| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Transport odpadnih surovin v termoelektrarni ugljevik
Andrej Dolinšek, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljen preračun transportnega traku za transport odpadnih surovin iz termoelektrarne Ugljevik. Tračni transporter, ki je predmet magistrske naloge, je del obsežnejšega transportnega sistema, ki po površju poteka od nakladalne postaje v termoelektrarni do odlagalnega mesta na deponiji. V nalogi se osredotočimo na preračun najdaljšega odseka transportnega sistema. Obravnavani odsek je med nakladalnim in razlagalnim delom dolg 964 m. Osnovni preračun tračnega transporterja temelji na sekcijskem preračunu. V preračunu upoštevamo upore pregibanja traku na bobnih, upore rotirajočih delov, pospešek traku, pospešek materiala in vpliv poteka traku. V razširjeni preračun je zajet tudi kritični element, to je zagon tračnega transporterja. Zagon temelji na postopnem in nadzorovanem zaganjanju pogonskega bobna. V sklopu nadzorovanega zagona razdelamo in primerjamo tudi različne načine zagona električnih motorjev in njihove poglavitne karakteristike. Na koncu določimo še napenjalni vitel za aktivno napenjanje traku ter spreminjanje in prilagajanje napenjalne sile. Preračun je izdelan analitično v programu MS Excel.
Ključne besede: Transport, termoelektrarna, transportne naprave, tračni transporter, preračun zmogljivosti in odporov pri gibanju tračnega transporterja
Objavljeno: 02.04.2021; Ogledov: 127; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (4,81 MB)

2.
Numerična analiza pretočne zmogljivosti elevatorja s korci z uporabo metode DEM
Niko Banfi, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnove in lastnosti elevatorja s korci. Elevator je eden izmed ključnih sestavnih delov v gospodarstvu, ki se uporablja za transport sipkega ali kosovnega materiala na izbrano višino. Po preučitvi transporterja (elevatorja) smo elevator skonstruirali v programu SolidWorks, katerega model smo nato uporabili v programskem paketu EDEM. V nadaljevanju diplomskega dela smo s pomočjo programskega paketa EDEM izvedli numerično analizo presipa delcev pod različnimi pogoji (različne hitrosti, posledično tudi različne stopnje polnjenja ipd.).
Ključne besede: Transportni sistemi, elevator s korci, sipki material, analitični preračun zmogljivosti, numerična analiza DEM, analiza presipa delcev z EDEM.
Objavljeno: 24.09.2020; Ogledov: 100; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,84 MB)

3.
Posodobitev procesa sortiranja žaganega lesa z valjčnim transporterjem za proizvodnjo lepljenega lesa
Rok Hribernik, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo konstruirali valjčni transporter za potrebe sortiranja rezanega lesa na kmetiji Hribernik. Izdelali smo 3D model valjčnega transporterja ter določili in izbrali standardne strojne elemente. S pomočjo analitičnega preračuna smo določili zmogljivost in potrebno moč valjčnega transporterja. Kmetija Hribernik namerava v prihodnosti nadgraditi predelavo lesa s tehnologijo lepljenja lesa, zato smo v magistrskem delu preučili možnost izvedbe projekta lepljenja lesa. Ugotovili smo, da za uspešno izvedbo projekta lepljenja lesa potrebujemo nove stroje, prostor in tržišče. Izračunali smo stroške investicije ter analizirali izkoristek lepljenja lesa. Glede na izračunan dobiček smo ugotovili, da je investicija v projekt zanimiva in bi se sorazmerno hitro povrnila.
Ključne besede: predelava lesa, tehnologija lepljenja lesa, načrtovanje valjčnega transporterja, valjčni transporterji, konstruiranje, preračun zmogljivosti, analiza gospodarnosti lepljenega lesa
Objavljeno: 13.02.2019; Ogledov: 406; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

4.
Načrtovanje transportnega sistema za transport odpadnega materiala
Jure Zorič, 2017, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava načrtovanje transportnega sistema za transport odpadnega materiala. V teoretičnem delu je podan opis transporterjev in njihovih glavnih sestavnih delov. Na podlagi robnih pogojev in zahtev naročnika so podani analitični preračuni celotnega transportnega sistema. S pomočjo preračunov so izbrani standardni elementi, s katerimi zmanjšamo stroške proizvodnje. Predstavljeni so pomembnejši koraki 3D-modeliranja sistema in konstrukcijske rešitve nekaterih podsklopov transporterja. Za izbran transporter so predstavljeni stroški izdelave. Na koncu so podane izjava o skladnosti in navodila za vzdrževanje transporterja. Rezultati magistrskega dela so bili uporabljeni za izdelavo dejanskega transportnega sistema.
Ključne besede: transportni sistem, preračun tračnega transporterja in verižnega transporterja s strgali, 3D-modeliranje, analiza zmogljivosti
Objavljeno: 12.12.2017; Ogledov: 551; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (2,81 MB)

5.
Členkasti transporter za sistem čiščenja ostružkov pri CNC stroju
Marko Pavlič, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Členkasti transporter za sistem čiščenja ostružkov pri CNC stroju obravnava preračun členkastega transporterja. Transporter je nameščen pri CNC stroju, kjer poteka mehanska obdelava kovin. Na začetku je kratek opis transportnih naprav, temu sledi izračun obravnavanega transporterja, kjer so izračunane sile v verigi in zmogljivost transporterja. Navedene so tudi zahteve glede vzdrževanja in varnosti pri delu.
Ključne besede: transportne naprave, členkasti transporter, preračun zmogljivosti in sil.
Objavljeno: 14.12.2015; Ogledov: 1322; Prenosov: 165
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

6.
7.
Analiza zmogljivosti žičniške naprave za prevoz oseb
Anto Briševac, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena splošna žičniška tehnika ter sistemi, ki omogočajo delovanje žičniških naprav. Osrednjo temo diplomskega dela predstavlja podrobna analiza obstoječega stanja žičniške naprave Smrekovec na smučišču Golte. V diplomskem delu smo analizirali dejansko zmogljivost omenjene žičniške naprave, saj glede na porast števila smučarjev in glede na pričakovano nadaljevanje naraščanja v prihodnjih letih trenutna žičniška naprava ne zagotavlja želene oz. potrebne zmogljivosti. Prav tako bo nov hotel, ki se nahaja v smučarskem centru, še povečal število smučarjev. Na osnovi poglobljenega posnetka obstoječega stanja in kritične analize smo predlagali rešitve v zvezi s povečanjem zmogljivosti oz. zamenjavo obstoječe žičniške naprave. V okviru rešitev smo izvedli analizo učinkovitosti obstoječe in predlagane nove žičniške naprave ter analizirali predvideno stroškovno oceno predlagane variante.
Ključne besede: žičnice, žičniške naprave za prevoz smučarjev, preračun zmogljivosti, analiza učinkovitosti.
Objavljeno: 20.12.2012; Ogledov: 1476; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (3,16 MB)

8.
Preračun tračnega transporterja za transport gline
Jaka Štefančič, 2012, diplomsko delo

Opis: V podjetju Wienerberger se ukvarjajo s proizvodnjo različnih vrst zidakov, katerih osnovni sestavni material predstavlja glina. Transport gline se vrši z različnimi tračnimi transporterji, med katerimi je tudi transporter za odvoz gline iz mlina na končno deponijo. Obravnavana problematika diplomskega dela je drsenje materiala na traku transporterja zaradi velikega nagiba transporterja. V diplomskem delu smo iskali rešitve za preprečitev drsenja materiala, ki bo nastala z načrtovanim povečanjem količine transportirane gline za 30 %. Ker je trenutni transporter predimenzioniran in ker podjetje načrtuje investicije za izboljšanje obstoječega transporterja, smo v diplomski nalogi s pomočjo preračuna zmogljivosti transporterja iskali tehnološko najprimernejšo rešitev transportnega traku. Za najbolj optimalno rešitev pri ohranjeni konstrukciji in pogonskem motorju se je izkazala zamenjava obstoječega traku s trakom z rebri. Taka rešitev se ujema tudi z ekonomsko politiko podjetja, ki teži k temu, da ob zmanjšanih stroških proizvodnje ostane konkurenčna na trgu.
Ključne besede: tračni transporter, elementi tračnega transporterja, preračun tračnega transporterja, analiza zmogljivosti
Objavljeno: 15.11.2012; Ogledov: 1612; Prenosov: 416
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

9.
Tehnika žičniških naprav za prevoz oseb
Tadej Toplak, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi so opredeljene žičniške naprave. Predstavljena je delitev žičniških naprav, opisani so najpomembnejši podsistemi žičniških naprav. Na kratko so predstavljeni tudi gradbeni elementi na progi in najpogostejši načini gradnje žičniških naprav. Opisan je sistem zakonodaje in standardizacije in kako je razdeljena zakonodaja ter kako so razvrščeni standardi. Predstavljeni so konstrukcijski napotki, kako morajo biti obravnavane naprave in kakšno mora biti njihovo vzdrževanje. Predstavljene so tudi posebne metode vzdrževanja in kontroliranja prižemk. Podrobneje je predstavljena žičniška naprava na Mariborskem Pohorju. Predstavljeni so njeni glavni elementi in način obratovanja. Opisana je tudi lega in trasa žičniške naprave. Na tej žičniški napravi se letno prepelje veliko smučarjev, zato je v diplomskem delu predstavljen tudi preračun zmogljivosti žičniške naprave in smučarske proge, ki jo povezuje omenjena naprava. Prav tako je v diplomskem delu omenjena žičniška naprava na Areškem Pohorju, za katero je izdelan preračun zmogljivosti žičniške naprave in smučarske proge.
Ključne besede: žičniške naprave, zakonodaja in standardizacija, preračun zmogljivosti izbrane žičniške naprave
Objavljeno: 14.11.2012; Ogledov: 1478; Prenosov: 304
.pdf Celotno besedilo (3,66 MB)

10.
VODENJE TRAČNIH TRANSPORTERJEV PO KONKAVNIH KRIVINAH
Bogomir Trebičnik, 2011, specialistično delo

Opis: Transport sipkega materiala v PREMOGOVNIKU VELENJE poteka s tračnimi transporterji širin od 650 mm do 1400 mm. Ker je postalo pridobivanje premoga zahtevnejše, so proge, kjer poteka transport sipkega materiala, dostikrat speljane s konkavnimi krivinam. Na teh krivinah se pojavljajo težave pri zagonu transporterja, saj se trak praznega tračnega transporterja včasih dvigne do stropa proge, kar predstavlja varnostni problem. Do sedaj se je omenjeni problem reševal z dvema transporterjema, kar zaradi podvajanja pogonskih sklopov predstavlja slabost zaradi vzdrževanja in obratovanja. V specialističnem delu bo predstavljenih več možnih rešitev vodenja tračnih transporterjev s poudarkom na vmesnem presipu. Le te so ovrednotene s preračunom po standardu ISO 5048. Glede na zahteve po učinkovitem vzdrževanju in potrebni manjši moči pogonskega sklopa je izbrana najustreznejša rešitev, ki se navezuje na samostojni tračni transporter z vmesnim presipom.
Ključne besede: transport sipkih materialov, tračni transporterji, vmesni presip, konkavna krivina, preračun zmogljivosti
Objavljeno: 04.01.2012; Ogledov: 1525; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (10,29 MB)

Iskanje izvedeno v 0.33 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici