| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 28
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Raziskava trga in razvoj konstrukcije mešalne žlice za beton v podjetju Fortis Maribor, d.o.o.
Uroš Lobenwein, 2021, magistrsko delo

Opis: Vsako podjetje nenehno želi pridobiti konkurenčno prednost in utrditi položaj na trgu. Za uspešen razvoj izdelka je potrebno predhodno opraviti različne analize, ki povečajo možnost uspeha projekta razvoja novega izdelka. V magistrski nalogi dokažemo, da lahko s pomočjo raziskave trga razvijemo tržno zanimivo in tehnično dovršeno konstrukcijo mešalne žlice za beton. Uporabljeni metodi znanstveno-raziskovalnega dela sta metodi komparacije in analiza vsebine. Z zbiranjem podatkov podobnih izdelkov, analiz lastnosti in obravnavo informacij strokovne literature sem kot rezultat magistrske naloge razvil tehnično dovršeno, konkurenčno in učinkovito konstrukcijo mešalne žlice ta beton.
Ključne besede: mešalna žlica za beton, raziskava trga, konstrukcija, razvoj konstrukcije, razvoj izdelka, statični preračuni, Fortis Maribor d.o.o.
Objavljeno: 11.10.2021; Ogledov: 38; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (3,15 MB)

2.
Konstruiranje tehtnice za tehtanje palet z aluminijastimi profili
Luka Ivanc Kresnik, 2021, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu je predstavljeno konstruiranje tehtnice za tehtanje palet z aluminijastimi profili. V njej je predstavljeno delo od predstavitve problema, do iskanja rešitev in na koncu tudi končnega produkta s tehniško dokumentacijo. Problem predstavlja naročnikova želja po izdelavi tehtnice, ki bo nameščena na valjčni progi proizvodnega procesa in bo namenjena tehtanju palet, naloženih z ekstrudiranimi aluminijastimi profili. Delo zajema naslednje teme: opis podjetja, opis problema, predstavitev delovanja industrijskih tehtnic, snovanje in konstruiranje, 3D modeliranje, analitični trdnostni preračuni, analiza z metodo končnih elementov ter izdelavo tehniške dokumentacije. Na koncu so predstavljeni tudi doseženi cilji in predlogi za nadaljnje delo.
Ključne besede: konstruiranje, tehtnica, merilne celice, trdnostni preračuni, 3D modeliranje
Objavljeno: 24.09.2021; Ogledov: 63; Prenosov: 0

3.
Rekonstrukcija varilne priprave
Nejc Mislovič, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje rekonstrukcijo obstoječe varilne priprave, ki je bila med praktičnim usposabljanjem izvedena na podjetju SMM d.o.o.. V uvodu je predstavljen problem ter predmet diplomske naloge, ter opis ciljev in strukture diplomskega dela. V nadaljevanju so na kratko opisane zahteve naročnika ter kratek opis razdelave problematike. Glavni del diplomskega dela je koncipiranje, snovanje ter načrtovanje manjkajočih delov varilne priprave. Tem sledijo potrebni preračuni. Diplomsko delo zaključuje povzetek dela ter mnenje o uspešnosti.
Ključne besede: varilna priprava, rekonstruiranje, preračuni, uskladitev
Objavljeno: 21.12.2020; Ogledov: 214; Prenosov: 36
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

4.
Naprava za podajanje in pridrževanje pločevine
Uroš Kovač, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje konstruiranje in modeliranje naprave za podajanje in pridrževanje pločevine. Tema dela je iz podjetja Strojegradnja SAS. V podjetju bi želeli izdelati napravo, ki bi iz skladišča 8 pločevin samodejno podajala želeno pločevino v škarje za vzdolžni in prečni razrez. Cilj je bil napravo skonstruirati in zmodelirati v programskem paketu SolidWorks. Zadali smo si nekaj osnovnih zahtev in ciljev za napravo ter raziskali, kaj na trgu nudijo konkurenčna podjetja. Nato smo predstavili posamezne korake modeliranja. Sledilo je nekaj osnovnih ročnih preračunov ter analiza s pomočjo metode končnih elementov. Na koncu smo analizirali dobljene rezultate in pripravili tehniško dokumentacijo za izdelavo naprave.
Ključne besede: konstruiranje, pločevina, modeliranje, preračuni, tehnična dokumentacija
Objavljeno: 01.10.2020; Ogledov: 213; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

5.
Vgradnja pomožnega motorja na vozilo gnano s človeško močjo
Matej Matela, 2017, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomske naloge smo konstruirali planetno gonilo, ki bo gnalo zadnje kolo tricikla. Skicirali smo tudi predvideno pritrditev pomožnega motorja. Motorju smo morali skonstruirati funkcionalno, majhno, planetno gonilo tipa 2AA. Predstavljen je tudi analitični preračuni gredi in zobnikov planetnega gonila. Tako smo se dobro seznanili z lastnostmi planetnih gonil.
Ključne besede: Mobilnost, pomožni motor, planetno gonilo, analitični preračuni, konstruiranje
Objavljeno: 14.09.2017; Ogledov: 481; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

6.
Koncipiranje in zasnova lopatice vetrne turbine
Simon Volčanjk, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga zajema koncipiranje, ter zasnovo 1 meter dolge lopatice vetrne turbine, katera je tudi praktično izvedena oz. izdelana. Le-ta temelji na dosedanjih ugotovitvah oblikovalcev in je podkrepljena z analitičnimi preračuni karakteristik lopatice vetrne turbine. Lopatica vetrne turbine je za lažjo predstavo ter izdelavo izdelana tudi v računalniško podprtem programu CatiaV5-6R2013. Model je prikazan tudi v diplomskem delu. Karakteristike lopatice, katere nismo morali analitično izračunati smo pridobili s pomočjo programa JavaFoil. Zaradi svoje sorazmerno majhne dolžine (1 meter) l, je pri tem še posebej pomemben dizajn, tako so v diplomskem delu zajeti različni preseki lopatice v razmaku 0,1 metra. Za fizično izdelavo lopatice je bil uporabljen lepljen les lipe, izdelali pa smo jo v domači delavnici.
Ključne besede: Energija vetra, turbina, oblikovanje, preračuni, sila, modeliranje, lopatica
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 673; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

7.
KONSTRUIRANJE VEČBARVNEGA TISKARSKEGA STROJA
Miran Grum, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja zasnovo, konstruiranje, statični preračun konstrukcije in izdelavo tehnične dokumentacije večbarvnega tiskarskega stroja. Stroj se uporablja v kartonski industriji za fleksotisk, štirih različnih barv na karton ali papir. Zasnovati je bilo potrebno tog stroj z visoko izdelovalno natančnostjo. Iz podanih zahtev je bilo potrebno konstruirati osnovno konstrukcijo in zasnovati tiskarske enote. Po zasnovi smo konstrukcijo preračunali glede na uporabnost v programskem paketu ESA Scia 2008.1. Analiza rezultatov je pokazala, da so vrednosti pomikov minimalne, kar je bil rezultat zelo dobre in toge zasnove. Izdelana je bila celotna tehniška dokumentacija na podlagi katere se je stroj izdelal. Rezultati diplomskega dela so pokazali, da je potrebno dati poudarek na optimiranju elementov.
Ključne besede: tiskarski stroji, konstruiranje, statični preračuni
Objavljeno: 07.07.2009; Ogledov: 2201; Prenosov: 248
.pdf Celotno besedilo (7,17 MB)

8.
9.
10.
Prostorsko zakrivljena lopatica v radialnem turbopihalu
Miran Kapitler, 1990, diplomsko delo

Ključne besede: kompresorji, radialni turbokompresor, preračuni, konstrukcija
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1367; Prenosov: 0

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici