovedovanje njihovih mehanskih lastnosti je kompleksen proces zaradi, anizotropnih materialnih lastnosti. V magistrskem delu povzamemo teoretične osnove modeliranja in analiziranja tovrstnih materialov. Pripravili smo testne vzorce in jih natezno porušili pri sobni in povišani temperaturi. Materialne podatke, pridobljene pri sobni temperaturi, smo nato uporabili za določitev materialnega modela. Poleg mikroskopske analize vzorcev, opravimo še analizo povišane temperature, kar nam da splošno dober pregled nad materialom. Kasneje prikažemo pripravo numerične simulacije brizganja osnove ploščice, iz katere smo izrezali testne vzorce. Na podlagi omenjene simulacije analiziramo napoved stopnje orientacije v brizganem izdelku. Nadaljujemo z nastavitvijo trdnostne simulacije ter generiranje in preslikavo nelinearnih ortotropnih materialnih podatkov. Orientacijo vlaken prenesemo v trdnostno analizo in s tem prikažemo način modeliranja tovrstnih materialov. Na podlagi celotnega opravljenega dela analiziramo rezultate ter potrdimo oziroma ovržemo hipotezo. Magistrsko delo je zastavljeno kot osnova in priročnik za daljne raziskave s tega področja. Podaja pomembne in koristne informacije, poleg tega pa podaja bogate izkušnje iz področja kompozitnih materialov.
Ključne besede: kompoziti, vlakna, polimeri, ojačani kompoziti, natezni preizkus, natezni preizkus pri povišani temperaturi, simulacija brizganja, metoda končnih elementov, preslikava materialnega modela, ortotropni materialni model, Abaqus, Moldflow, Advanced Material Exchange.
Objavljeno: 14.09.2016; Ogledov: 716; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (4,53 MB)

8.
PRIMERJAVA ALGORITMOV ZA PRESLIKAVO IZBOKLIN
Tadej Stošić, 2015, diplomsko delo

Opis: V današnjem času veliko aplikacij uporablja algoritme za preslikavo izboklin, saj omogočajo izboljšavo videza računalniško upodobljenih geometrijskih objektov. V diplomskem delu raziščemo, zakaj se algoritmi za preslikavo izboklin uporabljajo ter opišemo njihovo delovanje. Razložimo tudi sliko normal ter višinsko sliko. Algoritme za preslikavo izboklin, za preslikavo normal, za preslikavo izboklin s premikom, algoritem za preslikavo izboklin z učinkom paralakse ter algoritem za preslikavo izboklin z učinkom strme paralakse nato implementiramo kot spletno aplikacijo in jih primerjamo.
Ključne besede: algoritmi, preslikava izboklin, preslikava normal, preslikava s pomikom, preslikava z učinkom paralakse, preslikava z učinkom strme paralakse, OpenGL
Objavljeno: 14.10.2015; Ogledov: 640; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

9.
On bilinear maps determined by rank one idempotents
J. Alaminos, Matej Brešar, J. Extremera, A. R. Villena, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: Naj bo ▫$M_n$▫, ▫$n geqslant 2$▫, algebra vseh ▫$n times n$▫ matrik nad poljem ▫$F$▫ karakteristike različne od 2, in naj bo ▫$Phi$▫ bilinearna preslikava iz ▫$M_n times M_n$▫ v poljubni vektorski prostor ▫$X$▫ nad ▫$F$▫. Glavni izrek pove,da je iz pogoja, da je ▫$phi(e, f ) = 0$▫ za vse ortogonalne idempotente ▫$e$▫ in ▫$f$▫ ranga 1 sledi eksistenca linearnih takih preslikav ▫$Phi_1,Phi_2 colon M_n to X$▫, da je ▫$phi(a,b) = Phi_1(ab) + Phi_2(ba)$▫ za vse ▫$a,b in M_n$▫. Izrek se uporabi pri študiju nekaterih problemov o linearnih ohranjevalcih.
Ključne besede: matematika, teorija matrik, matrična algebra, ničelni produkt, idempotent ranga 1, linearna preslikava, bilinearna preslikava, linearni ohranjevalci, mathematics, matrix theory, matrix algebra, zero product, rank one idempotent, linear map, bilinear map, linear preserver problem
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 747; Prenosov: 77
URL Povezava na celotno besedilo

10.
On bilinear maps on matrices with applications to commutativity preservers
Matej Brešar, Peter Šemrl, 2006, izvirni znanstveni članek

Opis: Naj bo ▫$M_n$▫ algebra vseh ▫$n times n$▫ matrik nad komutativnim enotskim kolobarjem ▫$mathcal{C}$▫, and naj bo ▫$mathcal{L}$▫ modul nad ▫$mathcal{C}$▫. Podane so različne karakterizacije bilinearnih preslikav ▫${,.,,,.,}: M_n times M_n to mathcal{L}$▫ z lastnostjo, da je ▫${x,y} = 0$▫, kadarkoli ▫$x$▫ in ▫$y$▫ komutirata. Kot glavno aplikacijo dobimo dokončno rešitev problema opisa (ne nujno bijektivnih) linearnih ohranjevalcev komutativnosti iz ▫$M_n$▫ v ▫$M_n$▫ za primer, ko je ▫$mathcal{C}$▫ poljubno polje; še več, enak opis velja v vsaki končno razsežni centralni enostavni algebri.
Ključne besede: matematika, matrična algebra, bilinearna preslikava, ohranjevalec komutativnosti, funkcijska identiteta, neasociativni produkt, centralna enostavna algebra, mathematics, matrix algebra, central simple algebra, functional identity, nonassociative product, Lie-admissible algebra, commutativity preserving map
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 572; Prenosov: 79
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici