| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA STRESA V PODJETJU HIT ŠENTILJ D.D. IN PROGRAM PREPREČEVANJA
Natalija Pučko, 2009, diplomsko delo

Opis: Stres je vpliv, ki smo mu podvrženi vsi. Določena količina stresa je koristna in nas spodbuja k večji učinkovitosti, preveč stresa pa deluje prav nasprotno. Stres ljudi spodbuja in motivira. Manjše stresne dogodke sprejemamo kot nekaj vsakdanjega, kot nekaj zaradi česar je življenje zanimivo. Če je teh dogodkov preveč, se pokažejo kot motnja v zdravju — nespečnost, napetost, glavobol, itd. ter druge bolezni povezane z stresom. Danes je stres dejavnik, ki načne naše zdravje, in če nimamo ustreznih strategij za njegovo upravljanje, lahko uniči vse naše predhodne dosežke. V sodobnem poslovnem svetu so najbolj uspešni tisti, ki imajo dobre ideje in jih tudi učinkovito uresničijo. To so tisti, ki znajo svoje potenciale čim bolj izkoristiti, navdušiti in prepričati druge. Stres na delovnem mestu pa postaja čedalje večja težava tako za posameznika kot za organizacijo. Stres povzroča neskladnost med nami in našim delom, nasprotujočimi zahtevami med našimi vlogami na delovnem mestu in zunaj njega ter neustrezna stopnja nadzora nad delom in življenjem. Zavedati se moramo, da na določene dejavnike v podjetju - neustrezna organizacija dela, slaba plača, slaba komunikacija med zaposlenimi in z nadrejenimi, nekorektno poslovanje s strankami, večizmensko delo po dvanajst ur in več, nenagrajevanje, poseganje podjetja v zasebno sfero, preobremenjenost z delom ali preveč enostavno delo - nimamo vpliva. Stres lahko ima kratkoročni ali dolgoročni odziv. Posamezniki in njihovi delodajalci naj bi kratkoročne simptome jemali resno, pri čemer je treba upoštevati dolgoročne posledice, ne le za posameznika temveč tudi za organizacijo. Stres učinkuje na večino organov in vpliva na najrazličnejša dogajanja v telesu. Telo se na stres odzove tako, da v krvni obtok sprosti hormone. Hormoni lahko povišajo krvni pritisk, utrip srca in frekvenco dihanja. Povečajo se zenice. Takšna oblika odziva se lahko nadaljuje še 24 ur do 48 ur po stresu. Različni dejavniki vplivajo na stres in tako tudi poznamo več različnih vrst stresa. Razlikujemo pozitiven in negativen stres, naravni in umetni stres, eksogeni in endogeni ter akutni in kronični stres. Pri odpravi stresnih posledic je pot do uspeha le ena, in sicer je to sprememba načina in stila življenja. Spremeniti moramo sebe. Za dosego cilja moramo pogledati v svojo notranjost, poiskati svoj notranji mir in prehoditi določeno pot v samega sebe. Osnovna zahteva je pozitivno mišljenje.
Ključne besede: Ključne besede: - stres, - vrste stresa, - simptomi stresa, - stresor, - vzroki stresa, - stres na delovnem mestu, - premagovanje stresa, - preprečevanje stresa.
Objavljeno: 03.06.2010; Ogledov: 2711; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (1,82 MB)

2.
IDENTIFIKACIJA STRESNIH SITUACIJ V PODJETJU X
Irena Smrekar Bogiči, 2011, diplomsko delo

Opis: Danes nihče ne more ubežati pomembnim dogodkom, zahtevam in spremembam, ki so in ostajajo naši stalni spremljevalci. In prav naš odnos oziroma naša reakcija na pomembne dogodke, zahteve in spremembe nas lahko privede do stresnih situacij. Kljub podobnim stresnim situacijam, v katerih se znajdemo, se vsak od nas na dejavnike, ki povzročajo stres, odzove drugače, zato smo se namenili predstaviti pojem stresa in njegovo prisotnost v podjetju X. Diplomska naloga je razdeljena na teoretični in empirični del. S pojmom stresa, njegovimi vrstami, s fizičnimi, čustvenimi, psihičnimi in vedenjskimi znaki stresa, dejavniki, ki povzročajo stres, in učinkovitimi tehnikami za lajšanje oziroma odpravo stresa se seznanimo v teoretičnem delu diplomske naloge. V empiričnem delu pa smo preučevali pojavljanje stresa v podjetju X. Podatki so bili med zaposlenimi zbrani z anketnim vprašalnikom. Na podlagi analize dobljenih rezultatov smo ugotovili, da sprememba delovnega mesta ima vpliv na zaposlene v podjetju X. Zaznati je prisotnost simptomov stresa, ki se odražajo v povečani bolniški odsotnosti in želji po zamenjavi delovnega mesta. V zaključku diplomske naloge so podani predlogi za večjo učinkovitost ter uspešnost zaposlenih in posledično tudi podjetja
Ključne besede: Stres, stresorji, stresni dogodki, posledice stresa, preprečevanje stresa
Objavljeno: 18.07.2011; Ogledov: 1027; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (994,45 KB)

3.
Stres in športna aktivnost v policiji : diplomsko delo
Špela Žužek, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: policija, policisti, stres, dejavniki stresa, preprečevanje, šport, športna aktivnost, diplomske naloge
Objavljeno: 13.05.2011; Ogledov: 1738; Prenosov: 299
.pdf Celotno besedilo (693,46 KB)

4.
STRES V DELOVNEM OKOLJU V PODJETJU ZAVAROVALNICA MARIBOR
Petra Vujinić, 2011, magistrsko delo/naloga

Opis: Stresa v delovnem okolju je vedno več. Povečal se je predvsem zaradi vedno večjih zahtev, ki jih imajo delodajalci do zaposlenih (hitre spremembe v delovnem okolju, tekmovanja in stremljenja k visokim delovnim rezultatom ...). Stres pa ni prisoten samo na vodstvenih delovnih mestih, temveč pri vseh delovnih situacijah. V magistrskem delu smo proučevali stres v delovnem okolju v podjetju Zavarovalnica Maribor. Magistrsko delo smo razdelili na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo se osredotočili na teorijo o stresu, stresu v delovnem okolju, vzrokih in na to, kako stres preprečiti. V empiričnem delu smo izvedli raziskavo o stresu v delovnem okolju v podjetju Zavarovalnica Maribor. Z analizo stresa v izbranem podjetju smo želeli ugotoviti, če je v Zavarovalnici Maribor prisoten stres, ali je stopnja stresa močnejša pri zaposlenih na terenu (prodajni svetovalci) ali med zaposlenimi v podpornih službah in ali starost ter spol zaposlenih vplivata na stopnjo stresa. Rezultati raziskave so pokazali, da je delo v Zavarovalnici Maribor stresno, vendar pa posamezna delovna mesta niso stresna. To pomeni, da je stres na splošno prisoten, saj na to vplivajo tudi drugi dejavniki iz okolja. Da so se posamezna delovna mesta pokazala kot nestresna, je posledica tega, da v anketo niso bili vključeni zaposleni, ki delajo na višjih delovnih mestih, saj bi potem bili rezultati bistveno drugačni. Zanimivo je tudi to, da stopnja stresa v Zavarovalnici Maribor ni odvisna od spola zaposlenih, prav tako ne obstaja povezava med starostnimi skupinami in stopnjo stresa, ter da vrsta zaposlitve ne vpliva na stopnjo doživljanja stresa.
Ključne besede: stres, vrste stresa, stres v delovnem okolju, modeli stresa, viri stresa, individualni stresorji, organizacijski stresorji, preprečevanje stresa, strategije spoprijemanja s stresom, odpravljanje stresa.
Objavljeno: 05.07.2011; Ogledov: 2077; Prenosov: 424
.pdf Celotno besedilo (760,56 KB)

5.
STRES MED UČITELJI V OSNOVNI ŠOLI
Polona Divjak, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava stres med osnovnošolskimi učitelji. Opisane so vrste in povzročitelji stresa (stresorji), nato so predstavljeni simptomi stresa in njegove posledice. Veliko pozornosti je posvečene ukrepom za preprečevanje stresa. Sledi poglavje, v katerem je podrobneje opisan stres pri učiteljih. Narava učiteljskega dela je namreč takšna, da je ta poklic še posebej močno izpostavljen stresu. Natančno je opisano, kateri so vzroki in posledice stresa, ki so mu učitelji podvrženi, in kaj lahko sami naredijo za to, da bo soočanje s stresom lažje, posledice pa manj hude. Raziskava je bila opravljena na vzorcu 150 učiteljic in učiteljev osnovnih šol v severovzhodni Sloveniji. Zanimalo me je namreč, ali učitelji svoje delo pojmujejo kot stresno, kaj jim povzroča stres, kakšne so posledice le-tega in kaj storijo za preprečevanje in obvladovanje stresa. Rezultati raziskave so pokazali, da se več kot polovica anketiranih učiteljev na delovnem mestu srečuje z različnimi stresnimi dogodki in tako svoje delo doživlja kot stresno. Ugotavljam tudi, a večina učiteljev sicer prepozna in razume dejavnike stresa, vendar si s tehnikami sproščanja pomaga le majhno število učiteljev.
Ključne besede: Stres, stresorji, učitelji, povzročitelji stresa, posledice stresa, ukrepi za preprečevanje stresa
Objavljeno: 27.02.2012; Ogledov: 2102; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (2,62 MB)

6.
MODEL ZA PREMAGOVANJE STRESA NA DELOVNEM MESTU NA PRIMERU RAIFFEISEN BANKE
Polona Timošek, 2012, magistrsko delo/naloga

Opis: Stres na delovnem mestu prizadene zaposlene na vseh položajih ter v podjetjih vseh velikosti in vseh panog. Delovni pogoji in narava dela se danes spreminjajo hitreje kot kadarkoli prej, zato je pojavnost stresa vse večja. Organizacije bi si zato morale prizadevati za zagotavljanje takšnih delovnih pogojev, ki bi zmanjšali vpliv stresa in omogočili zaposlenim določeno raven kvalitete delovnega življenja. V magistrskem delu smo proučevali stres na delovnem mestu na primeru Raiffeisen banke, d. d. in se osredotočili predvsem na tri izbrane sekcije znotraj Oddelka centralnih operacij. Motiv za izbiro te teme je bila zaposlitev v enem izmed proučevanih sekcij Raiffeisen banke. Glede na raznolikost dela, ki ga opravljajo posamezne sekcije znotraj Oddelka centralnih operacij, smo želeli ugotoviti, katera sekcija je tista, v kateri so zaposleni najbolj izpostavljeni stresu.
Ključne besede: Stres, stres na delovnem mestu, vrste in faze stresa, posledice stresa, preprečevanje stresa, modeli stresa, Raiffeisen banka.
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1399; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (4,43 MB)

7.
Stres v poklicih, ki so vezani na delo z ljudmi
Nataša Kolar, 2012, diplomsko delo

Opis: Stres postaja vse večji globalni problem današnje družbe. S stresom se srečujemo skoraj vsak dan bodisi v službi, doma ali drugod. Človek kar eno tretjino življenja preživi na delovnem mestu, zato je pomembno, da ga služba ne izčrpava, ampak ga dopolnjuje na vseh ravneh (fizično, duševno, emocialno, socialno in ekonomsko). Dokler je stresa v majhnih količinah, je za nas dobro in lahko vpliva pozitivno, problem nastane, kadar naše življenje obremenjuje preveč stresa, ko nam primanjkuje časa ali si enostavno ne vzamemo trenutka zase in za sprostitev. Ob izčrpanosti, ki nastopi zaradi dela, lahko pride do izgorelosti, ki je najhujša posledica stresa. V diplomskem delu obravnavamo stres na delovnem mestu, ki je pereč problem današnje družbe, zaposlenih in delodajalcev. Velikokrat smo žrtve preobremenjenosti in izžetosti na delovnem mestu, česar si sploh ne priznamo ali pa pogosto ne opazimo začetnih znakov preobremenjenosti. V empiričnem delu diplomskega dela smo izvedli kvantitativno raziskavo, s pomočjo anketnega vprašalnika z vprašanji zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 90 naključno izbranih zaposlenih na zdravstvenem, socialnem in pedagoškem področju. Ugotavljali smo, kolikšna je prisotnost stresa pri poklicih, ki so vezani na delo z ljudmi, in kateri so najpogostejši dejavniki stresa na delovnem mestu. Večina zaposlenih je ocenila, da se srečujejo s stresom na delovnem mestu in da so najpogostejši vzroki stresa količina dela, narava dela in organiziranost dela. Najpogosteje prisotni simptomi stresa, po oceni zaposlenih, so: prehlad, glavobol in utrujenost. Večina zaposlenih je tudi mnenja, da se najbolje sprostijo ob rekreaciji in ob klepetu s prijatelji. Zelo pomembno je, da si po stresnih obdobjih vzamemo čas in v miru premislimo nastalo situacijo ali zaprosimo za pomoč sodelavcev ali drugih. Pri delu ne smemo pozabiti na naša načela in vrednote ter na psihično in fizično sprostitev.
Ključne besede: Ključne besede: delovno mesto, stres, zmanjševanje stresa, izgorelost, preprečevanje izgorelosti
Objavljeno: 07.06.2012; Ogledov: 2566; Prenosov: 300
.pdf Celotno besedilo (1,95 MB)

8.
STRES NA DELOVNEM MESTU V ORGANIZACIJAH
Maja Gostiša, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo raziskali pojav stresa in njegove posledice na delovnih mestih v organizacijah. Stres je po raziskavah v domačem (in tujem) okolju vedno bolj pereč in pogost pojav na delovnih mestih v Sloveniji. Vse večja konkurenčnost in finančna kriza določata, kdo bo ostal na trgu, kar posledično vodi v večje zahteve s strani vodij (Ovsenik in Ambrož, 2000) in zmanjševanje pravic delavcev, posledici vsega tega pa sta splošno nezadovoljstvo v organizacijah in navsezadnje znižanje produktivnosti. Delovna produktivnost in splošno zadovoljstvo sta pomembna elementa za napredek pri vsaki organizaciji in posamezniku v delovnem okolju, stres pa je tisti faktor, ki oboje znižuje. Za potrebe diplomskega dela smo opravili raziskavo, na podlagi katere smo ugotovili, da se stres v preučevani slovenski populaciji pojavlja predvsem zaradi slabih odnosov med zaposlenimi in nadrejenimi ter slabih pogojev dela, kot stresni dejavnik pa so med drugimi pomembne tudi »težavne« stranke. Stresne situacije pri zaposlenih najpogosteje privedejo do nervoz, slabše delovne učinkovitosti in preutrujenosti — izgorelosti. Kot protiutež stresnim dejavnikom na podlagi analiz priporočamo izboljšanje medosebnih odnosov v organizacijah, zvišanje osebnih dohodkov ter izboljšanje organizacijskih delovnih pogojev. Ena od najpomembnejših ugotovitev je, da stres in dejavniki stresa zagotovo niso za vse ljudi enaki in enako težko rešljivi/odpravljivi, zaradi česar predlagamo, da se pri iskanju rešitev usmerimo v ciljne skupine različnih zaposlenih, pri čemer je potrebno upoštevati starost, spol, vrsto zaposlitve (za določen/nedoločen čas), izobrazbo in delovne izkušnje.
Ključne besede: - stres, - preprečevanje stresa, - delo s strankami, - izgorelost, - motivatorji za odpravo stresa.
Objavljeno: 24.02.2016; Ogledov: 601; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

9.
STRES PRI ZAPOSLENIH NA ODDELKU IGRALNIH MIZ V PODJETJU IZC MOND
Aleksandra Cvetko, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali zelo aktualno temo današnjega časa, stres. Omejili smo se na stres pri zaposlenih na oddelku igralnih miz v Igralniško zabaviščnem centru Mond, ki je poslovna enota družbe Hit d.d.Večina ljudi se sreča s stresom tekom dneva in/ali na delovnem mestu. Nanj smo se navadili in ga pogosto sprejemamo kot samoumevnega. Vendar nam stres lahko povzroča velike zdravstvene težave. Šeke, ko se stresa zavedamo, se lahko lotimo njegovega obvladovanja oziroma premagovanja. Zdravje in dobro počutje na delovnem mestu ugodno vplivata na uspešnost organizacije. V diplomski nalogi smo najprej definirali pojem stresa, predstavili vrste stresa, opisali dejavnike stresa in predstavili metode za obvladovanje in preprečevanje stresa. V empiričnem delu smo prikazali rezultate opravljene analize. Rezultati ankete so pokazali potrditev zastavljenih hipotez, ki so v skladu z našimi pričakovanji. Zaposleni dojemajo delo na igralnih mizah v IZC Mond stresno. Kot najpogostejši dejavnik stresa so anketirani izbrali preobremenjenost pri delu. Nato mu sledijo še odnos med vodstvom in zaposlenimi ter neugodne delovne razmere. Zaposleni se kot najpogostejše metode za obvladovanje stresa poslužujejo druženje v krogu družine in prijateljev.
Ključne besede: stres, stres na delovnem mestu, preprečevanje stresa, raziskava stresa v podjetju
Objavljeno: 29.06.2016; Ogledov: 503; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

10.
OBVLADOVANJE STRESA NA DELOVNEM MESTU OPERATERJA V REGIJSKEM CENTRU ZA OBVEŠČANJE
Luka Piškur, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Hiter življenjski tempo sodobne družbe nas je v zadnjih letih privedel do tega, da ne najdemo kvalitetnega časa sami zase. Poslužujemo se nekvalitetne prehrane, ne najdemo časa za počitek, preplavljajo nas negativne misli in čustva. Tako doma kot na delovnem mestu se soočamo s frustracijami, roki in zahtevami, za katere se večina od nas sploh ne zaveda, kako stresni so. S prepoznavanjem simptomov stresa lahko naredimo prvi korak k temu, da izboljšamo kvaliteto našega življenja. Cilj diplomske naloge je bil ugotoviti, kaj je stres, kako prepoznati stresne situacije in kaj le-te pravzaprav so, ter ugotoviti možne načine soočenja z njimi - kako jih obvladovati in premagati. Pogostost in intenzivnost stresnih situacij smo preučevali na področju zaščite in reševanja oziroma pri delu operaterjev na številki 112. V teoretičnem delu smo poskušali prikazati stres v delovnem okolju sodobnega človeka, kot enega izmed najbolj perečih problemov. Anketirance smo povprašali o izobrazbi, zakonskem statusu in naraščaju. Na ta način smo skušali ugotoviti, kakšno vlogo pri stresu igrajo našteti dejavniki, saj je njihova vloga pomembna - družinsko okolje je namreč zelo povezano z delovnim okoljem operaterja. Nočne izmene operaterja ne primer vplivajo na kvaliteto življenja celotne družine; razumevanje celotne družine in partnerja je tako zelo pomembno za delo operaterja. Ugotovili smo, da so delavci na delovnem mestu preobremenjeni, vendar kljub temu zadovoljni z delom, ki ga opravljajo.
Ključne besede: Stres, stres na delovnem mestu, stresne situacije, preprečevanje stresa
Objavljeno: 07.10.2016; Ogledov: 596; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,62 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici