| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza in preskus stikalnih celic po standardu SIST EN 62271 - 200
Mitja Andrejc, 2021, diplomsko delo

Opis: V elektroenergetskem distribucijskem omrežju je velik del razdelilnih transformatorskih postaj opremljen s kovinsko oklepljenimi izvlečljivimi celicami, ki zaradi načina gradnje in same konstrukcije bistveno prispevajo k zanesljivosti delovanja elektroenergetskega sistema. V diplomski nalogi so podrobneje opisani elementi izvlečljivih celic, osrednji del pa predstavlja standard SIST EN 62271-200, ki je tudi osnova za načrtovanje in izvedbo preskusov. V laboratoriju podjetja TSN in v certificiranem laboratoriju na Dunaju so bili izvedeni določeni tipski preskusi.
Ključne besede: stikalna celica, kovinsko oklopljena celica, preskušanje, standard, analiza, načrtovanje
Objavljeno: 14.01.2021; Ogledov: 257; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

2.
PREGLED PRESKUSOV NN IN SN KABLOV - NOVI TRENDI
Matjaž Zandomeni, 2016, diplomsko delo

Opis: Kabelska omrežja na SN nivoju prevzemajo vse večji delež oskrbe z električno energijo. Z njihovim razraščanjem se srečujemo z izzivi, kako zagotoviti njihovo obratovalno zanesljivost. Z željo, najti primerno diagnostično orodje, ki bi dalo dovolj informacij o stanju izolacije kablovoda sem predstavil nadzorovani zdržni preskus z napetostjo zelo nizke frekvence.
Ključne besede: preskušanje, izolacija, kablovod
Objavljeno: 19.10.2016; Ogledov: 725; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

3.
Preskus orodja »estimate« na primeru gradbenega projekta
Matic Lasnik, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga obravnava preskus orodja Estimate na primeru gradbenega projekta. Podan je kratek opis konkretnega ponudnika gradbenih storitev. Natančno je prikazana namestitev preučevanega orodja. Predpogoj za namestitev in delovanje proučevanega orodja je odprtokodni aplikacijski strežnik Tomcat, sistem za upravljanje baz podatkov Mysql in seveda spletni brskalnik. Prikazana je konfiguracija sistemskih nastavitev orodja Estimate ter vzpostavitev baze podatkov proučevanega orodja. Razložene so osnovne funkcije in navigacija v uporabniškem vmesniku na primeru gradbenega projekta. Vpeljava predlagane odprtokodne programske rešitve Estimate bi za konkretnega ponudnika gradbenih storitev pomenila veliko konkurenčno prednost. Problem, s katerim se srečuje večina malih in srednjih velikih podjetij, pa je pomanjkanje usposobljenega kadra. V tem kontekstu tudi brezplačnost programske opreme ni odločilni faktor pri izbiri.
Ključne besede: preskušanje programske opreme, odprtokodne programske opreme, ESTIMATE, gradbeni projekt
Objavljeno: 25.03.2016; Ogledov: 831; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (3,78 MB)

4.
PRESKUŠANJE SKLADNOSTI GRELNIKA ZRAKA S STANDARDOM IEC 60335-2-30
Jure Pengov, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo postopek preizkušanja grelnika zraka po mednarodnem standardu IEC 60335-2-30. V osrednjem delu so predstavljene zahteve, katerim morajo naprave ustrezati, in tudi preizkusi, ki jih morajo naprava ali deli naprave prestati. Podane zahteve so definirane za preizkušanje grelnika zraka, saj je tudi prakticni preizkus opravljen na tovrstni napravi. Celoten postopek je dodatno ponazorjen s slikami merilne opreme in tabele z zahtevami. Z metodo primerjave so predstavljeni tudi primeri neskladnosti, ki bi se na obravnavani ali podobni napravi lahko pojavili.
Ključne besede: standard IEC 60335-2-30, standard IEC 60335-1, grelnik zraka, preskušanje elektricne varnosti, gospodinjski aparati
Objavljeno: 12.11.2015; Ogledov: 815; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (5,43 MB)

5.
Računalniško preverjanje ustreznosti zaščitne naprave pred podletom motornih tovornih vozil
Zoran Ren, Martin Prašnički, Matej Glavač, 1999, izvirni znanstveni članek

Opis: Prispevek podaja osnove sedanjega in možnosti novega numeričnega izračuna naprave za zaščito pred podletom od zadaj, ki pride v poštev pri homologaciji motornih tovornih vozil. Ustreznost zaščitne naprave se preverja glede na predpis ECE R 58, ki podaja natančna merila, katerim mora ustrezati konstrukcija naprave in njeno obnašanje pod obremenitvijo. Predpis dopušča možnost računskega preverjanja ustreznosti zaščitne naprave, od česar je odvisna raziskava možnosti računalniškega simuliranja obnašanja naprave pod obremenitvijo. Prispevek podaja osnovna izhodišča in postopke pravilnega računalniškega simuliranja, ki temelji na metoddi končnih elementov. V tej zgodnji fazi raziskav je v računalniških simuliranjih obravnavan le primer elastičnega deformiranja analizirane zaščitne naprave, ki je tudi eksperimentalno preskušena. Dobro ujemanje numeričnih in eksperimentalnih rezultatov potrjuje primernost izbrane simulirne metode za preverjanje ustreznosti zaščitne naprave.
Ključne besede: motorna vozila, tovorna motorna vozila, podlet, zaščitna naprava, zaščita pred podletom, preskušanje, računalniška simulacija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 608; Prenosov: 31
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
NAČRTOVANJE ELEKTRIČNEGA UPORA ZA PRESKUŠANJE TALJIVIH VAROVALK
David Galinec, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena teorija električne upornosti, segrevanja in ohlajanja uporovnih materialov ter prehoda toplote. Predstavljene so merilne proge in obstoječi način preskušanja taljivih varovalk v laboratoriju ICEM-TC. Analizirane so trenutne zmožnosti ohmskih bremen. S pomočjo dograditve hladilnega sistema je izvedeno povečanje zmogljivosti obstoječih ohmskih bremen. Izvedeno je načrtovanje z opravljenimi izračuni za izdelavo električnega upora velike moči, za namen preskušanja taljivih varovalk.
Ključne besede: upor, varovalka, preskušanje, preskusni laboratorij, segrevanje.
Objavljeno: 07.07.2015; Ogledov: 990; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)

8.
PRESKUŠANJE IZKLOPNE ZMOGLJIVOSTI TALJIVIH VAROVALK PRI PREOBREMENITVAH
Borut Prejac, 2015, diplomsko delo

Opis: Taljive varovalke so pomemben element elektroenergetskega sistema. Pri načrtovanju in med proizvodnjo se morajo predvideni preskusi izvajati po določenih standardih. V diplomskem delu je opisano delovanje taljive varovalke pri preobremenitvah po zahtevah standardov. V nadaljevanju je predstavljen laboratorij ICEM - TC, kjer so se preskusi izvajali. Izveden je model avtomatizacije preskusne proge in podani so rezultati opravljenih preskusov.
Ključne besede: Varovalke, spajka, taljivi element, preobremenitve, preskušanje, standardizacija.
Objavljeno: 29.05.2015; Ogledov: 756; Prenosov: 223
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

9.
Testiranje tkanin po kakovostnih parametrih, definiranih s strani podjetij UNI&FORMA d.o.o. in OVERALL d.o.o. za potrebe javnih razpisov MNZ in MORS-A
Ingrid Črepnjak, Mateja Stupan, 2014, diplomsko delo

Opis: Različne državne institucije se pri izbiri tekstilnih materialov za lastne potrebe v glavnem opirajo na tako imenovana javna naročila, kjer se med drugim kot pomembnejše merilo za izbiro oblačil predvideva tudi izpolnjevanje zahtev izbranih tehničnih parametrov, zapisanih v tehnični specifikaciji. Za čim bolj objektivno presojo glede kakovosti ponujenih materialov ali izdelkov imajo pomembno vlogo tudi tako imenovani neodvisni testni laboratoriji, ki na osnovi standardiziranih metod opravljajo testiranja ponujenih tekstilnih materialov skladno z definiranimi parametri. Vsebina tehnične specifikacije oziroma parametri navedeni v njej dejansko predstavljajo lastnosti materiala, ki jih naročnik pričakuje in so v glavnem zapisani v obliki številčnih vrednosti s pripadajočimi dovoljenimi tolerancami. Te številke niso nikoli natančen posnetek lastnosti želenega materiala, ampak le njihov približek predvsem zaradi kompleksnosti tekstilnih materialov, katerih lastnosti niso konstantne po vsem delu tega istega materiala. Na lastnosti tekstilnega materiala vpliva namreč množica dejavnikov, ki izhajajo iz izvora in pogojev rasti naravnih vlaken (npr. bombaž, volna); (pri sintetičnih vlaknih je možno lastnosti relativno dobro usmerjati) ter neizogibnih variacij v procesu proizvodnje tekstilnega materiala, kar pomeni, da ima isti material na svojih različnih delih lahko npr. različne sorpcijske sposobnosti, različne mehanske lastnosti, itd. in je zato potrebno predvideti, da tekstilni material na vseh svojih delih ne bo izkazoval istih karakteristik, ker je to praktično nemogoče. Zato moramo vsak tekstilni material meriti na številnih in čim bolj različnih delih, kar je jasno definirano s standardi. Iz prakse izhaja, da nek naročnik običajno priloži le majhen del (cca 1,5 m) iz relativno dolge «metraže« izdelanega tekstilnega materiala, kar se pogosto izkaže za zelo neugodno. Pričujoče diplomsko delo je usmerjeno v preskušanje tekstilnih materialov za izdelavo uniform za podjetji UNI&FORMA d.o.o. iz Trzina in Overall d.o.o. iz Ljubljane z namenom presoditi skladnost posameznih parametrov na, po navedbah proizvajalca, istih vzorcih (vzorcih, izdelanih po identičnem tehnološkem postopku in uporabo identičnih barvil, pomožnih sredstev, apretur, itd.), odvzetih iz različnih bal, ter na ta način oceniti sipanje rezultatov na teh tkaninah, ki se smatrajo za iste.
Ključne besede: Laboratorijsko preskušanje, tkanine, uniforma, tehnična specifikacija, mehansko-kemijske lastnosti.
Objavljeno: 15.10.2014; Ogledov: 1498; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (2,88 MB)

10.
NADZOR USTREZNOSTI PAMETNIH ŠTEVCEV ELEKTRIČNE ENERGIJE SKOZI NJIHOVO PRIČAKOVANO ŽIVLJENJSKO DOBO
Janez Zrnec, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava najustreznejši sistem nadzora pametnih števcev električne energije, ki izhaja iz zakonodaje, standardizacije in je povzet iz dobre tuje ter domače prakse. Celovit nadzor skozi celotno življenjsko dobo posameznega števca ali družine števcev bo omogočal napovedovanje oz. predvidevanje pravilnega delovanja ali nedelovanja tekom celotnega življenjskega obdobja. Na podlagi pridobljenih izkušenj se bo vzpostavil sistem, ki bo omogočal analize in napovedi z realnimi podatki s preskušanj v laboratoriju in na terenu.
Ključne besede: pametni števci, napredna merilna infrastruktura, standardizacija, meroslovna kontrola, preskušanje, meritve
Objavljeno: 15.11.2013; Ogledov: 1447; Prenosov: 74
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici